Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, dimoskoutr είπε

Γιατί παιδεύεσαι δεν ξέρω. Αφού η απάντηση από κάποιους πάντα θα είναι «nvidia και oled πολύ πιο μπροστά στα πάντα»…και ας έχουν δει και άλλοι δίπλα δίπλα τα oled και τα mini led. Εδώ λέει 90-10 τα oled τέλος. Τι δεν καταλαβαίνεις; Στα oled το burn in φαίνεται μόνο αν κάνεις overexposed στην κάμερα λένε και αυτό σε στατική εικόνα, ότι το ίδιο πρέπει να γίνει στο 80-90% των σκηνών για το blooming και σε mini led με αρκετά zones δεν έχει να κάνει. Oled λέμε! Εδώ η tandem έφτασε 330nits και πανηγυρίζουμε. Τα ίδια διαβάζουμε εδώ και 50 σελίδες. Βάλτε κανένα μόνιτορ καινούργιο να δούμε να σχολιάσουμε.

Εχεις αλλη αποψη απο την εμπειρια σου στην χρηση των δυο αυτων πανελ? Μπορεις να μας την εκφρασεις ,δεν εχω προβλημα να δεχτω την αποψη απο καποιον που εχει δοκιμασει και τα δυο πανελ σε μονιτορ. Ευχαριστως  να το συζητησουμε τοτε, μπορει να εχω εγω αδικο καπου.

Πες λοιπον που ειναι καλυτερο ενα mini led και που ενα oled ,στα παρακατω  10 χαρακτηριστικα.

1.pixel quality

2.motion clarity

3.response time

4.contrast

5.brightness

6.hdr

7.ευκολοτερο στην χρηση

8.viewing angles

9.refresh rate

10.screen uniformity

Επεξ/σία από akoinonitos
  • Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, akoinonitos είπε

Εχεις αλλη αποψη απο την εμπειρια σου στην χρηση των δυο αυτων πανελ? Μπορεις να μας την εκφρασεις ,δεν εχω προβλημα να δεχτω την αποψη απο καποιον που εχει δοκιμασει και τα δυο πανελ σε μονιτορ. Ευχαριστως  να το συζητησουμε τοτε, μπορει να εχω εγω αδικο καπου.

Πες λοιπον που ειναι καλυτερο ενα mini led και που ενα oled ,στα παρακατω  10 χαρακτηριστικα.

1.pixel quality

2.motion clarity

3.response time

4.contrast

5.brightness

6.hdr

7.ευκολοτερο στην χρηση

8.viewing angles

9.refresh rate

10.screen uniformity

Για να έχει νόημα η σύγκριση πρέπει να γίνεται επί ίσοις όροις. Matte vs matte ή glossy vs glossy. Μιας και το glossy έχει προβάδισμα στην αντιληπτή ποιότητα εικόνας.

Όμως τα matte panels είναι πιο versatile. Aρκετοί από εμάς τα έχουμε κατά κύριο λόγο για σερφάρισμα/ενημέρωση και δουλειά πλην ψυχαγωγίας. Δεν είναι εξυπηρετικό να βλέπεις τα μούτρα σου και το δωμάτιό σου μέσα στην οθόνη σε τέτοια σενάρια.

Spoiler

1.pixel quality:

Αν μιλάμε για clarity, IPS.

2.motion clarity :

7/10 το IPS και 9/10 το OLED. Γιατί σε λογικά frame rates τρως και θολούρα από το "sample and hold" από το οποίο πάσχουν και τα δύο. Ενώ κάτι TN με strobing δείχνουν σαν CRT ΧΩΡΙΣ σημαντική απώλεια φωτεινότητας.

3.response time:

6/10 τα IPS και 10/10 το OLED με την παρατήρηση πιο πάνω. Το 2) και 3) θα μπορούσε να ήταν το ίδιο.

4.contrast:

Ας πούμε ότι λέμε για SDR. Αν η εικόνα περιλαμβάνει σβηστά pixels, τουλάχιστον(scene dependent) 8/10 to IPS mini LED και 10/10 το OLED. Αν το σκέτο IPS με 1500:1 είναι στο 4/10(λίγο κάτω του μετρίου για μένα).

5.brightness

Σε SDR. 6/10 OLED monitor. Με τα 250 nits είναι λειτουργικό σε εφαρμογές γραφείου. Αλλά δεν μπορεί να δείξει ίδιο χρωματικό όγκο σε φωτεινό δωμάτιο όταν παίζεις ένα όμορφο βίντεο.  Όσα έχω δει στο Mall κάτω από τα φώτα του μαγαζιού φαίνονται αδιάφορα. 10/10 το  miniLED γιατί δείχνει πολύ κορεσμένο και ζωντανό ακόμα και κάτω από άφθονο φως χωρίς ανάγκη για local dimming.

6.hdr

Σε σκοτεινό HDR τουλάχιστον 8/10(scene dependent) το miniLED αν ένα καλό VA είναι στο 6/10. 10/10 στο OLED. Σε φωτεινό HDR 9/10 το miniLED monitor και ~6/10 το OLED. Μιας και όλα τα δεδομένα δείχνουν σοβαρή συμπίεση της δυναμικής περιοχής σε εξωτερικές σκηνές με σχεδόν SDR αποτέλεσμα.

Το τελικό σκορ είναι θέμα προτιμήσεων. 

7.ευκολοτερο στην χρηση

Για μένα το IPS. Καμία ανησυχία και κανένα μέτρο προστασίας από το burn in. Καμία αλλαγή συνηθειών. 10/10 IPS και 7/10 OLED.

Το local dimming είναι θέμα υλοποίησης καθαρά του πόσο χρηστικό θα είναι.

8.viewing angles

7/10 IPS. 10/10 OLED

9.refresh rate

Προηγούνται τα OLED στην κούρσα των Hz. Για competitive games με >240fps 10/10 OLED και 7/10 IPS. Γιατί εκεί αρχίζει να μειώνεται το "sample and hold" blur.

Για competitive games και καλή ποιότητα είναι 100% OLED. Για competitive games αποκλειστικά ίσως και TN στα 750HZ με ή χωρίς strobing.

10.screen uniformity

7/10 IPS και κάπου 9/10 OLED.

Σε 9 από τα 10 μαθήματα ο Κώστας έχει 8/10 ενώ ο Γιάννης 9/10. Στα τελευταίο  όμως ο Κώστας έχει 10 και ο Γιάννης 6/10.

Θεωρητικά η κατάσταση είναι 90-10 υπέρ του Γιάννη. Αν όμως τα 9 μαθήματα είναι θεωρητικά και το τελευταίο είναι μαθηματικά με αυξημένη βαρύτητα για κάποιον που θέλει Πολυτεχνείο τότε το προβάδισμα το έχει μάλλον ο Κώστας.

Είναι θέμα βαρύτητας. Για μένα π.χ. τα 240Hz+ δεν έχουν καμία σημασία γιατί δεν θα παίξω ποτέ competitive. Επίσης θέλω motion smoothness στα single player games και όχι τόσο clarity. Δεν χρειάζεται να σκανάρω διαρκώς την πίστα για human enemies που σε αντίθεση με τους AI controlled enemies μπορεί να κρύβονται οπουδήποτε.

Επεξ/σία από pirmen56

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...