Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Η διαφορα ειναι οτι αυτος που εχει ενα 5αρι στο ρετιρε με αυτον που εχει μια γκαρσονιερα στος 1ο εχουν διαφορετικα χιλιοστα ιδιοκτησιας επι του ακινητου. Αρα πληρωνουν και διαφορετικα. Η τετραμελης οικογενεια που ζει στο 5αρι ανοιγοκλεινει την κεντρικη εισοδο περισσοτερες φορες απο τον εργενη της γκαρσονιερας αρα δημιουργει περισσοτερες φθορες. Αυτη ειναι η λογικη του καταστατικου.

Υπαρχουν νομοι που εννοειται οτι ειναι πανω απο τα καταστατικα σε παραλλογα πραγματα. Αλλα συνηθως εφαρμοζεται το καταστατικο.

• Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 ώρες πριν, mihanikos1 είπε

Υπαρχουν νομοι που εννοειται οτι ειναι πανω απο τα καταστατικα σε παραλλογα πραγματα. Αλλα συνηθως εφαρμοζεται το καταστατικο.

Λαθος το κταστατικο φτιαχνεται συμφωνα με το νομο ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ

Επεξ/σία από filipprin
Επισκέπτης
Δημοσ.

Ολα υπαρχουν μεσα στο καταστατικο της πολυκατοικιας!Αυτο οφειλει να ακολουθησει η πολυκατοικια.Μην δινεις σημασια τι λεει ο καθενας εδω μεσα.

Δημοσ.

Για τα πάντα σε μια συνιδιοκτησία λαμβάνοναι υπόψη τα πόσοστά συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο. Εκτός από τη σύσταση και κανονισμό λειτουργίας (αυτό που αναφέρεται σαν "καταστατικό", όρος που κανονικά παραπέμπει σε εταιρίες και σωματεία), τα ποσοστά επιβάρυνσης του κάθε διαμερίσματος ξεχωριστά αναφέρονται και στο συμβόλαιο αγοράς του. Εκεί που περιγράφεται το διαμέρισμα θα διαβάσεις κάπου που θα αναφέρει "ποσοστό συμμετοχής στις κοινόχρηστες δαπάνες" και θα δεις ότι έχει άμεση σχέση με το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο.

Το ποσοστό συνιδιοκτησίας στο οικόπεδο είναι ο βασικότερος και κυριότερος παράγοντας προσδιορισμού της συμμετοχής κάθε διαμερίσματος στις οποιεσδήποτε δαπάνες. Μερικές φορές λαμβάνονται υπόψη και κάποιοι άλλοι συντελεστές. Ενδεικτικά αναφέρω τις δαπάνες για τον ανελκυστήρα, στις οποίες λαμβάνεται υπόψη και η θέση (όροφος) του διαμερισμάτος.

Εννοείται ότι στον κάθε κοινόχρηστο διάδρομο ή στο κάθε λουλούδι στον κοινόχρηστο κήπο όλοι οι συνιδιοκτήτες έχουν ένα διαφορετικό ποσοστό που προσδιορίζεται από το ποσοστό συνιδιοκτησίας τους. Το ότι δεν μπορεί να μοιραστεί (γιαυτό λέγεται "εξ' αδιαιρέτου"), δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι είναι ίδιο.

Επισημαίνω ότι συμβαίνει σε κάποιες πολυκατοικίες να μοιράζουν αυθαίρετα κάποιες δαπάνες, διαιρώντας τες με τον αριθμό των ιδιοκτησιών. Μερικές φορές το κάνουν διαχειριστές που έχουν πολλά ποσοστά, για να αποφύγουν να πληρώσουν αυτά που τους αναλογούν. Άλλες φορές γίνεται από άγνοια.

Αυτό, πάντως, που δεν επιδέχεται καμίαν αμφισβήτηση είναι ότι, ο κάθε συνιδιοκτήτης, συμμετέχει στους κοινόχρηστους χώρους και άρα στη συντήρησή τους, ανάλογα με το ποσοστό συνιδιοκτησίας του, που αναφέρεται στη σύσταση και κανονισμό της πολυκατοικίας. Οτιδήποτε διαφορετικό, είναι λαθεμένο και παράνομο.

• Like 1
  • Thanks 1
Δημοσ.
4 ώρες πριν, filipprin είπε

Αλλο το ασανσέρ και  αλλο το σπασμενο τζαμι της τζαμαριας στην εισοδο(κοινόχρηστος χωρος που δεν παει με χιλιοστα)

Συνήθως είναι άλλο αλλά όχι γιατί το δεύτερο δεν πάει με τα χιλιοστά αλλά γιατί στο πρώτο υπάρχει και συντελεστής ορόφου (πχ το διαμέρισμα στον 5ο όροφο έχει μεγαλύτερο συντελεστή από ένα άλλο στο 2ο όροφο γιατί στατιστικά θα κάνει μεγαλύτερη χρήση του ανελκυστήρα, αντίθετα ένα διαμέρισμα στο ισόγειο δεν θα πληρώσει ενδεχομένως και καθόλου για τον ανελκυστήρα).

Σε κάθε περίπτωση αυτά τα αναφέρει το καταστατικό.

Πχ εσύ λες οτι στη δική σου πολυκατοικία οι επισκευές μοιράζονται ισόποσα στα διαμερίσματα (δεν έχω λόγο να σε αμφισβητήσω), όμως σε άλλες που ξέρω πάνε με βάση τα χιλιοστά του κάθε διαμερίσματος.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, agnostos13 είπε

Συνήθως είναι άλλο αλλά όχι γιατί το δεύτερο δεν πάει με τα χιλιοστά αλλά γιατί στο πρώτο υπάρχει και συντελεστής ορόφου (πχ το διαμέρισμα στον 5ο όροφο έχει μεγαλύτερο συντελεστή από ένα άλλο στο 2ο όροφο γιατί στατιστικά θα κάνει μεγαλύτερη χρήση του ανελκυστήρα, αντίθετα ένα διαμέρισμα στο ισόγειο δεν θα πληρώσει ενδεχομένως και καθόλου για τον ανελκυστήρα).

εγω το ξερω μη τα λες ε μενα.

Επεξ/σία από filipprin
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 ώρες πριν, Dante80 είπε

Έχετε λύσει το πρόβλημά σας. Θα ακολουθήσετε ότι αναγράφεται στο καταστατικό που έχετε ήδη αποδεχθεί.

H απάντηση του διαχειριστή «ότι γράφει το καταστατικό ότι το αποθεματικό επιμερίζεται οριζόντια» δεν σημαίνει ότι οι δαπάνες για επισκευή κοινόχρηστων χώρων επιμερίζονται ορίζοντα.

Κοίταξα το συμβόλαιο αγοράς μου και βλέπω ότι οι δαπάνες έργων στον κοινόχρηστο χώρο που μου αναλογούν είναι 50 χιλιοστά (στο συμβόλαιο αναγράφει ότι το συγκεκριμένο νούμερο είναι με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας).

Με λίγα λόγια αυτος ορθώς μαζεύει οριζόντια, αλλά φαντάζομαι μόλις κάνει την δουλειά και κοπεί το παραστατικό θα πρέπει στα επόμενα κοινόχρηστα να χρεώσει ανάλογα με χιλιοστά και να επιστρέψει/χρεώσει την διαφορά που θα προκύψει στον εκάστοτε συνιδιοκτήτη.

ΥΓ: ζήτησα τον κανονισμό από τον διαχειριστή. Μου απάντησε ότι θα ψάξει να βρει τι έχει και θα μου τα δώσει. Μου επισήμανε «θα πάρει χρόνο, δεν είναι κάτι που θα γίνει π.χ. αύριο», το οποίο μου ακούγεται φθηνή δικαιολογία.

ΥΓ2: το συμβόλαιο μου γράφει ότι ο κανονισμός υπάρχει στο αρχείο του δήμου μου με συγκεκριμένο αριθμό, οπότε θα τους πάρω αύριο τηλέφωνο να μου πουν πως μπορώ να πάρω ένα αντίγραφο.

1 ώρα πριν, filipprin είπε

εγω το ξερω μη τα λες ε μενα.

Σωστα οι κοινοχρηστοι χοροι όμως δεν εχουν χιλιοστα επιβάρυνσης .ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΕΝΙΚΑ ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ

Οσο για τον ποιο πανω μπερδευει τα χιλιοστα επι του οικοπεδου στα τοπογραφικα του συμβολαιου με τα χιλιοστα επιβαρυνσης του καταστατικου και γραφει ενα ασχετο κατεβατο

Κανενας συνιδιοκτης δεν συμμετέχει πουθενα .Ο κοινόχρηστος χώρος ανηκει σε όλους επι ισης βασης οποτε και η οποια συμετοχη στα εξοδα γινεται επι ίσης βασης.Αν κάποιος χώρος ανηκει σε καποιον δεν ειναι κοινόχρηστος αλλα ιδιοκτητος.Αν δηλαδη πρεπει να αλλαχτει η κλειδαρια τισ εισοδου ο πρώτος θα πληρωσει λιγοτερα και ο πέμπτος περισσοτερα Η θα το παμε αναλογα με το ποσα μελη εχει η καθε οικογενεια .Εχετε παρανοησει.......

Οτι αναφερει το δικο μου καταστατικο αναφερει και το δικο σου και του καθενος.Δεν ειναι φιρμανι να γραφει οτι θελει ο καθε δερβεναγας.

Αμφιβαλω ποσοι απο εσας που γραφετε εδω μεσα εχετε πιασει καταστατικο στα χερια σας η εχετε συμμετάσχει σε συνελευση πολυκατοικίας σαν ιδιοκτητες

Ο όροφος που βρίσκεται ένα διαμέρισμα δεν παίζει ρόλο στα χιλιοστά συμμετοχής του για κοινόχρηστες δαπάνες. Το εμβαδόν της εκάστοτε ιδιοκτησίας είναι το μόνο κριτήριο.

Για παράδειγμα, έστω πολυκατοικία με δύο διαμερίσματα. Το Α' διαμέρισμα έχει εμβαδόν 250 τμ και το Β 30τμ. (Δώμα στην ταράτσα). Σου φαίνεται λογικό να πληρώσουν το ίδιο ποσό για το βάψιμο της πολυκατοικίας;

Και για να προλάβω την αντιπαράθεση ορίστε τι αναγράφει το συμβόλαιο μου

https://ibb.co/fxqWvrZ

Επεξ/σία από ntellos
Δημοσ.
33 λεπτά πριν, ntellos είπε

H απάντηση του διαχειριστή «ότι γράφει το καταστατικό ότι το αποθεματικό επιμερίζεται οριζόντια» δεν σημαίνει ότι οι δαπάνες για επισκευή κοινόχρηστων χώρων επιμερίζονται ορίζοντα.

Κοίταξα το συμβόλαιο αγοράς μου και βλέπω ότι οι δαπάνες έργων στον κοινόχρηστο χώρο που μου αναλογούν είναι 52 χιλιοστά (στο συμβόλαιο αναγράφει ότι το συγκεκριμένο νούμερο είναι με βάση τον κανονισμό της πολυκατοικίας).

Με λίγα λόγια αυτος ορθώς μαζεύει οριζόντια, αλλά φαντάζομαι μόλις κάνει την δουλειά και κοπεί το παραστατικό θα πρέπει στα επόμενα κοινόχρηστα να χρεώσει ανάλογα με χιλιοστά και να επιστρέψει/χρεώσει την διαφορά που θα προκύψει στον εκάστοτε συνιδιοκτήτη.

ΥΓ: ζήτησα τον κανονισμό από τον διαχειριστή. Μου απάντησε ότι θα ψάξει να βρει τι έχει και θα μου τα δώσει. Μου επισήμανε «θα πάρει χρόνο, δεν είναι κάτι που θα γίνει π.χ. αύριο», το οποίο μου ακούγεται φθηνή δικαιολογία.

ΥΓ2: το συμβόλαιο μου γράφει ότι ο κανονισμός υπάρχει στο αρχείο του δήμου μου με συγκεκριμένο αριθμό, οπότε θα τους πάρω αύριο τηλέφωνο να μου πουν πως μπορώ να πάρω ένα αντίγραφο.

Ο όροφος που βρίσκεται ένα διαμέρισμα δεν παίζει ρόλο στα χιλιοστά συμμετοχής του για κοινόχρηστες δαπάνες. Το εμβαδόν της εκάστοτε ιδιοκτησίας είναι το μόνο κριτήριο.

Για παράδειγμα, έστω πολυκατοικία με δύο διαμερίσματα. Το Α' διαμέρισμα έχει εμβαδόν 250 τμ και το Β 30τμ. (Δώμα στην ταράτσα). Σου φαίνεται λογικό να πληρώσουν το ίδιο ποσό για το βάψιμο της πολυκατοικίας;

Και για να προλάβω την αντιπαράθεση ορίστε τι αναγράφει το συμβόλαιο μου

https://ibb.co/fxqWvrZ

Από ότι καταλαβαίνω πληρώνεις για επισκευές και πιθανές νέες κατασκευές 32/1000 ενώ για πάγια συντήρηση 50/1000 (πλην συντήρηση ανελκυστήρα που πάει 52/1000).

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, agnostos13 είπε

Από ότι καταλαβαίνω πληρώνεις για επισκευές και πιθανές νέες κατασκευές 32/1000 ενώ για πάγια συντήρηση 50/1000 (πλην συντήρηση ανελκυστήρα που πάει 52/1000).

Νομίζω πληρώνω ότι λέει για δαπάνες κοινόχρηστων. Μπορεί κι έτσι όπως λες. Θέλει λίγο rnd. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι φλατ. Αναμένω να πάρω και τον κανονισμό και θα συμβουλευτώ και δικηγόρο.

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, ntellos είπε

Νομίζω πληρώνω ότι λέει για δαπάνες κοινόχρηστων. Μπορεί κι έτσι όπως λες. Θέλει λίγο rnd. Σε κάθε περίπτωση όμως δεν είναι φλατ. Αναμένω να πάρω και τον κανονισμό και θα συμβουλευτώ και δικηγόρο.

Αν το διαβάσεις προσεκτικά θα καταλάβεις ότι έχεις ποσοστό συνιδιοκτησίας εξ' αδιαιρέτου στο οικόπεδο και στις κοινόχρηστες εγκαταστάσεις 32/1000, ποσοστό συμμετοχής στις κοινόχρηστες δαπάνες και δαπάνες θέρμανσης 50/1000 και στις δαπάνες ανελκυστήρα 52/1000. Αν πάρεις τον κανονισμό θα δεις ότι άλλα διαμερίσματα μεγαλύτερα θα έχουν μεγαλύτερο ποσοστό συνιδιοκτησίας και δαπανών και άλλα, μικρότερα, μικρότερο ποσοστό συνιδιοκτησίας και δαπανων.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, ntellos είπε

Μίλησα με δικηγόρο και μου είπε ότι πρέπει να πάει με 32 χιλιοστά.

καλη τυχη βλεπω να μην κανετε επιδιορθωσεις ποτε....

• Like 1
Δημοσ.

Δηλαδή όλο αυτό γίνεται για να μην πληρώνεις 20 ευρώ αλλά 13?

Και απ' τους 18 ιδιοκτήτες μόνο εσύ έχεις πρόβλημα μ' αυτό? Οι υπόλοιποι είναι οκ? 

2 ώρες πριν, ntellos είπε

Θέλει λίγο rnd

Rnd? 🤔

Δεν βγάζει νόημα, μάλλον κάτι άλλο ήθελες να γράψεις. 

Δημοσ.
16 λεπτά πριν, forgotten είπε

καλη τυχη βλεπω να μην κανετε επιδιορθωσεις ποτε....

Φίλε μου με αυτό το σχόλιο αν υποννοεις ότι κοιτάζω να γλιτώσω τα 20€ λάθος κάνεις. Δεν έχω θέμα να βάλω και άλλου το μερίδιο για να βγει το ταμείο και να γίνουν τα έργα. Το πρόβλημα μου είναι ως προς τις διαδικασίες και την διαφάνεια τους.

Ας γνωρίζω ότι μου αναλογούν 190€ αντί για 400€ και στο τέλος ας βάλω 500€ για να γίνουν τα έργα.

Δυστυχώς οι παλιές πολυκατοικίες τα έχουν αυτά, αλλά μεταξύ κατεραρεων ειλικρίνεια...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...