Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
19 λεπτά πριν, KoreanW είπε

θέλετε που θέλετε να βρείτε λινκ

τουλάχιστον μην κατεβάζετε το κάθε τυχάρπαστο site,
κοινή λογική θέλει

βρείτε μια πηγή από επίσημο φορέα της Εκκλησίας
πχ http://iaath.gr/content/iero-mystirio-vaptisis

ώρες ώρες απορώ... πραγματικά

Μάταιος κόπος. Το ανέβασα κι εγώ!

Πάντως ο μόνος που δεν συμμετέχει στη συζήτηση πλέον, είτε επειδή καλύφθηκε από την "ενημέρωση", είτε γιατί μπερδεύτηκε περισσότερο είναι ο ts!

Μήπως θα έπρεπε να έχει ήδη κλειδωθεί το θέμα?

Επεξ/σία από SB_1957
  • Απαντ. 112
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, xxatziva είπε

νονος-βαπτιστηρι=πνευματικο παιδι αγορι ή κοριτσι αναλογα. πνευματικα αδερφια-αιμομιξια οπως στα κανονικα αδερφια. τωρα τι λες? οποτε μπορεις να βαφτιζεις οτι θες? οτι ξεκινησεις αγορι ή κοριτσι εκει μενεις. και στο λεει καποιος που θα μπορουσε να χει βαφτισει και το ενα και το αλλο. αλλα το σεβαστηκαν οταν ειπα οχι για αυτο τον λογο. αλλωστε ηδη η κουμπαρια υπαρχει. μην το ψαχνεις γιατι παιζεις στο γηπεδο μου και θα χασεις απο τα αποδυτήρια. καλη συνεχεια να εχεις.

Έχω βαφτίσει στην ίδια εκκλησία με τον ίδιο παπά και αγοράκι και κοριτσάκι. Μάλλον ο ιερέας εκεί δεν ήξερε τι του γινόταν ε;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, xxatziva είπε

νονος-βαπτιστηρι=πνευματικο παιδι αγορι ή κοριτσι αναλογα. πνευματικα αδερφια-αιμομιξια οπως στα κανονικα αδερφια. τωρα τι λες? οποτε μπορεις να βαφτιζεις οτι θες? οτι ξεκινησεις αγορι ή κοριτσι εκει μενεις. και στο λεει καποιος που θα μπορουσε να χει βαφτισει και το ενα και το αλλο. αλλα το σεβαστηκαν οταν ειπα οχι για αυτο τον λογο. αλλωστε ηδη η κουμπαρια υπαρχει. μην το ψαχνεις γιατι παιζεις στο γηπεδο μου και θα χασεις απο τα αποδυτήρια. καλη συνεχεια να εχεις.

δ) Η υπ' αριθμ. 2283/6901ΝΚ/1372/15-6-1999 Συνοδική Εγκύκλιος ορίζει ότι κατά την Βάπτιση ενηλίκων η παράσταση αναδόχου δεν είναι αναγκαία.

Από το Ιερό Μυστήριο του Βαπτίσματος προκύπτει πνευματική συγγένεια, η οποία δημιουργεί κώλυμα στη σύναψη γάμου μεταξύ του αναδόχου και της αναδεκτής του ή της μητέρας της, ή αναλόγως, της αναδόχου και του αναδεκτού της ή του πατέρα του (ΝΓ Κανόνας της Πενθέκτης Οικουμενικής Συνόδου, υπ' αριθμ. 3625/2383 ΝΚ/2050/17-11-1981 και 2627/659/401/8-4-1997 Εγκύκλιοι της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και υπ' αριθμ. 42/25-7-2006 Εγκύκλιο Σημείωμα της καθ' ημάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής), ενώ ΔΕΝ υφίσταται κώλυμα σύναψης γάμου μεταξύ αναδεκτών βαπτισμένων από τον ίδιο ανάδοχο.

Εσύ δεν μπορείς να παντρευτείς το βαφτιστήρι σου ή κάποιον γονιό τους, μεταξύ τους τα παιδιά κάνουν ότι θέλουν. 😋

Επεξ/σία από mindtrapper
  • Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Βασίλης_29 είπε

Κανένας δεν σου απαγορεύει να παρευρισκεσαι στην εκκλησία αν είσαι αλλού θρησκευματος η αβάπτιστος, δεν ρωτάνε τους καλεσμένους τι είναι ο καθένας. 

Και όμως, όταν τελείται Μυστήριο (όπως είναι η βάφτιση) οι αλλόθρησκοι, ειδωλολάτρες και αιρετικοί δεν επιτρέπονται μέσα στον κύριο χώρο του ναού (συνήθως από ένα σημείο του Μυστηρίου και μετά), υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις για συγκεκριμένους αιρετικούς, άλλο π.χ. ο προτεστάντης, άλλο καθολικός και άλλο ο μάρτυρας του ιεχωβά τις οποίες δεν τις γνωρίζω καλά.

Δημοσ.
15 ώρες πριν, KoreanW είπε

Ποιοί είναι που «το είχαν πει στην συνάθροιση» ; Οι άλλοι μάρτυρες του Ιεχωβά; Δε μου φαίνονται για την πλέον έγκυρη πηγή στα της ορθοδοξίας.
Τέλος πάντων, όπως ειπώθηκε, στο Ιερό είναι που δεν επιτρέπεται να μπαίνει κανείς πλην ιερέων και νεωκόρων.

Εαν ειπωθηκε κατι τετοιο ειναι 100% προσωπικη αποψη καποιου και οχι επισημη θεση... Ισα ισα που για τους ΜτΙ ο Νηπιοβαπτισμός ειναι λαθος, οποτε σιγα μην σχολιασουν το αν μπορεις να παραβρεθείς η οχι.. 

Απο κει και περα, δυστηχως εχει να κανει σε τεραστιο βαθμο με το κολλημα του εκαστοτε παπα.. Στις διαφορες εκκλησιες-ενοριες δεν υπαρχει συμπνοια ουτε στα ποιο απλα θεματα.

9 ώρες πριν, tsioulak είπε

Και όμως, όταν τελείται Μυστήριο (όπως είναι η βάφτιση) οι αλλόθρησκοι, ειδωλολάτρες και αιρετικοί δεν επιτρέπονται μέσα στον κύριο χώρο του ναού (συνήθως από ένα σημείο του Μυστηρίου και μετά), υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις για συγκεκριμένους αιρετικούς, άλλο π.χ. ο προτεστάντης, άλλο καθολικός και άλλο ο μάρτυρας του ιεχωβά τις οποίες δεν τις γνωρίζω καλά.

μπαααα..συνηθως το προβλημα δεν το χει η εκαστοτε εκκλησια.. αλλα ο "αιρετικος" ο οποιος δεν θελει (και καλα κανει κατ εμε) να παρεβρεθει..

1 ώρα πριν, liakjim είπε

Άραγε θα απαλλαχθεί ποτέ το ανθρώπινο είδος από τις θρησκείες; 🙄

θα γινει και αυτο πολυ συντομα...

Δημοσ.

Αυτό που ορισμένους τους αφορά η πίστη των άλλων και βγάζουν όλο το μίσος απέναντι στις θρησκείες και τους θρησκευόμενους, ξεπερνά τον πιο δημοκρατικό νου.

Και η πλάκα είναι ότι τέτοιες απόψεις προέρχονται συνήθως από ιδεολογικούς χώρους που τάχα κόπτονται για τη ρητορική μίσους ή το δικαιωματισμό αλλά τελικά κάθε άλλο.

Οι ταλιμπαν στην Ελλάδα δεν  είναι στις θρησκείες.

• Like 2
  • Thanks 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, liakjim είπε

Άραγε θα απαλλαχθεί ποτέ το ανθρώπινο είδος από τις θρησκείες; 🙄

Εσένα αυτό σε επηρεάζει κάπου; Διότι δεν είσαι υποχρεωμένος ούτε εκκλησία να πηγαίνεις, ούτε και να τηρείς θέματα θρησκείας.

2 ώρες πριν, Tsakalos! είπε

θα γινει και αυτο πολυ συντομα...

Σύγχρονος προφητης.  Το πολύ σύντομα μου άρεσε κιόλας..

Δημοσ.

Στην αδερφή μου πάντως, η βάφτιση των παιδιών της αργοπόρησε κατά 1 ώρα, γιατί ο παπάς αρνήθηκε να τελέσει το μυστήριο, καθώς οι νονοί του ενός ήταν ζευγάρι παντρεμένο με πολιτικό.

Τελικά, το ένα παιδί το βάφτισε η μητέρα της κοπέλας.

Επισης, στο άλλο παιδι, το βάφτιζε ένας θείος μου που δεν εχει παντρευτει, και ο παπας του ελεγε να του φερει αποδειξεις οτι ΔΕΝ εχει παντρευτει! Στο τέλος του λέει :" To κρίμα στον λαιμό σου, αν λες ψέματα, θα σε κρίνει ο Θεος..."

Εντωμεταξύ και η αδερφή μου με πολιτικό ήταν, αλλά δεν τους ένοιαζε.Τους νοιάζει όμως για τους νονούς!
Γενικά θα πρότεινα να τα εχεις ξεκαθαρισει απο πριν με τους παπαδες, για να μην εχεις τραβαλα την ημέρα της βάφτισης!

Δημοσ.
42 λεπτά πριν, SpirosDR είπε

Εσένα αυτό σε επηρεάζει κάπου;

Δεν είναι εύκολο να απαντηθεί.

Είναι σαν να σε ρωτήσω εάν θα σε επηρεαζε ένας κόσμος χωρίς θρησκείες. 

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, LiquidTroll είπε

Στην αδερφή μου πάντως, η βάφτιση των παιδιών της αργοπόρησε κατά 1 ώρα, γιατί ο παπάς αρνήθηκε να τελέσει το μυστήριο, καθώς οι νονοί του ενός ήταν ζευγάρι παντρεμένο με πολιτικό.

Τελικά, το ένα παιδί το βάφτισε η μητέρα της κοπέλας.

Επισης, στο άλλο παιδι, το βάφτιζε ένας θείος μου που δεν εχει παντρευτει, και ο παπας του ελεγε να του φερει αποδειξεις οτι ΔΕΝ εχει παντρευτει! Στο τέλος του λέει :" To κρίμα στον λαιμό σου, αν λες ψέματα, θα σε κρίνει ο Θεος..."

Εντωμεταξύ και η αδερφή μου με πολιτικό ήταν, αλλά δεν τους ένοιαζε.Τους νοιάζει όμως για τους νονούς!
Γενικά θα πρότεινα να τα εχεις ξεκαθαρισει απο πριν με τους παπαδες, για να μην εχεις τραβαλα την ημέρα της βάφτισης!

Στην βάφτιση συμμετέχουν το μωρό, οι ο/η νονός/α και ο παπάς, οπότε ουσιαστικά αυτό που ενδιαφέρει την εκκλησία είναι ο νονός/α να είναι Χ.Ο και να μην έχει πολιτικό γάμο, όλοι οι άλλοι είναι κομπάρσοι. Στην δική μου περίπτωση που έγινα νονός το θέμα με τον πολιτικό λύθηκε τελώντας το μυστήριο σε μοναστήρι που ανήκει απευθείας στο πατριαρχείο και όχι στην εκκλησία της Ελλάδος, εκεί δεν έχουν τέτοια κολλήματα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, SpirosDR είπε

Σύγχρονος προφητης.  Το πολύ σύντομα μου άρεσε κιόλας..

Μπα σιγα τον προφητη... 

απλα επειδη με ενδιαφέρει το ολο θεμα, παρατηρώ την μεγάλη πολωση που επικρατεί και εντείνετε απο μια μικρή μεριδα κοσμου, ανεξαρτήτως θρησκείας η καταγωγής, και θεωρώ οτι πολυ συντομα το υπολοιπο μεγαλύτερο κομμάτι κοσμου θα αντιδράσει..

3 ώρες πριν, SpirosDR είπε

Εσένα αυτό σε επηρεάζει κάπου; Διότι δεν είσαι υποχρεωμένος ούτε εκκλησία να πηγαίνεις, ούτε και να τηρείς θέματα θρησκείας.

Φιλε μου, αν ζεις επαρχια, σε μικρο χωριο, εν ετη 2021 , εαν εχεις αβαπτιστο παιδι ηα ν εισαι αλοθρησκος,  εχεις και ενα αρκετα μεγαλο προβλημα.. λες και ειμαστε στο '50.. δυστηχως..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το ξεσκίσαμε το θέμα του ts, συγγνώμη - ευτυχώς όμως προλάβαμε να απαντήσουμε στην ερώτηση του. 

Εγώ θα ήθελα για να γίνει κάποιος νονός, να πρέπει να φέρνει βεβαίωση απο το την ενορία του οτι εκκλησιάζεται συχνά (τουλαχιστο κάθε Κυριακή) και να περνάει σε τεστ ικανότητας νονού (θρησκευτικές ερωτήσεις) . Και φυσικά το "πιστεύω" να το λεέι  απ'έξω και να μη το διαβάζει.  :)

Αυτοματα ή θα δημιουργηθεί  επάγγελμα νονού ή θα καταργηθουν οι βαφτίσεις.

ΥΓ Αν και άθεος το "πιστεύω" το θυμόμουν από το σχολείο και το είπα απ εξω....

Επεξ/σία από australis
Δημοσ.

Tρεις φορές νονός πουθενά δεν μου ζήτησαν τίποτε. Μάλλον ζητάνε όταν δουν περίεργα ονόματα κλπ. Όσο για τους γονείς τη στιγμή που εκφράζουν τη θέληση να βαπτιστεί το παιδί κανείς δεν τους ζητάει ...πιστοποιητικό θρησκευτικών φρονημάτων. Εκτός αν πέσεις σε ...ζηλωτή, οπότε αλλάζεις εκκλησία 

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...