Τέρης Α. Δημοσ. 29 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 29 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Έχω την μητρική P5Q3 Deluxe και τροφοδοτικό το BeQuiet SP9 600W. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω είναι ότι το τροφοδοτικό (κατά τη λειτουργία φυσικά) δίνει κανονικά τις τάσεις, αλλά στη μητρική δείχνουν να είναι πεσμένες (παρακάτω παραθέτω εικόνες). Εκτός από τον εντοπισμό στο HWiNFO, το επιβεβαίωσα και με το πολύμετρο. Τη στιγμή που οι τάσεις ήταν πεσμένες το τροφοδοτικό έδειχνε ο.κ. και μετά σε μέτρηση στα πιν του USB της μητρικής είχε τις τάσεις που έδειχνε το HWiNFO. Μέχρι στιγμής για να δοκιμάσω να βρω το πρόβλημα έκανα τα εξής: Αποσύνδεσα τα πάντα από τη μητρική, μέχρι και τη CMOS μπαταρία και άφησα ένα dimm μνήμης, τη κάρτα γραφικών και το πληκτρολόγιο για αν μπω στο bios το οποίο μετά αποσυνέδεσα. Δοκίμασα διαφορετικές μνήμες σε διάφορα slots, άλλη κάρτα γραφικών σε διαφορετικές PCIe, άλλον επεξεργαστή με ακουμπητή τη ψύχτρα, όχι κουμπωμένη. Clear CMOS, Restore defaults και ξαναπέρασμα BIOS. Κλείσιμο συσκευών (Lan, IEEE 1394) από το BIOS. Οπτικό και διά αφής έλεγχο. Στον διά της αφής παρατήρησα ότι ένα chip* έχει πολύ υψηλή θερμοκρασία (δεν μπορώ να το ακουμπήσω πάνω από 2 δεύτερα και του έβαλα heatsink). Spoiler * Συγκεκριμένα αυτό και βρίσκεται κάτω δεξιά: Από τις παραπάνω δοκιμές δεν άλλαξε (δραματικά) κάτι. Λέω δραματικά, γιατί όταν έβγαλα την κάρτα γραφικών από τη πρώτη PCIe και την έβαλα στις από κάτω ανέβηκε απειροελάχιστα η τάση. * Κάποιος θα παρατηρήσει ότι έκανα O.C. Όντως, για να δω πόση διαφορά θα έχει. Κάπου 50mV ήταν σε σχέση με stock. Οι ερωτήσεις μου είναι δύο: 1) Αν κάποιος έχει συναντήσει παρόμοια κατάσταση ας προτείνει κάτι. (π.χ. κάποιος ξεραμένος ηλεκτρολυτικός; Μήπως SMD στο Voltage controller;...) 2) Υπάρχει πιθανότητα να καεί η κάρτα γραφικών; Οι τάσεις στα 3,3 και 5V είναι εκτός ATX Specification. Spoiler Η τάση του τροφοδοτικού στο πολύμετρο: Η GPU στην 1η PCIe: Η GPU στη 2η PCIe: Spoiler RTW4ever Γνωρίζω την άποψή σου, οπότε δεν χρειάζεται να μου την υπενθυμίσεις, εκτός αν έχεις κάτι διαφορετικό να αναφέρεις. Επεξ/σία 29 Μαρτίου 2022 από Τέρης Α.
@11h Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Σαν Linear Regulator μοιάζει, βρες το part number που έχει, κατέβασε το datasheet και με το πολύμετρο δες αν ειναι short to ground για αρχή.
PC_Science_Lefkada Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 36 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε δεν μπορώ να το ακουμπήσω πάνω από 2 δεύτερα και του έβαλα heatsink). Συγκεκριμένα αυτό. 2 δεύτερα ~= 65-67°C. 33 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Υπάρχει πιθανότητα να καεί η κάρτα γραφικών; Δεν γνωρίζουμε για ποια κάρτα γραφικών συζητάμε. 34 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Οι τάσεις στα 3,3 και 5V είναι εκτός ATX Specification. Τα 3.3V είναι εκτός, ναι. Τα 5V οριακά, δεν είναι ακόμα, αλλά άμα βάλεις 2-3 δίσκους να γράφει ο ένας στο άλλον, θα βγούνε και αυτά εκτός. Η υπόταση είναι πιο επικίνδυνη για τα ηλεκτρονικά από την υπέρταση και δεν πρόκειται να προσπαθήσω να σε καθησυχάσω. Προκαλεί overcurrent, τα καλώδια, οι πίστες και τα εξαρτήματα ζεσταίνονται, αυξάνει η ωμική τους αντίσταση και η τάση πέφτει κι άλλο. 50 λεπτά πριν, Τέρης Α. είπε Αν κάποιος έχει συναντήσει παρόμοια κατάσταση ας προτείνει κάτι. (π.χ. κάποιος ξεραμένος ηλεκτρολυτικός; Μήπως SMD στο Voltage controller;...) Δεν είμαι ηλεκτρονικός, δεν κάνω διάγνωση. Δεν είμαι καν σίγουρος για το πως ακριβώς λειτουργεί η συγκεκριμμένη μητρική και το συγκεκριμμένο τροφοδοτικό. Παρόλο που πιθανότατα ισχύει, ούτε για τα 5V που μετράς με το πολύμετρο από τα usb είμαι σίγουρος ότι προέρχονται από τα 5V του τροφοδοτικού και όχι από τα 12V μέσω regulator. Πυκνωτής ίσως είναι και το πιο πιθανό. Πως θα τον εντοπίσεις όμως; Άλλη περιπτώση είναι εσωτερική αστοχία του ίδιου του voltage regulator που ζεσταίνεται. Το ολοκληρωμένο που βρίσκεται κάτω του στη φωτό, ποιο είναι; Κάποιες άλλες πιθανότητες πέρα από αυτές που αναφέρεις είναι αστοχία
Τέρης Α. Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Στις 30/3/2022 στις 12:31 ΠΜ, PC_Science_Lefkada είπε Δεν γνωρίζουμε για ποια κάρτα γραφικών συζητάμε. GTX 750Ti με εξωτερική τροφοδοσία. Δοκιμάστηκε επίσης και GeForce 6200 LE χωρίς εξωτερική τροφοδοσία. Στις 30/3/2022 στις 12:31 ΠΜ, PC_Science_Lefkada είπε άμα βάλεις 2-3 δίσκους να γράφει ο ένας στο άλλον Το κάνω ήδη την ώρα του Gaming αλλά δεν είχα background το HWiNFO να δω τι γίνεται. Μια φορά μου έσβησε το σύστημα (CPU στους 46, GPU στους 39). Στις 30/3/2022 στις 12:31 ΠΜ, PC_Science_Lefkada είπε Η υπόταση είναι πιο επικίνδυνη για τα ηλεκτρονικά από την υπέρταση Το γνωρίζω (ότι ζεσταίνονται τα ηλεκτρονικά), γι' αυτό ανησυχώ. Το είχα ακούσει νομίζω από τον Άρη όταν έκανε review τροφοδοτικά του κιλού. Στις 30/3/2022 στις 12:31 ΠΜ, PC_Science_Lefkada είπε για τα 5V που μετράς με το πολύμετρο από τα usb δεν είμαι σίγουρος ότι προέρχονται από τα 5V του τροφοδοτικού και όχι από τα 12V μέσω regulator. Ένα μέλος ηλεκτρονικός στο επάγγελμα πέρσι μου είχε πει για τα 5V USB να διαβάσω για το πως λειτουργούν τα buck converters. Αν ισχύει αυτό, υπάρχει κάποιο κύκλωμα στη μητρική που διανέμει τις τάσεις από τα 12V σε μικρότερες; Στις 30/3/2022 στις 12:31 ΠΜ, PC_Science_Lefkada είπε Πυκνωτής ίσως είναι και το πιο πιθανό. Πως θα τον εντοπίσεις όμως; Και να τον εντοπίσω, δεν γνωρίζω πως να τον αλλάξω... Στις 30/3/2022 στις 12:20 ΠΜ, @11h είπε δες αν ειναι short to ground για αρχή. Δεν είναι. Παρ' όλα αυτά όμως, η μέτρηση όμως ενός εξαρτήματος πάνω στο κύκλωμα δεν είναι αξιόπιστη. Μπορεί να είναι και επικίνδυνη όταν εισάγει τάση το όργανο για μέτρηση. Στις 30/3/2022 στις 12:31 ΠΜ, PC_Science_Lefkada είπε Το ολοκληρωμένο που βρίσκεται κάτω του στη φωτό, ποιο είναι; O RAID Controller Sil5723, αλλά δεν τον έχω χρησιμοποιήσει. Τώρα που έκανα μια δοκιμή δεν είδα δίσκο στο λειτουργικό ή στο BIOS. Παρ' όλα αυτά έχω μια ημιθανή P5Q με τον ίδιο controller, οπότε μπορώ να κάνω μια δοκιμή εκεί. Επεξ/σία 4 Απριλίου 2022 από Τέρης Α.
duffyduck Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Δυστυχώς αυτους τους πυκνωτες, αν δεν εχεις τον εξοπλισμό και να σου δειξει καποιος, δυσκολα αλλαζουν. Υπαρχουν βιντεο στο youtube αλλα..... Επεξ/σία 30 Μαρτίου 2022 από duffyduck
RTW4ever Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 4 ώρες πριν, Τέρης Α. είπε GTX 750Ti με εξωτερική τροφοδοσία. Δοκιμάστηκε επίσης και GeForce 6200 LE χωρίς εξωτερική τροφοδοσία. Το κάνω ήδη την ώρα του Gaming αλλά δεν είχα background το HWiNFO να δω τι γίνεται. Μια φορά μου έσβησε το σύστημα (CPU στους 54, GPU στους 39). Το γνωρίζω (ότι ζεσταίνονται τα ηλεκτρονικά), γι' αυτό ανησυχώ. Το είχα ακούσει νομίζω από τον Άρη όταν έκανε review τροφοδοτικά του κιλού. Ένα μέλος ηλεκτρονικός στο επάγγελμα (έχει φάει ban πλέον) πέρσι μου είχε πει για τα 5V USB να διαβάσω για το πως λειτουργούν τα buck converters. Αν ισχύει αυτό, υπάρχει κάποιο κύκλωμα στη μητρική που διανέμει τις τάσεις από τα 12 σε μικρότερες; Και να τον εντοπίσω, δεν γνωρίζω πως να τον αλλάξω... Δεν είναι. Παρ' όλα αυτά όμως, η μέτρηση όμως ενός εξαρτήματος πάνω στο κύκλωμα δεν είναι αξιόπιστη. Μπορεί να είναι και επικίνδυνη όταν εισάγει τάση το όργανο για μέτρηση. O RAID Controller Sil5723, αλλά δεν τον έχω χρησιμοποιήσει. Τώρα που έκανα μια δοκιμή δεν είδα δίσκο στο λειτουργικό ή στο BIOS. Παρ' όλα αυτά έχω μια ημιθανή P5Q, με το ίδιο controller, οπότε μπορώ να κάνω μια δοκιμή εκεί. Τα πετάς όλα στον κάδο και παίρνεις καινούριο ωραίο φρέσκο συστηματάκι! 2
@11h Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 3 hours ago, Τέρης Α. said: Δεν είναι. Παρ' όλα αυτά όμως, η μέτρηση όμως ενός εξαρτήματος πάνω στο κύκλωμα δεν είναι αξιόπιστη. Μπορεί να είναι και επικίνδυνη όταν εισάγει τάση το όργανο για μέτρηση. Δεν ψάχνεις ESR, για να βρεις βραχυκυκλωμα μια χαρα αξιοπιστη και ασφαλής ειναι, δεν σηκωνει κανεις δεκάδες components απο ένα pcb για να τα μετρήσει. 4 hours ago, Τέρης Α. said: Ένα μέλος ηλεκτρονικός στο επάγγελμα (έχει φάει ban πλέον) πέρσι μου είχε πει για τα 5V USB να διαβάσω για το πως λειτουργούν τα buck converters. Αν ισχύει αυτό, υπάρχει κάποιο κύκλωμα στη μητρική που διανέμει τις τάσεις από τα 12 σε μικρότερες; Ναι, υπάρχουν VRMs κοντά σε CPU/Ram/Chipset που βγάζουν διαφορετικές τάσεις (1V, 1.5V, 3.3/1.8V) περίπου αν θυμάμαι καλά (κατέβασε αυτο http://boardviewer.net/index και το boardview της μητρικής σου για να δείς που είναι τι). Μην φοβάσαι να μετρήσεις, το πολύμετρο σε diode mode βγάζει low current, αν δεν βραχυκυκλώσεις κάτι με τους ακροδέκτες είσαι ΟΚ. Καλύτερα να δοκιμάσεις και ένα άλλο τροφοδοτικό πρίν τα κάνεις όλα αυτά. Η μητρική σου έχει polymer caps btw, συνήθως δεν δημιουργούν προβλήματα. 1
boombastik Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Το 24 pin psu και το 8pin cpu έχει μπει σωστά ? Βγάλτα και ξαναβάλτα.
Aris_ Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 5 ώρες πριν, @11h είπε που θα βρούμε τέτοια διαγράμματα ??
@11h Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 Δημοσ. 30 Μαρτίου 2022 https://discord.gg/vam6YC8vwU https://www.badcaps.net/forum/index.php 1 1
Τέρης Α. Δημοσ. 31 Μαρτίου 2022 Μέλος Δημοσ. 31 Μαρτίου 2022 (επεξεργασμένο) Spoiler https://www.youtube.com/watch?v=7t1Y-KCMuCs Στις 30/3/2022 στις 5:11 ΠΜ, Τέρης Α. είπε έκανα μια δοκιμή δεν είδα δίσκο στο λειτουργικό ή στο BIOS. Τη χθεσινή μέρα την έφαγα σε δοκιμές. Πήγα το βράδυ κατά τις 11 να ανοίξω το HWiNFO να καταγράφει στο background δοκιμάζοντας το σύστημα με το PUBG και... πέτυχα καλή παρέα και παίζαμε μέχρι τις 5:30 το πρωί. Έκλεισα και το HWiNFO να μην τρώει πόρους. Λοιπόν! Ξέχασα εκτός από το ''Marvell IDE'' να ενεργοποιήσω και το ''Drive Xpert Control''. Το ενεργοποίησα κι αυτό και αναγνώρισε κανονικά το δίσκο που σύνδεσα. Το κουλό της ιστορίας έρχεται μετά από αυτή τη δοκιμή. Πλέον οι τάσεις είναι κανονικές! Δεν ξέρω/ μπορώ να καταλάβω τι συνέβη... Spoiler Στις 30/3/2022 στις 5:11 ΠΜ, Τέρης Α. είπε Παρ' όλα αυτά έχω μια ημιθανή P5Q, με το ίδιο controller, οπότε μπορώ να κάνω μια δοκιμή εκεί. Στις 30/3/2022 στις 10:03 ΠΜ, @11h είπε Καλύτερα να δοκιμάσεις και ένα άλλο τροφοδοτικό πρίν τα κάνεις όλα αυτά. Στις 30/3/2022 στις 3:57 ΜΜ, Dantε είπε Αλλο τροφοδοτικο δοκιμασες? Αφού έχω μητρική με τα ίδια components γιατί να δοκιμάσω με άλλο τροφοδοτικό του '07! Οι μετρήσεις μεταξύ των δύο μητρικών είχαν τα ίδια αποτελέσματα. Επίσης και στην άλλη υπερθερμαίνεται το chip. Στις 30/3/2022 στις 9:39 ΠΜ, RTW4ever είπε Τα πετάς όλα στον κάδο Και το BeQuiet που το έχω από τον Αύγουστο του '20; Στις 30/3/2022 στις 9:28 ΜΜ, @11h είπε Θα έχω υπόψιν τα link! Επεξ/σία 1 Απριλίου 2022 από Τέρης Α. 1
atheatos Δημοσ. 1 Απριλίου 2022 Δημοσ. 1 Απριλίου 2022 Από αυτά που γράφεις κάτι καταναλώνει ρεύμα παραπάνω από ότι μπορεί να δώσει η μητρική. Δεν είναι εύκολο να μετρήσεις τα Amps που περνάνε σε κάθε rail μιας και θα πρέπει να βάλεις σε σειρά το πολύμετρο. Υποψιαζομαι τον επεξεργαστή μιας και δεν δείχνει η μητρική να έχει ιδιαίτερα αλλά φορτια. Μέτρησες και το 4πινο τι ρεύμα δίνει και είναι εντάξει?
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα