Προς το περιεχόμενο

Gaming Monitors News/Comparison

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
7 ώρες πριν, prefuse είπε

Ακόμα και στον κινηματογράφο, είτε mainstream, είτε art films, δεν αναζητούν ρεαλιστική απεικόνιση αλλά όμορφες εικόνες που φαίνονται αληθινές/πιστευτές. 

Αυτό σημαίνει "ρεαλιστικός". Αλλιώς ο όρος είναι "πιστός" με ό,τι συνεπάγεται, ευχάριστο ή δυσάρεστο.

Τα demo της Galatis είναι demo για τις αντιθέσεις και τα χρώματα του HDR. Δεν είπε κανείς ότι είναι πραγματικές σκηνές. Αν και στον έξω κόσμο πανεύκολα ξεπερνάς τις αντιθέσεις αυτές. Αν και στα demo της περιλαμβάνει ΚΑΙ υλικό από κάμερα με φυσικές σκηνές mastered σε διάφορα nits. Από εκεί καταλαβαίνεις πόσο non-HDR και αντί-HDR είναι οι σχετικές παραγωγές του Hollywood.

Γι αυτό και δεν δίνω δεκάρα για ταινίες και προτείνω μάλιστα OLED που τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα με μικροσκοπικά highlights. Εν ευθέτω χρόνω θα καταλάβεις γιατί τις θεωρώ(ταινίες) HDR απάτη και δυσφήμιση της HDR τεχνολογίας.

3 λεπτά πριν, prefuse είπε

Ακομα ενας λόγος υπέρ του καλού ποιοτικού SDR αντί για φαμφάρες HDR. αντι για άχρηστα specular highlight, μεγαλυτερο bit rate  και ποιοτικότερη συμπίεση. πέρα απο το ενεργειακό και περιβαλλοντολογικό πρόβλημα. αλλα ανέκαθεν απο την αρχαιότητα, η μάζα συνοστιζόταν για να χαζέψει τον μάγο που καταπίνει σπαθιά, ουσία μηδέν.

Οι ταινίες είναι απάτη. Μουντό SDR με ελάχιστα δυνατά specular highlights ή ελάχιστες σκηνές με κάποια εκτυφλωτικά εφέ που δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό. Όπως είπα και πριν, μια δυσφήμιση της τεχνολογίας.

Το αληθινό HDR δεν χρειάζεται καν specular highlights(ήλιους, λάμπες κτλ.) για να ξεφτυλίσει το SDR. Θα το καταλάβει όποιος παίξει open world σε monitor κατάλληλο για VESA HDR 1000 και πάνω.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
27 minutes ago, pirmen56 said:

Αυτό σημαίνει "ρεαλιστικός". Αλλιώς ο όρος είναι "πιστός" με ό,τι συνεπάγεται, ευχάριστο ή δυσάρεστο.

Τα demo της Galatis είναι demo για τις αντιθέσεις και τα χρώματα του HDR. Δεν είπε κανείς ότι είναι πραγματικές σκηνές. Αν και στον έξω κόσμο πανεύκολα ξεπερνάς τις αντιθέσεις αυτές. Αν και στα demo της περιλαμβάνει ΚΑΙ υλικό από κάμερα με φυσικές σκηνές mastered σε διάφορα nits. Από εκεί καταλαβαίνεις πόσο non-HDR και αντί-HDR είναι οι σχετικές παραγωγές του Hollywood.

Γι αυτό και δεν δίνω δεκάρα για ταινίες και προτείνω μάλιστα OLED που τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα με μικροσκοπικά highlights. Εν ευθέτω χρόνω θα καταλάβεις γιατί τις θεωρώ(ταινίες) HDR απάτη και δυσφήμιση της HDR τεχνολογίας.

Οι ταινίες είναι απάτη. Μουντό SDR με ελάχιστα δυνατά specular highlights ή ελάχιστες σκηνές με κάποια εκτυφλωτικά εφέ που δεν προσφέρουν ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό. Όπως είπα και πριν, μια δυσφήμιση της τεχνολογίας.

Το αληθινό HDR δεν χρειάζεται καν specular highlights(ήλιους, λάμπες κτλ.) για να ξεφτυλίσει το SDR. Θα το καταλάβει όποιος παίξει open world σε monitor κατάλληλο για VESA HDR 1000 και πάνω.

ΤΙΠΟΤΑ ουσιαστικό δεν προσφέρει το HDR... H ουσία δεν βρίσκεται στο HDR ή SDR αλλα στο ταλέντο του κινηματογραφιστή και κορυφαίοι οπως ο DEAKINS που έκανε το blade runner 2049 και άλλα, δεν του αρέσει το HDR. 

καλα σταματάω εδω, δεν υπάρχει σημείο επαφής. καλό VESA HDR 1000 gaming! καλη αναμονή και για Dolby 2 σίγουρα θα βγουν πολλά dolby 2 demo για να απολαύσει κάποιος.

πάω να δω κανενα αριστούργημα σε SDR γιατι ταινία που να είναι αριστούργημα σε HDR δεν υπάρχει..

Επεξ/σία από prefuse
Δημοσ.

Μην το χαλάμε πάλι με τις ταινίες. Οι ταινίες είναι τέχνη και μέχρι και σήμερα βγαίνουν π.χ. ασπρόμαυρες. Να καταργήσουμε και τις έγχρωμες τηλεοράσεις; Άλλο τα games και άλλο οι ταινίες. Στα games θες immersion.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 hours ago, pirmen56 said:

Μην το χαλάμε πάλι με τις ταινίες. Οι ταινίες είναι τέχνη και μέχρι και σήμερα βγαίνουν π.χ. ασπρόμαυρες. Να καταργήσουμε και τις έγχρωμες τηλεοράσεις; Άλλο τα games και άλλο οι ταινίες. Στα games θες immersion.

το οποιο immersion ΧΑΝΕΤΕ οταν σου τραβάνε την προσοχή οι αντανακλασεις και τα specular highlights, οι ίδιες αρχές που ειναι στις ταινίες ειναι και στα παιχνίδια, μαλιστα αυτά που θεωρούνται και ειναι τα "καλυτερα" δανείζονται πολλά στοιχεία απο τiς κινηματογραφικές ταινίες, απο την παλέτα των χρώματα, το βάθος πεδίου και την κίνηση της κάμερας, μέχρι τον τρόπο αφήγησης και την ανάπτυξη χαρακτήρων. Τεσπα πάμε παρακάτω.

Και τα video games μπορουν να ειναι τέχνη ή χώρος φιλοσοφικών αναζητήσεων, μην τα υπονομεύεις, ειδικά για χάρη των γυαλάδων και του εντυπωσιασμού. 

Immersion ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ κάποιος σε μόνιτορ 27-32-42" και ακουστικά.. ΟΣΟ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ και κρυστάλλινο ήχο και αν έχει, ούτε με HDR 20.000 nits full screen.

Immersion και δέος θα έχεις ΜΟΝΟ με το μεγάλο μέγεθος της εικόνας και το σώμα του ήχου και των συχνοτήτων. Όπως ακριβώς σε μια σκοτεινή αίθουσα κινηματογράφου. 

Επεξ/σία από prefuse
  • Thanks 1
  • Confused 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το Asus XG27AQDWMG σε True Glossy νομίζω θα είναι το καλύτερο VFM.

https://tftcentral.co.uk/news/asus-announce-the-rog-strix-xg27aqwmg-with-4th-gen-woled-panel-and-true-black-glossy-coating

Επεξ/σία από Psycho_Warhead
Δημοσ.
16 ώρες πριν, prefuse είπε

Immersion ΔΕΝ ΠΡΌΚΕΙΤΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΕΧΕΙ κάποιος σε μόνιτορ 27-32-42" και ακουστικά.. ΟΣΟ ΚΑΛΗ ΕΙΚΟΝΑ και κρυστάλλινο ήχο και αν έχει, ούτε με HDR 20.000 nits full screen.

Immersion και δέος θα έχεις ΜΟΝΟ με το μεγάλο μέγεθος της εικόνας και το σώμα του ήχου και των συχνοτήτων. Όπως ακριβώς σε μια σκοτεινή αίθουσα κινηματογράφου. 

Όλη η ουσία σε αυτές τις γραμμές 👍

Κοίτα που ώρες ώρες έχεις και στιγμές διαύγειας 😜 

Δημοσ.
Στις 21/9/2025 στις 11:15 ΠΜ, pirmen56 είπε

1) Το ίδιο θέλω και γω αλλά βλέπω μεγάλη αντίσταση από τις εδραιωμένες εταιρείες. Ας ελπίσουμε η εμπορική επιτυχία του g pro 27i και το ντεμπούτο της MSI να είναι η αρχή.

2) Το έχω δει εγώ μέχρι στιγμής σε σχέση με ένα LG QD-OLED που είχαν σε demo στο Πλαίσιο της Πάτρας. Σημασία έχει να το δουν και άλλοι...

Εμφανή σημάδια burn-in με εντατική χρήση εντόπισε και το MU στο τελευταίο του update(18 μήνες χρήσης, αν θυμάμαι καλά). Πρόσφατα άνοιξε και θέμα κάποιος για LG C2.

3) Σε starfields και φωτεινά σωματίδια σε μαύρο φόντο αποτυγχάνουν λίγο ως πολύ ανάλογα και με τον LD αλγόριθμο. Ακόμα και με 5088 ζώνες που είναι το τωρινό "ρεκόρ" στις 27"(0,4 cm^2, λιγότερο από το μισό της επιφάνειας ενός πλήκτρου). Σε όλα τα άλλα όμως βγάζουν αυτό που πρέπει και σε συνδυασμό με την ευρωστία τους είναι πιο βιώσιμη λύση. Ενώ τεχνικά μπορείς να φτάσεις 50.000+ ζώνες λύνοντας και το θέμα των starfields. Απλά θέλουν να αποσβέσουν τις επενδύσεις τους.

Καλά εσύ ακόμη δεν έμαθες ότι οι oled δεν έχουν burn in; Εδώ ο άλλος θα μου αγόραζε τηλεόραση αν έβρισκα στη δική του burn in, με φώναξε και σπίτι του…🤣, κακίες για τις oled δεν θα λες. Έλα σε παρακαλώ.

Στις 24/9/2025 στις 8:33 ΜΜ, pirmen56 είπε

Ωραία. Δες μετρήσεις στο 09:15 και μετά με auto color management. Δεν δίνω δεκάρα για τέλειο calibration. Μια ρεαλιστική απεικόνιση ζητάμε.

Και για το Xiaomi έχει αναφερθεί σε σχετικό review ότι αναφέρει ακριβείς RGB συνταταγμένες στα windows. Βαριέμαι να το ψάχνω πάλι. Το έχω ήδη δοκιμάσει και είναι μια χαρά για τον νορμάλ χρήστη.

Εκτός από εμάς που δεν έχει πουθενά auto color management στα win11…🤣

Δημοσ.
Στις 23/9/2025 στις 11:43 ΜΜ, prefuse είπε

Κοίτα υπάρχουν τα toys for boys και εργαλεία για "επαγγελματική" χρήση με κινδύνους να τραυματίσεις ή να τραυματιστείς, ανάλογα πως τα χρησιμοποιείς ή πόσο μερακλής είσαι. Και ειδικά στα "επαγγελματικά" οι πόντοι και το πάχος παίζουν κυρίαρχο ρόλο.

Η LG, που τους έχει κάνει το σβέρκο κόκκινο, (κατά τους πουλεν αμούστακους rtings*), είναι η φυσική αντίδραση, μετά από αυτό που είδε ότι της έκαναν, ο ένας μετά τον άλλο... όμορφο, παραδοσιακό, πατροπαράδοτο, ολοστρόγγυλο, gape... :P

Ε ο καθένας θα τσατιζοταν και θα άρχιζε τις καρπάζιες και τα χαστούκια.. 😛

άσε που συναίνεσε κιόλας γι'αυτη την πράξη, αλλιώς δεν θα έδινε το tandem και σε άλλους κατασκευαστές.

*Αν και αυτοί σου λένε ότι έχει καλύτερο έλεγχο/εικόνα η pany αλλά λόγο τιμής (ακριβότερη η pany) και παραπάνω HDMI 2.1 και hz και πιθανό support από LG, (παλιότερα ήταν Samy) σου προτείνουν LG που είναι και θα μείνει Αμερική. Η pany ίσως ξανα αποχωρίσει από την αμερικανική αγορά λόγο tariffs, μη πυροβολήσουν τα πόδια τους και χάσουν και το support για να υποστηρίξουν μια εταιρεία που δεν είναι σταθερή στην αμερικανική αγορά και δεν γνωρίζουν αν θα πάρουν ποτέ χαρτζιλίκι.

Καλή απόλαυση! 

Για να μιλήσουμε και μια φορά σοβαρά και πέρα από εταιρίες, γιατί μερικοί μπερδεύουν το troll απ τη πραγματικότητα... πέρα απ τα νουμεράκια που παρουσιάζει το rtings και ο κάθε "ειδικός" εκεί έξω και τις συγκρίσεις που γίνονται κατά καιρούς σε σχέση με τα reference μοντέλα αν βάλεις οποιαδήποτε flagship οθόνη της lg, sony, panasonic, samsung κτλπ και καλύψεις το λογότυπο δε θα πάρεις χαμπάρι ποιά είναι ποιά  (όχι μόνο εσύ και εγώ και ο κάθε "ειδικός" εκεί έξω).

Ναι αν πάρουμε τώρα ειδικά εργαλεία που κολλάνε στην οθόνη και παίρνουν μετρήσεις θα βρείς διαφορές, που αφού δε φαίνονται real life εμένα μου είναι αδιάφορο... και το κινητό που έχω έχει γαμάτο ppi, χρώματα κτλπ όμως ρε φίλε ούτε ταινία θα απολαύσω ούτε παιχνίδια, το ίδιο ακριβώς είναι και με τις υπερεκτιμημένες οθόνες "gaming monitor".

Οπότε αν πάρουμε από 42 ίντσες μέχρι 48 οι πιο φθηνές επιλογές που βλέπω (σε oled πάντα) είναι:

42'

-lg c4 850

-Samsung S90F 950

-sony XR-42A90K 1200

(η puny δεν έχει 42)

48'

-Samsung S90D 800

-lg c4 810 (B5 815)

-Panasonic Z80AEZ 1250

-Sony XR-48A90K 1300

Οι τιμές που αναγράφω είναι από skroutz, με το καλάθι του skroutz και να έρθει η οθόνη σπίτι σου χωρίς να πάς να την πάρεις.

Στις 42 ίντσες η c4 είναι 100 φθηνότερη από samsung, και στις 48 κοντράρει η samsung την τιμή... εγώ προσωπικά θεωρώ την lg πιο safe επιλογή με περισσότερα χρονια στις oled οπότε για 10 ευρώ θα την προτιμούσα, καλά τα monitor σε αυτές τις ίντσες δε τα βάζω μέσα γιατί εκτός ότι είναι β διαλογής κάνουν κάτι χιλιάρικα... όταν λέω ότι τους έχει κοκκινίσει το σβέρκο χαριτολογώντας αυτό εννοώ αν φέρουν σωστό ανταγωνισμό εδώ θα είμαστε να το δούμε... Μέχρι τότε η lg μονόδρομος γνώμη μου

• Like 1
Δημοσ.

Η επιλογή για κάποιον που ο χώρος του σηκώνει 42 ίντσες οθόνη είναι προφανής. Για την συντριπτική όμως πλειοψηφία του υπόλοιπου κόσμου που κυμαίνεται μεταξύ 27 και 32 ίντσες δεν υπάρχει εναλλακτική. Είτε θα τα σταξεις για OLED, είτε θα πάρεις κάτι σε  IPS ή VA. Κάτι που οι εταιρείες γνωρίζουν και όπως είναι φυσιολογικό εκμεταλλεύονται.

Δημοσ.

Ναι προφανώς αναφέρομαι σε αυτή την κατηγορία… βέβαια και εγώ σε ένα κανονικό γραφείο έχω βάλει 48αρα που είναι λίγο overkill , 42 κουμπώνει άνετα σχεδόν παντού εκτός άμα σε περιορίζει το ύψος 

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Tambas91 είπε

Ναι προφανώς αναφέρομαι σε αυτή την κατηγορία… βέβαια και εγώ σε ένα κανονικό γραφείο έχω βάλει 48αρα που είναι λίγο overkill , 42 κουμπώνει άνετα σχεδόν παντού εκτός άμα σε περιορίζει το ύψος 

Όταν λες κανονικό γραφείο εννοείς πχ 120cm x 60cm ?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...