Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
2 ώρες πριν, sphinxgr είπε

Πες παλεύεται αν είσαι ελεύθερος και οι υπόλοιποι συνάδερφοι, είναι του άλλου φύλλου (ή τελος πάντων του φύλλου προτίμησης για να ειμαι Politically Correct!)  

τα φύλλα συκιάς πάντως κάτι μου κάνουν. 

• Απαντ. 117
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

8ωρο? Μην είστε εγωιστές. Πρέπει να σκέφτεστε τον καημένο τόν εργοδότη σας που είναι ένα ολόκληρο χρόνο με ένα παλιοBMW Χ5, πρέπει να πάρει το νέο μοντέλο, πως αλλιώς θα βγει στην κοινωνία? 

Πέρα από τα αστεία, το 8ωρο καθιερώθηκε αφού κάποιοι άνθρωποι έχασαν την ζωή τους για αυτό. Κάνεις όμως δεν τους θυμάται ή τους αναπολεί. Ήρθε η ώρα λοιπόν, οι καπιτάλες να φερουν πίσω την κανονικότατα που ισχύει για 2-3 χιλιάδες χρόνια ( όσο αφορά τον υπάλληλο - δούλο κτλ). Αν δεν καταλάβει ο μέσος άνθρωπος ότι τα εργασιακά δικαιώματα δεν υπάγονται στην σφαίρα του κομμουνισμού, καπιταλισμού και τέτοια κολοκύθια, αλλα αυτά καθορίζουν ολόκληρη την ζωή του, τότε είναι σιγουρο ότι θα επιστρέψουμε στις παλιές εποχές 

Επεξ/σία από Macosj
  • Like 7
  • Thanks 4
Δημοσ.
2 ώρες πριν, james01gr είπε

Δεν ειναι της κρίσης αυτό. Υπάρχει πάνω από 15 χρόνια, στις χρυσες εποχές. Με αυτό ουσιαστικά καλύπτουν μισή ώρα υπερωρίες καθώς τα περισσότερα γραφεία δεν έχουν καν καφετιερα... 

Εγώ δεν θυμάμαι να υπάρχει σε σύμβαση πριν την κρίση αλλά μπορεί να κάνω και λάθος.

Όσο για το launch break δεν λέει κανείς οτι είσαι υποχρεωμένος να το κάνεις στο γραφείο (πας στην ταβέρνα απέναντι).

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Το πάω λίγο ανάποδα. Δηλαδή στο 8ωρο δεν τρώτε; Σε ένα ωράριο 8.00-16.00 είστε μόνο με ένα πρωινό ή ταυτόχρονα τρώτε και εργάζεστε και δε χάνετε χρόνο από τη δουλειά σας;

Επεξ/σία από 1988panos2171
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 λεπτά πριν, 1988panos2171 είπε

Το πάω λίγο ανάποδα. Δηλαδή στο 8ωρο δεν τρώτε; Σε ένα ωράριο 8.00-16.00 είστε μόνο με ένα πρωινό ή ταυτόχρονα τρώτε και εργάζεστε και δε χάνετε χρόνο από τη δουλειά σας;

τρωνε στο γραφειο τους συνήθως απο ταπερ

ή στα γρηγορα πανε κουζινα και τρωνε σε ενα 10λεπτο

Επεξ/σία από Allan-Wake
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, 1988panos2171 είπε

Ναι αλλά η δουλειά σταματάει φαντάζομαι για τα 10-20 λεπτά που θα φάει κάποιος.

απο δικη μου εμπειρια, καποιος αλλος εμενε στο γραφειο για να δεχεται τηλεφωνα και mails

και μετα γυρνουσα εγω και πηγαινε αυτος να φαει

Επεξ/σία από Allan-Wake
Δημοσ.

Άρα άφησε τη δική του δουλειά για να καλύψει τον άλλο που τρώει.

Γενικά, εκεί που το πάω είναι πως θεσπίστηκε αυτό το μισάωρο (ή και μια ώρα που μάλλον είναι υπερβολή) για να είναι όλοι ευτυχισμένοι. Και ο εργοδότης που δε θα πληρώνει κάποιον για 8ωρο αλλά αυτός θα δουλεύει κατά 10-20 λεπτά λιγότερο για να φάει και ο υπάλληλος που θα έχει ένα μισάωρο στη διάθεσή του για να φάει με την ησυχία του.

Τώρα βέβαια το τι πραγματικά ισχύει είναι άλλο θέμα.

Δημοσ.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσουμε όλοι ότι τόσο ο συγκεκριμένος εργασιακός νόμος όσο και πολλοί άλλοι, στην πλειονότητά τους αποτελούν βιτρίνα της "νοικοκυρεμένης" (να μην πω ευρωπαϊκής γιατί φαντάζομαι θα γελάσουν πολλοί) πορείας της χώρας τη στιγμή που η εργασιακή πραγματικότητα σε πολλές (άντε, δεν θα πω σε όλες) περιπτώσεις είναι τριτοκοσμική. Με την ανοχή των εργαζομένων και την συνενοχή των απόντων ελεγκτικών μηχανισμών. 

Όταν κάποιος δουλεύει 9-10 ώρες χωρίς έξτρα αμοιβή, γιατί τυπικά είναι η "ώρα του φαγητού" ή "θα κάτσει αυτές τις παραπάνω ώρες όταν βολέψει την εταιρεία" ή ακόμα κάνει ανάληψη το δώρο των Χριστουγέννων που δικαιούται για να το επιστρέψει στον εργοδότη, τότε κάτι πάει πολύύύ στραβά. Τόσο στραβά που δεν φτιάχνει, τουλάχιστον in my lifetime. 

Καλό κουράγιο στους νέους. Που ευτυχώς έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους αλλά δυστυχώς όχι καλές προοπτικές ή διάθεση να τις αλλάξουν 

• Like 5
  • Thanks 1
Δημοσ.
5 ώρες πριν, apostolosapok είπε

Το μισάωρο διάλειμμα για οκτάωρη εργασία είναι υποχρεωτικό και είναι στην δικαιοδοσία του εργοδότη αν θα είναι εντός ή εκτός του οκταώρου.

Είχε βγει η Αχτσιόγλου επί Σύριζα και είχε ανακοινώσει ότι από αύριο θα περνούσε νομοσχέδιο για να είναι υποχρεωτικά εντός του οκταώρου αλλά για κάποιον μυστήριο λόγο δεν πέρασε ποτέ το νομοσχέδιο και θάφτηκε η είδηση.

Κάνεις λάθος. Το υποχρεωτικό διάλειμμα είναι 20 λεπτά και σχολάς κανονικά στο 8ωρο σου. Αν όμως η επιχείρηση θεσπίσει διάλειμμα 30 λεπτών τότε το μισάωρο το κάθεσαι κανονικά και σχολάς στις 8μιση ώρες. Άρα για 10 λεπτά παραπάνω διάλειμμα ο εργαζόμενος δουλεύει παραπάνω μισή ώρα.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.

Εμεις  1 διαλειμμα των 15 λεπτων για τσιγαρο καφε αερα γενικα κι ενα μισαωρο φαγητο το ωραριο μας ειναι 9 με 6. Εννοειται οτι στα διαλειμματα απομακρυνεσαι απο το γραφειο ή τον χωρο του καθηκοντος γενικα. Φαγητο στο εστιατοριο προσωπικου γιατι διαθετει η εταιρεια. 

Κοιτα εγω κοιταζω και τι παιρνω. Με αυστηρο 8ωρο ισως να επαιρνα το βασικο. Απο καποιο επιπεδο και πανω δεν εχουμε ωραρια στα γραφεια. Ε δουλευω 1-2 ωρες παραπανω κατα μεσο ορο (γιατι εχω χτυπησει και 12ωρα) αλλα παιρνω σχεδον τα διπλα. Οποτε για μενα αξιζει.

Δημοσ.
13 λεπτά πριν, mihanikos1 είπε

Κάνεις λάθος. Το υποχρεωτικό διάλειμμα είναι 20 λεπτά και σχολάς κανονικά στο 8ωρο σου. Αν όμως η επιχείρηση θεσπίσει διάλειμμα 30 λεπτών τότε το μισάωρο το κάθεσαι κανονικά και σχολάς στις 8μιση ώρες. Άρα για 10 λεπτά παραπάνω διάλειμμα ο εργαζόμενος δουλεύει παραπάνω μισή ώρα.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 τού ΠΔ 88/99, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 56 του Ν. 4808/2021, κατ’ εφαρμογή της Οδηγίας 93/104/ΕΚ, όταν ο χρόνος ημερήσιας εργασίας υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες, πρέπει να χορηγείται διάλειμμα κατ’ ελάχιστον 15 λεπτών και κατά μέγιστον 30 λεπτών, κατά τη διάρκεια τού οποίου οι εργαζόμενοι δικαιούνται να απομακρυνθούν από την εργασία τους.

Τα διαλείμματα αυτά δεν επιτρέπεται να χορηγούνται συνεχόμενα με την έναρξη ή τη λήξη της ημερήσιας εργασίας, προκειμένου να έχουν και στην ουσία τον χαρακτήρα τού διαλείμματος, ως ενδιάμεσου χρόνου παύσης της ημερήσιας κανονικής εργασίας.

Εργαζόμενοι που απασχολούνται κατά πλήρες ημερήσιο, αλλά διακεκομμένο ωράριο, για όλες ή μερικές ημέρες της εβδομάδας, δικαιούνται αναπαύσεως ενδιαμέσως μεταξύ των τμημάτων του ωραρίου τους, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις (3) ώρες.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες του διαλείμματος και ιδίως, η διάρκεια και οι όροι χορήγησής του, εφόσον δεν ρυθμίζονται από συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή από την κείμενη νομοθεσία, καθορίζονται στο επίπεδο της επιχείρησης στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων ή των εκπροσώπων τους για θέματα υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων και σύμφωνα με την γραπτή εκτίμηση κινδύνου που εκπονεί ο τεχνικός ασφαλείας της επιχείρησης, στην οποία θα πρέπει να εκτιμώνται και οι κίνδυνοι που συνδέονται με την οργάνωση του χρόνου εργασίας (άρθρο 56 Ν. 4808/2021).

• Like 1
Δημοσ.

Τελικά σώθηκα απο τότε που δουλεύω remote.

Οποτε θελω καπνίζω, όποτε θέλω κάνω διάλλειμα, αποφευγω μαλακες συναδελφους και έχω το μινιμουμ Interaction μαζι τους μέσω Teams, ο μανατζερ δεν με πρηζει απλα θελει αποτελέσματα.

Παντόφλα, Φόρμες, μουσική, και δουλεια. Ξύπνημα στις 8.30. Οχι μια ώρα να φτασω δουλεια και μια ωρα να γυρίσω.

Το μόνο αρνητικό είναι ότι σου χώνουν αρκετή δουλίτσα, αφου "είσαι σπίτι".

Οπότε το λάπτοπ δεν κλείνει ποτέ, αλλά δουλεύεις με τους δικούς σου ρυθμους. Έχεις το ωράριό σου βέβαια (9-17.30)

αλλα σίγουρα θα χρειαστεί να δουλέψεις 1-2 ώρες ακόμα. Αλλα ξαναλέω, παντόφλα και καφεδάκι, και κανέναν δεξια αριστερα να σε πρήζει.

Οπωσδήποτε κυνήγα το remote!

• Like 8
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, LiquidTroll είπε

Οπωσδήποτε κυνήγα το remote!

Δεν ειναι ολες οι δουλειες γα remote

Επεξ/σία από nikos121
  • Like 4
  • Thanks 3
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.

• Δημιουργία νέου...