Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημέρα σε όλους!

Εδω και χρόνια έχω αναλάβει ένα κτήμα περίπου στα 5 στρέμματα το οποίο φύτεψα με νέα καλλιέργεια (καθώς παρατημένο για χρόνια) με περίπου 160 δέντρα, εσπεριδοειδή, αβοκάντο και μερικά κλήματα αμπέλι.

Λόγω αγάπης αυτού που κάνω , και διαβάζοντας για τον ρόλο της μέλισσας στην γεωργία αποφάσισα να πάρω μερικά μελίσσια ώστε να ξεκινήσω δειλά δειλά την άνοιξη να τα βάλω στο κτήμα, αφενός για να αυξήσουν την γονιμοποίηση στα δέντρα που από του χρόνου θα ξεκινήσουν σταδιακά την παραγωγή τους, αφετέρου για να βγάζω το μέλι της οικογένειας, και μερικών φίλων. Αναφορικά με την φροντίδα των μελισσών υποθέτω δεν θα έχω πρόβλημα καθώς κάθε 2-3 μέρες είμαι εκεί, φροντίζοντας τα δέντρα μου, πότισμα, λίπανση κλπ.

Σκέφτομαι να αγοράσω μεταχειρισμένα 2-3 μελίσσια και αρχικώς να στήσω παγίδες ώστε να πιάσω νέο αφεσμό στο κτήμα μου. Αν δεν πετύχει θα αγοράσω από μελισσοκόμο κάποιες έτοιμες παραφυάδες.

Ποια είναι η γνώμη σας? έχετε ασχοληθεί ερασιτεχνικά  με την μελισσοκομία? Ιδέες, συμβουλές, απόψεις για το όλο εγχείρημα?

Ευχαριστώ πολύ!

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, CONAN_ είπε

Τσέκαρε αυτόν και θα σου λύσει πολλές απορίες.. 

τον εχω τσεκαρει εδω και καιρο, και ειναι οντως πολυ κατατοπιστικος...

η ερωτηση που δεν εχω λυσει ακομα ειναι πως στο ενδεχομενο που κανω μια παγιδα για μελισσι και ερθει σμηνος , θα πρεπει να βρω βασιλλισα, ή θα "δημιουργήσουν" οι μελισσες μονες τους?

σταδιακα θα ψαξω να βρω καμια μεταχειρισμενη κυψελη αλλα και πλαισια, ή και καποιον μελισσοκομο στην περιοχη ωστε να μαθω καποια πρακτικα πραγματα κοντα του..

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Beefeater είπε

η ερωτηση που δεν εχω λυσει ακομα ειναι πως στο ενδεχομενο που κανω μια παγιδα για μελισσι και ερθει σμηνος , θα πρεπει να βρω βασιλλισα, ή θα "δημιουργήσουν" οι μελισσες μονες τους?

σταδιακα θα ψαξω να βρω καμια μεταχειρισμενη κυψελη αλλα και πλαισια, ή και καποιον μελισσοκομο στην περιοχη ωστε να μαθω καποια πρακτικα πραγματα κοντα του..

Η Μελισσοκομία είναι καλή σαν χόμπυ, αρκεί να έχεις υπομονή και μεράκι.

1) Ξέχνα τις παλιές κυψέλες γιατί μπορεί να κουβαλάν αρρώστιες. Πάρε 2-3 μονές καινούργιες που θα εγκαταστήσεις την άνοιξη, τις ανάλογες παραφυάδες που θα αγοράσεις.

2)Τα σμήνη βγαίνουν 1 φορά το χρόνο (Μάιο - Ιούνιο) και πάντα μαζί με τη παλιά Βασίλισσα, αν στη διαδρομή χαθεί η βασίλισσα επιστρέφουν από εκεί που έφυγαν.

3) Το ότι θα βάλεις κάπου ένα κουτί, δεν εξυπακούεται ότι θα πάει να μπει κάποιο μελίσσι μέσα!!!

4) Σε πια περιοχή και πόσο χρονών (περίπου) είσαι;

Επεξ/σία από Stam53
Δημοσ.
Στις 3/7/2021 στις 6:55 ΜΜ, ramshi είπε

5 στρέμματα διαθέτω κ εγω επίσης ανεκμεταλευτα,τι έβαλες πορτοκάλια?

γκρέιπ φρουτ , πορτοκαλια βαλεντσια και αβοκαντο

Στις 3/7/2021 στις 8:35 ΜΜ, Stam53 είπε

Η Μελισσοκομία είναι καλή σαν χόμπυ, αρκεί να έχεις υπομονή και μεράκι.

1) Ξέχνα τις παλιές κυψέλες γιατί μπορεί να κουβαλάν αρρώστιες. Πάρε 2-3 μονές καινούργιες που θα εγκαταστήσεις την άνοιξη, τις ανάλογες παραφυάδες που θα αγοράσεις.

2)Τα σμήνη βγαίνουν 1 φορά το χρόνο (Μάιο - Ιούνιο) και πάντα μαζί με τη παλιά Βασίλισσα, αν στη διαδρομή χαθεί η βασίλισσα επιστρέφουν από εκεί που έφυγαν.

3) Το ότι θα βάλεις κάπου ένα κουτί, δεν εξυπακούεται ότι θα πάει να μπει κάποιο μελίσσι μέσα!!!

4) Σε πια περιοχή και πόσο χρονών (περίπου) είσαι;

ακουσα ομως πως οι παλιες κυψελες, τελαρα, κυρηθρες ειναι αποδοτικες καθως εχουν τα "αρωματα" απο τις παλιες μελισσες. Επισης δεν βρισκω λογω να παρω καινουργιο κατι που απλα ειναι ενα "κουτι", μου φαινονται πεταμενα λεφτα. Φανταζομαι για τις αρρωστιες (λκυριως βαρροα) θα υπαρχει καποια λυση προληπτικη σε φαρμακο...

βρισκομαι Χανιά Κρήτης, 28 ετών

Δημοσ.

Καλή αρχή να έχεις.

Δοκίμασα πριν μερικά χρόνια να κάνω επαγγελματική στροφή και να γίνω μελισσοκόμος. Εν τέλη, δεν έκανα αυτό το βήμα για διάφορους λόγους.

Το να αγοράσεις μια δυο κυψέλες και κανα δυο παραφυάδες, στολή, γάντια,ξέστρο και ένα καπνιστήρι δεν το λες και μεγάλο κόστος. Με διάβασμα, αγάπη και μεράκι θα τα δεις να αναπτύσσονται και να πολλαπλασιάζονται. 

Ασε τις μεταχειρισμένες κυψέλες(πιθανότητα ασθενειών), άσε τους αφεσμούς και τις παγίδες και καλή επιτυχία!

ΥΓ. Αν σκεφτείς να το πας επαγγελματικά, αλλάζει το πράγμα. Θέλεις μεγάλο κεφάλαιο για δεκαδες/εκατοντάδες κυψέλες και τελάρα. Κόστη μεταφοράς και κυνήγι ανθοφοριών, δοχεία, εργαλεία, μελιτοεξαγωγέα. Κάτι ακόμη που ίσως ακουγεται απλό, αλλά είναι ακρως απαραίτητο: μεγάλο,καθαρό,κλειστό αποθηκευτικό χώρο. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...