headbanger Δημοσ. 22 Απριλίου Δημοσ. 22 Απριλίου Στις 20/4/2025 στις 12:27 ΠΜ, backgroundman είπε Ναι βάζεις μέχρι και 4 CPU σε κάθε vm και αναλαμβάνει το proxmox να τα διαχειριστεί ανάλογα με το φόρτο. Σε καθημερινή χρήση η συνολική χρήση CPU απ' όλα τα vm δε ξεπερνά το 15%. Όταν πχ κάνω updates σε όλα τα vm φτάνει 100% αλλά αναλαμβάνει το proxmox να διαμοιρασει τα cores. Στα περισσότερα proxmox που έχω τα cores που έχουν ανατεθεί στα vm είναι περισσότερα από τα cores της CPU και ποτέ δεν είχα πρόβλημα. σωστό μιας και ποτέ δεν έχεις φόρτο στον επεξεργαστή σου για ότι τρέχει στα VMs. σε πιο "πραγματικές" συνθήκες ειναι bad practice.
uniquegr Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου Δεν το είχα σκεφτεί και συνήθως αφιέρωνα πόρους σε κάθε vm. Ενδιαφέρον, θα το δοκιμάσω, π.χ. όταν τρέχω Windows και Linux ταυτόχρονα.
comfuzio Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου Κοίτα την CPU μπορείς να την μοιράσεις σε πολλά VM, ακόμα και 100 vm να έχεις σε 4core και να περνάς τα 4 core και στα 100 vm, αναλαμβάνει ο scheduler του proxmox να διαχειριστεί τις διεργασίες. Το ίδιο κάνουν και άλλα virtualization λειτουργικά. Τώρα είναι καλό αυτό; Από την μια αν έχεις πολλά vm με χαμηλή χρήση cpu, ναι δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα με αυτό. Από την άλλη όχι αν έχεις πατημένη την CPU, θα κολλάνε όλα μετά και επίσης αν έχεις καμιά CPU με vulnerabilities ίσως να έχεις leak από την cache/cpu από το ένα vm στο άλλο. Απλά εδώ κολλάει και που δίνεις τα vm αυτά. Αν είναι όλα δικά σου και δεν έχει πρόσβαση κανένας άλλος, κλάϊν. Αν πάλι τα πουλάς/νοικιάζεις, εκεί ίσως να έχει ένα κάποιο ρίσκο. Επίσης θέλει ψάξιμο για core isolation στο config file του κάθε vm κάτι που δεν είναι προσβάσιμο από το gui του proxmox. Αλλά εδώ νομίζω οι πιο πολλοί μιλάμε για home lab οπότε μικρό το κακό.
backgroundman Δημοσ. 23 Απριλίου Δημοσ. 23 Απριλίου Το πρόβλημα σχεδόν πάντα είναι με τη μνήμη και όχι με τα vcpus. Αν τα VMs χρειαστούν περισσότερη μνήμη απο αυτή που έχεις στο σύστημα τότε αρχίζει το swapping και όλα πάνε τόσο αργά που νομίζεις ότι έχουν κολλήσει. Χρειάζεται προσοχή στο διαμοιρασμό της μνήμης και ειδικά σε συστήματα που έχουν και ZFS οπου εκεί έχεις και το ZFS να χρειάζεται αρκετή μνήμη για το caching που κάνει. 1
comfuzio Δημοσ. 24 Απριλίου Δημοσ. 24 Απριλίου 1 hour ago, backgroundman said: Το πρόβλημα σχεδόν πάντα είναι με τη μνήμη και όχι με τα vcpus. Αν τα VMs χρειαστούν περισσότερη μνήμη απο αυτή που έχεις στο σύστημα τότε αρχίζει το swapping και όλα πάνε τόσο αργά που νομίζεις ότι έχουν κολλήσει. Χρειάζεται προσοχή στο διαμοιρασμό της μνήμης και ειδικά σε συστήματα που έχουν και ZFS οπου εκεί έχεις και το ZFS να χρειάζεται αρκετή μνήμη για το caching που κάνει. Εμένα κανένα από τα proxmox hosts που έχω δεν κάνει swapping. Όλα τα έχω με ZFS raid 0 και αν φτάσει στα όρια η ram ξεκινάει και killάρει τα πιο μνημοβόρα VM χωρίς 2η σκέψη! Μακάρι να έκανε swapping. Γενικά όμως αφήνω 2gb system ram και 1gb ram ανά ΤΒ storage κενή. Αλλά ναι, όπως το λες με την ram. Τώρα ψάχνομαι γιατί έχω 1 server 1U οκ δεν είναι καινούριο και του έχω βάλει 2 ssd που είχα από παλιά, samsung 840 pro 256gb και έναν 850 evo 250gb, ο 840 pro ήταν ο main μου σε σταθερό pc ως το 2019 και μετά ήταν 3ο-4ος (σαν τον Παναθηναϊκό στην μπάλα) μέχρι που τον έβγαλα έξω τελείως και είναι 87% health, του τρέχω 2 απλά linux vm με docker και πάει το i/o delay τέρμα πάνω, αν τον βάλω στο pc μου πάλι, format και του περάσω κάνα video game δεν έχει θέμα, πάει σφαίρα. Δεν ξέρω αν κάτι φταίει στον raid controller του server αλλά ούτε το zfs βοηθάει να διαβάσει/γράψει το σύστημα εκεί δεδομένα μέχρι να κάνει sync. Και μιλάμε για κάτω των 2gb το κάθε vm που να ήταν και μαξαρισμένος ο δίσκος! 1
nautilus7 Δημοσ. 25 Απριλίου Δημοσ. 25 Απριλίου (επεξεργασμένο) Δεν κανουν οι consumer ssds για zfs γιατί κάνει συνεχώς εγγραφές σε αυτούς για logging με αποτέλεσμα να αργούν κ παράλληλα να φθείρονται υπερβολικά. Ψαξε για ssd, zfs και power loss protection και θα βρεις αρκετές πληροφορίες στο forum του proxmox pve. Καλύτερα αγόρασε μεταχειρισμένους enterprise sdds απο ebay πχ intel, micron samsung. Επεξ/σία 26 Απριλίου από nautilus7 1
nikolaos_ Δημοσ. 20 Μαϊου Δημοσ. 20 Μαϊου Στις 20/1/2025 στις 6:14 ΜΜ, headbanger είπε χρησιμοποιώ Proxmox για το home lab εδώ και χρόνια. πλέον και σε επαγγελματικό επίπεδο στην δουλειά που ξηλώσαμε τα vmware μετά το τραγικό νέο llicensing model. το συνηστώ ανεπιφύλακτα πρόσφατα εκανα αναβάθμιση απο κάτι Dell του 2014 σε 2 DL380s Gen9 με 2x42ΤΒ storage shelves. Τι εμπειρία είχες από την μετάβαση των VM από VMware σε Proxmox? Είναι δυνατόν να υπάρχει μια συνύπαρξη VMware και Proxmox σε ένα επαγγελματικό επίπεδο, που δεν επιτρέπεται να αλλάξεις όλο το VMware? Για την ακρίβεια, η εισαγωγή του proxmox είναι για να αποδείξει την καλύτερη διαχείριση.
headbanger Δημοσ. 20 Μαϊου Δημοσ. 20 Μαϊου 8 ώρες πριν, nikolaos_ είπε Τι εμπειρία είχες από την μετάβαση των VM από VMware σε Proxmox? Είναι δυνατόν να υπάρχει μια συνύπαρξη VMware και Proxmox σε ένα επαγγελματικό επίπεδο, που δεν επιτρέπεται να αλλάξεις όλο το VMware? Για την ακρίβεια, η εισαγωγή του proxmox είναι για να αποδείξει την καλύτερη διαχείριση. οι λόγοι για την μετάβαση δεν ήταν/είναι για την διαχείρηση. Το κινητρο είναι καθαρά χρηματικό ειδικά με τις νέες άδειες χρήσης. 1
backgroundman Δημοσ. 19 Ιουνίου Δημοσ. 19 Ιουνίου On 24/04/2025 at 00:17, comfuzio said: Εμένα κανένα από τα proxmox hosts που έχω δεν κάνει swapping. Όλα τα έχω με ZFS raid 0 και αν φτάσει στα όρια η ram ξεκινάει και killάρει τα πιο μνημοβόρα VM χωρίς 2η σκέψη! Μακάρι να έκανε swapping. Γενικά όμως αφήνω 2gb system ram και 1gb ram ανά ΤΒ storage κενή. Αλλά ναι, όπως το λες με την ram. Τώρα ψάχνομαι γιατί έχω 1 server 1U οκ δεν είναι καινούριο και του έχω βάλει 2 ssd που είχα από παλιά, samsung 840 pro 256gb και έναν 850 evo 250gb, ο 840 pro ήταν ο main μου σε σταθερό pc ως το 2019 και μετά ήταν 3ο-4ος (σαν τον Παναθηναϊκό στην μπάλα) μέχρι που τον έβγαλα έξω τελείως και είναι 87% health, του τρέχω 2 απλά linux vm με docker και πάει το i/o delay τέρμα πάνω, αν τον βάλω στο pc μου πάλι, format και του περάσω κάνα video game δεν έχει θέμα, πάει σφαίρα. Δεν ξέρω αν κάτι φταίει στον raid controller του server αλλά ούτε το zfs βοηθάει να διαβάσει/γράψει το σύστημα εκεί δεδομένα μέχρι να κάνει sync. Και μιλάμε για κάτω των 2gb το κάθε vm που να ήταν και μαξαρισμένος ο δίσκος! Ναι δεν είναι default setting το swapping στο proxmox. Ειχα και εγώ θέματα όταν είχα VMs που τρέχανε μέρες και μόλις αρχίζανε και αυξάνανε το utilization σε RAM, ξεκίναγε το proxmox και τα έκανε kill. Υπάρχει τρόπος να φτιάξεις swapfile(s) και να τα ενεργοποιήσεις στο proxmox host για να κάνει swapping αντί για kill: 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα