Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, prefuse είπε

Το HDR φαίνεται στους περισσότερους, πιο σκοτεινό από το SDR και σε αυτό δεν "φταίνε" οι οθόνες και η "χαμηλή" φωτεινότητα αλλά έτσι είναι ο σχεδιασμός του HDR. 

Δεν έχει πρόβλημα το HDR αλλά οι υλοποιήσεις του. Σε ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, τη σειρά Horizon, και η μέση φωτεινότητα είναι υψηλή και τα highlights. Επίσης υψηλή μέση φωτεινότητα έχεις και αν πλησιάσεις πολύ ένα highlight όπως τα φώτα της πισίνας στη φωτό που μόλις ανέβασα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
33 minutes ago, pirmen56 said:

Δεν έχει πρόβλημα το HDR αλλά οι υλοποιήσεις του. Σε ένα από τα καλύτερα παραδείγματα, τη σειρά Horizon, και η μέση φωτεινότητα είναι υψηλή και τα highlights. Επίσης υψηλή μέση φωτεινότητα έχεις και αν πλησιάσεις πολύ ένα highlight όπως τα φώτα της πισίνας στη φωτό που μόλις ανέβασα.

Αδελφέ primen,

Από ποιες περιοχές φωτεινότητας αποτελείται μια εικόνα και πως τις επηρεάζει ένα σήμα HDR?

Αν απαντήσεις αυτό έχεις φτάσει κοντά στην πηγή.

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
1 ώρα πριν, prefuse είπε

Αλλο να καταλαβαίνει κάποιος πως λειτουργεί από πίσω για να κάνει όλα αυτά που κάνει το HDR και άλλο το τι είναι. Σκέψου το παράδειγμα με το ποδόσφαιρο, που λέει κάποιος ότι είναι φίλαθλο του ποδοσφαίρου αλλά δεν γνωρίζει το πέναλτι και το οφσάιντ και όλους τους βασικούς κανόνες του παιχνιδιού.

Από όσα έχω διαβάσει εδώ κανένας δεν φαίνεται να έχει κατανοήσει σωστά τι είναι και τι καινούργιο φέρνει το HDR 

Τα 10.000 nits σε HDR δεν θα σου δώσουν φωτεινότερη εικόνα από SDR. Αντιθέτως.

Το HDR φαίνεται στους περισσότερους, πιο σκοτεινό από το SDR και σε αυτό δεν "φταίνε" οι οθόνες και η "χαμηλή" φωτεινότητα αλλά έτσι είναι ο σχεδιασμός του HDR. 

Ναι άμα πηγαίνει κάποιος με τις στάμπες και με το περισσότερο είναι καλύτερο, θα πάρει ένα "καλύτερο" προϊόν που όμως δεν κατανοεί που είναι καλύτερο και αν αξίζει να δώσει παραπάνω χρήματα.

Το παράδειγμα με το ποδόσφαιρο είναι λίγο άτοπο. Γνωρίζουμε πως παίζεται και τους βασικούς κανόνες του. Δεν γνωρίζουμε απο συστήματα ή συγκεκριμένου κανονισμούς που ξέρουν κυρίως οι διαιτητές. Στα μάτια μου είσαι περισσότερο ένας προπονητής ποδοσφαίρου παρά ένας φίλαθλος. Είναι καλό να ξέρεις περισσότερα αλλά όπως εσείς διαπιστώσει ελάχιστοι εδώ μέσα δείχνουν το ενδιαφέρον για τόση εξειδίκευση. Ίσως σε κάποιο άλλο  μέρος? Πχ avforums

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
26 minutes ago, music_lover said:

Το παράδειγμα με το ποδόσφαιρο είναι λίγο άτοπο. Γνωρίζουμε πως παίζεται και τους βασικούς κανόνες του. Δεν γνωρίζουμε απο συστήματα ή συγκεκριμένου κανονισμούς που ξέρουν κυρίως οι διαιτητές. Στα μάτια μου είσαι περισσότερο ένας προπονητής ποδοσφαίρου παρά ένας φίλαθλος. Είναι καλό να ξέρεις περισσότερα αλλά όπως εσείς διαπιστώσει ελάχιστοι εδώ μέσα δείχνουν το ενδιαφέρον για τόση εξειδίκευση. Ίσως σε κάποιο άλλο  μέρος? Πχ avforums

Τα βασικά προσπαθώ να εξηγήσω άσχετα που σας έμπλεξα με πολλά.

