Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
12 minutes ago, sdikr said:

Ενας νέος φούρνος με έναν φούρνο 20ετίας θα έχει διαφορά στην κατανάλωση, η διαφορά είναι στην καλύτερη μόνωση και τα διπλά (ή και τριπλά τζάμια) με τους παλιούς φούρνους ζέσταινες και τον χώρο που ήταν ο φούρνος.  Ένας με καλύτερη μόνωση χρειάζεται να κάψει λιγότερο ρεύμα για να διατηρήσει την θερμοκρασία.

Σαφέστατα και είναι πιο οικονομικοί. Σε συζητήσεις που έχουμε κάνει όμως (και εδώ) (με βάση τα νούμερα πάντα) δεν είναι τόση η διαφορά ώστε ν' αξίζει ν' αλλάξεις φούρνο γι' αυτό το λόγο. Δε θα τον αποσβέσεις ποτέ. Είναι σαν το παράδειγμα που έδωσα πριν με το πλυντήριο... ναι, μικρότερη κατανάλωση θα 'χα, αλλά ασήμαντη διαφορά ώστε ν' αξίζει το κόστος.

• Like 3
  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσιευμένες Εικόνες

Δημοσ.
10 hours ago, Arkin said:

Αλλαξτε ολες τις συσκευες με Α+ η αποσβεση δεν αργει με τις τιμες του ρευματος σημερα.

Πέρα από το ότι το παραπάνω είναι γενίκευση, η κατηγοριοποίηση ενεργειακής κλάσης που συμπεριλάμβανε την Α+ έχει καταργηθεί, και η παλιά Α+ είναι χοντρικά κάτι αντίστοιχο της σημερινής C.

image.png.b2413be0efcaa459073e2d5c1cd51377.png

• Like 1
Δημοσ.
14 minutes ago, Haldol said:

Δε θα τον αποσβέσεις ποτέ. Είναι σαν το παράδειγμα που έδωσα πριν με το πλυντήριο... ναι, μικρότερη κατανάλωση θα 'χα, αλλά ασήμαντη διαφορά ώστε ν' αξίζει το κόστος.

Είναι και ζήτημα χρήσης όμως. Άλλο ένα ζευγάρι, άλλο ένα ζευγάρι με ένα παιδί, με δύο, με τρία, με τέσσερα και ούτω καθεξής.

Δημοσ.
26 minutes ago, MauroPaltoudias said:

Είναι και ζήτημα χρήσης όμως. Άλλο ένα ζευγάρι, άλλο ένα ζευγάρι με ένα παιδί, με δύο, με τρία, με τέσσερα και ούτω καθεξής.

Φυσικά. Γι' αυτό είπα και πριν, κομπιουτεράκι. :P

Τα δικά μου 10 χρόνια σε πλυντήριο (που βάζω 1 κάθε 5+ μέρες) σ' άλλον είναι 1 χρόνος. Άμα έχουν και βρέφη μπορεί να μπαίνουν 2 πλυντήρια τη μέρα, υπερωρίες.

• Like 1
Δημοσ.
42 minutes ago, Haldol said:

Σαφέστατα και είναι πιο οικονομικοί. Σε συζητήσεις που έχουμε κάνει όμως (και εδώ) (με βάση τα νούμερα πάντα) δεν είναι τόση η διαφορά ώστε ν' αξίζει ν' αλλάξεις φούρνο γι' αυτό το λόγο. Δε θα τον αποσβέσεις ποτέ. Είναι σαν το παράδειγμα που έδωσα πριν με το πλυντήριο... ναι, μικρότερη κατανάλωση θα 'χα, αλλά ασήμαντη διαφορά ώστε ν' αξίζει το κόστος.

Για εναν φούρνο 10ετίας μάλλον όχι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής,  αλλά για ενας 20ετίας μπορεί και να υπάρχει.

Μπορεί κάποιος να το τσεκάρει εύκολα,  αν όταν βάζει φούρνο δεν μπορεί να πιάσει το τζάμι ή δεν μπορεί να κάτσει μέσα στην κουζίνα χωρίς να σκάσει απο την ζέστη, τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί την αλλαγή, εκτός αν δεν έχει άλλον τρόπο θέρμανσης για την κουζίνα 😋

• Super Moderators
Δημοσ.
1 hour ago, sdikr said:

Ενας νέος φούρνος με έναν φούρνο 20ετίας θα έχει διαφορά στην κατανάλωση, η διαφορά είναι στην καλύτερη μόνωση και τα διπλά (ή και τριπλά τζάμια) με τους παλιούς φούρνους ζέσταινες και τον χώρο που ήταν ο φούρνος.  Ένας με καλύτερη μόνωση χρειάζεται να κάψει λιγότερο ρεύμα για να διατηρήσει την θερμοκρασία.

Νομίζω ότι βγάζουν καλύτερη ενεργειακή κλάση εξαιτίας και της αποδοτικότερης λειτουργίας με αέρα. Αν ψήνεις αποκλειστικά με αντιστάσεις, τότε τσάμπα τα χρήματα.

33 minutes ago, sdikr said:

Για εναν φούρνο 10ετίας μάλλον όχι δεν υπάρχει λόγος αλλαγής,  αλλά για ενας 20ετίας μπορεί και να υπάρχει.

Μπορεί κάποιος να το τσεκάρει εύκολα,  αν όταν βάζει φούρνο δεν μπορεί να πιάσει το τζάμι ή δεν μπορεί να κάτσει μέσα στην κουζίνα χωρίς να σκάσει απο την ζέστη, τότε μάλλον θα πρέπει να σκεφτεί την αλλαγή, εκτός αν δεν έχει άλλον τρόπο θέρμανσης για την κουζίνα 😋

Θυμάμαι ότι μπορούσα να πιάσω το τζάμι από τον Neff που είχαμε το 1994, ακριβός όμως.

Δημοσ.
17 minutes ago, Thresh said:

Νομίζω ότι βγάζουν καλύτερη ενεργειακή κλάση εξαιτίας και της αποδοτικότερης λειτουργίας με αέρα. Αν ψήνεις αποκλειστικά με αντιστάσεις, τότε τσάμπα τα χρήματα.

Μα και οι 20ετίας είχαν λειτουργία με αέρα, δεν είναι κάποιο χαρακτηριστικό που απέκτησαν πρόσφατα.

Δημοσ.
44 minutes ago, Thresh said:

Θυμάμαι ότι μπορούσα να πιάσω το τζάμι από τον Neff που είχαμε το 1994, ακριβός όμως.

Νομίζω πως οι neff ήταν άλλη κατηγορία,  αλλά όπως είπα,  αν μπορούσες να πιάσει το τζάμι και να μην κάεις μάλλον είχε καλύτερη μόνωση απο ότι κάποιος άλλος της εποχής,  εναν pitsos που είχα δεν υπήρχε πιθανότητα να το πιάσεις χωρίς έγκαυμα 3ου βαθμού

• Like 1
  • Super Moderators
Δημοσ.
25 minutes ago, Joshua21 said:

Μα και οι 20ετίας είχαν λειτουργία με αέρα, δεν είναι κάποιο χαρακτηριστικό που απέκτησαν πρόσφατα.

Ναι αλλά μάλλον αποδίδουν καλύτερα πλέον.

Δες πχ διαφορά kwh/cycle ανάμεσα σε έναν Α++, σε έναν Α+ και σε έναν A (AEG κι οι 3)

Μεγαλύτερη διαφορά στην λειτουργία αέρα από ότι στις αντιστάσεις.

17056985_.png.efb57c4d0a5018d68ffe19788c94f82e.png604719230_.png.8c6badeba615910d0e9a008765128c95.png 1609759124_.png.a443f398369a9f48b3d5626246edf482.png

• Like 1
Δημοσ.
7 ώρες πριν, Haldol είπε

Αυτό είναι τρομερή γενίκευση, και φυσικά όχι απαραίτητα σωστή. Πρώτον, πρέπει να γνωρίζεις την πραγματική κατανάλωση, ένα ξερό «Α» ή «Β» από τα ταμπελάκια δεν είναι μονάδα μέτρησης. Το ρολόι του ΔΕΔΔΗΕ έξω από το σπίτι μετράει σε kWh. Προσωπικά εκνευρίζομαι κιόλας όταν η μόνη πληροφορία που μου παρέχεται είναι το... αλφάβητο. Η πραγματική διαφορά ανάμεσα στις κλάσεις μπορεί να'ναι αστεία.

Τις προάλλες κοίταζα για πλυντήριο πιάτων που θέλω. Σε αντίστοιχη εταιρεία και σειρά, το "Α" έδινε 54 kWh / 100 πλύσεις, ενώ το "D" έδινε 65 kWh / 100 πλύσεις. Ταυτόχρονα η διαφορά στην τιμή ήταν περίπου 400€ (!) επιπλέον, χωρίς να διαφέρουν σε άλλα «χρήσιμα» χαρακτηριστικά, ώστε να μην είναι δίκαιη η σύγκριση. Για μάντεψε με αυτή τη 0,11 kWh ανά πλύση (ή αλλιώς, περίπου 2, άντε 3 λεπτά του ευρώ επιπλέον ρεύμα σε κάθε πλύσιμο) πόσο καιρό θα 'θελα να αποσβέσω τα επιπλέον χρήματα... με 200 πλύσεις το έτος, και με τα συγκεκριμένα δεδομένα, θα 'θελα μόλις... 80 χρόνια!

:D

Όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή, όσο ανεβαίνεις περισσότερο σε ποιότητα, δύναμη, οικονομία, ή τέλος πάντων σε οτιδήποτε, σιγά - σιγά πληρώνεις όλο και περισσότερα, για όλο και λιγότερη διαφορά. Το αν αξίζει, εξαρτάται από τη χρήση που κάνεις, ή το πόσο «κοστίζει» (άμεσα ή έμμεσα) αυτό που καταναλώνεται, αυτό που παράγεται, ή αυτό που ΔΕΝ παράγεται.

Οπότε όχι «αλλάξτε όλες τις συσκευές με Α», αλλά «δείτε τα χαρακτηριστικά, βγάλτε το κομπιουτεράκι, και αν έχει νόημα, προχωρήστε». Και σε κάποιες συσκευές εξ' ορισμού δεν αξίζει. Ένας ηλεκτρικός φούρνος π.χ. (όχι μικροκύματα) είτε τον πούνε Α, Β, C ή Donald Duck, δεν έχει καμία διαφορά, μιας και είναι ένα τεράστιο καθαρά ωμικό φορτίο. Η αντίσταση δεν έχει δυνατότητα βελτίωσης ούτε 0,01%. Οκ ίσως ένας πιο νέος έχει πιο σοβαρές μονώσεις, ή έξτρα λειτουργίες, αλλά είναι από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει περίπτωση ν' αξίζει ν' αλλάξεις από ένα φούρνο 20 ετών σε έναν καινούριο για «οικονομία στο ρεύμα».

Προφανως δεν μιλησα για συσκευες που πηραμε τα τελευταια 5 10 χρονια αλλα μια συσκευη που ειναι 25+ χρονων με την αλλαγη της θα δουμε μεγαλες διαφορες στο ρευμα οπως εγραψα. Τωρα για τις κλασεις ναι δεν εχουν μεγαλες διαφορες μια Α με μια C πχ αλλα το μεγαλυτερο ρολο παιζει και ποσες ωρες δουλευει μια συσκευη. Το ψυγειο πχ δουλευει 24/7 οποτε και μικρη διαφορα να εχει μια Α με μια C ειναι υποθεση γιατι δουλευει συνεχεια. Τωρα ενα πλυντηριο ειναι αλλο να γινονται 200 πλυσεις το χρονο και αλλο 400 πλυσεις αν και τα πλυντηρια δεν εχουν τοσο διαφορα στο ρευμα μεταξυ τις κλασεις τους παλι γιατι να μην πας σε ενα με κλαση Α που παιζουν απο τα 320 ευρω δεν ειναι οτι πχ ενα με κλαση Α εχει 1000 και ενα με D εχει 300 οι διαφορες δεν υπαρχουν πρακτικα και παντα κοιταμε σε Α κλαση οτι και αν παρουμε εκτος αν κοιταμε και το 20αρικο που θα γλιτωσουμε αν παμε σε μια κλαση D. Και για τους φορνους διαβασα παρακατω καποιους να λενε μην συγκρινουμε φουρνο 30ετιας με καινουργιο αλλες μονωσεις τζαμια δεν εχουν καμια σχεση με τους παλιους. 

• Like 1
Δημοσ.
28 minutes ago, Thresh said:

Ναι αλλά μάλλον αποδίδουν καλύτερα πλέον.

Δες πχ διαφορά kwh/cycle ανάμεσα σε έναν Α++, σε έναν Α+ και σε έναν A (AEG κι οι 3)

Μεγαλύτερη διαφορά στην λειτουργία αέρα από ότι στις αντιστάσεις.

Το μάτι μου έπεσε στη λειτουργία με αντιστάσεις, αυτός στην κλάση Α++ έχει 10% μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτόν στην κλάση Α...

Αλήθεια, τι είναι ένας κύκλος στους φούρνους?

• Super Moderators
Δημοσ.
8 minutes ago, Joshua21 said:

Το μάτι μου έπεσε στη λειτουργία με αντιστάσεις, αυτός στην κλάση Α++ έχει 10% μεγαλύτερη κατανάλωση από αυτόν στην κλάση Α...

Αλήθεια, τι είναι ένας κύκλος στους φούρνους?

Δεν γνωρίζω, αλλά στον Α++ και στον Α+ ενώ έχουν ίδια κατανάλωση στις αντιστάσεις, εξαιτίας της χαμηλότερης στον αέρα παίρνει την υψηλότερη κλάση.

Στο κορυφαίο μοντέλο πάντως που δεν φορτώνει το ταμπελάκι στο site της AEG, δείχνει 0.99 για αντιστάσεις.

Φούρνος 9000 CookView με ατμό - BSK999330M | AEG  "Ενεργειακή κατανάλωση με πρότυπο φορτίο, λειτουργία με αντιστάσεις (kWh/κύκλο): 0.99"

Βέβαια κανει 1800+ ευρώ, οπότε απόσβεση ποτέ... 😛

• 11 μήνες μετά...
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 16/06/2023 at 12:55, Haldol said:

Είχα κάνει μία σύγκριση πέρυσι, ανάμεσα στο ψυγείο των γονιών μου (PHILCO, 40+ ετών) και το δικό μου (LG, 03/2021). Χάος. Στις «κακές» μέρες ο δεινόσαυρος έκαιγε 5+ kWh τη μέρα. Ακούγεται αδύνατο, αλλά άμα δε πέφτει κάτω από 250W ούτε με αίτηση, ούτε μία στιγμή μεσ' τη μέρα, τελικά αρχίζει να φαίνεται ρεαλιστικό. Την ίδια στιγμή, το δικό μου δεν ανέβαινε πάνω από 0,5 kWh.

Υπόψιν, ακόμα δεν έχω καταφέρει να τους πείσω να το αλλάξουν, επειδή «αφού δουλεύει, τι έχει». Το ότι καταναλώνει όσο ένας θερμοσίφωνας μεσ' τη μέρα, αλλά και ότι ανά 3-4 χρόνια δίνουν σ' επισκευές όσο έχει ένα καινούριο, μάλλον δε τους ενοχλεί.

:D

Κατι τετοιο ειδα κι εγω πριν δυο χρονια, και αλλαξα δεινοσαυρο Philco με Ηitachi inverter. Ο πολυς κοσμος, δεν του το χει οτι το ψυγειο 'καιει' ρευμα, αλλα αν ειναι παλιο, και ετσι οπως ειναι πλεον η κατασταση με το ρευμα, ναι καιει, και καιει απο αρκετα ως πολυ! Μην ξεχναμε, το ψυγειο ειναι η συσκευη που λειτουργει 24/7!!!!!

Επεξ/σία από mindreader
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Επειδή έχω μετρητή σε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, σε ένα ψυγείο Liebherr (είναι ενός χρόνου) ρυθμισμένο στους -18 και 5 αντίστοιχα, βλέπω τα εξής:

- Περίπου 230 kWh τον χρόνο

- Μηνιαίες καταναλώσεις απο 14 - 30 kWh τον μήνα. Ενα τρίμηνο το καλοκαίρι έχει τις υψηλότερες καταναλώσεις που φτανουν τα 30 kWh τον μήνα και χειμώνα πέφτει μέχρι και 14 kWh

- Το δελτίο προϊόντος έγραφε 181 kWh τον χρόνο, που ισως να μπορούσε να τα πιάσει με ένα πιο ήπιο καλοκαίρι πέρυσι ή με ελάχιστα καλύτερο αερισμό.

Επεξ/σία από macrun
  • Like 5
  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...