Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Υπαρχουν refurbished μηχανηματα με 8ης γενιας επεξεργαστη και με windows 10 pro αδεια στο bios , που παιρνουν 11αρια (pro φυσικα) για πλακα. Το ποσο καλα θα τρεχουν βεβαια εξαρταται απο τα συνολικα specs του μηχανηματος. Βεβαια να προταθει τετοιο μηχανημα σε επαγγελματια ? Δεν ξερω αν ειναι σωφρον.

Αφηστε τις τσιγγουνιες και αναβαθμιστε. Οι τιμες εχουν πεσει αρκετα. Με υπολογιστες ασχολειστε , οχι με πασατεμπους. Οσο ναναι καποια χρηματα προβλεπεται να ξοδευονται ανα τακτα χρονικα διαστηματα. Αν δεν το καταλαβαινετε αυτο ή δεν το αποδεχεστε , ασχολειστε με λαθος αντικειμενο.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 2
  • Απαντ. 4k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
44 λεπτά πριν, gokuthelegend είπε

Οπότε τι γίνεται αν μελλοντικά απαιτηθούν instruction sets νεότερων επεξεργαστών;

Χμμμ. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι σχεδόν όλοι μας αλλάζουμε τα κινητά μας στα 2 με 4, άντε το πολύ 5 χρόνια με τις περισσότερες συσκευές να δίνουν 2-3 χρόνια αναβαθμίσεων και δίνουμε από 200 έως 500€ μέσο όρο, ενώ κρατάμε υπολογιστές με hardware 15ετίας (και βάλε) και παραπονιόμαστε γιατί τα τελευταία windows δεν μπαίνουν στο pc.

Νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι το οξύμωρο της υπόθεσης.

Ένα πλήρες σετ mobo/ram/cpu δε θα κοστίσει πάνω από 300€ ενώ ένα νέο λάπτοπ θα βγει κάτω από 500€ και γκρινιάζουμε γιατί η ms μας αναγκάζει να αναβαθμίσουμε μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια τα pc μας. Δεν θα επεκταθώ στον επαγγελματικό τομέα γιατί εκεί βλέπεις κάτι ευτράπελα με p4 και xp και παραπονιούνται γιατί τους βαράνε οι ιοί κάθε τρεις και λίγο. Οι σοβαρές επιχειρήσεις είναι με enterprise λειτουργικά και εκτενής υποστήριξη.

8 λεπτά πριν, mphxths είπε

Αφηστε τις τσιγγουνιες και αναβαθμιστε. Οι τιμες εχουν πεσει αρκετα. Με υπολογιστες ασχολειστε , οχι με πασατεμπους. Οσο ναναι καποια χρηματα προβλεπεται να ξοδευονται ανα τακτα χρονικα διαστηματα. Αν δεν το καταλαβαινετε αυτο ή δεν το αποδεχεστε , ασχολειστε με λαθος αντικειμενο.

Πες και το σλόγκαν σου. 

"Αφήστε πια τη χρεπολαγνεία". :D 

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 minutes ago, micos000 said:

"Αφήστε πια τη χρεπολαγνεία". :D 

Kατανταω γραφικος , αλλα ειναι η ελληνικη πραγματικοτητα. Σε διαφορα θεματα εδω μεσα διαβαζω ποστς , οπου φαινεται η τσιγγουνια του Ελληνα. Ειτε μιλαμε για πισι , ειτε για συνδεσεις ιντερνετ , ειτε για το vpn , ειτε δεν ξερωγω τι. Ναι οκ , η ελληνικη αγορα εχει κατι τιμες εκτος πραγματικοτητας σε πολλα πραγματα (υπαρχει και το εξωτερικο αν καποιος ψαχτει)  , αλλα σε καποια θεματα δεν σηκωνει χρεπολαγνεια. Σε καποια θεματα απλα μιλαμε για την φυσικη προοδο των πραγματων , που πρεπει να ακολουθησουμε ... ξοδευοντας καποια χρηματα. Αν ειναι ετσι να βγαλω το 8088 (που δεν εχω πια :) ) και να γκρινιαζω γιατι δεν υπαρχουν τα windows 11 σε δισκετες...

Μου φαινεται μερικοι δεν εχουν ζησει τις παλιες εποχες που οι αναβαθμισεις οντως ηταν ακριβες σε συγκριση με την εποχη και τους μισθους των γονιων μας. Και τωρα που παιρνεις μηχανηματα με τις τιμες που προανεφερε ο @micos000 στο προηγουμενο ποστ που ειναι χωμα πλεον , ολοι γκρινιαζουν και τσιγγουνευονται. Καπου να σοβαρευτουμε ...

ΥΓ : Την δεκαετια του '90 , ενας φορητος υπολογιστης εκανε περιπου 700.000 δρχ , οταν ενας σταθερος 8088 εκανε περιπου 160.000 δρχ. Υπολογιστε πληθωρισμους , μισθους , κοστος ζωης εκεινης της εποχης , και σκεφτειτε ποσο τυχεροι ειστε μερικοι που ζειτε αυτην την εποχη.

Επεξ/σία από mphxths
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, micos000 είπε

Χμμμ. Εδώ θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι σχεδόν όλοι μας αλλάζουμε τα κινητά μας στα 2 με 4, άντε το πολύ 5 χρόνια με τις περισσότερες συσκευές να δίνουν 2-3 χρόνια αναβαθμίσεων και δίνουμε από 200 έως 500€ μέσο όρο, ενώ κρατάμε υπολογιστές με hardware 15ετίας (και βάλε) και παραπονιόμαστε γιατί τα τελευταία windows δεν μπαίνουν στο pc.

Νομίζω ότι αντιλαμβάνεσαι το οξύμωρο της υπόθεσης.

Ένα πλήρες σετ mobo/ram/cpu δε θα κοστίσει πάνω από 300€ ενώ ένα νέο λάπτοπ θα βγει κάτω από 500€ και γκρινιάζουμε γιατί η ms μας αναγκάζει να αναβαθμίσουμε μέσα σε λιγότερο από 15 χρόνια τα pc μας. Δεν θα επεκταθώ στον επαγγελματικό τομέα γιατί εκεί βλέπεις κάτι ευτράπελα με p4 και xp και παραπονιούνται γιατί τους βαράνε οι ιοί κάθε τρεις και λίγο. Οι σοβαρές επιχειρήσεις είναι με enterprise λειτουργικά και εκτενής υποστήριξη.

Μα, εγώ δεν διαφώνησα στο να μην πάρει κανείς νεότερο υπολογιστή ή να αναβαθμίσει. Σε αυτό συμφωνώ και επαυξάνω. Η διαφωνία μου είναι στο να μπαίνουν με bybass τα Windows 11 σε μη-συμβατούς υπολογιστές για τους λόγους που προανέφερα. Σαφώς και συμφωνώ να γίνει αναβάθμιση στο hardware, φυσικά μέσα στο χρήματα που είναι διατεθειμένος κάποιος να δώσει.

1 ώρα πριν, mphxths είπε

Υπαρχουν refurbished μηχανηματα με 8ης γενιας επεξεργαστη και με windows 10 pro αδεια στο bios , που παιρνουν 11αρια (pro φυσικα) για πλακα. Το ποσο καλα θα τρεχουν βεβαια εξαρταται απο τα συνολικα specs του μηχανηματος. Βεβαια να προταθει τετοιο μηχανημα σε επαγγελματια ? Δεν ξερω αν ειναι σωφρον.

Κοίτα, σαφώς ναι, μπορείς να πάρεις refurbished υπολογιστή ο οποίος να είναι συμβατός με windows 11. Εγώ θέλω να σε ρωτήσω κάτι, αν πάρεις υπολογιστή με 8ης γενιας επεξεργαστή, αλλά έχει την ναυαρχίδα της 8ης γενιάς, με 16 ή 32GB ram, πάλι δεν θα είναι καλύτερος από έναν καινούριο της πλάκας με 2πύρινο undervolt επεξεργαστή και 8GB Ram;

Σε άλλα νέα, επειδή ανέφερα σε προηγούμενο μήνυμα ότι εξυπηρετώ μια επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης θέλει έναν υπολογιστή με τον οποίο θα μπαίνει μόνο σε ένα πρόγραμμα τιμολογίων για να κόβει αποδείξεις και τιμολόγια. Και πλέον όλα τα προγράμματα αυτά είναι web-based οπότε δεν εγκαθιστάς τίποτα στον υπολογιστή, αρκεί να ανοίγεις τον browser και να μπαίνεις στην ιστοσελίδα. Όσο βαρύς και να είναι ο browser μια σελίδα μπορεί να την ανοίξει σε 8GB Ram, οπότε δεν υπάρχει λόγος να πάει σε τούμπανο υπολογιστή.

1 ώρα πριν, micos000 είπε

Δεν θα επεκταθώ στον επαγγελματικό τομέα γιατί εκεί βλέπεις κάτι ευτράπελα με p4 και xp και παραπονιούνται γιατί τους βαράνε οι ιοί κάθε τρεις και λίγο.

Αυτό ξαναπέστο. Πριν 2 χρόνια δούλευα σαν τεχνικός σε ιδιωτική επιχείρηση υπολογιστών η οποία παρείχε τεχνική υποστήριξη σαν εξωτερικοί συνεργάτες σε δημόσιες υπηρεσίες και πιο συγκεκριμενα στην εφορία της περιοχής μου (κάπου σε μια πόλη της επαρχίας). Δεν θυμάμαι τα τεχνικά χαρακτηριστικά των μηχανημάτων, αλλά όλοι είχαν λειτουργικό Windows 2000, εν έτη 2023. Σε κάποια φάση τους πήγαμε ένα καινούριο πολυμηχάνημα Kyocera, τελευταίο μοντέλο της εκείνης περιόδου, και ήταν το μοναδικό καινουριο μηχάνημα που υπήρχε σε όλο το κτήριο.

Επεξ/σία από gokuthelegend
  • Super Moderators
Δημοσ.
2 hours ago, micos000 said:

Τα 11άρια θέλουν hardware 5ετία και πάνω για να στηθούν χωρίς κόλπα

Για την ακρίβεια θέλουν Zen+ (Ryzen 2000 series) και Intel Core 8th gen, (8000 Series), δλδ 2018 και 2017 αντίστοιχα...

Οπότε μιλάμε για 7-8 χρόνια.

2 hours ago, gokuthelegend said:

Βασικά δεν το διευκρίνισα, αλλά αναφερόμουν περισσότερο στα instruction set των επεξεργαστών, που εκεί δεν μπορείς να το κάνεις bybass. Ακόμη και να καταφέρεις να κάνεις εγκατάσταση την ενημέρωση, θα οδηγήσει σε προβλήματα κατά το boot του λειτουργικού συστήματος και είναι κάτι το οποίο δεν λύνεται με φορμάτ ή troubleshooting. Οπότε τι γίνεται αν μελλοντικά απαιτηθούν instruction sets νεότερων επεξεργαστών;

Τα instruction sets αυτά υπάρχουν και σε επεξεργαστές προ 2010, 17-18 ετών μοντέλα.

Αν απαιτηθούν νέα κι έχουν αντίστοιχη "ηλικία" πάλι, δεν βλέπω κάτι κακό, μιλάμε για επεξεργαστές έτοιμους για φανταριλίκι...

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
17 λεπτά πριν, Thresh είπε

Τα instruction sets αυτά υπάρχουν και σε επεξεργαστές προ 2010, 17-18 ετών μοντέλα.

Αν απαιτηθούν νέα κι έχουν αντίστοιχη "ηλικία" πάλι, δεν βλέπω κάτι κακό, μιλάμε για επεξεργαστές έτοιμους για φανταριλίκι...

Μπορεί όμως να γίνει και το αντίθετο. Να αποφασίσει η MS να ενσωματώσει πλήρως το ΑΙ στο λειτουργικό σύστημα, να μην δουλεύει χωρίς αυτό, και ο επεξεργαστής να πρέπει να έχει ai npu για να τρέχει το λειτουργικό. Από επεξεργαστές 17ετίας+ θα πρέπει να πάμε σε επεξεργαστές 1-2 χρόνων, να γίνει κατακόρυφη βουτιά δηλαδή.

Επεξ/σία από gokuthelegend
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
28 minutes ago, gokuthelegend said:

Κοίτα, σαφώς ναι, μπορείς να πάρεις refurbished υπολογιστή ο οποίος να είναι συμβατός με windows 11. Εγώ θέλω να σε ρωτήσω κάτι, αν πάρεις υπολογιστή με 8ης γενιας επεξεργαστή, αλλά έχει την ναυαρχίδα της 8ης γενιάς, με 16 ή 32GB ram, πάλι δεν θα είναι καλύτερος από έναν καινούριο της πλάκας με 2πύρινο undervolt επεξεργαστή και 8GB Ram;

Σαφως ναι , αλλα γιατι να παρεις καινουργιο διπυρηνο της πλανας οταν κυκλοφορουν καινουργια πολυ καλυτερα μηχανηματα σε λογικες τιμες ? Yπαρχουν φορητα με i5 12ης aπo 4,5 - 5 κατοσταρικα. Ετοιμα desktop pc απο πολυ πιο χαμηλα (σκετο πισι , οχι παρελκομενα ή/και οθονη). Το ερωτημα σου ειναι λιγο ακυρο με λιγα λογια.

2 minutes ago, gokuthelegend said:

Μπορεί όμως να γίνει και το αντίθετο. Να αποφασίσει η MS να ενσωματώσει πλήρως το ΑΙ στο λειτουργικό σύστημα, να μην δουλεύει χωρίς αυτό, και ο επεξεργαστής να πρέπει να έχει ai npu για να τρέχει το λειτουργικό. Από επεξεργαστές 17ετίας+ θα πρέπει να πάμε σε επεξεργαστές 1-2 χρόνων, να γίνει κατακόρυφη βουτιά δηλαδή.

Ή μπορει να θελει να αποκτησεις και πιστοποιηση microsoft για να χρησιμοποιεις το λειτουργικο σου. Αυτο που κανεις ειναι τρομολαγνεια.

Επεξ/σία από mphxths
  • Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
19 minutes ago, gokuthelegend said:

Αν σκεφτείς, ότι σύμφωνα με τις φήμες, ούτε ο επόμενος desktop CPU της AMD που θα βγει σε κάνα χρόνο (Zen 6) θα έχει AI NPU, καταλαβαίνεις πόσο κοντά στο μηδέν είναι αυτές οι πιθανότητες.

Ευτυχισμένο 2028 (τέλη) για Zen 7...

Μέχρι τότε πιο πολύ ανησυχώ για την υγεία μου που λέει ο λόγος.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οπότε τέλη 2028 που θα εμφανιστεί επεξεργαστής με τεχνητή νοημοσύνη, τσουπ και η ms θα σκάσει τα 12άρια που ώ του θαύματος θα απαιτούνε τεχνική νοημοσύνη και άντε πάλι απο την αρχή.

Επεξ/σία από dhmak
Δημοσ.
17 λεπτά πριν, Thresh είπε

Αν σκεφτείς, ότι σύμφωνα με τις φήμες, ούτε ο επόμενος desktop CPU της AMD που θα βγει σε κάνα χρόνο (Zen 6) θα έχει AI NPU, καταλαβαίνεις πόσο κοντά στο μηδέν είναι αυτές οι πιθανότητες.

Ευτυχισμένο 2028 (τέλη) για Zen 7...

Μέχρι τότε πιο πολύ ανησυχώ για την υγεία μου που λέει ο λόγος.

Έχεις δίκιο. Δικό μου λάθος. Έχω την εντύπωση πως προς το παρόν έχουν βγεί μόνο σε ARM επεξεργαστές για κινητά, και νόμιζα ότι είχαν βγάλει και στους Desktop.

5 λεπτά πριν, dhmak είπε

Οπότε τέλη 2028 που θα εμφανιστεί επεξεργαστής με τεχνητή νοημοσύνη, τσουπ και η ms θα σκάσει τα 12άρια που ώ του θαύματος θα απαιτούνε τεχνική νοημοσύνη και άντε πάλι απο την αρχή.

Ακριβώς έτσι.

• Super Moderators
Δημοσ.
7 minutes ago, dhmak said:

Κι αυτό υπόθεση είναι, δεν χρειάζεται να την έχεις τοπικά.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
6 ώρες πριν, gokuthelegend είπε

Νομίζω ότι το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το μη υποστηριζόμενο hardware και όχι το ότι δεν θέλουν οι χρήστες να αναβαθμίσουν.

Τα έχω βάλει σε αρχαίο i5-760 με 8gb ram που χρησιμοποιώ ως 2ο pc για δουλειά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με μη υποστηριζόμενο hardware. Έναν ssd του άλλαξα και πάει τάπα (για τις δυνατότητές του). Αν αλλάξει κάτι η MS στο μέλλον το βλέπουμε, με τα τωρινά δεδομένα μιλάμε. Άρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πέρα από πείσμα, καταστροφολογία, whatever.

Ένας επιχειρηματίας προφανώς και δεν μπαίνει στην κουβέντα, αλλά αφενός είναι συντριπτική μειοψηφία και δεν τον ανέφερε κανείς, αφετέρου όπως είπαν και οι προλαλήσαντες, αν είναι σοβαρός με τη δουλειά του πρέπει να πάρει ένα πιο σύγχρονο μηχάνημα. Ξέρω άτομο που κόβει τιμολόγια απ' το κινητό του. Άλλωστε μόνος σου το είπες κι εσύ ότι είναι web-based πλέον, συνεπώς για ποιο hardware μιλάμε;

Επεξ/σία από p4n0s86
  • Like 1
Δημοσ.
2 hours ago, Thresh said:

ότι σύμφωνα με τις φήμες, ούτε ο επόμενος desktop CPU της AMD που θα βγει σε κάνα χρόνο (Zen 6) θα έχει AI NPU

2 hours ago, dhmak said:

Οπότε τέλη 2028 που θα εμφανιστεί επεξεργαστής με τεχνητή νοημοσύνη

Εχω την εντυπωση οτι δεν μιλαμε την ιδια γλωσσα εδω  μεσα. Δεν εξηγειται αλλιως.

• Super Moderators
Δημοσ.
7 minutes ago, mphxths said:

Εχω την εντυπωση οτι δεν μιλαμε την ιδια γλωσσα εδω  μεσα. Δεν εξηγειται αλλιως.

Όχι, o Zen 6 που λογικά δεν θα έχει NPU θα βγει τα τέλη του 2026. 

Τέλη του 2028 θα είναι ο Zen 7 που δεν ξέρουμε με σιγουριά ούτε αν θα είναι στο επόμενο socket (AM6), πόσο μάλλον για NPU.

Οπότε υπέθεσε ότι ο Zen 7 θα έχει.

Δημοσ.
15 minutes ago, Thresh said:

Όχι, o Zen 6 που λογικά δεν θα έχει NPU θα βγει τα τέλη του 2026. 

Τέλη του 2028 θα είναι ο Zen 7 που δεν ξέρουμε με σιγουριά ούτε αν θα είναι στο επόμενο socket (AM6), πόσο μάλλον για NPU.

Οπότε υπέθεσε ότι ο Zen 7 θα έχει.

Ναι σορρυ , μετα το ανελυσα καλυτερα στο κεφαλι μου. Δεν ειναι θεμα γλωσσας. Ειναι θεμα αυθαιρετων υποθεσεων και φαντασιωσεων. Ελπιζα να ηταν μονο θεμα γλωσσας αλλα η κατασταση ειναι χειροτερη :)

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...