Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλησπέρα σε όλους, ήρθε και η σειρά μου να κάνω κάποιες ερωτήσεις περί ηλεκτρολογικών. Γιατί με αυτά που μου λένε θα ξεχάσω σε λίγο και το όνομά μου.

Αρχικά έχουμε ένα διαμέρισμα, στο οποίο έχει γίνει νέα ηλεκτρολογική εγκατάσταση από το 0. Καλώδιο από μετρητή ΔΕΗ μέχρι τον πίνακα έχει μπει 3x16 και έχω κάνει αίτηση για επαύξηση που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα (2,5μήνες μετά).

Στο site του ΔΕΔΗΕ γράφει ότι η ασφάλεια του μετρητή θα γίνει 63amp και στον πίνακα πρέπει να υπάρχει γενική ασφάλεια 50amp. Υπάρχει κάποιος με 50amp πίνακα με μία φωτογραφία ή που να μου πει ακριβώς τι πρέπει να μπει σε γενικό διακόπτη, ρελέ διαρροής και ότι άλλο χρειάζεται;

Επίσης, 2η ερώτηση είναι αν με το παρακάτω καλώδιο είμαι καλυμμένος για ηλιακό θερμοσίφωνα;
https://www.technomat-shop.com/el/products/καλωδιο-στροφειου-ευκαμπτο-3x25-h05vv-f-71221406484900

Ευχαριστώ

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Γιατί ρωτάς, μόνος σου θα κάνεις ότι χρειάζεται; Εγώ θα πρότεινα να φωνάξεις ηλεκτρολόγο, θα τον χρειαστείς ούτως ή άλλως για το ηλεκτρολογικό σχέδιο το οποίο είναι απαραίτητο για την επαύξηση.

Και όχι, για θερμοσίφωνα δεν σε καλύπτει το 2,5άρι, χρειάζεσαι 4αρι, και όχι εύκαμπτο, αυτό πχ:
https://www.technomat-shop.com/el/products/καλωδιο-nym-3x4-a05vv-u-71220806515313

Επεξ/σία από Joshua21
  • Like 2
Δημοσ.
19 λεπτά πριν, Joshua21 είπε

Γιατί ρωτάς, μόνος σου θα κάνεις ότι χρειάζεται; Εγώ θα πρότεινα να φωνάξεις ηλεκτρολόγο, θα τον χρειαστείς ούτως ή άλλως για το ηλεκτρολογικό σχέδιο το οποίο είναι απαραίτητο για την επαύξηση.

Γιατί με τον ηλεκτρολόγο που δυστυχώς έχω μπλέξει, φαίνεται ότι δεν ξέρει τα βασικά.

Δημοσ.
Just now, Razor-manolis said:

Γιατί με τον ηλεκτρολόγο που δυστυχώς έχω μπλέξει, φαίνεται ότι δεν ξέρει τα βασικά.

Τότε χωρίς δεύτερη κουβέντα φωνάζεις άλλον.

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, Joshua21 είπε

Τότε χωρίς δεύτερη κουβέντα φωνάζεις άλλον.

Οι ερωτήσεις κυρίως είναι για να γλυτώσω κάποια επιπλέον χρήματα σε λάθος επιλογές, πριν έρθει ο 2ος ηλεκτρολόγος.

Δημοσ.
8 minutes ago, Razor-manolis said:

Οι ερωτήσεις κυρίως είναι για να γλυτώσω κάποια επιπλέον χρήματα σε λάθος επιλογές, πριν έρθει ο 2ος ηλεκτρολόγος.

Το πας τελείως λάθος κατά τη γνώμη μου, αλλά ok, εσύ ξέρεις καλύτερα.

Δημοσ.

Από αυτά που γράφεις στο πρώτο μήνυμα, φαίνεται να αγνοείς τα βασικά (καλώδιο θερμοσίφωνα) ενώ για κάποιο λόγο ξέρεις οτι ο ηλεκτρολόγος σου είναι άκυρος.

Πως το ξέρεις αφού αγνοείς τα βασικά;

Δεν αποκλείω οτι έχεις πέσει σε άκυρο μάστορα, ούτε είναι κακό να γνωρίζεις 2-3 πράγματα αλλά αν υπάρχει υπόνοια για "πονηρό" τεχνίτη τότε απλά φώναξε άλλον

• Like 1
Δημοσ.
5 λεπτά πριν, nickol-us είπε

Από αυτά που γράφεις στο πρώτο μήνυμα, φαίνεται να αγνοείς τα βασικά (καλώδιο θερμοσίφωνα) ενώ για κάποιο λόγο ξέρεις οτι ο ηλεκτρολόγος σου είναι άκυρος.

Πριν 2 εβδομάδες η αλήθεια είναι ότι δεν ήξερα τίποτα από διατομές. Με ένα γρήγορο google όλοι λένε 4mm καλώδιο (και επίσης υπάρχει και ένα ωραίο pdf με διατομές και αμπερ ασφάλειας)

Ρωτάω για να πάρω μία 4η επιβεβαίωση ότι αυτά που έχω βρει ως σωστά είναι πραγματικά σωστά και δεν φωνάζω στον ηλεκτρολόγο τζάμπα.

Επίσης δεν θεωρώ ότι είναι θέμα πονηριάς να βγάλεις 15 ευρώ από ένα καλώδιο. Αλλά πραγματικά είναι άσχετος.