😛

Όχι αυτά είναι οι βασικοί κανόνες του παιχνιδιού που ωφελεί να γνωρίζει κάθε θεατής, ο οποίος μάλιστα λέει ότι ενδιαφέρεται είτε για το ποδόσφαιρο είτε για HDR gaming και όχι αυτά που πρέπει να γνωρίζει ο διαιτητής για την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Το 99% για να μην πω 100% και είμαι απόλυτος, νομίζει ότι το HDR είναι look και πιο φωτεινό από το SDR. Τα οποία είναι παντελώς λάθος και τα 2. 

Θέλεις να δούμε και 2-3 παράδειγματα από λίγες σελίδες πίσω;

Πάρε το κείμενο του tambas που μιλάει για τα δέντρα, το κείμενο του psycho που μιλάει για μια σκοτεινή σκηνή.

Όταν βρω χρόνο θα επανέλθω, αναμένουμε και τον pirmen

2-3 εικόνες θα βάλω με 2-3 λεζάντες, τα υπόλοιπα τα ψάχνει οποίος ενδιαφέρεται μόνος του. 

Επεξ/σία από prefuse
  • Like 1
Δημοσ.
2 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Τι budget εχεις για αρχη?

Επισης ,προτιμας να φανταστω glossy  panel και οχι mat.

Εχεις πολυ φως στο δωματιο που εχεις το pc?

Το budget φτάνει για να πάρω οποιαδήποτε 32αρα oled flat. 

Δεν είχα ποτέ ματ πάνελ να σου πω την αλήθεια και δεν ξέρω αν θα μου αρέσει ή οχι. 

Οχι δεν είναι ιδιαίτερα φωτεινό το δωμάτιο. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 minutes ago, Tigio13 said:

Δεν είχα ποτέ ματ πάνελ να σου πω την αλήθεια και δεν ξέρω αν θα μου αρέσει ή οχι. 

HDR και φωτεινός χώρος δεν ταιριάζουν. Το HDR σχεδιάστηκε για σκοτεινό χώρο και δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως για να ανταπεξέλθει σε φωτεινό χώρο σε αντίθεση με το SDR.

Στις τηλεοράσεις, αρχίζουν να βάζουν Dolby IQ (κάθε μαλ@κια που "χαλάει" ότι αρχικά είχαν σχεδιάσει οι ίδιοι χωρίς να προνοήσουν για αυτό, την ονομάζουν με I, IQ κτλ...) το οποίο χαλάει το PQ curve του HDR για να δείχνει πιο φωτεινή εικόνα σε φωτεινό χώρο. 

Γνώμη μου, πάρε την φθηνότερη OLED που σου αρέσει το design και έχει και τα feature που χρειάζεσαι. αφού δεν θα τις έχει δίπλα δίπλα, δεν πρόκειται να δεις διαφορες ή να σου λείπει κάτι. 

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.
2 ώρες πριν, prefuse είπε

HDR και φωτεινός χώρος δεν ταιριάζουν. Το HDR σχεδιάστηκε για σκοτεινό χώρο και δεν μπορεί να κάνει τίποτα απολύτως για να ανταπεξέλθει σε φωτεινό χώρο σε αντίθεση με το SDR.

Στις τηλεοράσεις, αρχίζουν να βάζουν Dolby IQ (κάθε μαλ@κια που "χαλάει" ότι αρχικά είχαν σχεδιάσει οι ίδιοι χωρίς να προνοήσουν για αυτό, την ονομάζουν με I, IQ κτλ...) το οποίο χαλάει το PQ curve του HDR για να δείχνει πιο φωτεινή εικόνα σε φωτεινό χώρο. 

Γνώμη μου, πάρε την φθηνότερη OLED που σου αρέσει το design και έχει και τα feature που χρειάζεσαι. αφού δεν θα τις έχει δίπλα δίπλα, δεν πρόκειται να δεις διαφορες ή να σου λείπει κάτι. 

Δίπλα - δίπλα εννοείς tv και οθόνη? Είναι ακριβώς δίπλα δίπλα όμως... 😂

Θα έχει μεγάλη διαφορά σε σχέση με αυτήν που έχω τώρα? 

42 λεπτά πριν, Westbaum είπε

image.png.08b4defa8904b01f163a83cfda078293.png
Aυτό καλό φαίνεται,glossy panel της Samsung QD-OLED,αν και το Refresh είναι μόνο 165.
https://pcmonitors.info/gigabyte/gigabyte-mo32u-165hz-4k-uhd-qd-oled-with-kvm/
Mε τα μεταφορικά δεν αξίζει από amazon.de 😣
image.png.0f3a15088454e23579356fe429134b17.png

Καλή φαίνεται και η gigabyte και τα 165 hz δεν είναι λίγα. Η αγορά θα γίνει από Ελλάδα όμως λόγω τιμολογίου. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
23 hours ago, music_lover said:

Καλή τιμή για την LG 32GS93 αλλά τέλος 2025, αρχές του 2026, έρχονται τα tandem OLED με αυξημένη αντοχή και φωτεινότητα.

22 hours ago, Westbaum said:

Χμμμ,μάλλον θα περιμένω😲

Εγώ πάντως νομίζω πως αν κάποιος ενδιαφέρεται για 32" είναι καλό timing τώρα στα 720€ που βγαίνει.
Εφόσον ενδιαφέρεται να πάει για 32" πάντα.
Αν ενδιαφέρεται για 27" έχει μια λογική να περιμένει λίγο αν θέλει.

Να εξηγήσω λίγο το σκεπτικό μου.
Για τέλος 2025 και μάλλον πιο πολύ για 2026 περιμένουμε RGB Tandem μοντέλα για τις 27".
Γα 32" δεν έχει ακουστεί ακόμα κάτι, καλό 2027 λέω εγώ (τέλος 2026 στην καλύτερη).
Σε πιο νορμάλ τιμή θα παίξουν κανά χρόνο αργότερα, κάνα 2028 δηλαδή.
Όπως και η LG έπαιξε τώρα τόσο χαμηλά, σχεδόν 1 χρόνο μετά κι έπρεπε να κάτσει και combo με go4more.
Μαντέψτε τι θα λέμε το 2028... έρχονται νέα μοντέλα το 2029!
Δεν τελειώνει αυτό ως γνωστόν.
Τώρα αυτό είναι απλά ένα σκεπτικό και δεν ταιριάζει φυσικά με τον καθένα.
Παίζουν κι άλλα ρόλο, π.χ. με τι monitor είναι αυτή τη στιγμή ο καθένας κτλ.

Btw ~720€ (παίζει να είναι η χαμηλότερη τιμή ever για 32" OLED) είναι μια τιμή που την κάνει και πιο εύκολο να αντικατασταθεί στο μέλλον αν π.χ. έρθει σε κάποιον σε 3-4-5 χρόνια να πάει σε κάτι καλύτερο.
Τα περισσότερα τεχνολογικά προϊόντα γίνονται πολύ γρήγορα outdated έτσι κι αλλιώς.
"Endgame" κτλ. είναι λέξεις για clickbait και marketing.

ΥΓ. Ο DisplayGuy ρε σεις είναι λίγο για τα πανηγύρια.
Αν δεν κάνω λάθος είχε/έχει κι ένα άλλο channel με νέα/φήμες (ή ήταν κάποιος με φωνή που έμοιαζε τόσοο πολύ).
Μόνο παπάτζες για το clickbait και τα views θυμάμαι, ό,τι ξέμπαρκο rumor μάζευε.

Επεξ/σία από trabakoulas
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, Tigio13 είπε

https://www.skroutz.gr/s/52407483/Gigabyte-AORUS-FO32U2P-OLED-HDR-Gaming-Monitor-31-5-4K-3840x2160-240Hz-me-CHrono-Apokrisis-0-03ms-GTG.html

https://www.rtings.com/monitor/reviews/gigabyte/aorus-fo32u2p

Αν εχεις την διαθεση να περιμενεις απο Σεπτεμβρη θα υπαρχουν περισσοτερες επιλογες 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Όσον αφορά πάντως το νέο primary rgb tandem OLED panel της LG, αν ρίξει κανείς μια ματιά στο review της G5 του rtings θα διαπιστώσει ότι η βελτίωση στην φωτεινότητα και στο εύρος χρωμάτων είναι εντυπωσιακή. Δεν λέω ότι θα δούμε την ίδια βελτίωση και στα PC monitors αλλά η διαφορά με το περσινό μοντέλο, το G4, είναι εμφανής. Το θέμα είναι πως από ότι φαίνεται δεν πρόκειται σύντομα να δούμε τέτοιο panel στις 32 ιντσες σε ανάλυση 4k γιατί δεν ακούγεται τίποτα προς το παρόν για αυτό. Τα πρώτα tandem monitors θα έρθουν στις 27 ίντσες/2k στο τέλος του καλοκαιριού σε από ότι φαίνεται ανταγωνιστική τιμή (499usd της gigabyte, το πρώτο 4gen LG panel). Αν θέλεις 4k τότε ή θα πάρεις το τωρινό 3rd gen woled πχ 32gs93 ή κάτι σε qd-oled.

Επίσης δεν είμαι σίγουρος ότι τα νέα αυτά panel θα είναι ακριβά αν κρίνουμε από την πρόταση της gigabyte αν και η συγκεκριμένη δίνει γενικά και στην τωρινή γενιά κάποια μοντέλα σε καλές τιμές με χαμηλότερα hz και πιο απλό σχεδιασμό, ειδικά όσον αφορά τα 27αρια/2k μοντέλα. Για το πότε να περιμένουμε τα πρώτα 32αρια/4k tandem είναι γενικά ομιχλώδες το τοπίο..

Δεν καταλαβαίνω γιατί πρώτα ξεκινούν από τα 2k μοντέλα, περισσότερες πωλήσεις ίσως; Την λες και πιο δημοφιλή την ανάλυση σε σχέση με την 4k. Πόσοι άλλωστε έχουν κάρτες που σηκώνουν τόσο υψηλή ανάλυση..

Υ.Γ. η τελική τιμή στην προσφορά του go for more είναι μεγαλύτερη γιατί το Π δεν δίνει άτοκες δόσεις πχ στην περίπτωση της LG δίνεις 899€, παίρνεις πίσω 179€ αλλά επειδή θα κάνεις δόσεις έντοκες το κέρδος μειώνεται.. εξυπνάδες by Π.

Επεξ/σία από music_lover
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 ώρες πριν, Westbaum είπε

image.png.08b4defa8904b01f163a83cfda078293.png
Aυτό καλό φαίνεται,glossy panel της Samsung QD-OLED,αν και το Refresh είναι μόνο 165.
https://pcmonitors.info/gigabyte/gigabyte-mo32u-165hz-4k-uhd-qd-oled-with-kvm/
Mε τα μεταφορικά δεν αξίζει από amazon.de 😣
image.png.0f3a15088454e23579356fe429134b17.png

Αυτο δεν παιρνει firmware  update και δεν εχει dp2.1. 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, music_lover είπε

Με το dp 2.1 vs dp 1.4 τι παίζει τελικά; Οι απόψεις διίστανται.

Δεν ξερω  , αλλα εφοσον οι καρτες πλεον εχουν dp 2.1 με full bandwidth ειναι καλο να υπαρχει. 

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...