Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Μου έχει γεννηθεί μια απορία, που θα την εκφράσω εδώ, καθαρά για να περάσει η ώρα, αν και δεν ξέρω αν υπάρχει απόλυτος επιστημονικός τρόπος να απαντηθεί. 

Είναι λίγο δύσκολο να την εκφράσω αλλά θα προσπαθήσω. Ελπίζω να καταλάβετε τι ακριβώς θέλω να πω και πως το σκέφτομαι.

Το ερώτημα είναι. Άραγε βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα (δεν εννοώ αυτούς που έχουν δυσχρωματοψία, αχρωματοψία κλπ)?

• Ένα βιβλίο ή ο δάσκαλος ή ο γονιός, μας δείχνουν αυτό το ΧΡΩΜΑ και μας το λένε κόκκινο.
  • Στο παιδί α' δείχνουν πάλι αυτό το ΧΡΩΜΑ, αλλά ας πούμε οτι το βλέπει ΕΤΣΙ. Φυσικά μαθαίνει οτι το λένε κόκκινο.
  • To παιδί β' δείχνουν πάλι αυτό το ΧΡΩΜΑ, αλλά ας πούμε οτι το βλέπει ΕΤΣΙ. Φυσικά μαθαίνει οτι το λένε κόκκινο.

Άρα όταν μετά θα δουν ένα κόκκινο μήλο, όλοι θα συμφωνήσουν οτι βλέπουν ένα κόκκινο μήλο, όλοι θα καταλάβουν οτι βλέπουν το ίδιο (οπως ξερουμε τώρα), αλλά στην ουσία, ένας θα βλέπει κόκκινο, άλλος πράσινο, άλλος μπλε. Και δεν υπάρχει τρόπος να επικοινωνηθεί μεταξύ τους, αφου για τον καθέναν, είναι σωστό αυτό που βλέπει)

Τονίζω είναι καθαρά μια σκέψη που είχα εχθές το βράδυ, για το αν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, χωρίς να ξέρω αν έχει αποδειχθεί αυτό με βάση την ανατομία των ματιών, πειραμάτων κλπ....

Επεξ/σία από sinikos
Δημοσ.

Το έχω αναρωτηθεί πολλές φορές στο παρελθόν και κανένας δεν έχει καταλάβει τι εννοώ :P.

Επίσης έχω σκεφτεί ότι αν όντως συμβαίνει ίσως να επηρεάζει και τη μόδα και τους συνδιασμούς χρωμάτων που αρέσουν στον καθένα μας.

Δημοσ.

Νομίζω πως αυτό που περιγράφεις μπορεί να το καταλάβει καλύτερα κάποιος με δυσχρωματοψία.

Έχω δυσχρωματοψία (Πιο συγκεκριμένα μετρίου βαθμού πρωτανοπία) και εκτός από τα χρώματα που μπερδεύω (Αποχρώσεις πράσινου, κόκκινου κτλ.), το μεγαλύτερο μου πρόβλημα είναι πως πολλές φορές νιώθω πως δεν ξέρω τι χρώμα είναι κάποιο αντικείμενο.

Δεν ξέρω πώς να το περιγράψω, αλλά ακόμα και χρώματα τα οποία δεν μπερδεύω, πολλές φορές μπορεί να τα δω αλλά να μην γνωρίζω πώς να τα ονομάσω. 

Στη δική μου περίπτωση βέβαια θεωρώ πως λόγω του προβλήματος μου, δεν ασχολήθηκα (Και ίσως να μην με ενδιέφερε ποτέ) να μάθω σοβαρά για τα χρώματα και τις αποχρώσεις τους.

Δημοσ.

Αναφέρεται στο color perception ο TS. Ειναι όντως διαφορετικό και υπάρχει τρόπος να βρεθεί η διαφορά σε περίπτωση μερικής αχρωματοψίας πχ. 

Επίσης ακριβώς γ αυτό οι επαγγελματικές οθόνες ακολουθούν ειδικό calibration ξέρω σε ειδικά βαμμένο χώρο για να εξαλείφουν τον παράγοντα υποκεοκενικοτητα (φωτογράφοι, γραφίστες κλπ) 

Δημοσ.
27 λεπτά πριν, sinikos είπε

Μου έχει γεννηθεί μια απορία, που θα την εκφράσω εδώ, καθαρά για να περάσει η ώρα, αν και δεν ξέρω αν υπάρχει απόλυτος επιστημονικός τρόπος να απαντηθεί. 

Είναι λίγο δύσκολο να την εκφράσω αλλά θα προσπαθήσω. Ελπίζω να καταλάβετε τι ακριβώς θέλω να πω και πως το σκέφτομαι.

Το ερώτημα είναι. Άραγε βλέπουμε όλοι τα ίδια χρώματα (δεν εννοώ αυτούς που έχουν δυσχρωματοψία, αχρωματοψία κλπ)?

• Ένα βιβλίο ή ο δάσκαλος ή ο γονιός, μας δείχνουν αυτό το ΧΡΩΜΑ και μας το λένε κόκκινο.
  • Στο παιδί α' δείχνουν πάλι αυτό το ΧΡΩΜΑ, αλλά ας πούμε οτι το βλέπει ΕΤΣΙ. Φυσικά μαθαίνει οτι το λένε κόκκινο.
  • To παιδί β' δείχνουν πάλι αυτό το ΧΡΩΜΑ, αλλά ας πούμε οτι το βλέπει ΕΤΣΙ. Φυσικά μαθαίνει οτι το λένε κόκκινο.

Άρα όταν μετά θα δουν ένα κόκκινο μήλο, όλοι θα συμφωνήσουν οτι βλέπουν ένα κόκκινο μήλο, όλοι θα καταλάβουν οτι βλέπουν το ίδιο (οπως ξερουμε τώρα), αλλά στην ουσία, ένας θα βλέπει κόκκινο, άλλος πράσινο, άλλος μπλε. Και δεν υπάρχει τρόπος να επικοινωνηθεί μεταξύ τους, αφου για τον καθέναν, είναι σωστό αυτό που βλέπει)

Τονίζω είναι καθαρά μια σκέψη που είχα εχθές το βράδυ, για το αν μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, χωρίς να ξέρω αν έχει αποδειχθεί αυτό με βάση την ανατομία των ματιών, πειραμάτων κλπ....

Έχω παρατηρήσει ότι όταν κλείνω εναλλάξ τα 2 μάτια βλέπω καποια χρώματα με διαφορετική απόχρωση από το κάθε μάτι. Δηλαδή ειδικά στο κόκκινο από το ένα μάτι το βλέπω πιο εντονο κόκκινο και από το άλλο πιο ξεβαμενο σαν κεραμίδι κάπως. Και με το πράσινο αλλά με το κόκκινο είναι πιο έντονη η διαφορά.

• Like 2
Δημοσ.
43 λεπτά πριν, sinikos είπε

To παιδί β' δείχνουν πάλι αυτό το ΧΡΩΜΑ, αλλά ας πούμε οτι το βλέπει ΕΤΣΙ. Φυσικά μαθαίνει οτι το λένε κόκκινο.

Συγγνωμη κιολας. 
Η πρασινη τελεια μετα το EΤΣΙ προεκυψε απο copy paste απο την προηγουμενη προταση η πας να κανεις mind games με τεχνικες 4D σκακιου;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...