Όπως είπα και πριν, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι damage control για να μην πληρώσω υλικά ράγας 2 φορές.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Razor-manolis είπε

άμα πράγματι ο ηλεκτρολόγος που έχεις δεν γνωρίζει πως να συνδεσμολογίσει το πίνακα σε εγκατάσταση που έχει κατασκευάσει  έχεις σοβαρότερο πρόβλημα στο σπίτι

Δημοσ.

Μόλις χθες στο θέμα των ηλιακών έγινε η ίδια κουβέντα για το καλώδιο. Εκεί γράφτηκε ότι μπορεί θεωρητικά να μπει και 2,5mm2, το οποίο θα πρέπει να προστατεύεται από ασφαλειοδιακόπτη 20Α.

Δημοσ.

Τι εννοείς "τι ακριβώς πρέπει να μπει"; Δε βγάζει πολύ νόημα η ερώτησή σου. Το τι μπαίνει στην "αρχή" του πίνακα (γενικός διακόπτης - γενική ασφάλεια - ρελέ διαρροής - κ.λπ) είναι στάνταρ. Από 'κει και μετά όμως εξαρτάται κατά 100% από τις ιδιομορφίες του σπιτιού. Πόσες γραμμές έχει, με τι καλώδια, κ.λπ, ενώ υπάρχουν και δεκάδες "έξτρα" που μπορεί να θέλεις να βάλεις.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν εμπιστεύεσαι τον ηλεκτρολόγο σου, ή δε μπορείτε να τα "βρείτε" (να σου εξηγήσει και 5 πράγματα ώστε να καταλάβεις τις ανάγκες σου), βρες άλλον. Άλλωστε αν όντως είναι τόσο "άσχετος" όσο λες, το να ξοδέψεις 50€ παραπάνω για ραγοϋλικό, είναι το μικρότερο απ' τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν...

:D

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, Philippe είπε

Μόλις χθες στο θέμα των ηλιακών έγινε η ίδια κουβέντα για το καλώδιο. Εκεί γράφτηκε ότι μπορεί θεωρητικά να μπει και 2,5mm2, το οποίο θα πρέπει να προστατεύεται από ασφαλειοδιακόπτη 20Α.

Όπως λες σωστά....θεωρητικά.

Επειδή μπήκα και διάβασα στο νήμα, ένας πίνακας με διατομές και ρεύματα που δεν έχει τίτλο δεν λέει τίποτα.

Αν δεν κάνω λάθος (ο nvel σίγουρα γνωρίζει και θα με διορθώσει), βάσει hd σε εντοιχιζόμενο με πλήθος 2 φορτιζώμενων αγωγών(επικρατέστερο σενάριο στα σπίτια) δίνει μέγιστο επιτρεπτό τα 19,5Α.

Ακόμη και αν δεχτούμε οτι σηκώνει το θερμοσίφωνο, η 20άρα ασφάλεια δεν είναι αποδεκτή.

Επεξ/σία από nickol-us
Δημοσ.

πολύ δύσκολα 2.5αρι να περάσει έλεγχο για 4kW, ακόμα και αν περάσει στον ελέγχο έντασης (γυμνό και επίτοιχο) θα κοπεί στον έλεγχο πτώσης τάσης για τα αναμενόμενα μέτρα του ηλιακού, εκτός αν είναι ρετιρέ το διαμέρισμα

• Like 3
Δημοσ.
Στις 30/3/2023 στις 6:44 ΠΜ, nickol-us είπε

Ακόμη και αν δεχτούμε οτι σηκώνει το θερμοσίφωνο, η 20άρα ασφάλεια δεν είναι αποδεκτή.

Γιατί να μην μπει 20Α ασφάλεια; Από τη στιγμή που η επιτρεπόμενη μέγιστη ένταση είναι 21Α (και όχι όταν το καλώδιο είναι μόνο του, στον "αέρα" που σηκώνει και άλλο ρεύμα πριν πάρει φωτιά). Το γράφει το πρότυπο; Ρωτάω γιατί έχω δει εγκαταστάσεις τέτοιες.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, Philippe είπε

Γιατί να μην μπει 20Α ασφάλεια; Από τη στιγμή που η επιτρεπόμενη μέγιστη ένταση είναι 21Α (και όχι όταν το καλώδιο είναι μόνο του, στον "αέρα" που σηκώνει και άλλο ρεύμα πριν πάρει φωτιά). Το γράφει το πρότυπο; Ρωτάω γιατί έχω δει εγκαταστάσεις τέτοιες.

Θα σου ξαναπώ...υπό συνθήκες μπορεί το καλώδιο να αντέξει  τα αμπέρ που λες, σε συνθήκες εντιχοισμένης καλωδίωσης με 2 φορτιζόμενους αγωγούς όμως βάσει πίνακα κανονισμών, έχεις μέγιστο επιτρεπτό τα 19.5Α και όχι 21 που αναφέρει ο πίνακας εδώ

Αυτός ο πίνακας που διαβάζεις δεν είναι πλήρες αφού δεν ξεκαθαρίζει σε ποιές συνθήκες αντέχει το καλώδιο 21Α.

Μπορώ να σου παρεθέσω πίνακα που λέει οτι το 2,5αρι καλώδιο σηκώνει και 23Α, υπό συνθήκες που δεν επικρατούν στα περισσότερο σπίτια (επιτοίχιο με πλήθος 2 φορτιζόμενων αγωγών)

Φυσικά όσα λέω είναι βάσει του πρότυπου hd 384 που αν δεν έχει αλλάξει χωρίς να το γνωρίζω είναι το ισχύον στην Ελλάδα

Επεξ/σία από nickol-us
  • Thanks 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...