red66phone Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Πολυκατοικία (30 διαμερισμάτων) κέντρο Αθήνας με υπάρχουσα κεντρική θέρμανση φυσικού αερίου (7 - 10 μ.μ). Πρόκειται να γίνει συνέλευση να αποφασιστεί αν θα βάλουμε τελικά για τον χειμώνα Φ.Α, πόσο, κτλ. Από πολύ σύντομες, βιαστικές κουβέντες η διαχειρίστρια είναι της γνώμης: "..Ας βάλουμε ένα-δύο μήνες να δούμε πόσο θα έρθουν τα κοινόχρηστα, και μετά βλέπουμε αν θα βάλουμε κι άλλο ..." Δεν έχω ξανασυμμετάσχει σε συνέλευση (ενοικιαστής είμαι), και το ερώτημα μου είναι: Πώς μπορώ να πάω καλύτερα προετοιμασμένος για μια τέτοια συζήτηση, με αντικειμενικά στοιχεία ? Ποιες τιμές φ.α / κρατικές επιδοτήσεις πρέπει να παρακολουθούμε ? Εναλλακτικές του Φ.Α για θέρμανση πολυκατοικίας υπάρχουν ? ή απλά δεν βάζουμε κεντρικά και τη βγάζει το κάθε διαμέρισμα με ό,τι νομίζει (π.χ μόνο κλιματισμό για θερμανση) ? Η αρχική μου σκέψη είναι ότι θεωρώ δεδομένο των (τουλάχιστον) 3πλασιασμό των περσυνών τιμών Φ.Α, οπότε λογικά θα δούμε κ μια ανάλογη αύξηση στις τιμές των κοινοχρήστων και δεν έχει νόημα το "βάζουμε ένα μήνα και βλέπουμε πόσα θα έρθουν".
sellsoap Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 σας καλούνε (τους ενοικιαστες) και στις συνελευσεις?? Πολυ προχω πολυκατοικια. Εμεις ουτε καν, οτι αποφασισουν..... 6
lordvec Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δεδομένου ότι ο ενοικιαστής πληρώνει το λογαριαμό του αερίου, νομίζω ότι πρέπει να έχουν λόγο στις ώρες θέρμανσης. Τουλάχιστον σε ανθρώπινο επίπεδο, άσχετα με τον κανονισμό. Όσο για το λογαριασμό, κάποιος κυβερνητικός, με όση αξιοπιστία μπορεί να έχει αυτό, ανέφερε πως θα υπάρχει για το χειμώνα κλιμακόυμενη επιδότηση τέτοια που τελικά ο λογαριασμός θα είναι περίπου +50% από πέρσι 5
NikosKallithea Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 2 ώρες πριν, sellsoap είπε σας καλούνε (τους ενοικιαστες) και στις συνελευσεις?? Πολυ προχω πολυκατοικια. Εμεις ουτε καν, οτι αποφασισουν..... Για την θερμανση οι ένοικοι αποφασίζουν. 3
tsaltinho Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 2 ώρες πριν, sellsoap είπε σας καλούνε (τους ενοικιαστες) και στις συνελευσεις?? Πολυ προχω πολυκατοικια. Εμεις ουτε καν, οτι αποφασισουν..... Σε προτρεπω να διαβασεις το καταστατικο της πολυκατοικιας καθως στα περισσοτερα αναφερεται οτι επιτρεπεται η παρουσια του ενοικιαστη
Joshua21 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 1 ώρα πριν, tsaltinho είπε Σε προτρεπω να διαβασεις το καταστατικο της πολυκατοικιας καθως στα περισσοτερα αναφερεται οτι επιτρεπεται η παρουσια του ενοικιαστη Πολύ αμφιβάλλω για αυτό, ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο σε καταστατικό, και έχω δει πολλά. Αλλά και να επιτρέπεται η παρουσία ενοικιαστών δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά, και αυτό επειδή δεν έχουν κανένα δικαίωμα ψήφου στα ζητήματα των ιδιοκτητών. 3
red66phone Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Μέλος Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) δεν γνωρίζω 100% αν εμπίμπτει στα ζητήματα των ιδιοκτητών, αλλά από ό,τι κατάλαβα από τη διαχειρίστρια, θα συμμετέχουν κ θα ψηφίσουν όσοι διαμένουν στην πολυκατοικία, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, διότι αφορά άμεσα αυτούς και την καθημερινότητά τους (προφανώς αφορά εμμέσως και ιδιοκτήτες που μένουν αλλού). Αλλά δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό, καθώς το θέμα είναι αν θα μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ ή κατά της αγοράς φ.α. Δλδ π.χ να δούμε όλοι ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταναλώθηκαν κεντρικά xxx kWh και η τότε τιμή €/kWh ήταν €yyy, ενώ τώρα (υποθέτοντας ίση καταν.) η τιμή είναι π.χ επί 2. Τελοσπάντων να εμπεδώσουμε όλοι αν αξίζει να βάλουμε φ.α ή όχι, και αν όχι, να ακολουθήσει ο καθένας μετά τον δικό του δρόμο. βρήκα και το παρακάτω σχετικό link https://www.imerisia.gr/oikonomia/54281_crash-test-se-petrelaio-thermansis-reyma-kai-aerio-erotiseis-kai-apantiseis Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2022 από red66phone
sellsoap Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 ναι το γνωριζω φυσικα για τη ψηφο, απλα ειναι "γκετο" οι ιδιοκτητες απο το 69 στη πολυκατοικια... και ειναι χρησιμο να εισαι και να ακους τι σκεφτονται..
vagos789 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 4 ώρες πριν, red66phone είπε Πώς μπορώ να πάω καλύτερα προετοιμασμένος για μια τέτοια συζήτηση, με αντικειμενικά στοιχεία ? Δεν μπορεις...τα στοιχεια που χρειαζονται ειναι... η μελλοντικη τιμη του αεριου,και αυτα δεν τα εχεις οπως και κανενας αλλος Αυτο ειναι κατι που μπορει να αναφερθει: 2 ώρες πριν, lordvec είπε Όσο για το λογαριασμό, κάποιος κυβερνητικός, με όση αξιοπιστία μπορεί να έχει αυτό, ανέφερε πως θα υπάρχει για το χειμώνα κλιμακόυμενη επιδότηση τέτοια που τελικά ο λογαριασμός θα είναι περίπου +50% από πέρσι Ομως το σχολιο "ας βαλουμε και βλεπουμε" παρολο που ειναι λογικο και καλοπιστο,ειναι λαθος γιατι η τιμη το πιθανοτερο ειναι οτι θα ανεβαινει συνεχεια,ετσι πχ ο Δεκεμβρης θα ειναι κολαση τιμων ενω δεν ξερουμε η επιδοτηση μεχρι που θα φτανει Θα πρεπει κατα την γνωμη μου να ειπωθει αν μπορειτε να αντεξετε ολοι +100% σε σχεση με περισυ καθως και να ερωτηθει ο παροχος αεριου τι διακανονισμους κανει (αλλιως ειναι να πληρωσεις στους 12 μηνες με δοσεις).Επισης Καποιες τραπεζες οπως η Πειραιως δινουν 6-9 ατοκες για πληρωμη εξοδων θερμανσης (αλλα αυτο προφανως πρεπει να το κανει ο διαχειριστης και μετα να δεχτει να σπασει τις πληρωμες και στα κοινοχρηστα) 1
SilentVoice Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 4 λεπτά πριν, red66phone είπε δεν γνωρίζω 100% αν εμπίμπτει στα ζητήματα των ιδιοκτητών, αλλά από ό,τι κατάλαβα από τη διαχειρίστρια, θα συμμετέχουν κ θα ψηφίσουν όσοι διαμένουν στην πολυκατοικία, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, διότι αφορά άμεσα αυτούς και την καθημερινότητά τους (προφανώς αφορά εμμέσως και ιδιοκτήτες που μένουν αλλού). Αλλά δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό, καθώς το θέμα είναι αν θα μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ ή κατά της αγοράς φ.α. Δλδ π.χ να δούμε όλοι ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταναλώθηκαν κεντρικά xxx kWh και η τότε τιμή €/kWh ήταν €yyy, ενώ τώρα (υποθέτοντας ίση καταν.) η τιμή είναι π.χ επί 2. Τελοσπάντων να εμπεδώσουμε όλοι αν αξίζει να βάλουμε φ.α ή όχι, και αν όχι, να ακολουθήσει ο καθένας μετά τον δικό του δρόμο. βρήκα και το παρακάτω σχετικό link https://www.imerisia.gr/oikonomia/54281_crash-test-se-petrelaio-thermansis-reyma-kai-aerio-erotiseis-kai-apantiseis Το βασικό σας ερώτημα θα είναι: Αν θέλουμε να έχουμε θέρμανση τον χειμώνα ή οχι. Αν ναι, θα πληρωσετε την θέρμανση όσο και να έχει. Αν όχι, θα ψάξει ο καθένας να βρεί δικά του μέσα θέρμανσης. Σημειώνω, πως το ποσό μπορείτε να το πληρώσετε και αργότερα, αν έχετε αποθεματικό στην πολυκατοικία. Δηλαδή, να πληρωθεί άμεσα ο λογαριασμός τον χειμώνα απο το αποθεματικό και ο διαχειριστής να σας το βγάλει σε δόσεις. Αν δεν έχετε αποθεματικό, αν δεν συμφωνήσετε όλοι να πληρώσετε άμεσα τον λογαριασμό, το πιθανότερο θα είναι να σας κοπεί η παροχή του φυσικού αερίου μέσα στον χειμώνα. Ο διαχειριστής δεν μπορεί να πληρώσει όλο το ποσό απο την τσέπη του και να του δώσετε μετά. 1
Joshua21 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 4 λεπτά πριν, red66phone είπε δεν γνωρίζω 100% αν εμπίμπτει στα ζητήματα των ιδιοκτητών, αλλά από ό,τι κατάλαβα από τη διαχειρίστρια, θα συμμετέχουν κ θα ψηφίσουν όσοι διαμένουν στην πολυκατοικία, ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, διότι αφορά άμεσα αυτούς και την καθημερινότητά τους (προφανώς αφορά εμμέσως και ιδιοκτήτες που μένουν αλλού). Αλλά δεν θα ήθελα να επικεντρωθώ σε αυτό, καθώς το θέμα είναι αν θα μπορώ να επιχειρηματολογήσω υπέρ ή κατά της αγοράς φ.α. Δλδ π.χ να δούμε όλοι ότι το αντίστοιχο περσινό διάστημα καταναλώθηκαν κεντρικά xxx kWh και η τότε τιμή €/kWh ήταν €yyy, ενώ τώρα (υποθέτοντας ίση καταν.) η τιμή είναι π.χ επί 2. Τελοσπάντων να εμπεδώσουμε όλοι αν αξίζει να βάλουμε φ.α ή όχι, και αν όχι, να ακολουθήσει ο καθένας μετά τον δικό του δρόμο. βρήκα και το παρακάτω σχετικό link https://www.imerisia.gr/oikonomia/54281_crash-test-se-petrelaio-thermansis-reyma-kai-aerio-erotiseis-kai-apantiseis Εφόσον μιλάμε για ΓΣ ιδιοκτητών τότε δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι ενοικιαστές, και αν γίνει ψηφοφορία και ψηφίσεις και εσύ ως ενοικιαστής τότε νομικά θα είναι άκυρη. Τώρα αν απλά θέλεις να τους πεις 2 λόγια ώστε να τους βοηθήσεις να αποφασίσουν τι να ψηφίσουν οκ, αλλά να γνωρίζεις πως εσένα ως ενοικιαστής δεν σου πέφτει λόγος, εκτός και αν ο σπιτονοικοκύρης σου σε έχει εξουσιοδοτήσει εγγράφως να τον εκπροσωπήσεις. 3
SilentVoice Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Εφόσον μιλάμε για ΓΣ ιδιοκτητών τότε δεν έχουν δικαίωμα ψήφου οι ενοικιαστές, και αν γίνει ψηφοφορία και ψηφίσεις και εσύ ως ενοικιαστής τότε νομικά θα είναι άκυρη. Μπορεί να καταγραφεί στα πρακτικά, πως ο ενοικιαστής έχει εξουσιοδότηση απο τον ιδιοκτήτη του. Και υπογράφει ο ενοικιαστής κανονικά. Αρκεί υπυθυνη δήλωση απο το GOV ή και απλή χειρόγραφη αν είναι αποδεκτή απο τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες. Επίσης, ο ιδιοκτήτης μπορεί να παρευρεθεί πλέον στις συναντήσεις μέσω βίντεο κλήσης. Αυτα συνέβησαν πρόσφατα σε εμένα, είμαι ενοικιαστής, έδωσα στον διαχειριστή το χειρογραφο εξουσιοδοτήσης για την ΓΣ ιδιοκτητών και υπέγραψα εγώ στο τέλος των πρακτικών.. Επίσης ενας ιδιοκτήτης που ήταν στην Αγγλία, τον έβαλαν στην συνάντηση μέσω messenger video call. Επεξ/σία 4 Οκτωβρίου 2022 από SilentVoice 1
tsaltinho Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 Δημοσ. 4 Οκτωβρίου 2022 26 λεπτά πριν, Joshua21 είπε Πολύ αμφιβάλλω για αυτό, ποτέ δεν έχω δει κάτι τέτοιο σε καταστατικό, και έχω δει πολλά. Αλλά και να επιτρέπεται η παρουσία ενοικιαστών δεν κάνει καμία απολύτως διαφορά, και αυτό επειδή δεν έχουν κανένα δικαίωμα ψήφου στα ζητήματα των ιδιοκτητών. Nα μην αμφιβαλεις. Η παρουσια ειναι πολυ χρησιμη και μπορεις να περασεις την γραμμη σου ακομα κι αν δεν εχεις δικαιωμα ψηφου, εκτος κι αν σε εξουσιοδοτει ο ενοικιαστης 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα