Προς το περιεχόμενο

(excel) Αλλαγή βαθμονόμησης/κλίκακας σε άξονα απλού γραφήματος


Kavamarou

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλό ξημέρωμα σε όλους! Θα ήθελα τα φώτα σας σε ένα πρόβλημα που έχω με το excel. Παρακάτω βλέπετε ένα απλό γράφημα που έφτιαξα με το εν λόγω πρόγραμμα, δίνοντάς του για εύρος δεδομένων τις στήλες Κ και L:

2016616531_2021-04-0304_25_36-Window.png.8653ef7d9251f435150097c8a2e75c05.png

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που θέλω στον κάθετο άξονα (στήλη L), αντί για κλίμακα αριθμών, να εμφανίζεται κλίμακα χαρακτηρισμών; Για παράδειγμα, αντί το excel να θεωρεί ως κλίμακα το 1, 2, 3, 4, 5 , 6, ...με ταβάνι π.χ. το 12, θα ήθελα να δέχεται κατώτατο επίπεδο -αντί για το 1- τον χαρακτηρισμό "μέτρια", αντί για 2 να ορίσω το "καλά", αντί για 3 να ορίσω το "πολύ καλά" και ούτω καθεξής. Θα ήθελα τους χαρακτηρισμούς να τους περνώ στη στήλη L και ανάλογα με αυτούς, το excel να σχηματίζει γράφημα με την κλίμακα που προανέφερα. Είναι εφικτό; Σας ευχαριστώ προκαταβολικά.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυστυχώς, η προσαρμοσμένη μορφή αριθμού (Number Format), δέχεται μόνο δύο συνθήκες και μπορείς να ομαδοποιήσεις τις τιμές σε τρεις μόνο χαρακτηρισμούς δίνοντας την παρακάτω μορφή στους τίτλους του άξονα Υ:

[>7]"Άριστα";[>2]"Καλά";"Μέτρια"

Δεν ξέρω αν είναι δυνατή η εισαγωγή (ίσως μέσω Add-in) νέας μορφής στο Excel για τις δώδεκα τιμές. Κάτι δηλαδή αντίστοιχο με τη μορφή "μμμμ" ή "ηηηη" για τα πλήρη ονόματα μηνών και ημερών στη θέση της αντίστοιχης τιμής ημερομηνίας.

Αν όμως τοποθετήσεις ένα πλαίσιο κειμένου στη θέση κάθε επιπέδου τιμών (πχ 0, 2, 4, 6…12) το οποίο θα "βλέπει" στο αντίστοιχο κελί της λίστας χαρακτηρισμών, θα έχεις ένα αποτέλεσμα σαν το παρακάτω:

AxisFormat.JPG.b1c548e747cde72d946d6faea1f22cc4.JPG

Παρατήρησε στη γραμμή τύπων τη διεύθυνση του πλαισίου κειμένου για την τιμή 6.

Ξέρω, πρόκειται για "πατέντα" αλλά ίσως και να σε βολεύει.

  • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες
2 ώρες πριν, MastroGiannis είπε

Ξέρω, πρόκειται για "πατέντα" αλλά ίσως και να σε βολεύει.

Σε ευχαριστώ πολύ. Από όσο έψαξα γενικότερα κι εγώ, μόνο με πατέντα φαίνεται να λύνεται. Εκτός, βέβαια, αν υπάρχει άλλο πρόγραμμα γραφημάτων, που να εξυπηρετεί καλύτερα τον σκοπό.

Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μια ακόμη πατέντα που βοηθάει περισσότερο με τις ετικέτες είναι και η προσθήκη μιας ακόμη σειράς στο γράφημα με τύπο (με βάση το παράδειγμά μου):

=SERIES(;{0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0\0};Sheet1!$L$9:$L$21;2)

Κάνεις ορατές τις ετικέτες δεδομένων και, επιλέγοντας μία-μία, εισάγεις στη γραμμή τύπων τη διεύθυνση του κελιού του αντίστοιχου χαρακτηρισμού, όπως ακριβώς με τα πλαίσια κειμένου.

Πιθανότατα κάποια εξειδικευμένη εφαρμογή γραφημάτων να προσφέρει περισσότερες επιλογές μορφοποίησης αλλά προσωπικά δεν έχω υπόψη μου κάποια.

Έστω και με πατέντα πάντως η δουλειά φαίνεται να γίνεται όπως επιθυμείς.

Καλή συνέχεια!

  • Like 1
Σύνδεσμος στην ανάρτηση
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Με την περιήγησή σας στο insomnia.gr, αποδέχεστε τη χρήση cookies που ενισχύουν σημαντικά την εμπειρία χρήσης.