Προς το περιεχόμενο

Τα Windows χάνουν ραγδαία μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ, πέφτοντας στο ιστορικό χαμηλό του 57%


Crash24

Προτεινόμενες αναρτήσεις

10 λεπτά πριν, pflipsen είπε

3. επικρατεί ένας φόβος ότι πρέπει να σαι χάκερ για να τα χρησιμοποιείς

Επειδή σερνόταν το laptop μου, έβαλα προ διετίας Ubuntu, το οποίο άφησα στη τύχη του και επέστρεψα στα Windows (11) όταν αντικατέστησα τον HDD με SSD, οπότε και το μηχάνημα πέταγε. Δεν καταλάβαινα Χριστό απο το τρόπο λειτουργίας του Linux, είχα συνηθίσει π.χ. στο κατέβασμα μιας εφαρμογής και της εκτέλεσης του αρχείου για την εγκατάστασή της. Πρόσφατα έφαγα σκάλωμα με το Proxmox και έτσι αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω το terminal.

Πιστεύω ότι όταν κάποιος καταλάβει πως λειτουργεί το Linux και εξοικειωθεί με το terminal, δύσκολα θα επιστρέψει στα Windows, ειδικά αν πρόκειται για τυπικές εργασίες και δεν μιλάμε για τίποτα Photoshop και ειδικές εφαρμογές γενικότερα. 

  • Like 4
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 128
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

2 ώρες πριν, Thessgr είπε

Αυτός ο "ένας" με Chrome OS παίζει να είναι κανένα αμερικανάκι που έγραψε λάθος το url και βγήκε σε ελληνικό site. Έλληνας με Chrome OS λίγο ως πολύ δύσκολο... 🤣

Εγώ Έλληνας είμαι και σε συμβουλεύω να το δοκιμάσεις. Αν δεν σε νοιάζει το ΑΑΑ GAming, το Chrome OS σου λύνει τα χέρια...

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, lost2 είπε

Τι εννοεί ο ποιητής

"Το Linux κατέχει το 2,55%, ενώ άλλα διάφορα desktop λειτουργικά συστήματα κατέχουν το 2,97%. "

Δηλαδή αν το 2,97 αν δεν ειναι android (που αμφιβάλω ντια είναι τόσο το ποσοστό με android) τι άλλο λειτουργικό εκτός από Linux μπορεί να είναι;;;;

Έχω ακούσει κάτι χαζά του στιλ ααα εσύ έχεις Linux mint εγω δεν χρησιμοποιώ linux έχω arch, να μη υποθέσω κάτι τέτοιο.

Και βασικό κομμάτι που έχασε 3ιναινοτι για να βάλω win11 θα πρέπει να δώσω ενα σκασμό λεφτά, πόσοι νομίζουν ότι μπορούν να το κάνουν πλέον , σε όλο τον κόσμο;;;  Μην κοιτάμε Ελλάδα που ακόμη ψάχνουμε ddr1 και σπασμένα Win XP

Η επίσημη άδεια για windows 11 είναι κάτω από 15 ευρώ πια. Από που το είδες το "ένα σκασμός λεφτά" ρε φίλε;

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το ότι πέφτουν τα ποσοστά των Windows σε σχέση με τον ανταγωνισμό είναι ένα γεγονός που οφείλεται σε πολλές συνιστώσες (με κάποιες από αυτές να έχουν να κάνουν με το PC ως πλατφόρμα και όχι με την ίδια την  Microsoft). Το μόνο σίγουρο ήταν πως αν η Microsoft είχε λ.χ. ένα αντίπαλο δέος τύπου OS/2 να την ανταγωνίζεται έως το 2023 τότε:

- Δεν θα βλέπαμε ποτέ Metro interface. Για την ακρίβεια δεν θα βλέπαμε ποτέ Windows8, 8.1 ή 11.

- Η ταχύτητα και η απόκριση του Λ/Σ θα βρίσκονταν σε άλλα επίπεδα.

Προσωπικά θεωρώ τραγικό, να εγκαθιστάς Windows7 σε Core i5-4xxx και να πηγαίνει σφαίρα, και όταν στο ίδο μηχάνημα πας να τρέξεις Windows10, το interface να λειτουργεί 200-400% πιο αργά. Στα Windows7 είχαν ένα καθ΄ολα λειτουργικό interface, και στα 10 (τα 8 ή τα 11 δεν τα βάζω καν στη λίστα), δεν μπορείς λ.χ. να σύρεις όλα τα εικονίδια από την start bar για να κάνεις συντόμευση, αλλά πρέπει να κάνεις δεξι κλικ. Το ότι δεν μπορείς να έχεις πολλαπλά παράθυρα που αφορούν το Λ/Σ (δηλαδή ένα με το Windows update, άλλο με την Ωρα&Γλώσσα, είναι ηλίθιο. Γενικά, κούρασε αυτό το πράγμα, να πιέζει τον φάκελο συνεχώς για νέο hardware.

Εγώ ελπίζω μια μέρα να βγει η Microsoft και να πει "δεν μπορείτε να εγκαταστήσετε τίποτα που δεν περνάει από το appstore" (Windows 10S φάση χωρίς εναλλακτικές).

Την άλλη μέρα, επανάσταση!

  • Like 4
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 14/3/2023 στις 1:44 ΠΜ, aleka13 είπε

Εγώ Έλληνας είμαι και σε συμβουλεύω να το δοκιμάσεις. Αν δεν σε νοιάζει το ΑΑΑ GAming, το Chrome OS σου λύνει τα χέρια...

Yep συμφωνώ και εγώ. Απίστευτο λειτουργικό. Εύκολα καλύπτει το 95% των casual users.

Επίσης, για όσους λένε για linux distros, στην Ελλάδα έχουμε ποσοστό 10% . Not bad.

Επεξ/σία από filip123go
  • Like 2
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγκαθιστώ δοκιμαστικά σε μια  Αsus TUF με 13600K 2-3 εκδόσεις win10 kai 11. Ολα πάνε ρολόι.Εγκαθιστώ 1-2 τα Win 7, τελειώνει η εγκατάσταση, κάνει 1-2 επανεκινήσεις και την τελευταία στιγμή πριν εμφανίσει το desktop, κρεμάει (στο classpnp.sys). Οι καινούργιες μητρικές όλο και πιο δύσκολα παίρνουν Win 7...

Επεξ/σία από Eloy
  • Confused 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω για παιχνίδια, καθώς δεν παίζω, πάντως σοβαρή δουλειά χωρίς MS Office δεν γίνεται, αν θέλει κανείς να είναι αποδοτικός, με επαγγελματικό αποτέλεσμα. Άρα τα Windows είναι μονόδρομος αν κάποιος δεν θέλει / δεν μπορεί να κάνει τα πάντα online. Επιπλέον, καθώς έγινε αναφορά στα Chromebooks που πήραν μαθητές για τηλεκπαίδευση, το 99%  των εκπαιδευτικών εφαρμογών τρέχουν αποκλειστικά και μόνο μόνο σε Windows, ακόμα και αυτές του παιδαγωγικού ινστιτούτου. Ακόμα και τα έντυπα που χρησιμοποιεί το Δημόσιο (αιτήσεις, κλπ) σε Libreoffice ανοίγουν πολλές φορές με χαλασμένο layout. 

Ήμουν κι εγώ fan του Linux (Mint), το οποίο αναγκάστηκα να πάψω να χρησιμοποιώ γιατί σε εκπαιδευτική δομή κανένα software δεν τρέχει σε Linux, ούτε καν οι διαδραστικοί πίνακες. Δεν φταίει το Linux, προφανώς, αλλά η έλλειψη προθυμίας / πρόθεσης των εταιρειών να τρέχουν τα προγράμματά τους στο συγκεκριμένο λειτουργικό. Βέβαια, προφανώς δεν τους κατηγορώ, καθώς το κέρδος δεν μπορεί να προκύψει από τόσο μικρό αριθμό χρηστών, άρα δεν τους αφορά.

Σε επαγγελματικό περιβάλλον, όταν σχεδόν όλοι βασίζουν τη λειτουργία τους σε περιβάλλον Microsoft, δεν μπορεί να σταθεί δίπλα τους κανένα άλλο λειτουργικό. Άρα το επιπλέον κόστος για αγορά υπολογιστών με Windows στην ουσία είναι επένδυση για να μπορεί κανείς να συνυπάρχει και να συνεργάζεται με άλλους, χωρίς να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις που συνήθως υστερούν σημαντικά. 

 

  • Like 4
  • Confused 1
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το Λινουξ παντως τα σπαει , ολες μαζι οι διανομες - παραλλαγες στο 2,55 %

Θυμιζει το παλαι ποτε ΚΚΕ - εσωτερικου - ανανεωτικη αριστερα , που σε

καποιες περιπτωσεις δεν ξεπερνουσε το οριο του 3 %  για να μπει στη βουλη.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στην αρχή είπα "λογικά μετράνε και το Android και το iOS μέσα" αλλά δεν ισχύει αυτό. Να δω τα Windows να πέφτουν κάτω από το 50% μεταξύ των desktop λειτουργικών συστημάτων να βγω στους δρόμους να φωνάζω ότι ζούμε τις τελευταίες μέρες πριν την αποκάλυψη σε στυλ Ελένη Λουκά.

Πέρα από την πλάκα, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της Intel -που στην ουσία είναι εγκλωβισμένη σε μη-ανταγωνιστική λιθογραφία- και το γεγονός ότι η Intel κατάφερε με λοβιτούρες να διώξει την AMD από τα laptop απειλούν το "οικοσύστημα" του PC με βαριά ήττα από το Apple Silicon.

Συν το γεγονός ότι τα Windows από τα Windows 8 και πέρα είναι απλά μια τραγωδία από άποψη εμπειρίας χρήσης. Για παράδειγμα, ακόμα έχουμε δυο εφαρμογές ρυθμίσεων ("ρυθμίσεις" και "πίνακας ελέγχου") που εν μέρει αλληλοκαλύπτονται, και άντε ο απλός χρήστης να βγάλει άκρη.

Μόνη λύση είναι να φορτσάρει η Microsoft και να ολοκληρώσει επιτέλους τη μετάβαση των Windows στο νέο UI και να προωθήσει τους επεξεργαστές της AMD μέσω των Surface μπας και καταλάβει ο κόσμος ότι το Apple Silicon δεν είναι μαγικό, απλά χρησιμοποιεί λιθογραφία αιχμής (όπως και η AMD). Και όχι το RISC vs CISC δεν είναι τόσο σημαντικό όσο λένε μερικοί, οι επεξεργαστές της AMD μια χαρά τα καταφέρνουν με το x86 (δηλαδή CISC), επειδή χρησιμοποιούν τη σωστή λιθογραφία.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, hyperspaced είπε

Δεν ξέρω αν διάβασε κανείς το άρθρο, αλλά η αιτία που οι χρήστες αλλάζουν σε macOS είναι ότι στο λαπτοπ έχει πολύ καλύτερη διάρκεια μπαταρίας.
Άρα (μάλλον) δεν φταίνε τα Windows αλλά μάλλον η αποδοτικότητα των Intel/AMD.

θα μπορούσε όμως να προσαρμόσει το λειτουργικό της σε Arm πιο αποδοτικά 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 ώρες πριν, pflipsen είπε

Δε νομίζω ότι τα linux δεν είναι δημοφιλή γιατί υπάρχει θέμα με το gaming. Δεν τίθεται τέτοιο ερώτημα για τους mac αντίστοιχα, που παίζει να ναι και χειρότερα. Τα linux distro  δεν είναι δημοφιλή για πολλούς λόγους αλλά για μένα, ίσως οι πιο σημαντικοί, είναι ότι 1. δεν διαφημίζονται 2. είναι πάρα πολλά τα διαθέσιμα distros οπότε ο χρήστης μπερδεύεται και 3. επικρατεί ένας φόβος ότι πρέπει να σαι χάκερ για να τα χρησιμοποιείς

ΥΓ: τα windows 11 προσωπικά δεν μου έχουν φανεί τόσο χάλια

Το 1 και το 2 είναι οι κύριοι λόγοι που κρατάνε το linux σε χαμηλά ποσοστά. 

Όσο για τα υπόλοιπα. Κάθε πτώση των ποσοστών της Microsoft θεωρώ ότι είναι κέρδος για τους υπόλοιπους λόγω του ότι θα κινητοποιηθει για να βελτιώσει κάτι. Εγώ κυρίως ότι κάνω πλέον το κάνω μέσω κινητού. 

3 ώρες πριν, Lelos_kounelos είπε

Ακόμα μερικοί πιστεύουν ότι εν έτη 2023 είναι κοολ να το παίζεις linuxακιας και MSFT hater. Γραφικό.. 

Ούτε είσαι Linuxακιας επειδή θες να εγκαταστήσεις κάποια distro και να δοκιμάσεις να δεις αν σου αρέσουν. Που ούτε καν εγκατάσταση θες, δοκιμάζεις από το live cd. 

Ούτε MS hater εισαι οταν βλέπεις την MS και την κάθε MS να χάνει την παλιά κυριαρχία της και να κατέβει από τον αμανέ. Γενικά είμαι / και πολλοί άλλοι είναι, κατά των μονοπωλίων και καλώς είναι. Δεν σημαίνει αυτό ότι θέλουμε να σβήσει μια εταιρεία από τον χάρτη.

Αν στην θέση της MS ήταν το linux και η Apple τότε τα ίδια θα άκουγες και για αυτούς. 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όταν σε μια μέρα σου σκάει τον m1 και σου λέει 4 φορές πιο γρήγορος από το χτεσινό αντίστοιχο με ένα κλάσμα κατανάλωσης ενέργειας,  παίζει τα πάντα σε τιμή που αντίστοιχων επιδόσεων δε παίζει ίσως σε windows κ σε apple έπρεπε να σκάσεις τα πολλαπλάσια παλια πρέπει να είσαι χαζός να μη το σκέφτεσαι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...