Βασίλης_29 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 17 λεπτά πριν, SB_1957 είπε Ακριβώς γι' αυτό και το πρώτο στάδιο της βάπτισης γίνεται στον προθάλαμο/πρόναο/νάρθηκα, επειδή το μωρό δεν είναι ακόμη χριστιανός, άρα δεν επιτρέπεται να μπει στον κυρίως ναό!!! Σε τρεις βαπτίσεις που θυμάμαι η κολυμπηθρα ήταν ακριβώς μπροστά από το ιερό, δηλαδή μέσα στον κυρίως ναό, όλη η τελετή έγινε εκεί. 1
xxatziva Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 1 λεπτό πριν, Βασίλης_29 είπε Σε τρεις βαπτίσεις που θυμάμαι η κολυμπηθρα ήταν ακριβώς μπροστά από το ιερό, δηλαδή μέσα στον κυρίως ναό, όλη η τελετή έγινε εκεί. η κατηχηση γινεται στην εισοδο του ναου. η βαπτιση στην κολυμπηθρα. μου επιτρεπεις να εχω αποψη αφου καλυπτω βαφτισεις και εχω βαφτισει και εγω. 4
KoreanW Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Skrobo said: Ημουν μάρτυρας του Ιεχωβά στα νιάτα μου και μου το είχαν πει στην συνάθροιση. Ποτέ κανεις δεν ενδιαφέρθηκε οταν πηγαιναμε εκκλησία σαν σχολείο, μονο να μην πάω στο Ιερό και να μην κοινωνήσω ένοιαζε τους παπάδες / δασκάλους. Ποιοί είναι που «το είχαν πει στην συνάθροιση» ; Οι άλλοι μάρτυρες του Ιεχωβά; Δε μου φαίνονται για την πλέον έγκυρη πηγή στα της ορθοδοξίας. Τέλος πάντων, όπως ειπώθηκε, στο Ιερό είναι που δεν επιτρέπεται να μπαίνει κανείς πλην ιερέων και νεωκόρων. Τέλος πάντων από την πλευρά της η Εκκλησία τυπικά ζητάει τα απολύτως λογικά: - να μη βαφτιστεί παιδί χωρίς τη ρητή θέληση και των δυο γονέων ή έστω χωρίς δικαστική απόφαση περί της βάφτισης - να μη βαφτιστεί παιδί χωρίς την πρόθεση των γονέων να κατηχηθεί στο ορθόδοξο δόγμα - να μη συμμετάσχουν άμεσα στο μηστήριο άνθρωποι που δεν ασπάζονται την ιερότητα του μυστηρίου και δεν είναι ενεργά-συνειδητά μέλη της Εκκλησίας Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2021 από KoreanW
doctor2014 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Νομίζω ότι πρέπει να είναι βαπτισμένος ο νονός υποχρεωτικά
nikopoup Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Ένας υπάλληλος μου, αλβανός μουσουλμάνος στα χαρτιά, βάφτισε και τα δυο παιδιά του χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα. Ο νονός να είναι χριστιανός μόνο. 2
Βασίλης_29 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 50 λεπτά πριν, xxatziva είπε η κατηχηση γινεται στην εισοδο του ναου. η βαπτιση στην κολυμπηθρα. μου επιτρεπεις να εχω αποψη αφου καλυπτω βαφτισεις και εχω βαφτισει και εγω. Μα δεν σου απαγόρεψα να έχεις άποψη ούτε βλέπω να διαφωνούμε σε κάτι, επίσης δεν μιλάω για κατήχηση η κατι αλλο πάρα μόνο για βάπτιση. Αυτο που αναφέρθηκε πριν ότι η βάπτιση γίνεται εκτός του κυρίου ναου εγώ δεν το έχω δει. Τωρα αν είναι σωστό ή λάθος, ποιος ιερέας τηρεί το τάδε και το δεινα, klain.
SB_1957 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 13 λεπτά πριν, Βασίλης_29 είπε Μα δεν σου απαγόρεψα να έχεις άποψη ούτε βλέπω να διαφωνούμε σε κάτι, επίσης δεν μιλάω για κατήχηση η κατι αλλο πάρα μόνο για βάπτιση. Αυτο που αναφέρθηκε πριν ότι η βάπτιση γίνεται εκτός του κυρίου ναου εγώ δεν το έχω δει. Τωρα αν είναι σωστό ή λάθος, ποιος ιερέας τηρεί το τάδε και το δεινα, klain. Δεν είπα ότι η βάπτιση γίνεται εκτός ναού, αλλά το πρώτο "διάβασμα" και η ανακοίνωση του ονόματος γίνεται στον νάρθηκα, όπου λέει ο νονός και το "πιστεύω" ως απόδειξη ότι είναι χριστιανός που δηλώνει την πίστη του και άρα θα είναι σωστός καθοδηγητής για την κατήχηση του παιδιού στον χριστιανισμό. Μετά προχωράνε στον κυρίως ναό όπου είναι τοποθετημένη η κολυμβήθρα και γίνεται η βάπτιση. Αλλά τα τελευταία χρόνια κτίζονται ναοί χωρίς νάρθηκα, οπότε αυτή η πρώτη φάση γίνεται πλέον στην είσοδο μόλις μπεις στο ναό. Τώρα αν το έχουν καταργήσει και αυτό και αυτή η πρώτη φάση γίνεται μπροστά στην κολυμβήθρα δεν το ξέρω, καθώς έχω να πάω σε βάπτιση πάρα πολλά χρόνια! 1
KoreanW Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) πάντως μη μπερδεύετε το τελετουργικό ενός μυστηρίου (που έχει και τους συμβολισμούς του) , με το αν επιτρέπει η εκκλησία την είσοδο στους αλλόθρησκους μέσα σε ναούς γενικώς Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2021 από KoreanW 1
BlueAverage Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Επιτρέπεται να μπαίνουν στον κυρίως ναό γενικά οι χριστιανοί, πχ. καθολικοί. Οι βαπτισμένοι γενικότερα. Όχι όλοι οι αλλόθρησκοι- αβάπτιστοι. Ούτε καν το νεογέννητο μωρό ορθόδοξης χριστιανής οικογένειας όταν η μάνα λεχώνα πάει να πάρει την ευχή. Αν για παράδειγμα, τελεστεί το μυστήριο του γάμου, και στο σόι κάποιου από τους νεόνυμφους, υπάρχουν καθολικοί, μπορούν να παραστούν και να συμμετέχουν στο μυστήριο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο, για τους Ινδούς ας πούμε. Μόλις τώρα, BlueAverage είπε Επιτρέπεται να μπαίνουν στον κυρίως ναό γενικά οι χριστιανοί, πχ. καθολικοί. Οι βαπτισμένοι γενικότερα. Όχι όλοι οι αλλόθρησκοι- αβάπτιστοι. Ούτε καν το νεογέννητο αβάπτιστο μωρό ορθόδοξης χριστιανής οικογένειας όταν η μάνα λεχώνα πάει να πάρει την ευχή. Αν για παράδειγμα, τελεστεί το μυστήριο του γάμου, και στο σόι κάποιου από τους νεόνυμφους, υπάρχουν καθολικοί, μπορούν να παραστούν και να συμμετέχουν στο μυστήριο. Δεν ισχύει όμως το ίδιο, για τους Ινδούς ας πούμε.
Βασίλης_29 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 58 λεπτά πριν, SB_1957 είπε Δεν είπα ότι η βάπτιση γίνεται εκτός ναού, αλλά το πρώτο "διάβασμα" και η ανακοίνωση του ονόματος γίνεται στον νάρθηκα, όπου λέει ο νονός και το "πιστεύω" ως απόδειξη ότι είναι χριστιανός που δηλώνει την πίστη του και άρα θα είναι σωστός καθοδηγητής για την κατήχηση του παιδιού στον χριστιανισμό. Μετά προχωράνε στον κυρίως ναό όπου είναι τοποθετημένη η κολυμβήθρα και γίνεται η βάπτιση. Αλλά τα τελευταία χρόνια κτίζονται ναοί χωρίς νάρθηκα, οπότε αυτή η πρώτη φάση γίνεται πλέον στην είσοδο μόλις μπεις στο ναό. Τώρα αν το έχουν καταργήσει και αυτό και αυτή η πρώτη φάση γίνεται μπροστά στην κολυμβήθρα δεν το ξέρω, καθώς έχω να πάω σε βάπτιση πάρα πολλά χρόνια! Ναι τώρα που το ανέφερες λίγο πιο αναλυτικά το θυμήθηκα και εγώ, αυτό το πρώτο στάδιο, η κολυμπηθρα είναι μετά πιο μέσα στον ναό. Έχω να πάω πάνω από 10 χρόνια σε βάπτιση.
acomaedo Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 5 ώρες πριν, xxatziva είπε https://www.vaptizo.gr/dikaiologitika-vaptisis-ti-xreiazetai/ Ότι να ναι. Πουθενά δεν ισχύει το να μην έχεις βαπτίσει παιδί άλλου φύλου. Εθιμικοί κανόνες όχι κανονισμός της Εκκλησίας.
xxatziva Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 8 λεπτά πριν, acomaedo είπε Ότι να ναι. Πουθενά δεν ισχύει το να μην έχεις βαπτίσει παιδί άλλου φύλου. Εθιμικοί κανόνες όχι κανονισμός της Εκκλησίας. νονος-βαπτιστηρι=πνευματικο παιδι αγορι ή κοριτσι αναλογα. πνευματικα αδερφια-αιμομιξια οπως στα κανονικα αδερφια. τωρα τι λες? οποτε μπορεις να βαφτιζεις οτι θες? οτι ξεκινησεις αγορι ή κοριτσι εκει μενεις. και στο λεει καποιος που θα μπορουσε να χει βαφτισει και το ενα και το αλλο. αλλα το σεβαστηκαν οταν ειπα οχι για αυτο τον λογο. αλλωστε ηδη η κουμπαρια υπαρχει. μην το ψαχνεις γιατι παιζεις στο γηπεδο μου και θα χασεις απο τα αποδυτήρια. καλη συνεχεια να εχεις. 1
Skrobo Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 11 λεπτά πριν, xxatziva είπε νονος-βαπτιστηρι=πνευματικο παιδι αγορι ή κοριτσι αναλογα. πνευματικα αδερφια-αιμομιξια οπως στα κανονικα αδερφια. τωρα τι λες? οποτε μπορεις να βαφτιζεις οτι θες? οτι ξεκινησεις αγορι ή κοριτσι εκει μενεις. και στο λεει καποιος που θα μπορουσε να χει βαφτισει και το ενα και το αλλο. αλλα το σεβαστηκαν οταν ειπα οχι για αυτο τον λογο. αλλωστε ηδη η κουμπαρια υπαρχει. μην το ψαχνεις γιατι παιζεις στο γηπεδο μου και θα χασεις απο τα αποδυτήρια. καλη συνεχεια να εχεις. Είναι καθαρά θέμα παράδοσης και τίποτα άλλο. Μπορεις κανονικά να βαπτίσεις παιδία και απο τα δύο φύλα. Ο μόνος περιορισμός ειναι στην βάπτιση ενηλίκου, οπου ο ανάδοχος πρέπει να ειναι το ίδιο φύλο με τον βαπτιζόμενο.
KoreanW Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 (επεξεργασμένο) θέλετε που θέλετε να βρείτε λινκ τουλάχιστον μην κατεβάζετε το κάθε τυχάρπαστο site, κοινή λογική θέλει βρείτε μια πηγή από επίσημο φορέα της Εκκλησίας πχ http://iaath.gr/content/iero-mystirio-vaptisis ώρες ώρες απορώ... πραγματικά Επεξ/σία 22 Φεβρουαρίου 2021 από KoreanW 3
winawer Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Δημοσ. 22 Φεβρουαρίου 2021 Στις 21/2/2021 στις 3:27 ΜΜ, vins είπε Φίλε μου θα σου πω κάτι με πολλή αγάπη, εφόσον το θέλεις πραγματικά, αν δεις κληρικούς να κολλάνε σε τέτοιου είδους ζητήματα, μην προσπαθείς να το συζητήσεις μαζί τους, άλλαζε κληρικούς μέχρι να βρεις κάποιον που θα είναι ουσιαστικός. Γιατί το λες αυτό; Δλδ οποίος ιερέας ρωτήσει κάτι τέτοιο δεν είναι ουσιαστικός? Μα ίσα ίσα που είναι ουσιαστικός. Ο ιερέας δεν είναι ένα εκτελεστικό όργανο που απλά θα σου βαφτίσει το παιδί ή θα σε παντρέψει γτ η γυναίκα σου (γενικά μιλάω και όχι προσωπικά) έχει όνειρο να πάει στην εκκλησία νυφουλα 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις