zorans Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Γεια σας. Θα ήθελα να προχωρήσω στην αγορά ενός καινούργιου υπολογιστή (μόνο πύργο) ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο για προγραμματισμό και δουλειά γραφείου. Το ζητούμενο είναι ο υπολογιστής να διαθέτει την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές στο χώρο του deep learning, σε προβλήματα βελτιστοποίησης, στην εξόρυξη δεδομένων και άλλες εφαρμογές στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών. Το μηχάνημα που έχω τώρα έχει ως cpu έναν amd fx-6300 με 8gb ram και για gpu μια gtx 950 2gb και σε αρκετές εργασίες που του αναθέτω “γονατίζει”. Έχω βαρεθεί να συνδέομαι με τον υπολογιστή του πανεπιστημίου, θέλω να έχω μια σχετική ανεξαρτησία. Μου πρότειναν ένα σετ ryzen 5 3600 - B550. Δεν έχω ιδέα τι παίζει από intel μεριά. Το μόνο που θα ήθελα αν είναι δυνατόν να είναι ένα σύστημα που να έχει δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης. Επειδή είδα τιμές στις κάρτες γραφικών και έφριξα , φαντάζομαι κρατάω την gtx 950 και την αλλάζω σε πρώτη ευκαιρία, σωστά; Ποσό που διαθέτουμε : Ταβάνι τα 800, καλα θα ήταν στα 600-700. Χρήση υπολογιστή : Προγραμματισμός - Δουλειές Γραφείου Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Γλώσσες προγραμματισμού Python (tensorflow, qutip, κ.τ.λ.), C , R - MATLAB-MATHEMATICA Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη. Όχι υπάρχει μια LG 24. Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? Όχι Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος). Δεν έχω θέμα καταστήματος Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Απο διαφορετικά καταστήματα Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Θα στηθεί απο εμένα Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και πιο . Δεν επιθυμώ λειτουργικό Ευχαριστώ προκαταβολικά! Επεξ/σία 23 Μαρτίου 2021 από zorans 1
niko13 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, zorans είπε Γεια σας. Θα ήθελα να προχωρήσω στην αγορά ενός καινούργιου υπολογιστή (μόνο πύργο) ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί κατά κύριο λόγο για προγραμματισμό και δουλειά γραφείου. Το ζητούμενο είναι ο υπολογιστής να διαθέτει την απαραίτητη υπολογιστική ισχύ για να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές στο χώρο του deep learning, σε προβλήματα βελτιστοποίησης, στην εξόρυξη δεδομένων και άλλες εφαρμογές στον τομέα των υπολογιστικών μαθηματικών. Το μηχάνημα που έχω τώρα έχει ως cpu έναν amd fx-6300 με 8gb ram και για gpu μια gtx 950 2gb και σε αρκετές εργασίες που του αναθέτω “γονατίζει”. Έχω βαρεθεί να συνδέομαι με τον υπολογιστή του πανεπιστημίου, θέλω να έχω μια σχετική ανεξαρτησία. Μου πρότειναν ένα σετ ryzen 5 3600 - B550. Δεν έχω ιδέα τι παίζει από intel μεριά. Το μόνο που θα ήθελα αν είναι δυνατόν να είναι ένα σύστημα που να έχει δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης. Επειδή είδα τιμές στις κάρτες γραφικών και έφριξα , φαντάζομαι κρατάω την gtx 950 και την αλλάζω σε πρώτη ευκαιρία, σωστά; Ποσό που διαθέτουμε : Ταβάνι τα 800, καλα θα ήταν στα 600-700. Χρήση υπολογιστή : Προγραμματισμός - Δουλειές Γραφείου Ειδικά προγράμματα που θα χρησιμοποιήσουμε: Γλώσσες προγραμματισμού Python (tensorflow, qutip, κ.τ.λ.), C , R - MATLAB-MATHEMATICA Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε οθόνη? Αν όχι ποια οθόνη έχουμε και αν σκεφτόμαστε να αγοράσουμε μελλοντικά μια άλλη. Όχι υπάρχει μια LG 24. Αν στη σύνθεση χρειαζόμαστε και πληκτρολόγιο,ηχεία,ποντίκι? Όχι Τοποθεσία στην οποία βρισκόμαστε ( για την επιλογή κατάλληλου καταστήματος). Δεν έχω θέμα καταστήματος Αν τα κομμάτια που θέλουμε να αγοράσουμε θέλουμε να είναι απο ένα κατάστημα ή επιθυμούμε την αγορά απο διαφορετικά καταστήματα? Απο διαφορετικά καταστήματα Αν επιθυμούμε να συναρμολογηθεί το σύστημα στο κατάστημα(στην περίπτωση που δεν γνωρίζουμε πως να το συναρμολογήσουμε) ή το σύστημα θα στηθεί απο τον ενδιαφερόμενο? Θα στηθεί απο εμένα Αν επιθυμούμε λειτουργικό σύστημα και πιο . Δεν επιθυμώ λειτουργικό Ευχαριστώ προκαταβολικά! Καρτα κρατας σιγουρα προς το παρον 😁. Disclaimer απο την αρχη πως αν καποιο απο τα προγραμματα που αναφερεις εκμεταλλευεται καλυτερα τους ryzen δεν το ξερω γι αυτο θα σου προτεινω για intel, που αυτην την εποχη ειναι πιο vfm σε σχεση με amd. Στο πανω ακρο του budget σου θα μπορουσες να δεις ενα 10700f (8 cores/16 threads) https://www.skroutz.gr/s/24571245/Intel-Core-i7-10700F-Box.html με μια μητρικη https://www.skroutz.gr/s/23438472/MSI-Z490-A-Pro-Motherboard-ATX-με-Intel-1200-Socket.html 16gb ram 3200(υποθετω 16,δεν ξερω αν χρειαστεις παραπανω) https://www.skroutz.gr/s/7971755/G-Skill-RipjawsV-16GB-DDR4-3200MHz-F4-3200C16D-16GVGB.html Τροφοδοτικο https://www.skroutz.gr/s/11452924/Corsair-TX-M-Series-TX650M-650W-Semi-Modular-80-Plus-Gold.html Nvme 1tb (μπορει να σου φτανει κ 500gb, εσυ ξερεις) https://www.skroutz.gr/s/16260979/Crucial-P1-SSD-1-0TB-M-2-NVMe-CT1000P1SSD8.html?from=catspan. Aν και ο cpu εχει cooler επειδη αναφερεις πως το θες για δουλεια κ θα φαει ζορι θα εβαζα κ μια https://www.skroutz.gr/s/17625619/Arctic-Freezer-34-eSports-Duo-White.html Μεχρι εδω 675 ευρο χωρις κουτι κ μεταφορικα. αλλα οι προτασεις ειναι τελειως ενδεικτικες μιας κ μπορεις σιγουρα φθηνοτερα αν πεσεις χωρητικοτητα σκληρου, φθηνοτερη μητρικη/τροφοδοτικο, να μην παρεις cooler. O αλλος δρομος ειναι να πας με 10400f ο οποιος ειναι εξαπυρηνος ομως, αλλα θα ριξει δραματικα το κοστος. Αμεσως κοβεις 120 ευρο μονο απο cpu για να εχεις μια εικονα.Σε εξαπυρηνο amd ο 3600 που κοιταγες, ειναι +50 ευρο απο τον 10400f. Δυστυχως επειδη δεν ξερω την υπολογιστικη ισχυ που θα χρειαστεις για τα προγραμματα, καλυτερα να προτεινει καποιος αλλος ποιος δρομος ειναι καλυτερος κ ποσους πυρηνες χρειαζεσαι. 😁 Επεξ/σία 23 Μαρτίου 2021 από niko13 3 1
Basilhs23___ Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Στον παλιό μου υπολογιστή που ήταν 11 ετών έτρεχα το matlab μαζί και με άλλα προγράμματα, αργούσε μεν στην εκκίνηση αλλά την δουλειά μου την έκανα, το pc που έχεις ήδη για τα δικά μου δεδομένα είναι αρκετό, για να λες βέβαια ότι υπάρχει πρόβλημα προφανώς οι δουλειές που κάνεις είναι πιο απαιτητικές για τα specs αυτά. Με 16 GB RAM είσαι υπερκαλυμμενος και περισσεύει κιόλας, ακομα και με 8 θα ήσουν εντάξει, βέβαια αν δεν τσιγκουνευεσαι τα χρήματα πήγαινε σε 16. Αν έχεις συνεχώς και σε μεγάλη χρήση τον cpu, τότε προτίμησε καλή και δυνατή ψυκτρα για να μην ανεβάζει θερμοκρασία. 1
catmaster Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 23 Μαρτίου 2021 8 ώρες πριν, zorans είπε Μου πρότειναν ένα σετ ryzen 5 3600 - B550. Δεν έχω ιδέα τι παίζει από intel μεριά. Το μόνο που θα ήθελα αν είναι δυνατόν να είναι ένα σύστημα που να έχει δυνατότητες μελλοντικής αναβάθμισης. Εκ πρώτης άποψης , ότι και να επιλέξεις απο τα σημερινά συστήματα που έχει αρκετούς πυρήνες (6c/12t η 8c/12t) θα σου φανεί αεροπλάνο σε heavy compiling σε σχέση με αυτό που έχεις. Μέχρι πέρυσι η επιλογή ryzen ήταν μονόδρομος αν ήθελες ενα μηχάνημα για τη δική σου δουλειά , και ο 3600 μια χαρά θα κάνει είτε για machine learning είτε για compile. Η intel αυτή τη στιγμή έχει επίσης καλές επιλογές σε cpu και λόγω διαθεσιμότητας και λογω τιμής , με μειονέκτημα πως θα πρέπει να διαθέσεις λιγο περισσότερα χρήματα για ενα καλό motherboard (πχ Ζ490) σε σχέση με την am4 πλατφόρμα. Το θέμα αναβάθμισης είναι άλλη συζήτηση , ίσως προς το τέλος του χρόνου να έχουν γυρίσει τα φώτα του pc-master-race σε ddr5 memory modules και η αναβάθμιση στην περίπτωση σου να αφορά μονο cpu και ram. Εγώ περιμένω τις τιμές για ενα μηνα ακομα για να φτιάξω ενα μηχανημα που κανει περίπου αυτα που θα κανεις κι εσυ python , C , + virtual machines οπότε χρειάζομαι αρκετούς πυρήνες , (πχ σε intel i9-10900 , Ζ490 mobo , 16 gb ram ) το οποίο αυτη την ώρα που μιλαμε βγαίνει κοντα στα 650-700 ευρώ , χωρίς case (έχω ενα Lian-li) , ψύκτρα , και psu - και φυσικά χωρίς gpu. Με αυτό το μηχανημα θεωρω πως θα ειμαι καλυμμενος για τα επομενα 3-5 χρόνια με μια επεκταση της ram (+16) στο ενδιάμεσο και μια καλη gpu φυσικά. 2 2
KaRouLi Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Αν πάμε σε κλειδωμένο F Intel, δε ξέρω αν αξίζει μητρική με chipset Z490. Θα μπορούσαμε και B460 για να ρίξουμε το κόστος. Και μιας οι Intel δεν έχουν θέματα με τις μνήμες, δεν "πεινάνε" όπως οι Ryzen, δε θα πείραζαν μνήμες μέχρι 2933 που σηκώνει το B460 (μνήμες στα 3000MHz δηλαδή). Θεωρώ ΟΚ τα 6c/12t, ίσως όμως για σένα τα 8c/16t να ήταν πιο VFM μιας και οι εργασίες σου είναι όλες υπολογιστικές και δε μας πειράζει μεγαλύτερη ισχύ. Επίσης, έχεις και καρτούλα, οπότε μπορούμε να κάνουμε πιο πολλά στο διαθέσιμο budget. CPU: https://www.skroutz.gr/s/24571245/Intel-Core-i7-10700F-Box.html MOBO: https://www.skroutz.gr/s/24025640/Asrock-B460M-Pro4-Motherboard-Micro-ATX-με-Intel-1200-Socket.html RAM: θα τολμούσα 32GB εδώ, και στα 16GB όμως είσαι πένα. Δε θα πρότεινα 8GB με τίποτα. Ειδικά με αυτά που θες να κάνεις. Το στάνταρ πλέον είναι 16GB. Better safe than sorry. https://www.skroutz.gr/s/9519501/G-Skill-Aegis-16GB-DDR4-3000MHz-F4-3000C16D-16GISB.html Τροφοδοτικό: https://www.skroutz.gr/s/8570592/Corsair-CX-Series-CX550M-550W-Semi-Modular-80-Plus-Bronze.html Αρκούν τα 550W, όποια κάρτα και να βάλεις. Δίσκοι: Αποφασίζεις αν θες 1TB ή 500GB. https://www.skroutz.gr/s/17274661/Samsung-970-Evo-Plus-SSD-500GB-M-2-NVMe-MZ-V7S500BW.html https://www.skroutz.gr/s/17274624/Samsung-970-Evo-Plus-SSD-1-0TB-M-2-NVMe-MZ-V7S1T0BW.html Κουτί: https://www.skroutz.gr/s/12232137/Cougar-MX330-X.html Απλά λατρεύω τα cougar, είσαι φυσικά ελεύθερος να επιλέξεις όποιο θες. Τελική τιμή με 500αρι δίσκο στα 658,06 ευρώ από τα φθηνότερα και διαθέσιμα καταστήματα. Τελική τιμή με 1TB δίσκο στα 734,1 ευρώ. 1
zorans Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Σας ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις σας. Συνδυάζοντας όσα μου γράψατε έχω καταλήξει μεταξύ δυο συστημάτων, ένα σε AMD (που πρότεινε φίλος τεχνικός του πανεπιστημίου) και ένα σε Intel επεξεργαστή. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα επιλέξω. Θα ήθελα μόνο αν μπορεί κάποιος να μου πει αν έχω κάποιες αστοχίες ή ασυμβατότητες στα κομμάτια που βάζω: Κουτί: Kolink Stronghold Black . Θα χρειαστώ λέτε επιπλέον ανεμιστήρες; Τροφοδοτικό: Corsair TX-M Series TX550M 550W Semi Modular 80 Plus Gold Κάρτα γραφικών: Κρατάω την gtx 950 2gb που έχω ήδη. Σκληρό δίσκο: Μου δίνει συγγενής μου έναν KINGSTON 250GB A2000 που δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Επειδή 250 gb δεν θα μου φτάσουν έλεγα να πάρω και αυτόν Silicon Power Ace A55 SSD 512GB 2.5''. Ίσως προσθέσω και ένα hdd 1tb που έχω για αποθήκευση. 1ο σύστημα με AMD CPU: AMD Ryzen 5 3600 Box. Θα χρειαστώ άλλη ψήκτρα; Βρίσκω τον tray στο JMCTECH στα145 €. Είναι το μαγαζί έμπιστο; Είναι λίγο περίεργο καθώς η διαφορά είναι σεβαστή σε σχέση με τα υπόλοιπα μαγαζιά. Motherboard: MSI B550-A Pro Ram: Crucial Ballistix 16GB DDR4-3600MHz (BL2K8G36C16U4RL) Σύνολο γύρω στα 620€ με τα μεταφορικά-αντικαταβολή. Το μόνο που σκεφτόμουν αν θα ανέβω από τώρα στον ryzen 7 3800x με 100€ παραπάνω. Θα πρέπει να ανέβω τότε και σε μητρική; 2ο σύστημα με intel CPU: Intel Core i7-10700F . Να πάρω ψήκτρα όπως λέει ο φίλος niko13 ή όχι ; Motherboard: MSI Z490 A Pro Ram: G.Skill RipjawsV 16GB DDR4-3200MHz Σύνολο γύρω στα 700€ πάλι με μεταφορικά και αντικαταβολές. Εδώ θα έχω δυνατότητα μελλοντικής αναβάθμισης; Γενικά τι επιπλέον καλώδια χρειάζομαι; Σε προηγούμενα στησίματα που είχα κάνει χρησιμοποιούσα καλώδια από το προηγούμενο σύστημα, αλλά τώρα δεν μπορώ να πειράξω το παλιό θέλω να το κρατήσω όπως έχει. Ευχαριστώ και πάλι παιδιά για την άμεση απάντηση και την βοήθειά σας! Επεξ/σία 25 Μαρτίου 2021 από zorans
nickol-us Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Καταρχήν είναι ατυχές το γεγονός που συγκρίνεις τον 6core 3600 με τον 8core 10700. Aπο jmc αγόρασα πρόσφατα cpu και ήταν τυπικότατο όμως αυτό που κοιτάς εσύ έκδοση tray δεν έχει cooler που σημαίνει έξτρα κόστος κτήσης cooler, επίσης στις tray εκδόσεις παίζει εγγύηση μόνο σε επίσημους pc builders(ή κάτι τέτοιο) To κουτί που διάλεξες έχει 2 ανεμιστήρες 120mm προεγκατεστημένους, ένα πίσω και ένα μπροστά. Ίσως να του έβαζες ακόμα ένα 120αρι μπροστά αλλά αυτό είναι σχετικά εύκολο να γίνει και μετά, εφόσον δεις οτι δεν σου αρκούν οι 2 που έχει Ο 10700 έρχεται με ψύκτρα, εφόσονο μιλάμε για box έκδοση, είναι επαρκής αλλά σε cpu που βγάζουν δουλειά συνίσταται να τους βάζουμε after market ψύκτρα και να διατηρούνται δροσεροί Με μητρική z490 θα έχεις δυνατότητα να βάλεις μέχρι 11η γενιά Intel που βρίσκονται σε κατάσταση προπαραγγελίας (κυκλοφορούν επίσημα στις 30) Καλώδια επιπλέον αν χρειαστείς θα είναι κάποιο sata για τους επιπλέον σκληρούς. Τα υπόλοιπα κατά 99% καλύπτονται από τα καλώδια που συνοδεύουν το κουτί και την μητρική Επεξ/σία 25 Μαρτίου 2021 από nickol-us 1
zorans Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 4 λεπτά πριν, nickol-us είπε Καταρχήν είναι ατυχές το γεγονός που συγκρίνεις τον 6core 3600 με τον 8core 10700. Aπο jmc αγόρασα πρόσφατα cpu και ήταν τυπικότατο όμως αυτό που κοιτάς εσύ έκδοση tray δεν έχει cooler που σημαίνει έξτρα κόστος κτήσης cooler, επίσης στις tray εκδόσεις παίζει εγγύηση μόνο σε επίσημους pc builders(ή κάτι τέτοιο) To κουτί που διάλεξες έχει 2 ανεμιστήρες 120mm προεγκατεστημένους, ένα πίσω και ένα μπροστά. Ίσως να του έβαζες ακόμα ένα 120αρι μπροστά αλλά αυτό είναι σχετικά εύκολο να γίνει και μετά, εφόσον δεις οτι δεν σου αρκούν οι 2 που έχει Ο 10700 έρχεται με ψύκτρα, εφόσονο μιλάμε για box έκδοση, είναι επαρκής αλλά σε cpu που βγάζουν δουλειά συνίσταται να τους βάζουμε after market ψύκτρα και να διατηρούνται δροσεροί Με μητρική z490 θα έχεις δυνατότητα να βάλεις μέχρι 11η γενιά Intel που βρίσκονται σε κατάσταση προπαραγγελίας (κυκλοφορούν επίσημα στις 30) Καλώδια επιπλέον αν χρειαστείς θα είναι κάποιο sata για τους επιπλέον σκληρούς. Τα υπόλοιπα κατά 99% καλύπτονται από τα καλώδια που συνοδεύουν το κουτί και την μητρική Συμφωνώ για την σύγκριση επεξεργαστών, έχεις δίκιο, αυτό φαίνεται μεταξύ άλλων και στην διαφορά τιμής. Απλα προσπαθώ να φτιάξω ένα φτηνότερο και ένα ακριβότερο σύστημα, να ζυγίσω τα υπερ και τα κατά και να διαλέξω. Για αυτό άλλωστε προβληματίζομαι και στο αν θα πάω στον ryzen 7 3800χ. (Πάντως, χωρίς να θέλω να προκαλέσω άσκοπες συζητήσεις, ο τεχνικός θεωρεί οτι για την δουλειά που τον θέλω ο 3600 είναι τουλάχιστον ισάξιος με τον i7 10700. Όπως μου είπε μόνο το gaming κρατάει ακόμα την intel. Εγω προσωπικά δεν γνωρίζω σχετικά, παραθέτω απλα τα λόγια του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει και δίκιο) Πάντως σε ευχαριστώ για την βοήθεια!
JDROGAS Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Noμιζω οτι ο φιλος σου καπου εχει μπερδευτει η μαλλον δεν εχει καταλαβει ακριβως για ποιους επεξεργαστες μιλαμε. Ο 3600 ειναι αμεσα συγκρισιμος με τον 10400. Ο 10700 ειναι αρκετα ανωτερος,για του λογου το αληθες...... https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i7-10700-vs-amd-ryzen-5-3600 Στα 300 ευρω που εχει o 3800x μπορεις αντιστοιχα να παρεις τον 10700k https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i7-10700k-vs-amd-ryzen-7-3800x Στα 360 ευρω πας σε 10900 https://nanoreview.net/en/cpu-compare/intel-core-i9-10900-vs-amd-ryzen-7-3800x Σε ολες τις παραπανω περιπτωσεις θα χρειαστεις μια ψυκτρα. Μνημες σε καθε περιπτωση να προτιμησεις 3600 (ιδιες τιμες ειναι πανω-κατω) 1 1
nickol-us Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 25 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 24 λεπτά πριν, zorans είπε Συμφωνώ για την σύγκριση επεξεργαστών, έχεις δίκιο, αυτό φαίνεται μεταξύ άλλων και στην διαφορά τιμής. Απλα προσπαθώ να φτιάξω ένα φτηνότερο και ένα ακριβότερο σύστημα, να ζυγίσω τα υπερ και τα κατά και να διαλέξω. Για αυτό άλλωστε προβληματίζομαι και στο αν θα πάω στον ryzen 7 3800χ. (Πάντως, χωρίς να θέλω να προκαλέσω άσκοπες συζητήσεις, ο τεχνικός θεωρεί οτι για την δουλειά που τον θέλω ο 3600 είναι τουλάχιστον ισάξιος με τον i7 10700. Όπως μου είπε μόνο το gaming κρατάει ακόμα την intel. Εγω προσωπικά δεν γνωρίζω σχετικά, παραθέτω απλα τα λόγια του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει και δίκιο) Πάντως σε ευχαριστώ για την βοήθεια! Δεν προκαλείς άσκοπες συζητήσεις, εδώ είμαστε για να συζητάμε και να θέτουμε τους προβληματισμούς μας. Για αρχή θέλω να σου πω πως δεν υπάρχουν απόλυτα. Υπάρχουν κάποιου που επιλέγουν Amd για α λόγους και κάποιοι που επιλέγουν Intel για β λόγους (σίγουρα οχι μόνο για gaming που σου είπε ο τεχνικός). Κάθε επιλογή έχει τα υπερ και τα κατά. Για κάθε μια περίπτωση τα πράγματα μπαίνουν στην ζυγαριά διαφορετικά και δεν είναι σχεδόν ποτέ το ίδιο αποτέλεσμα. Το θέμα είναι ποιός είναι ο σκοπός σου και τι είναι αυτό που θέλεις πιο πολύ. Να κρατήσεις το budget στο χαμηλότερο δυνατό; Να έχεις δυνατότητα αναβάθμισης (και εως που); Βασικά για την χρήση που θες δεν ξέρω τι χρειάζεσαι πιο πολύ, πάντως γενικά θα σου πω οτι αυτή την στιγμή οι amd γενικότερα έχουν έλλειψη και είναι κάπως υπερτιμολογημενοι και προτείνεται συνήθως η Intel ιδιαίτερα οταν χρειάζονται ενσωματωμένα γραφικά γιατί οι gpu ανεβάζουν το κόστος ενός build δραματικά αυτό τον καιρό. O jdrogas πρόλαβε κάποια από αυτά που είπα ήδη. Να συμπληρώσω πως ακόμα ορθότερα ο 3600 συγκρίνεται με τον πιο οικονομικο 10400f που δεν έχει ενσωματωμένα γραφικά όπως και ο 3600 Επεξ/σία 25 Μαρτίου 2021 από nickol-us 1 1
solution1 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) Αν είναι εύκολο, γράψε λίγο το μοντέλο της μητρικής που χρησιμοποείς Επεξ/σία 26 Μαρτίου 2021 από solution1
tsofras Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 Αν και δεν έχω ασχοληθεί ποτέ μπορείς να ρίξεις μία ματιά στο παρακάτω που έχει benchmarks για tensorflow Δείχνει ότι οι xeon είναι πολύ ανώτεροι , αλλά δεν ξέρω σε τι τιμές παίζουν https://medium.com/intel-analytics-software/choosing-the-right-intel-workstation-processor-for-tensorflow-inference-and-development-4afeec41b2a9 Εδώ έχει αναφορά και για επεξεργαστές με avx512 υποστήριξη αν θες να κάνεις μία έρευνα μέχρι να απαντήσει κάποιος σχετικός με το άθλημα https://en.m.wikipedia.org/wiki/AVX-512 Ξέρω δεν βοήθησα ιδιαίτερα αλλά θέλει λίγο ψάξιμο η περίπτωση σου πιστεύω εκτός από τους κλασικούς 3600 10700 κτλ 1
Dr.Tesla Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, zorans είπε Πάντως, χωρίς να θέλω να προκαλέσω άσκοπες συζητήσεις, ο τεχνικός θεωρεί οτι για την δουλειά που τον θέλω ο 3600 είναι τουλάχιστον ισάξιος με τον i7 10700. Όπως μου είπε μόνο το gaming κρατάει ακόμα την intel. Εγω προσωπικά δεν γνωρίζω σχετικά, παραθέτω απλα τα λόγια του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχει και δίκιο Η ερώτηση μου είναι πολύ απλή, ο τεχνικός θα σου σετάρει το Intel MKL κάθε φορά που θα πατσάρετε για να τρέξει σε Ryzen CPU? Και μιλάω για Matlab πριν το 2020a, Python στη βάση του MKL με όλα τα BLAS - LAPACK πακέτα. Η λειτουργία του OpenBlas ( opensource ενναλακτική) είναι καλή αλλά πρέπει να κοιτάξεις πριν αγοράσεις πόσο εύκολη είναι στο σετάρισμα με αυτά που χρησιμοποιείς. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους επεξεργαστές γενικά, όταν έχεις να παίξεις με μαθηματικά εργαλεία. Και δυστυχώς η υποστήριξη του MKL έχει εδραιωθεί από κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα εξαιτίας όλων αυτών των ευκόλιων και της έτοιμης λύσης. Το τελευταίο που ενδιαφέρει κάθε ερευνητή είναι το να αλλάξει το Bias που βλέπει το MKL σε κάθε script ή το conflict στα πακέτα που έγιναν εγκατάσταση ( ανεξάρτητα από τον επεξεργαστή). Η 10η γενιά Intel έχει με αυτές τις τιμές καλύτερη αναλογία τιμής επιδόσεων και αυτό σου λύνει αυτόματα τον προβληματισμό Επιδόσεις - Ευκολία χρήσης. Κάθε σετ 10700F - 3700Χ και 10400F - 3600 κλείνεις προς intel. Επεξ/σία 26 Μαρτίου 2021 από Dr.Tesla 3 1
hln3 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 Μόνοδρομος 11500 ή 11700, με motherboard b560 ή h470 ή z590. Μην πάρεις f έκδοση, η gpu σου είναι αρχαία και αν σου μείνει στα χέρια θα ξοδευτείς πολύ Από ram 32 gb για να είσαι ΟΚ Επίσης μην τσιγκουνευτείς στο τροφοδοτικό, πάρε κάτι ποιοτικό , αν σκοπεύεις ποτέ να βάλεις και καινούργια gpu για gaming θα χρειαστείς >= 650 watt. 1 1
zorans Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 Μέλος Δημοσ. 26 Μαρτίου 2021 9 ώρες πριν, Dr.Tesla είπε Η ερώτηση μου είναι πολύ απλή, ο τεχνικός θα σου σετάρει το Intel MKL κάθε φορά που θα πατσάρετε για να τρέξει σε Ryzen CPU? Και μιλάω για Matlab πριν το 2020a, Python στη βάση του MKL με όλα τα BLAS - LAPACK πακέτα. Η λειτουργία του OpenBlas ( opensource ενναλακτική) είναι καλή αλλά πρέπει να κοιτάξεις πριν αγοράσεις πόσο εύκολη είναι στο σετάρισμα με αυτά που χρησιμοποιείς. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τους επεξεργαστές γενικά, όταν έχεις να παίξεις με μαθηματικά εργαλεία. Και δυστυχώς η υποστήριξη του MKL έχει εδραιωθεί από κάθε πανεπιστημιακό ίδρυμα εξαιτίας όλων αυτών των ευκόλιων και της έτοιμης λύσης. Το τελευταίο που ενδιαφέρει κάθε ερευνητή είναι το να αλλάξει το Bias που βλέπει το MKL σε κάθε script ή το conflict στα πακέτα που έγιναν εγκατάσταση ( ανεξάρτητα από τον επεξεργαστή). Η 10η γενιά Intel έχει με αυτές τις τιμές καλύτερη αναλογία τιμής επιδόσεων και αυτό σου λύνει αυτόματα τον προβληματισμό Επιδόσεις - Ευκολία χρήσης. Κάθε σετ 10700F - 3700Χ και 10400F - 3600 κλείνεις προς intel. Σε ευχαριστώ πραγματικά. Γνώριζα πολύ γενικά ότι το matlab είναι optimized για intel αλλά ποτέ δεν είχα ασχοληθεί να μάθω τι παίζει. Τώρα ανακάλυψα ότι ο intel math kernel επηρεάζει τόσο βαθιά την μαθηματική επεξεργασία στον υπολογιστή. Έφαγα όλο το βράδυ να δω τι παίζει και τελικά να ανακαλύψω το openblas. Τώρα δουλεύω με το σετάρισμα. Και πάλι ευχαριστώ! Τώρα στα της αγοράς. Το παρακάτω σετάκι έχει κάποιο θέμα ασυμβατότητάς: Κουτί: Kolink Stronghold Black . Τροφοδοτικό: Corsair TX-M Series TX550M 550W Semi Modular 80 Plus Gold Κάρτα γραφικών: Κρατάω την gtx 950 2gb που έχω ήδη. Σκληρό δίσκο: Μου δίνει συγγενής μου έναν KINGSTON 250GB A2000 που δεν χρησιμοποίησε ποτέ. Επειδή 250 gb δεν θα μου φτάσουν έλεγα να πάρω και αυτόν Silicon Power Ace A55 SSD 512GB 2.5''. Ίσως προσθέσω και ένα hdd 1tb που έχω για αποθήκευση. CPU: Intel Core i7-10700 Box . + Arctic Freezer 34 eSports Duo Motherboard: MSI Z490 A Pro Ram: Crucial Ballistix 16GB DDR4-3600MHz (BL2K8G36C16U4RL) 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα