mountains1 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου Εχει ασχοληθει κανεις, με το ζητημα τεχνικων προδιαγραφων της καρτας-ταυτοτητας; Ποια ειναι η απορια μου. Μεχρι σημερα, με τις μπλε ταυτοτητες, αν στην εκλεβαν ή την εχανες, πηγαινες στο αστυνομικο τμημα, εβγαζες καινουργια. Restart. Απο τη στιγμη ομως που οπως λενε, ο προσωπικος αριθμος ειναι ενας εφ'ορου ζωης, αν κλαπει η ταυτοτητα-καρτα, τοτε τι γινεται; Επανεκδοση; Και με την αλλη καρτα που βρισκεται σε ξενα χερια και εχει τον ιδιο δικο μας μοναδικο προσωπικο αριθμο; Πως μπλοκαρεις ανεπιθυμητη χρηση; Δεν ξερω αν εχει ειπωθει κατι σχετικο ή εχει γινει καποια προβλεψη, γιατι και θα κλαπουν και θα χαθουν, αναποφευκτα, οποτε ειναι χρησιμο να ξερει κανεις τι γινεται μετα, γιατι δεν ειναι οπως με τις μπλε, κατι εντελως νέο, οποτε αυτοματως η παλια δεν ηταν εγκυρη. 2
sdikr Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 38 minutes ago, mountains1 said: Εχει ασχοληθει κανεις, με το ζητημα τεχνικων προδιαγραφων της καρτας-ταυτοτητας; Ποια ειναι η απορια μου. Μεχρι σημερα, με τις μπλε ταυτοτητες, αν στην εκλεβαν ή την εχανες, πηγαινες στο αστυνομικο τμημα, εβγαζες καινουργια. Restart. Απο τη στιγμη ομως που οπως λενε, ο προσωπικος αριθμος ειναι ενας εφ'ορου ζωης, αν κλαπει η ταυτοτητα-καρτα, τοτε τι γινεται; Επανεκδοση; Και με την αλλη καρτα που βρισκεται σε ξενα χερια και εχει τον ιδιο δικο μας μοναδικο προσωπικο αριθμο; Πως μπλοκαρεις ανεπιθυμητη χρηση; Δεν ξερω αν εχει ειπωθει κατι σχετικο ή εχει γινει καποια προβλεψη, γιατι και θα κλαπουν και θα χαθουν, αναποφευκτα, οποτε ειναι χρησιμο να ξερει κανεις τι γινεται μετα, γιατι δεν ειναι οπως με τις μπλε, κατι εντελως νέο, οποτε αυτοματως η παλια δεν ηταν εγκυρη. Με τον ίδιο τρόπο που όταν βρίσκουν τον ΑΜΚΑ σου ή το ΑΦΜ σου δεν τα αλλάζεις
StavrosD Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου Ακούγεται ότι η ιστοσελίδα του αριθμού πολίτη αναπτύχθηκε με γνωστό framework και είναι ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις. Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν κινδύνοι για τους πολίτες αν όντως ισχύει αυτό; 1
gorge18 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 2 ώρες πριν, mountains1 είπε Πως μπλοκαρεις ανεπιθυμητη χρηση; δεν μπορω να φανταστω την χρηση που θα κανει καποιος αλλος και γιατι θα πρεπει να ειναι τερμα κρυφο. Να πει καποιος αλλος οτι ειμαι εγω; Και δεν θα ζητησουν ταυτοτητα;
ardi21 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 5 hours ago, mountains1 said: Εχει ασχοληθει κανεις, με το ζητημα τεχνικων προδιαγραφων της καρτας-ταυτοτητας; Ποια ειναι η απορια μου. Μεχρι σημερα, με τις μπλε ταυτοτητες, αν στην εκλεβαν ή την εχανες, πηγαινες στο αστυνομικο τμημα, εβγαζες καινουργια. Restart. Απο τη στιγμη ομως που οπως λενε, ο προσωπικος αριθμος ειναι ενας εφ'ορου ζωης, αν κλαπει η ταυτοτητα-καρτα, τοτε τι γινεται; Επανεκδοση; Και με την αλλη καρτα που βρισκεται σε ξενα χερια και εχει τον ιδιο δικο μας μοναδικο προσωπικο αριθμο; Πως μπλοκαρεις ανεπιθυμητη χρηση; Δεν ξερω αν εχει ειπωθει κατι σχετικο ή εχει γινει καποια προβλεψη, γιατι και θα κλαπουν και θα χαθουν, αναποφευκτα, οποτε ειναι χρησιμο να ξερει κανεις τι γινεται μετα, γιατι δεν ειναι οπως με τις μπλε, κατι εντελως νέο, οποτε αυτοματως η παλια δεν ηταν εγκυρη. Ρε παιδια το ιδιο πραγμα με το ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ ειναι. Τοσα χρονια για αυτους τους αριθμους γιατι δεν ειχαμε τετοιες αποριες? 1
nikosf76 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου https://www.huffingtonpost.gr/amp/entry/prosopikos-arithmos-kindenoi-apo-paranome-chrese-toe-se-periptose-apoleias-e-klopes-taetotetas_gr_683dcccde4b095a138412062/ Προσωπικός αριθμός: «Κίνδυνοι από παράνομη χρήση του σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής ταυτότητας» Γνωμοδότηση Αρχής Προστασίας Δεδομένων: Προειδοποίηση να μην αποκαλύπτουμε τον αριθμό και ότι «δεν πρέπει να τηρείται αντίγραφο του φυσικού ΔΤ» - Τι θα γίνει με τις ταυτότητες 2. Κίνδυνοι από παράνομη χρήση του ΠΑ - Αποκάλυψη σε τρίτους συνεπάγεται και αποκάλυψη του ΑΦΜ Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων στέκεται επίμονα στον κίνδυνο να «διαρρεύσει» ο Προσωπικός Αριθμός μας, είτε από αντίγραφα της ταυτότητάς μας (εφόσον θα αναγράφεται σε αυτήν) που μπορεί να κυκλοφορήσουν άσκοπα, είτε μετά από κλοπή/απώλεια αστυνομικής ταυτότητας: «...προκύπτει ο κίνδυνος να λαμβάνουν γνώση του ΠΑ, καθώς και να τηρούν αντίγραφα του ΔΤ στα οποία περιέχεται ο ΠΑ τρίτοι, με αποτέλεσμα να είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του υποκειμένου των δεδομένων (π.χ. ως στοιχείο ενέργειας υποκλοπής ταυτότητας), ενώ κίνδυνοι ανακύπτουν και από πιθανή παράνομη χρήση του ΠΑ σε περίπτωση απώλειας ή κλοπής του ΔΤ. Επισημαίνεται εξάλλου ότι, από τον τρόπο δημιουργίας του, τυχόν αποκάλυψη του ΠΑ ενός προσώπου σε τρίτους συνεπάγεται αυτομάτως και αποκάλυψη και του ΑΦΜ αυτού». 4. Στο μέλλον δεν θα είναι απαραίτητη η αναγραφή του Προσωπικού Αριθμού στις ταυτότητες Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εμφανίζεται στο πλαίσιο της γνωμοδότησης βέβαιη ότι είναι σκόπιμο στο μέλλον να πάψει να αναγράφεται ο αριθμός πάνω στα δελτία ταυτότητας των πολιτών και υπογραμμίζει ότι «ο εφοδιασμός του συνόλου των φορέων του δημοσίου με τον αναγκαίο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που θα επιτρέπει την ανάγνωση του ηλεκτρονικού μέσου αποθήκευσης των ΔΤ, δεν θα είναι πλέον απαραίτητη η αναγραφή του ΠΑ στα ΔΤ και συνεπώς συστήνεται η επαναξιολόγηση της διάταξης περί υποχρεωτικής αναγραφής του ΠΑ στο ΔΤ». 1
mike15 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου για να κανει καποιος παρανομη χρηση,εκεινη την στιγμη που θα βαλει τον προσωπικο αριθμο θα ζητησει και αλλα στοιχεια ισως που δεν φαινονται οπως και κωδικο επιβεβαιωσης ,OTP η' κατι αλλο που ερχεται μεσω κινητου.
stavpup Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 7 ώρες πριν, mountains1 είπε Εχει ασχοληθει κανεις, με το ζητημα τεχνικων προδιαγραφων της καρτας-ταυτοτητας; Ποια ειναι η απορια μου. Μεχρι σημερα, με τις μπλε ταυτοτητες, αν στην εκλεβαν ή την εχανες, πηγαινες στο αστυνομικο τμημα, εβγαζες καινουργια. Restart. Απο τη στιγμη ομως που οπως λενε, ο προσωπικος αριθμος ειναι ενας εφ'ορου ζωης, αν κλαπει η ταυτοτητα-καρτα, τοτε τι γινεται; Επανεκδοση; Και με την αλλη καρτα που βρισκεται σε ξενα χερια και εχει τον ιδιο δικο μας μοναδικο προσωπικο αριθμο; Πως μπλοκαρεις ανεπιθυμητη χρηση; Δεν ξερω αν εχει ειπωθει κατι σχετικο ή εχει γινει καποια προβλεψη, γιατι και θα κλαπουν και θα χαθουν, αναποφευκτα, οποτε ειναι χρησιμο να ξερει κανεις τι γινεται μετα, γιατι δεν ειναι οπως με τις μπλε, κατι εντελως νέο, οποτε αυτοματως η παλια δεν ηταν εγκυρη. Ο προσωπικός αριθμός είναι ένας αριθμός που συνδέει τους άλλους αριθμούς μεταξύ τους. Αυτό το ρόλο θα μπορούσε να τον παίξει ο ΑΜΚΑ. Κρίθηκε ότι έπρεπε να προστεθεί ακόμα ένας αριθμός για να διορθωθούν τα χάλια των μητρώων των άλλων αριθμών. Αυτό που αλλάζει με την κλοπή της νέας ταυτότητας, είναι ότι ο κλέφτης γνωρίζει πλέον το ΑΦΜ σου, εάν αναγραφεί σε αυτήν. Στην δικιά μου δεν αναγράφεται, αφού την έβγαλα νωρίτερα. Το κρίσιμο είναι όταν κάποιος χάσει την ταυτότητά του να το αναφέρει αμέσως, για να μην γίνει χρήση της. Από τη στιγμή που η παλιά ταυτότητα ακυρωθεί, θεωρητικά ο κλέφτης με την γνώση του π.α. και μόνο δεν μπορεί να κάνει πολλά αφού αν παρουσιαστεί με την κλεμμένη ταυτότητα θα πιαστεί. Νομίζω ότι η απόφαση για χρήση του ΑΦΜ ως το μεγαλύτερο τμήμα του π.α. έγινε για να διευκολύνει στην απομνημόνευσή του. Στο μέλλον θα φανεί αν αυτή η απόφαση ήταν λάθος, όπως με τον ΑΜΚΑ που είχε την ημερομηνία γέννησης μέσα σε αυτόν, γιατί με τον ΑΜΚΑ έγιναν πολλά λάθη. 5 ώρες πριν, StavrosD είπε Ακούγεται ότι η ιστοσελίδα του αριθμού πολίτη αναπτύχθηκε με γνωστό framework και είναι ευάλωτη σε κυβερνοεπιθέσεις. Θεωρείτε ότι θα υπάρξουν κινδύνοι για τους πολίτες αν όντως ισχύει αυτό; Η ιστοσελίδα του π.α. είναι ξεχωριστή από αυτή του login. Αυτό που κοιτάμε είναι να υπάρχει το https:// και το URL να είναι έγκυρο. Αλλά ακόμα και να χακέψουν το https://pa.gov.gr/ και να βάλουν ψεύτικη παραπομπή, θα τσεκάρουμε τη σελίδα του login να είναι https://mygovlogin.gsis.gr/
mountains1 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 3 λεπτά πριν, stavpup είπε Ο προσωπικός αριθμός είναι ένας αριθμός που συνδέει τους άλλους αριθμούς μεταξύ τους. Αυτό το ρόλο θα μπορούσε να τον παίξει ο ΑΜΚΑ. Κρίθηκε ότι έπρεπε να προστεθεί ακόμα ένας αριθμός για να διορθωθούν τα χάλια των μητρώων των άλλων αριθμών. Αυτό που αλλάζει με την κλοπή της νέας ταυτότητας, είναι ότι ο κλέφτης γνωρίζει πλέον το ΑΦΜ σου, εάν αναγραφεί σε αυτήν. Στην δικιά μου δεν αναγράφεται, αφού την έβγαλα νωρίτερα. Το κρίσιμο είναι όταν κάποιος χάσει την ταυτότητά του να το αναφέρει αμέσως, για να μην γίνει χρήση της. Από τη στιγμή που η παλιά ταυτότητα ακυρωθεί, θεωρητικά ο κλέφτης με την γνώση του π.α. και μόνο δεν μπορεί να κάνει πολλά αφού αν παρουσιαστεί με την κλεμμένη ταυτότητα θα πιαστεί. Νομίζω ότι η απόφαση για χρήση του ΑΦΜ ως το μεγαλύτερο τμήμα του π.α. έγινε για να διευκολύνει στην απομνημόνευσή του. Στο μέλλον θα φανεί αν αυτή η απόφαση ήταν λάθος, όπως με τον ΑΜΚΑ που είχε την ημερομηνία γέννησης μέσα σε αυτόν, γιατί με τον ΑΜΚΑ έγιναν πολλά λάθη. Θετεις κατι πολυ σημαντικο, βασικα μου το θυμησες γιατι παρακολουθω το θεμα, αλλα το ειχα σχεδον ξεχασει. Νομιζω εχω διαβασει περι προσφυγων κατα του ΠΑ και νεων ταυτοτητων, ακριβως γι'αυτη την επιλογη, περι δημοσιοποιησης ουσιαστικα του ΑΦΜ. Ουσιαστικα ειναι ενα προσωπικο δεδομενο σε κοινη θεα, με τον ΠΑ. 1
sdikr Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 1 hour ago, mountains1 said: Θετεις κατι πολυ σημαντικο, βασικα μου το θυμησες γιατι παρακολουθω το θεμα, αλλα το ειχα σχεδον ξεχασει. Νομιζω εχω διαβασει περι προσφυγων κατα του ΠΑ και νεων ταυτοτητων, ακριβως γι'αυτη την επιλογη, περι δημοσιοποιησης ουσιαστικα του ΑΦΜ. Ουσιαστικα ειναι ενα προσωπικο δεδομενο σε κοινη θεα, με τον ΠΑ. Για το ΑΦΜ αυτό που είπανε είναι πως δεν μπορεί να γίνει χρήση καθώς είναι για φορολογικές εργασίες, αλλά κάθε άλλο απο προσωπικό δεδομένο είναι, μάλιστα είναι υποχρεωμένοι κάποιοι να το αναφέρουν δημόσια (επαγγελματίες) Για τον ΑΜΚΑ ήταν το μεγάλο θέμα και το είχανε απαγορεύσει Οι προσφυγές οι πιο πολλές έχουν γίνει για άλλους λόγους 2
great Δημοσ. 6 Ιουνίου Δημοσ. 6 Ιουνίου 15 hours ago, nikosf76 said: Γνωμοδότηση Αρχής Προστασίας Δεδομένων: Μαθουσάλες και ανίκανοι. 15 hours ago, nikosf76 said: 4. Στο μέλλον δεν θα είναι απαραίτητη η αναγραφή του Προσωπικού Αριθμού στις ταυτότητες Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων εμφανίζεται στο πλαίσιο της γνωμοδότησης βέβαιη ότι είναι σκόπιμο στο μέλλον να πάψει να αναγράφεται ο αριθμός πάνω στα δελτία ταυτότητας των πολιτών Στο μέλλον, όχι ότι αποφασίσαμε, σκεφτόμαστε....έτσι καποια στιγμή..... 2 1 1
mike15 Δημοσ. 6 Ιουνίου Δημοσ. 6 Ιουνίου 1 ώρα πριν, great είπε Μαθουσάλες και ανίκανοι. Στο μέλλον, όχι ότι αποφασίσαμε, σκεφτόμαστε....έτσι καποια στιγμή..... δλδ. τωρα θα παμε να τις βγαλουμε με τον ΠΑ και μετα θα τρεχουμε να ξανα βγαζουμε χωρις ΠΑ? μιας και δεν προκειται να παω ταξιδι φετος λεω να παω κατα φθινοπωρο εποχη μηπως και εχουν αποφασισει μεταξυ τους 2
dionisis1925 Δημοσ. 6 Ιουνίου Δημοσ. 6 Ιουνίου 3 ώρες πριν, mike15 είπε δλδ. τωρα θα παμε να τις βγαλουμε με τον ΠΑ και μετα θα τρεχουμε να ξανα βγαζουμε χωρις ΠΑ? μιας και δεν προκειται να παω ταξιδι φετος λεω να παω κατα φθινοπωρο εποχη μηπως και εχουν αποφασισει μεταξυ τους Βγάλε διαβατήριο να είσαι άνετος. Υ.Γ σόρρυ για το οφ τοπικ. 1
mike15 Δημοσ. 6 Ιουνίου Δημοσ. 6 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, dionisis1925 είπε Βγάλε διαβατήριο να είσαι άνετος. Υ.Γ σόρρυ για το οφ τοπικ. αφου εγραψα οτι δεν θα παω ταξιδι.αλλα πρεπει να βγαλω ταυτοτητα,εχω ακομα την συλλεκτικη απο το γυμνασιο. βασικα ετσι οπως παει θα εχουμε 3 κατηγοριες.αυτοι που εβγαλαν τις νεες χωρις ΠΑ,αυτοι που θα βγαλουν με ΠΑ τωρα και οι ιδιοι που θα πανε να τον αφαιρεσουν μετα.παρανοια! Επεξ/σία 6 Ιουνίου από mike15
sotiris123 Δημοσ. 6 Ιουνίου Δημοσ. 6 Ιουνίου Δοκίμασε κανείς αν του το εμφανίζει στο wallet? έκανα ανάκληση και ξαναέκδοση αλλά πάλι δεν μου το εμφανίζει.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα