Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Θα ήθελα τη γνώμη σας για μια ευκαιρία που παρουσιάστηκε στην περιοχή μου και τη σκέφτομαι σοβαρά. Πωλείται ένα από τα τοπ επώνυμα brands στο χώρο του καφε-ντελίβερι (κατάστημα franchise - δεν θέλω να πω το όνομα), το οποίο είναι πολύ κοντά με το δικό μου μαγαζί και το βλέπω κιόλας. Πωλείται για λόγους κούρασης από ότι κατάλαβα γιατί ο ιδιοκτήτης μέχρι τώρα το έτρεχε με τα 2 του παιδιά (και 3 υπαλλήλους). Ο γιος του πάει φαντάρος, η κόρη του βρήκε άλλη δουλειά και ο ίδιος κουράστηκε μετά από 13 χρόνια γιατί πηγαινοέρχεται από άλλη πόλη. Μου είπε ότι το δίνει 50Κ με την επωνυμία franchise και 40 no name cafe. Το σημείο είναι το καλύτερο στον κεντρικό δρόμο της πόλης με τράπεζες και όλο το λιανεμπόριο. Μάλιστα μου είπε ότι στην εταιρία δεν θα χρειαστεί τίποτα επιπλέον χρηματικά (προφανώς θα έρθω σε επαφή και με την εταιρία να το σιγουρέψω). Τώρα αν θες να ανοίξεις νέο κατάστημα με αυτό το brand θες 100-150Κ οπότε θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία γιατί παίρνεις ένα έτοιμο μαγαζί με την πελατεία του εν λόγω brand 13 χρόνια στην πόλη. Από όσο βλέπω για την κίνηση, ίσως τα τελευταία 2 χρόνια να υπάρχει κάμψη (είχε 2 ντελίβερι, τώρα έχει ένα). Προφανώς πριν κάνω κάτι θα του ζητήσω να μου πει τους τζίρους αλλά θα μου πει την αλήθεια; Σκέφτομαι να βάλω το αγόρι της αδερφής μου μια βδομάδα μέσα να παρακολουθήσει τη δουλειά και να μου πει. Τα προβλήματα είναι τα εξής: αν δώσω αυτά τα λεφτά θα μειωθούν πολύ τα ταμειακά μου διαθέσιμα και ίσως ζοριστώ αν κόψει η κίνηση στο δικό μου κατάστημα και η αλήθεια είναι ότι ο χειμώνας δεν  φαίνεται εύκολος. Άλλο πρόβλημα ότι εγώ δεν θα μπορώ καθόλου να συνεισφέρω και θα πρέπει να προσλάβω 2 άτομα επιπλέον (τα οποία 99% θα είναι η αδερφή μου και ο αρραβωνιαστικός της ο οποίος έχει μια επαφή με εστίαση, δεν αλλάζει κάτι όμως, θα πληρώνονται κανονικά). Το βασικό πρόβλημα είναι ότι δεν θα έχω δυνατότητα να είμαι μέσα στην επιχείρηση γιατί ίδιες ώρες είμαι στο μαγαζί μου, παρά μόνο οπτικά. Επίσης με απασχολεί το ότι αυτός το δούλευε κατά το ήμισυ οικογενειακά και ενδεχομένως με 2 επιπλέον υπαλλήλους να μην μου βγαίνει καθαρό κέρδος; Αν και φαντάζομαι τα παιδιά του θα τα πλήρωνε. Δεν του είπα ότι ενδιαφέρομαι στην κουβέντα που είχαμε, αλλά μου είπε ότι το καλύτερο θα είναι να το πάρει κάποιος που να το δουλεύει και ο ίδιος.... Επίσης ένα μειονέκτημα ότι δεν έχω καμία εμπειρία από καταστήματα εστίασης. Θα βασιστώ αποκλειστικά στους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους, στην αδερφή μου και το γαμπρό μου που τους έχω εμπιστοσύνη και στο ότι παίρνω ένα μαγαζί έτοιμο που οι προμηθευτές θα παραμείνουν ίδιοι κλπ. 

Το καλό είναι ότι ακόμα και να μην πάει καλά, θεωρώ ότι εύκολα θα βρω να πουλήσω την επιχείρηση στα λεφτά που μου στοίχισε. Ό,τι αγγελίες έβρισκα παλιότερα για το εν λόγω brand ήταν από 200Κ και πάνω. Βέβαια θα μου πεις ότι αν ήταν τόσο εύκολο να πουληθεί, θα το είχε πουλήσει κι αυτός 5 μήνες τώρα. Δεν ξέρω, είμαι σε μεγάλο δίλλημα από τη στιγμή που το μαθα. Το βλέπω ως ευκαιρία γιατί είναι μαγαζί έτοιμο με δυνατό brand στο χώρο του καφε (δεν υπάρχει άλλο brand στην πόλη μου) αλλά δυστυχώς εγώ δεν μπορώ ούτε και ξέρω να ασχοληθώ. Αρχικά έκανα μια κουβέντα με την αδερφή μου και το αγόρι της και τους είπα να μου πουν αν ενδιαφέρονται να είναι όλη μέρα εκεί και να ασχοληθούν. Αυτή είναι άνεργη, το αγόρι της δουλεύει σε εστίαση αλλά φαντάζομαι θα ήθελε. Αν μου πουν το οκ, σκέφτομαι να πλησιάσω τον ιδιοκτήτη, να ρωτήσω αναλυτικά για τους τζίρους, τα έξοδα, ρεύμα, μισθοδοσίες, τι δίνει στην εταιρία, περιθώριο κέρδους, να προσθέσω συν δύο μισθούς και να δω τι περισσεύει. Μέχρι τώρα ξέρω για το ενοίκιο (900Ε) και 3 υπαλλήλους (υποθέτω 800*3). Το ωράριο είναι πρωί 7 ως 7-7.30 βράδυ. Σάββατο ως 3 μεσημέρι, Κυριακή κλειστά. Μιλάμε για 2 άτομα μέσα 7-3, μετά τις 3 κόβει αρκετά η δουλειά οπότε έχει ένα άτομο μέσα. Ντελίβερι μετά τις 3 κάνει ο ιδιοκτήτης από ό,τι βλέπω. Τραπέζια έχει ένα μέσα και δυο στο πεζοδρόμιο (μικρός χώρος).

Επεξ/σία από 1comment
  • Like 2
  • Απαντ. 98
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
15 minutes ago, 1comment said:

Μου είπε ότι το δίνει 50Κ με την επωνυμία franchise και 40 no name cafe. Το σημείο είναι το καλύτερο στον κεντρικό δρόμο της πόλης με τράπεζες και όλο το λιανεμπόριο. Μάλιστα μου είπε ότι στην εταιρία δεν θα χρειαστεί τίποτα επιπλέον χρηματικά (προφανώς θα έρθω σε επαφή και με την εταιρία να το σιγουρέψω). Τώρα αν θες να ανοίξεις νέο κατάστημα με αυτό το brand θες 100-150Κ οπότε θεωρώ ότι είναι μεγάλη ευκαιρία γιατί παίρνεις ένα έτοιμο μαγαζί με την πελατεία του εν λόγω brand 13 χρόνια στην πόλη.

Η βασική ερώτηση που προβληματίζει είναι, εφόσον αντίστοιχο μαγαζί κοστίζει 100κ, δεδομένου ότι έχει ήδη και πελατεία να «πουλήσει» γιατί να το σκοτώσει στα 50; 

  • Like 9
Δημοσ.

Εάν ήταν ευκαιρία και έβγαζε καλά λεφτά θα το κρατούσε και ο ίδιος. Φαντάρος ο γιος είναι 12 μήνες, μετά τι? Άνεργος? Η κόρη πήγε άλλου  για δουλειά !! Μάθε που, θα σου δώσει τροφή για σκέψη.

 

  • Like 6
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
16 λεπτά πριν, j0hnn1e είπε

Η βασική ερώτηση που προβληματίζει είναι, εφόσον αντίστοιχο μαγαζί κοστίζει 100κ, δεδομένου ότι έχει ήδη και πελατεία να «πουλήσει» γιατί να το σκοτώσει στα 50; 

Γιατί το κρατούσε μαζί με τα παιδιά του (+ τους υπαλλήλους) τα οποία θα φύγουν (φαντάρος, άλλη δουλειά). Και ίσως να το δινε 100 και να μην ενδιαφέρεται κανείς...

10 λεπτά πριν, Dinos1973 είπε

Εάν ήταν ευκαιρία και έβγαζε καλά λεφτά θα το κρατούσε και ο ίδιος. Φαντάρος ο γιος είναι 12 μήνες, μετά τι? Άνεργος? Η κόρη πήγε άλλου  για δουλειά !! Μάθε που, θα σου δώσει τροφή για σκέψη.

 

Είναι από άλλη πόλη και κάθε μέρα πηγαινοέρχονται. Δεν αντιλέγω, αλλά και ο παράγοντας κούραση μετά από 13 χρόνια και πτώση δουλειάς τα τελευταία χρόνια ίσως λειτουργούν ανασταλτικά για όποια συνέχεια. Να πω κιόλας ότι ο ίδιος είναι συνταξιούχος (άρα έχει εισόδημα κι από αλλού) και το κατάστημα είναι στο όνομα της γυναίκας του. 

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.

Όταν κάτι φαίνεται πολυ καλό για να είναι αληθινό, 99% κάτι υπάρχει από πίσω που δεν γνωρίζεις.. 

  • Like 2
Δημοσ.

ο ιδιοκτήτης τι δουλειά λέει ότι θα κάνει μετά από την πώληση; γιατί με 50 στο χέρι σίγουρα πρέπει να εργαστεί ξανά προφανώς. Θα σου δώσει μια σημαντική πληροφορία του γιατί πουλάει τελικά. Μήπως κάτι ξέρει για το μέλλον του brand και θέλει να το ξεφορτωθεί νωρίς; 

Επίσης η εστίαση έχει τις ιδιαιτεροτητες της και σίγουρα θέλει εκπαίδευση το  νέο προσωπικό για να διατηρήσει το ίδιο στάνταρ παρά την αλλαγή προσώπων στο μαγαζί, αλλιώς η πελατεία θα φύγει. Εκπαίδευση α) στην εστίαση και β) στα συγκεκριμένα παρασκευασματα του μαγαζιού. Το δεύτερο το προσφέρει λογικά το brand με ενα κόστος εξτρα. 

Στα κόστη μην πας χοντρικά με 800€/μισθό, βάλε λογιστή να στα υπολογίσει και αν σε συμφέρει κάνε την κίνηση!

 

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, rodosf1 είπε

ο ιδιοκτήτης τι δουλειά λέει ότι θα κάνει μετά από την πώληση; γιατί με 50 στο χέρι σίγουρα πρέπει να εργαστεί ξανά προφανώς. Θα σου δώσει μια σημαντική πληροφορία του γιατί πουλάει τελικά. Μήπως κάτι ξέρει για το μέλλον του brand και θέλει να το ξεφορτωθεί νωρίς; 

 

 Να πω κιόλας ότι ο ίδιος είναι συνταξιούχος (άρα έχει εισόδημα κι από αλλού) και το κατάστημα είναι στο όνομα της γυναίκας του. 

8 λεπτά πριν, j0hnn1e είπε

Όταν κάτι φαίνεται πολυ καλό για να είναι αληθινό, 99% κάτι υπάρχει από πίσω που δεν γνωρίζεις.. 

Πολύ καλό φαίνεται στα δικά μου μάτια χωρίς να έχω δει τζίρους και όλα τα έξοδα. Ο άνθρωπος (χωρίς να του πω ότι ενδιαφέρομαι εγώ, απλά τον ρώτησα γιατί το δίνει κλπ) μου είπε ότι καλό είναι να το πάρει κάποιος που να το δουλέψει και ο ίδιος και η οικογένεια για να γλιτώσει κάποια μεροκάματα. 

  • Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Για ποιο λόγο να δώσεις 40Κ χωρίς το όνομα; Για να βρεις έτοιμη την άδεια, τα ψυγεία και τους πάγκους;

Δημοσ.
22 λεπτά πριν, 1comment είπε

Γιατί το κρατούσε μαζί με τα παιδιά του (+ τους υπαλλήλους) τα οποία θα φύγουν (φαντάρος, άλλη δουλειά). Και ίσως να το δινε 100 και να μην ενδιαφέρεται κανείς...

Είναι από άλλη πόλη και κάθε μέρα πηγαινοέρχονται. Δεν αντιλέγω, αλλά και ο παράγοντας κούραση μετά από 13 χρόνια και πτώση δουλειάς τα τελευταία χρόνια ίσως λειτουργούν ανασταλτικά για όποια συνέχεια. Να πω κιόλας ότι ο ίδιος είναι συνταξιούχος (άρα έχει εισόδημα κι από αλλού) και το κατάστημα είναι στο όνομα της γυναίκας του. 

Δηλαδή δεν το αφήνει στα παιδιά του, και προτιμά να τα βλέπει υπαλλήλους προφανώς όχι στελέχη επιχειρήσεων αλλά χαμηλόμισθους, παρά να γίνουν τα παιδιά του αφεντικά σε στρωμένη επιχείρηση……. Κάτι δεν κολλάει σε όλο αυτό.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 λεπτά πριν, hln3 είπε

Για ποιο λόγο να δώσεις 40Κ χωρίς το όνομα; Για να βρεις έτοιμη την άδεια, τα ψυγεία και τους πάγκους;

Δεν θα το σκεφτόμουν χωρίς το όνομα. Γιατί μετά, το "όνομα" θα βρει νέο συνεργάτη στην περιοχή και θα πάρει όλη τη δουλειά. Με το brand το σκέφτομαι. 

3 λεπτά πριν, Dinos1973 είπε

Δηλαδή δεν το αφήνει στα παιδιά του, και προτιμά να τα βλέπει υπαλλήλους προφανώς όχι στελέχη επιχειρήσεων αλλά χαμηλόμισθους, παρά να γίνουν τα παιδιά του αφεντικά σε στρωμένη επιχείρηση……. Κάτι δεν κολλάει σε όλο αυτό.

Στελέχη επιχειρήσεων;; Μα πού ζεις; Και ο ίδιος και τα παιδιά του ως υπάλληλοι είναι μέσα. Από καφέδες, τυρόπιτες μέχρι ντελίβερι. Ο ίδιος όλη μέρα πάει πάνω κάτω με το μηχανάκι μαζί με τον ντελίβερι. 

Ξαναλέω, το μαγαζί μου είναι απέναντι και βλέπω τι κίνηση έχει. 

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, 1comment είπε

Δεν θα το σκεφτόμουν χωρίς το όνομα. Γιατί μετά, το "όνομα" θα βρει νέο συνεργάτη στην περιοχή και θα πάρει όλη τη δουλειά. Με το brand το σκέφτομαι. 

Στελέχη επιχειρήσεων;; Μα πού ζεις; Και ο ίδιος και τα παιδιά του ως υπάλληλοι είναι μέσα. Από καφέδες, τυρόπιτες μέχρι ντελίβερι. Ο ίδιος όλη μέρα πάει πάνω κάτω με το μηχανάκι μαζί με τον ντελίβερι. 

Αυτό σου γράφω….τα παιδιά θα πάνε υπάλληλοι άλλου και όχι αφεντικά στην δίκη τους δουλειά …….

  • Confused 3
Δημοσ.

Απο κάποιον που ειναι της "δουλειάς".

α) Αν ηταν πολύ καλή ευκαιρία, δεν θα μάθαινες καν οτι πουλήθηκε, απλα μια μέρα θα έβλεπες το νέο αφεντικό. 

β) ειναι πολύ δύσκολο να έχεις πάνω απο ένα μαγαζί. Χρειάζεται ενα συγκεκριμένο mentality που δεν έχουν ολοι. Δεν έχει να κάνει με γνώσεις, έχει να κάνει με χαρακτήρα. 

γ) Εστίαση πάντα είτε ξεκινάς απο το 0, είτε ξέρεις τι πας να κάνεις. Το να πάρεις έτοιμη επιχέιρηση οταν δεν έχεις ξανασχοληθεί με αυτά ειναι συνταγή για αυτοκτονία.

Αν θες μίλα με τον άνθρωπο, αλλα από τα λίγα που άκουσα θα σε συμβούλευα να μην το κάνεις. Ουτε η ιστορία του πωλητή με γεμίζει εμπιστοσύνη, ούτε η ευκολία με την οποία το βλέπεις εσυ. 

  • Like 17
  • Thanks 1
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Skrobo είπε

Απο κάποιον που ειναι της "δουλειάς".
 

Δεκτά. Εφόσον είσαι της δουλειάς, πόσα λεφτά θες για να ανοίξεις καφέ ντελίβερι σήμερα; Χωρίς brand πες μου. Και για ένα νέο μαγαζί (από τα δεκάδες που βλέπω να ανοίγουν στην πόλη μου και να είναι ανοιχτά για χρόνια) τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα γιατί δεν θα έχει πελατεία, ούτε και καλό σημείο γιατί όλα τα καλά σημεία είναι καπαρωμένα. 

Η αλήθεια είναι ότι ίσως δεν κάνω για δύο μαγαζιά, γιατί γενικά είμαι αγχώδης. 

Για το τρίτο που λες, βασίζομαι κυρίως στον αρραβωνιαστικό της αδερφής μου που ασχολείται με εστίαση και αν δεχτεί, θα πάει και για εκπαίδευση στο brand με την αδερφή μου. Οκ μπορεί να μην ξέρω, αλλά κρατώντας τους ήδη υπάρχοντες υπαλλήλους και το brand, για τον κόσμο δεν αλλάζει κάτι. Η εικόνα θα είναι η ίδια. 

Να μιλήσω με τον άνθρωπο αλλά θέλω να είμαι σίγουρος για να το κάνω. 

  • Like 2
Δημοσ.

Αν τα πήγαινε πολύ καλά αυτό το μαγαζί, δεν θα πούλαγε σε χαμηλή τιμή. Το ότι πάει το παιδί του φαντάρος και η κόρη βρήκε άλλη δουλειά δεν λέει και πολλά, η μάλλον μπορεί να λέει για την κόρη, αν έχει σπουδάσει κάτι. Κανένας δεν αφήνει οικογενειακή επιχείρηση έτσι απλά. Εκτός αν υπάρχει πτώση τζίρου και κάτι περίεργο που δεν στο είπαν για προφανείς λόγους. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από αυτά για μένα είναι πως δεν θα μπορείς να βρίσκεσαι μέσα στο μαγαζί. Αν και δεν είμαι σχετικός με το επιχειρειν, δεν νοείται οποιαδήποτε υγιης και με προοπτικές επιχείρηση να βρίσκεται αλλού ο εργοδότης και να βάζει άλλους επί μόνιμου βάσεως. 

Την αδερφή σου αντε να πω ότι μπορείς να την εμπιστευτείς, τον αρραβωνιαστικο εγω όμως όχι. Δεν ξέρεις τι έχει πίσω από το μυαλό του, αν απλά θα μπει για να σου φάει τα λεφτά να φαληρισει η επιχείρηση και μετά αντίο σας. Άσε που μπορεί ακόμα και να χωρίσει μελλοντικά με την αδερφή σου και να έχετε προβλήματα. 

Εγώ σε αυτά με τις οικογενειακές επιχειρησεις δεν τα καλοβλεπω, υπάρχουν βέβαια παρα πολλές τέτοιες επιχειρήσεις. 

Καλή ιδέα αυτό που είπες με το άτομο που θα στείλεις να κόψει κίνηση. Μια τακτική που θα έκανα, θα πλήρωνα άτομο να βρίσκεται όλη μέρα εκεί να παραγγέλνει που και που έναν καφέ ή κάτι άλλο, να καταγραφεί αναλυτικά πόσοι πελάτες μπήκαν και πέρασαν από το ταμείο η κάθισαν στα τραπέζια για 1 εβδομάδα, θα τον πλήρωνα μεροκαματο συν ότι παραγγείλει με τις αποδείξεις. Κανονικός κατάσκοπος. 

 

  • Like 3

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...