Προς το περιεχόμενο

Bluetooth v5.0 - Αξίζει το παραπάνω κόστος;


9-11

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Απέκτησα πρόσφατα bluetooth ακουστικά (κατηγορία τιμής: €90) τα οποία θέλω να συνδέσω στο PC. Παράλληλα θα ήθελα να απαλλαγώ από τον βραχνά των καλωδίων και το βάλε-βγάλε κάθε φορά που πρέπει να μεταφέρω φωτογραφίες ή άλλα media από το smartphone στο desktop.

Για κάποιο λόγο, και ενώ έχουν περάσει 5 χρόνια από την κυκλοφορία της έκδοσης 5.0, στην αγορά των bluetooth USB adapters κυριαρχούν 4.0 μοντέλα σε ποσοστό 95%! Τη στιγμή που μιλάμε διατίθενται μόλις τρία v5.0 στο Skroutz με ένα μόνο εξ αυτών να προέρχεται από σχετικά γνωστή εταιρεία (τη LogiLink που δεν έχει και κανένα σπουδαίο όνομα στην πιάτσα). Από τα 2 που απομένουν, ο adapter της Rovtop συγκεντρώνει μόνο αρνητικές κριτικές, ενώ για το BT-TX6 (αγνώστων λοιπών στοιχείων) δεν υπάρχουν αξιολογήσεις.

Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Να πάρω ένα από τα δημοφιλή/χιλιοδοκιμασμένα TP-Link UB400 v1 / UB4A v1 στα ~€8 (παρεμπιπτόντως, κατέβασα τα specs τους αλλά αδυνατώ να διακρίνω διαφορές - αν γνωρίζετε, παρακαλώ ενημερώστε) και να ξεμπερδεύω ή να ρισκάρω με το LogiLink με προοπτική καλύτερων επιδόσεων; Ή ίσως το LB-Link BL-WN300BT που κατασκευάζει κινεζική εταιρεία με ύποπτη ονομασία αφού παραπέμπει ξεκάθαρα στην TP-Link (όπως τα προϊόντα-μαϊμού Abidas, μία καθόλου αθώα παραλλαγή της Adidas) που είναι combo Bluetooth (v4.2 παρακαλώ) + Wi-Fi (η διαφορά στην τιμή δεν είναι μεγάλη, γύρω στα €3)

Θα δω διαφορές στην πράξη; Θεωρητικά το 5.0 standard προσφέρει διπλάσιο transfer rate και μεγαλύτερη εμβέλεια. Εκτός από τα ακουστικά και το κινητό τα οποία μου είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ, έχω ακόμη μερικές συσκευές που θα μπορούσα δυνητικά να συνδέσω μέσω bluetooth όπως 2 ποντίκια της Logitech (προς το παρόν βολεύομαι με το παραδοσιακό USB dongle) ενώ σκεφτόμουν μελλοντικά να αγόραζα και ένα bluetooth audio receiver για τον παραδοσιακό δικάναλο Hi-Fi ενισχυτή (του 1995) που έχω και να ξεφορτωθώ επιτέλους το mini jack -> 2RCA καλώδιο που βρίσκεται μέσα στα πόδια μου.

Από την άλλη μεριά, ανησυχώ μήπως δημιουργηθεί συμφόρηση στα 2.4 GHz και αρχίσουν να συμπεριφέρονται αλλόκοτα, να δημιουργούνται αποσυνδέσεις, παρεμβολές, θόρυβοι κ.λπ. Εδώ παρουσιάζονται προβλήματα ακόμα και όταν λειτουργούν μόνα τους. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός των συσκευών, τόσο χειρότερη η ποιότητα του ασύρματου δικτύου.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Αν θες να σετάρεις PC - AV θα χρειαστείς ένα transmitter και ένα receiver. Άρα πας για ζευγάρια από συσκευές όπως οι 
https://www.amazon.de/-/en/TaoTronics-Bluetooth-Transmitter-Receiver-1-Bluetooth/dp/B01KNYTOP4?sbo=Tc8eqSFhUl4VwMzbE4fw%2Fw%3D%3D
Και οι δύο λειτουργούν καλά. Μετά ανεβαίνεις απότομα σε λύσεις όπως το Fiio BTA30. 
https://www.skroutz.gr/s/26871017/Fiio-BTA30.html

O Bluetooth ήχος δεν είναι καθόλου φτηνός γιατί χρειάζεσαι διπλές συσκευές. Το κινητό προφανώς έχει δικό του τσιπάκι, αλλά σε PC δεν είμαι σίγουρος αν ένα standard Bluetooth στικάκι μπορεί να είναι λειτουργήσει σωστά. 
Με έβαλες σε σκέψεις τώρα, γιατί όσα συστηματάκια έχω δει είναι με dedicated receiver-transmitter και κανένα με στικάκι. Δυστυχώς είναι μάλλον μία από αυτές τις περιπτώσεις του αν δεν δοκιμάσεις δεν θα μάθεις, και όσο να έιναι κοστίζει. 

Σε ποιότητα ήχου συσκεκριμένα πάντα θα σε περιορίζει το LDAC - aptX - aptX HD και το DAC του receiver. Οπότε αν είσαι σε Lossless αρχεία λογικά θα χάσεις από την ποιότητα που θα είχες με ένα τυπικό σύστημα. 

Edit. Μπήκα να διαβάσω κανένα review. 
https://www.amazon.de/-/en/TP-Link-UB400-Bluetooth-Computer-supports/dp/B07NQ5YGDW

Κοίταξε και εσύ καλύτερα. Υπάρχουν αρκετοί με bluetooth headset που τα έχουν συνδέσει με το TP Link.

Επεξ/σία από Dr.Tesla
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σε πρώτο στάδιο με ενδιαφέρει η αναπαραγωγή ήχου από το PC προς τα bluetooth ακουστικά (αναφέρω ενδεικτικά internet radio σε bitrate που δεν ξεπερνά τα 320 kbps, θέαση videos στο YouTube ή αποθηκευμένα videos σε MPC, VLC κ.λπ) και η μεταφορά αρχείων (όχι συχνά) από το κινητό προς το computer. Η σύνδεση με τον audio ενισχυτή αφορά το μέλλον και θα θεωρήσω bonus αν υπάρξει ομαλή λειτουργία με το Logitech Bluetooth Audio Receiver ή το TP-LINK Bluetooth Audio Receiver που είχα κατά νου να αγοράσω. Είμαι διατεθειμένος να συμβιβαστώ με κάποιες απώλειες στην ποιότητα (ΟΧΙ όμως αποσυνδέσεις κάθε τρεις και λίγο ή χρατς-χρουτς!) αν το κόστος του adapter είναι μικρό όπως στην περίπτωση του UB400 της TP-Link.

Μάλλον το ψειρίζω πολύ το θέμα -δεδομένου πως οι USB adapters είναι στην πλειοψηφία τους οικονομικά προσιτοί- αλλά θέλω να πάρω κάτι που ΔΕΝ θα με ταλαιπωρήσει. Να ξέρω τι μου ξημερώνει. Σημειώνω πως δεν έχω απαιτήσεις για μεγάλη εμβέλεια, λειτουργία εν μέσω εμποδίων ή εκτός δωματίου. 1½ ~ 2 μέτρα από το κάθισμα του γραφείου και γύρω στα 5 από το Hi-Fi (αν και εφόσον αποκτήσω audio receiver). Αλλά χωρίς, επαναλαμβάνω, ΧΩΡΙΣ ντράβαλα!

Edit:

Κάτι τελευταίο: Θα ήθελα, αν είναι δυνατόν, να το συνδέσω σε μία από τις USB 2.0 θύρες στο front panel του tower που παραμένουν αναξιοποίητες (από τις άλλες δύο μπροστινές που είναι USB 3.0, η μία είναι κατειλημμένη από ένα keyboard dongle της Logitech και την άλλη την κρατάω ελεύθερη για stickάκια)

Επεξ/σία από 9-11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

46 λεπτά πριν, Dr.Tesla είπε

σε PC δεν είμαι σίγουρος αν ένα standard Bluetooth στικάκι μπορεί να είναι λειτουργήσει σωστά.

Αν τα έκανε σωστά ο φίλος μου (δεν τον κόβω να δοκίμασε κάθε πιθανό συνδυασμό) το αποτέλεσμα ήταν αυτό: 

 

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλού-κακού, θα απευθυνθώ στον κατασκευαστή για να μην την πατήσω κι εγώ. Λογικά θα έχουν κάποια λίστα με συμβατούς adapters (αυτοί της TP-Link είναι εξαιρετικά δημοφιλείς) αν και τα ακουστικά που πήρα πλασάρονται ως headphones για αθλητικές δραστηριότητες, outdoors activities κ.λπ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πριν κανα μήνα πήρα 2 tp-link για να συνδέσουν οι πιτσιρικάδες τα χειριστήρια του xbox στο pc.Σε 10αρια δούλεψαν στο επόμενο δευτερόλεπτο που το κούμπωσαν.Δεν έχει καθόλου lag και ο ένας σύνδεσε ταυτόχρονα και ακουστικά ασύρματα.

  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έστειλα DM στο Twitter της εταιρείας και αναμένω απάντηση. Στο FAQ κάποιου άλλου μοντέλου πάντως (δεν βρήκα πληροφορίες σε αυτό τον τομέα για το δικό μου), αναφέρουν

Αναφορά σε κείμενο

Our headphones are not compatible with all adapters, but many of our customers have had good luck with ASUS USB-BT400.

Σε σχέση με τα TP-Link, τα Asus USB-BT400 έχουν διπλάσια (και βάλε) τιμή και μικρότερη δημοτικότητα. Τα δε ΒΤ500 που κυκλοφόρησαν το 2020 και είναι 5.0, κοστίζουν 24 ολόκληρα Ευρώ (διαθέσιμα σε ένα και μόνο κατάστημα). Ελπίζω να αποδειχθούν συμβατά τα TP-Link γιατί αλλιώς με βλέπω να ξηλώνομαι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Επανέρχομαι. Η εταιρεία των ακουστικών καθυστέρησε πολύ να ανταποκριθεί στο ερώτημά μου και όταν τελικά αυτό συνέβη η απάντηση ήταν ένα αόριστο

Αναφορά σε κείμενο

We do not have a specific brand of Bluetooth adapter/dongle that we recommend.

Εν τω μεταξύ είχα αγοράσει bluetooth adapter, όχι το TP-Link που αναφέρω παραπάνω και το οποίο έχει η μισή Ελλάδα, αλλά το Baseus CCALL-BT01 (Συμπτωματικά: Εμφανίστηκε ως πρόταση-προσφορά του e-shop.gr στα €4,90 κατά το τελευταίο στάδιο παραγγελίας που αφορούσε άλλο προϊόν). Αναγνωρίστηκε αμέσως από τα Windows 10 και εντός δευτερολέπτων συνδέθηκε με ακουστικά & smartphone ενώ «είδε» και το Xiaomi Mi Band 5 χωρίς ωστόσο να κάνω σύζευξη με το τελευταίο.

Οι εντυπώσεις μου γενικώς είναι θετικές, αλλά θα πρέπει να τονίσω πως έχω ελάχιστη εμπειρία με bluetooth συσκευές. Έχει ικανοποιητική -για τις ανάγκες μου- εμβέλεια, τα ακουστικά λαμβάνουν σήμα και εκτός δωματίου αλλά δεν κάθισα να μετρήσω την απόσταση.

Δυστυχώς υπάρχει lag της τάξεως του μισού δευτερολέπτου (κατά προσέγγιση πάντα) στην αναπαραγωγή. Αμελητέο σε audio streaming, κάπως ενοχλητικό σε θέαση videos που παρουσιάζονται ασυγχρόνιστα. Ο VLC media player διαθέτει ρύθμιση για τέτοιες περιπτώσεις (Tools -> Track Synchronization), σε Media Player Classic Home Cinema/MPC-BE (fork του MPC-HC) δεν βλέπω κάτι σχετικό, θα πρέπει να το ψάξω το βρήκα, αλλά είναι μπελαλίδικο: Options -> Audio Switcher -> Audio time shift -> [Enter value] -> Restart. Όπως και να ’χει, αυτά τα θεωρώ ημίμετρα. Τι κάνεις όταν θες να δεις video στο YouTube ας πούμε; Το ιδανικό θα ήταν να μην υπήρχε καμία καθυστέρηση ή αν αυτό δεν είναι εφικτό, το latency να είναι ανεπαίσθητο, μικρότερο των 100 milliseconds. Αναρωτιέμαι αν υπάρχει βελτίωση στον τομέα αυτό όταν πομπός και δέκτης είναι αμφότεροι bluetooth v5 συσκευές...

Εκεί που απογοητεύτηκα εντελώς ήταν στη μεταφορά αρχείων από το κινητό προς το PC. Ξεκίνησα με κάποια screenshots των 250 kB ~ 500 kB με την διαδικασία να ολοκληρώνεται γρήγορα. Όταν όμως επιχείρησα να αντιγράψω φωτογραφίες (με μ.ο. μεγέθους τα 2,5 MB) έφριξα! Αποδεκτοί χρόνοι αν μιλάμε για μια-δυο, αλλά καλά θα κάνετε να χρησιμοποιήσετε το κλασικό καλώδιο αν πρόκειται να μεταφέρετε από 5 και άνω, λιγότερη ώρα θα σας πάρει.

Συμπερασματικά, παρότι δηλώνω ικανοποιημένος από το Baseus μου άνοιξε η όρεξη και διαπιστώνοντας πως οι τιμές μοντέλων σε v5.0 (διπλάσιο transfer rate/μεγαλύτερη εμβέλεια) είναι προσιτές, λέω να δοκιμάσω την τύχη μου και να παραγγείλω ένα ακόμα -περισσότερο από περιέργεια- από τον Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες. Αναφέρω ενδεικτικά τα εξής:

1. Orico BTA-508 στα €4,24 + μεταφορικά

2. Rocketek στα €4,38 + μεταφορικά

Όλες οι μάρκες στην κατηγορία USB Bluetooth Adapters/Dongles

Η συντριπτική πλειοψηφία αφορά Bluetooth v4.0 adapters που παρουσιάζονται ως «συμβατοί με v5 συσκευές», κοινώς πουλάνε παραμύθια γι αυτό προσοχή! Επίσης υπάρχουν μοντέλα με την επισήμανση «αποκλειστικά για audio» που δεν επιτρέπουν μεταφορά δεδομένων με άλλες συσκευές (έτσι τουλάχιστον το εκλαμβάνω)

Τέλος αφήνω εδώ και ένα Blitzwolf (από το Banggood αυτή τη φορά) με διαφορετικά χαρακτηριστικά που προορίζεται για άλλη, πιο advanced χρήση. Ίσως κινήσει το ενδιαφέρον κάποιου τολμηρού, να το (προ)παραγγείλει και να μας μεταφέρει τις εντυπώσεις του.

 

 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 27/3/2021 στις 7:29 ΠΜ, Invader είπε

Πριν κανα μήνα πήρα 2 tp-link για να συνδέσουν οι πιτσιρικάδες τα χειριστήρια του xbox στο pc.Σε 10αρια δούλεψαν στο επόμενο δευτερόλεπτο που το κούμπωσαν.Δεν έχει καθόλου lag και ο ένας σύνδεσε ταυτόχρονα και ακουστικά ασύρματα.

Φίλε απευθύνεσαι σε BT5.0 να φανταστώ, γιατί το bandwidth απ΄το BT4.0 δεν επαρκεί για να έχεις ποιοτικό στερεοφωνικό ήχο, μικρόφωνο (input) συν extra input απ΄το χειριστήριο ταυτόχρονα.

@9-11 αδερφέ το BT4.0 έχει πολύ περιορισμένο bandwidth, να φανταστείς όταν έχεις ακουστικά BT4.0 στο κινητό και ακούς μουσική ο ήχος είναι στέρεο και καλής ποιότητας, όταν σε πάρουν τηλέφωνο όμως που ανοίγει και το μικρόφωνο ο ήχος γίνεται μονοφωνικός και κακής ποιότητας.

Sorry ξέχασα να σου αναφέρω ότι αυτό που λες για το latency δοκίμασε κι άλλα ζευγάρια BT με το υπάρχον USB stick. Kι εγώ είχα παρόμοια φαινόμενα, ένα ζευγάρι Huawei ΑΜ61 είχε latency, ενώ ένα LG HBM-290 δεν έχει. Το USB stick που έχω είναι το Manga BT της Trust. Νομίζω το chipset είναι της Realtek (18187-03).

https://www.trust.com/en/product/18187-manga-bluetooth-4-0-adapter

Επεξ/σία από Basilhs1982
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 λεπτά πριν, 9-11 είπε

Η TP-Link δεν έχει στη γκάμα προϊόντων της BT5.0 USB adapters, μόνο 4.x, το είχα κοιτάξει.

Μου κάνει εντύπωση τότε πως μπόρεσε ο φίλος πιο πάνω και πέρασε ήχο απ΄το χειριστήριο του xbox; Τα γράφω γιατί τα είχα ψάξει κι εγώ παλιότερα και δεν είχα βγάλει άκρη, ο ήχος που έπαιρνα όταν άνοιγε το mic ήταν πολύ άθλιος. Μετά βρήκα ότι όλα αυτά ήταν θέμα εύρους του ΒΤ4.0. Οι εταιρίες που πουλάνε wireless ακουστικά χρησιμοποιούν δικό τους τρόπο σύνδεσης (dedicated) σε άλλες συχνότητες και άλλο εύρος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελπίζω ο @Invader να δει την ειδοποίηση και να το διευκρινίσει.

Όσον αφορά στο latency κατά την αναπαραγωγή YouTube videos (τα των media players τα κάλυψα νωρίτερα), βρήκα ένα extension ονόματι YouTube Audio/Video Sync που παρέχει τη δυνατότητα συγχρονισμού. Θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω - Τα reviews (όλα θετικά στη σελίδα για το αντίστοιχο πρόσθετο για Firefox, αναφέρονται και κάποιες αδυναμίες/παρενέργειες βλ. σχόλιο του χρήστη WaterMakesMeThirsty, συνεπώς δεν είναι όλα ρόδινα) συνηγορούν πως το add-on κάνει αυτό που υπόσχεται.

Επεξ/σία από 9-11
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, 9-11 είπε

Ελπίζω ο @Invader να δει την ειδοποίηση και να το διευκρινίσει.

Όσον αφορά στο latency κατά την αναπαραγωγή YouTube videos (τα των media players τα κάλυψα νωρίτερα), βρήκα ένα extension ονόματι YouTube Audio/Video Sync που παρέχει τη δυνατότητα συγχρονισμού. Θα το δοκιμάσω και θα ενημερώσω - Τα reviews (όλα θετικά στη σελίδα για το αντίστοιχο πρόσθετο για Firefox, αναφέρονται και κάποιες αδυναμίες/παρενέργειες βλ. σχόλιο του χρήστη WaterMakesMeThirsty, συνεπώς δεν είναι όλα ρόδινα) συνηγορούν πως το add-on κάνει αυτό που υπόσχεται.

Ασύρματα Ακουστικά που δεν έχουν δικό τους dongle 2.4ghz και δεν υπάρχει πουθενά ανταπτορας bt5 για αγορά δεν παίρνουμε τότε 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως εννοείς «δεν παίρνουμε ποτέ»;

Τα συγκεκριμένα πάντως, που δεν συνοδεύονται από δικό τους dongle, προορίζονται για αθλητικές δραστηριότητες κάτι που σημαίνει πως 9 φορές στις 10 συνδέονται μόνο με smartphone ενώ ο κάτοχος κάνει jogging, ποδήλατο κ.λπ.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...