Προς το περιεχόμενο

Samsung Galaxy Tab A7 Lite Review


polemikos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Μια νέα πρόταση της Samsung για την προσιτή κατηγορία των tablets, το Samsung Galaxy Tab A7 Lite κρατάει ορισμένα στοιχεία του προκατόχου του και κάποια τα αλλάζει, σε μια προσπάθεια να δώσει κάτι διαφορετικό κρατώντας πάντοτε χαμηλά την τιμή -περίπου στα €150- όμως όχι την ποιότητα.

Τραβάει κυρίως το ενδιαφέρον χρηστών που δεν κάνουν κάποια εξειδικευμένη χρήση πέρα από τα καθημερινά ενώ μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε στην εποχή της τηλεκπαίδευσης, όπου ένα tablet μπορεί κάλλιστα να καλύψει ένα μαθητή αντί ενός υπολογιστή. Πιο συγκεκριμένα, τι ακριβώς κάνει καλά και τι όχι;

Σχεδιασμός – Οθόνη

Σίγουρα πετυχαίνει στο κομμάτι του σχεδιασμού. Έχει πάχος μόλις 8mm, καθιστώντας το εξαιρετικά λεπτό κι αναμφίβολα συμβάλλει στο χαμηλό του βάρος (366 γραμμάρια), με τις διαστάσεις μήκους και ύψους στα 212.5mm και 124.7mm αντίστοιχα. Η πίσω πλευρά είναι κατασκευασμένη από αλουμίνιο -με εξαίρεση τις άκρες που είναι πλαστικές- και πεντακάθαρη, με το λογότυπο της Samsung στο κέντρο και την τετράγωνη (με στρογγυλές γωνίες) κάμερα στην επάνω αριστερή πλευρά. Δαχτυλιές εμφανίζονται μονάχα μετά από αρκετή ώρα κρατήματος, όμως απομακρύνονται εύκολα με ένα πανάκι. Διατίθεται σε δύο χρώματα (γκρι ή λευκό με ασημένιες λεπτομέρειες).

Στη δεξιά πλευρά βρίσκεται το πλήκτρο ενεργοποίησης και από κάτω του το ενιαίο πλήκτρο ρύθμισης έντασης, με ένα μικρόφωνο χαμηλότερα και των δύο. Αριστερά βρίσκεται μονάχα η θύρα υποδοχής καρτών microSD (έως 1TB). Κάτω θα βρούμε ένα ηχείο, μια θύρα USB-C και υποδοχή 3.5mm για ακουστικά. Επάνω βρίσκονται ακόμη λιγότερα, συγκεκριμένα ένα δεύτερο ηχείο που κάνει δυνατή τη στερεοφωνική αναπαραγωγή ήχου. 

Galaxy_Tab_A7_Lite_8.jpg.0a33fbca9b9712af7b753aa4d17fe75d.jpg

Η οθόνη του, μεγέθους 8.7”, είναι κατασκευασμένη από γυαλί και κατά τη διάρκεια των δοκιμών μας, δεν εμφανίστηκαν ούτε σημάδια χρήσης, πόσω μάλλον γρατζουνιές. Δίνει την αίσθηση του ποιοτικού όμως είναι άγνωστο αν θα αλλάξει κάτι σε βάθος χρόνου, τα πρώτα σημάδια είναι θετικά ωστόσο. Το μέγεθός της είναι ό,τι πρέπει για παρακολούθηση βίντεο ή παιχνίδι, ούτε πολύ μεγάλη ούτε απλώς λίγο μεγαλύτερη από οθόνη κινητού. Τα περιθώρα στις μεγαλύτερες πλευρές είναι αρκετά λεπτά και στις μικρές πλευρές λίγο πιο χοντρά, ώστε να τοποθετούνται οι αντίχειρες για ασφαλές κράτημα (για παρακολούθηση μιας ταινίας, ας πούμε) χωρίς να καλύπτει την οθόνη. Ωστόσο κάπως άβολη είναι η τοποθέτηση της selfie cam, η οποία δε βρίσκεται στη μεγάλη πλευρά όπως συνέβη με το Galaxy Tab A7 αλλά στη μικρότερη. Έτσι, όταν είναι τοποθετημένο σε διάταξη landscape η κάμερα «ξεφεύγει» προς τη μια πλαϊνή μεριά κι ίσως δε βολεύει ορισμένους. Φυσικά, σε διάταξη πορτρέτου δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα, οπότε είναι θέμα συνήθειας του καθενός.

Galaxy_Tab_A7_Lite_11.jpg.bf5946387cbb5c8bfba4ced3544dd201.jpg

Με ανάλυση 1340x800 (και 179ppi), η ευκρίνεια είναι μέτρια προς καλή ανάλογα με τη χρήση που θέλει να κάνει ο καθένας. Η Samsung προτίμησε να χρησιμοποιήσει πάνελ τεχνολογίας TFT LCD (όπως και το περυσινό Galaxy Tab A7), το οποίο διαθέτει ικανοποιητική αντίθεση και ζωντάνια στα χρώματα με μοναδικό παράπονο τις γωνίες θέασης. Το τελευταίο δεν είναι πρόβλημα αν κάποιος το κρατάει στα χέρια και παρακολουθεί μια ταινία ή κάνει βιντεοκλήση όμως αν το ακουμπήσει σε ένα γραφείο και δε βρει την κατάλληλη γωνία, η ποιότητα εικόνας πέφτει αισθητά. Τουλάχιστον η φωτεινότητα είναι ικανοποιητική, για χρήση εντός σπιτιού δε χρειάστηκε ποτέ να ξεπεράσει το 50%.

Η επιλογή τέτοιου πάνελ είναι σίγουρα μια από τις θυσίες που έγιναν για να κρατηθεί χαμηλά η τιμή – είναι μια τίμια οθόνη για τα χρήματα, όμως τίποτα παραπάνω, ενώ η Samsung μάς έχει συνηθίσει σε άκρως ποιοτικές οθόνες.

Επιδόσεις – Μπαταρία

Στο εσωτερικό βρίσκεται ένας οκταπύρηνος MediaTek MT8768T Helio P22T, με τέσσερις πυρήνες Cortex-A53 στα 2.3GHz και άλλους τέσσερις ίδιους στα 1.8GHz. Πρόκειται για ένα budget SoC, κάτι που αντικατοπτρίζεται στις επιδόσεις. Όπως σημειώθηκε στην αρχή, πρόκειται για ένα tablet που πολλοί θα προτιμήσουν λόγω του συνδυασμού προσιτής τιμής και ποιότητας Samsung, για απλή καθημερινή χρήση ή τηλεκπαίδευση και κάτι περισσότερο. 

Με μια εφαρμογή ανοιχτή, όπως το YouTube, υπήρχαν καθυστερήσεις σε διάφορα σημεία – για παράδειγμα, ελαχιστοποιώντας ένα βίντεο κι αργότερα επαναφέροντάς το σε πλήρη οθόνη. Όταν επιχειρήθηκε μια εναλλαγή από YouTube σε Gmail ή έστω Gmail σε Facebook, πάλι η μετάβαση δεν ήταν τόσο ομαλή ή γρήγορη όσο θα θέλαμε. Σημειωτέον πως το tablet διατίθεται με 3GB μνήμης RAM -τουλάχιστον στην αγορά της Ελλάδας- και 32GB ROM, οπότε σίγουρα η RAM δε βοηθάει πολύ την κατάσταση. Σε γενικές γραμμές δε δημιουργήθηκαν προβλήματα στη χρήση ωστόσο, δηλαδή μια βιντεοκλήση κύλισε ομαλά μέχρι το τέλος της.

menu2.thumb.jpg.3ed96382b2ac86e95ccd54b10ab40e57.jpg

Σε παιχνίδια, πάλι κάνει τα βασικά όμως δεν τα καταφέρνει σε κάτι πιο απαιτητικό. Το Call of Duty Mobile δεν κρατάει σταθερή απόδοση σε γραφικά ανώτερα του Low, όπως και το PUBG. Σε χαμηλές ρυθμίσεις γραφικών αποδίδουν σταθερά και μπορεί άνετα να παίξει κανείς για ώρα, μάλιστα ο σχεδιασμός του tablet κάνει βολικό το παιχνίδι λόγω μεγέθους και bezels. Τα δύο ηχεία, που υποστηρίζουν ήχο Dolby Atmos, παράγουν επίσης δυνατό και απολαυστικό ήχο τόσο σε παιχνίδια όσο και σε ταινίες/βίντεο, οπότε η συνολική εμπειρία θέασης είναι άψογη υπό ορισμένες προϋποθέσεις (γωνία θέασης, απαιτήσεις εφαρμογών κλπ). 

Από την άλλη πλευρά, η αυτονομία εντυπωσιάζει. Χρησιμοποιώντας το αντί του κινητού για τη ρουτίνα (έλεγχος e-mails, social media, σερφάρισμα κλπ) η μπαταρία των 5100mAh άντεξε έως το βράδυ με πάνω από 20% να απομένει. Σε άλλο σενάριο όπου η χρήση ήταν πιο περιστασιακή, έφτασε στο τέλος της μέρας με μπαταρία λίγο παρακάτω από 50%. Υποστηρίζεται ταχεία φόρτιση στα 15W (περιλαμβάνεται αντάπτορας πρίζας), όμως ο χαρακτηρισμός «ταχεία» ίσως την κολακεύει λίγο. Από περίπου 20% έως 100%, χρειάστηκε πάνω από 3 ώρες φόρτισης, οπότε όσοι σκοπεύουν να το έχουν έξω μαζί τους τότε θα πρέπει να σκεφτούν τη λύση του powerbank για κάποια έκτακτη ανάγκη.

Έρχεται με Android 11 και OneUI 3.1, το οποίο προσφέρει την κλασική εμπειρία της Samsung με κάποιες επιπλέον λειτουργίες για tablet. Το One Hand Operation+ επιτρέπει ητ χρήση με ένα χέρι, προσαρμόζοντας τα Quick Tools προς τη μια μεριά και μετατρέποντας τα πλήκτρα Home, Back, Recent σε gestures ώστε να μπορεί κάποιος να λειτουργήσει το tablet χωρίς να το κρατάει με δύο χέρια. Δεδομένου του μεγέθους του, είναι κάτι που σίγουρα θα φανεί χρήσιμο στην πράξη, δεν υπάρχει δηλαδή μόνο για λόγους μάρκετινγκ. 

menu1.thumb.jpg.08022fec6032b5f9c021295883d53bbd.jpg


Αυτό που λείπει και θα φανεί παράξενο (λόγω της εποχής) είναι η δυνατότητα ξεκλειδώματος με κάτι άλλο πέρα από PIN. Δε διαθέτει αισθητήρα ανάγνωστης δακτυλικών αποτυπωμάτων ούτε αναγνώριση προσώπου, οπότε ο χρήστης θα πρέπει κάθε φορά να εισάγει τον κωδικό ή να το ρυθμίσει έτσι ώστε να μην τον απαιτεί με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Κάμερα

Οι κάμερες που ενσωματώνονται είναι δύο: μια βασική 8MP στην πίσω πλευρά και μια 2MP selfie. Δεν είναι πολλοί εκείνοι που θα προτιμήσουν ένα tablet για να απαθανατίζουν φωτογραφίες, οπότε δεν έγινε κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια να αποδίδει τέλεια στον συγκεκριμένο τομέα το Galaxy Tab A7 Lite. Όμως αποδίδει πολύ καλύτερα από όσο περιμέναμε.

Η βασική κάμερα μπορεί να έχει θόρυβο στα σκοτεινά σημεία της και η εικόνα να χάνει τη λεπτομέρειά της σε κοντινή ανάλυση, όμως κάνει καλή δουλειά σε ένα απλό καθημερινό περιβάλλον, δηλαδή μια φωτογραφία μέσα στο σπίτι ή οπουδήποτε εκτός σπιτιού αρκεί το φως να φτάνει και να περισσεύει. Για μια γρήγορη φωτογραφία είναι άκρως ικανοποιητική, αλλά όχι για κάτι περισσότερο μιας και οι αδυναμίες της είναι εύκολα ορατές. Μπορεί να απαθανατίσει βίντεο σε 1080p/30fps, με αισθητή πτώση στην ποιότητα εικόνας όμως ξανά, καλύπτει άνετα κάποιο γονιό ή ένα παιδί που κάνουν «λίγο απ’ όλα» με το tablet.

Στην εμπρόσθια κάμερα, που οι περισσότεροι θα χρησιμοποιούν για βιντεοκλήσεις, τα πράγματα είναι περίπου ίδια. Όταν υπάρχει καλός φωτισμός προς το πρόσωπο τότε τα αποτελέσματα είναι καλύτερα από αυτά που περιμέναμε για ένα tablet τέτοιας τιμής και τέτοιων χαρακτηριστικών – η ποιότητα φάνηκε καλύτερη από μια απλή κάμερα υπολογιστή και σαφώς ανώτερη από ενός laptop.

Συμπέρασμα

Για την κατηγορία του, το Samsung Galaxy Tab A7 Lite προσφέρει κάποια θετικά και κάποια αρνητικά που διαφέρουν σε βαρύτητα ανάλογα με το τι ψάχνει ο καθένας. Η αυτονομία του είναι παραπάνω από ικανοποιητική, η οθόνη καλή με πολλά περιθώρια βελτίωσης βέβαια, ο ήχος απολαυστικός και οι κάμερες παραδόξως καλές. Το μέγεθος είναι επίσης ένα θετικό για όσους θέλουν μεν tablet αλλά βρίσκουν υπερβολή τα μοντέλα με οθόνες 10”. Καθημερινή απλή χρήση, όπως σερφάρισμα, παρακολούθηση βίντεο ή βιντεοκλήσεις/τηλεκπαίδευση, θα κυλίσουν ομαλά με εξαίρεση κάποιες καθυστερήσεις.

Κι εκεί είναι το βασικό πρόβλημα. Ο επεξεργαστής είναι ξεπερασμένος και η RAM δεν τον βοηθά, οπότε το αποτέλεσμα ίσως δεν είναι το αναμενόμενο για πολλούς. Όταν «πάρει μπροστά» δεν υπάρχει θέμα, δηλαδή κατά τη διάρκεια μιας βιντεοκλήσης ή μέσα σε ένα παιχνίδι, όμως το πριν και μετά κρύβει καθυστερήσεις που δεν δημιουργούν πρόβλημα αλλά χαλούν την εμπειρία. Για άλλους αυτό αρκεί ώστε να απέχουν, ενώ άλλοι δεν έχουν πρόβλημα να κάνουν τέτοιες θυσίες αρκεί να μην ανέβουν σε κόστος. 


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 1/7/2021 στις 8:32 ΜΜ, youraccount είπε

Σε αυτή την τιμή υπάρχει κάτι καλύτερο?

Αυτό το έχω στα χέρια μου από τα Χριστουγεννα 

https://www.skroutz.gr/s/23471980/Lenovo-Tab-M8-FHD-2nd-Gen-8-με-WiFi-και-Μνήμη-32GB-Platinum-Grey.html

πολλή δυνατή οθόνη ,  ξεκουραστο για τα μάτια, σε πολυωρη χρήση , το Samsung Galaxy Tab A7 Lite πρέπει να έχει αδυναμη ανάλυση και οθόνη, αν και καλο λόγω 8.7 ιντσών 😎

Επεξ/σία από ss13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 χρόνο αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...