Προς το περιεχόμενο

Αντικατάσταση απλού ζεύγους ΡΑΖΙΜ με οπτική ίνα / STP / UTP


addbass

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα,

Σκέφτομαι να συνδεθώ με οπτική ίνα. Καθώς το σπίτι είναι μεζονέτα, θα ήθελα αν είναι δυνατόν να αποφυγω τρυπήματα και εξωτερικές καλωδιώσεις. 

Έχει αντικαταστήσει κανένας υφιστάμενη καλωδίωση (αν δεν απατώμαι τα κλασικά παλιά τηλεφωνικά ζευγάρια λέγονται ΡΑΖΙΜ..;) με cat5e ή με οπτική ίνα ακόμα καλύτερα; Έχω πιθανότητες άμα συνδέσω στην ακρη των καλωδίων (3 ζεύγη ΡΑΖΙΜ) ένα σχοινάκι, να τραβήξω όλη την πλεξούδα από την άλλη μεριά, να ταξιδέψει όλο το σπίτι, να μείνω με το σχοινάκι σε όλη την διαδρομή, και στην συνέχεια να περάσω είτε cat5e είτε οπτική ίνα του ΟΤΕ με αντίστοιχο τρόπο; Θεωρητικά μιλάμε για 20-30 μέτρα, η καλωδίωση από το ρολόι εξωτερικά, κατεβαίνει σε υπόγειο και ανεβαίνει σε 1ο όροφο, στρίβει 2-3 φορές τουλάχιστον, και δεν έχω ιδέα αν μεσολαβούν κουτάκια και λοιπά εμπόδια..

Τζόγος;

Σημείωση, ότι στον κεντρικό κατανεμητή του σπιτιού (1ος όροφος) φτάνει ένα σπιράλ που μέσα έχει επίσης 3 ζεύγη (όπως δηλαδή είναι και στο ρολόι στην είσοδο του σπιτιού), ένα από τα οποία είναι συνδεδεμένα με φίλτρα συναγερμούς κλπ. Επομένως θεωρητικά δεν μεσολαβεί κάποια διακλάδωση από την είσοδο μέχρι τον κατανεμητή.. 

Επεξ/σία από addbass
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 λεπτά πριν, jkoukos είπε

Από το ρολόι στην είσοδο έως τον κεντρικό κατανεμητή, είναι εύκολο και δεν θα υπάρχει θέμα. Αλλάζει δραματικά το πράγμα μέσα στο σπίτι.

Η όδευση εντός του τοίχου έχει πολλές οριζόντιες και κάθετες γραμμές που συνδέονται μεταξύ τους σε κουτιά διακλάδωσης, άρα πολλές γωνιές. Είναι φύση αδύνατον να γίνει αυτό που σκέφτεσαι, εκτός μικρών αποστάσεων αλλά και πάλι δύσκολο, ειδικά με την ίνα που είναι εύθραυστη και δεν έχει αντοχή σε εφελκυσμό.

Θα χρειαστεί να ανοιχθούν όλα τα κουτιά διακλάδωσης ψηλά στον τοίχο, από τον κατανεμητή έως την πρίζα που θα τερματίσει το νέο καλώδιο (δικτύου ή ίνα).

Σε ευχαριστώ για την απάντηση. Άρα πιστεύεις πως η κεντρική παροχή των 3 ζευγαριών που ξεκινά από έξω και καταλήγει στον 1ο, δεν είναι μέσα σε ένα εννιαίο σπιράλ αλλά πέφτει σε κουτάκια όπου χρειάζεται να στρίψει πχ; Αν είναι έτσι καταννοώ πως το ξεχνάω μέχρι να ανακαινιστεί το σπίτι και να ανοιχτούν όλα τα κουτάκια! 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν από το υπόγειο έως τον 1ο όροφο ανεβαίνει κατακόρυφα χωρίς στροφές, μπορεί να γίνει. Αλλά κατά 99,9% θα υπάρχει τουλάχιστον ένα οριζόντιο τμήμα και δύο κουτιά διακλάδωσης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...