Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλημερα εδω και 4 ημερες  ειμουνα στο νοσοκομειο και μου δωσανε 10 μερες αναρρωτικη αδεια.

Το ερωτημα  μου ειναι  την αναρωτικη αδεια  που μου δωσανε  για  10  ημερες  πρεπει να  την δηλωσω στο εφκα? η  μπορω απλα το χαρτι να το παραδωσω  στην  δουλεια  μου?

Δημοσ.

Την αναρρωτική την δηλώνει ηλεκτρονικά ο γιατρός και παράλληλα σου την δίνει σε χαρτί. Θα την πας στο εφκα να τους την δώσεις. Εκεί θα σου δώσουν μια βεβαίωση όπου συμπληρώνεις κάποια προσωπικά στοιχεία σου και θα πας στον εργοδότη για να βάλει υπογραφή/σφραγίδα. Την βεβαίωση την δίνεις πίσω στο εφκα και τέλος.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, Glikos είπε

Την αναρρωτική την δηλώνει ηλεκτρονικά ο γιατρός και παράλληλα σου την δίνει σε χαρτί. Θα την πας στο εφκα να τους την δώσεις. Εκεί θα σου δώσουν μια βεβαίωση όπου συμπληρώνεις κάποια προσωπικά στοιχεία σου και θα πας στον εργοδότη για να βάλει υπογραφή/σφραγίδα. Την βεβαίωση την δίνεις πίσω στο εφκα και τέλος.

σε ευχαριστω.

δηλάδη δεν  παω στο efka  μεσο taxis -net  για να την  δηλωσω εγω?/

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Εγω ξερω οτι το δηλωνει και ο εργαζομενος και μετα μπαινει ο εργοδοτης να κανει σαν τυπου αποδοχη(εκτος αν αφορα μονο επιδομα ασθενειας αυτο). Αν ισχυει κατι αλλο ας με διορθωσετε.

Επεξ/σία από Menelaos83
Δημοσ.
4 λεπτά πριν, Menelaos83 είπε

Εγω ξερω οτι το δηλωνει και ο εργαζομενος και μετα μπαινει ο εργοδοτης να κανει σαν τυπου αποδοχη(εκτος αν αφορα μονο επιδομα ασθενειας αυτο). Αν ισχυει κατι αλλο ας με διορθωσετε.

που παω  για να το δηλωσω ακριβως? 

για το επιδομα ασθενειας το θελω

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
25 λεπτά πριν, Cubicolor είπε

δηλάδη δεν  παω στο efka  μεσο taxis -net  για να την  δηλωσω εγω?/

Ο γιατρός την δηλώνει ηλεκτρονικά και ταυτόχρονα σου δίνει και το χαρτί. Το εφκα βγάζει την απόφαση για το επίδομα αφού πρώτα έχει λάβει την αναρρωτική και την βεβαίωση. Η διαδικασία είναι όπως την περιέγραψα, από προσωπική μου εμπειρία με αναρρωτικές πέρσι. Τώρα δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι αλλά δεν νομίζω.

Επεξ/σία από Glikos
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, Glikos είπε

Ο γιατρός την δηλώνει ηλεκτρονικά και ταυτόχρονα σου δίνει και το χαρτί. Το εφκα βγάζει την απόφαση για το επίδομα αφού πρώτα έχει λάβει την αναρρωτική και την βεβαίωση. Η διαδικασία είναι όπως την περιέγραψα, από προσωπική μου εμπειρία με αναρρωτικές πέρσι. Τώρα δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι αλλά δεν νομίζω.

απο εδω δεν το  δηλωνω?

image.png

Δημοσ.
3 λεπτά πριν, Cubicolor είπε

απο εδω δεν το  δηλωνω?

image.png

Το δηλωνεις εδω κανονικα και ολα γινονται ηλεκτρονικα. μετα θα μπει ο εργοδοτης να κανει αποδοχη της αδειας σου και θα πληρωθεις το επιδομα σε 10 μερες περιπου... 

Δημοσ.
12 λεπτά πριν, CONAN_ είπε

Το δηλωνεις εδω κανονικα και ολα γινονται ηλεκτρονικα. μετα θα μπει ο εργοδοτης να κανει αποδοχη της αδειας σου και θα πληρωθεις το επιδομα σε 10 μερες περιπου... 

οποτε  δηλάδη  σε αυτο  που αναφερθηκε ο  φιλος δεν κανω κατι σωστα?

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
21 λεπτά πριν, Cubicolor είπε

απο εδω δεν το  δηλωνω?

Τι ακριβώς να δηλώσεις? Η αναρρωτική άδεια πάει ηλεκτρονικά από τον υπεύθυνο ιατρό στο εφκα. Μετά κάνεις την διαδικασία που έγραψα. Ο εργοδότης δεν κάνει τίποτα πέραν της βεβαίωσης που υπογράφει, διότι το ΙΚΑ/εφκα είναι υπεύθυνο για αυτά. Το επίδομα ασθενείας πρέπει να εγκριθεί από τον τάδε υπεύθυνο του εφκα και μπαίνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στον τραπεζικό σου λογαριασμό, μέσα σε ~ 2 εβδομάδες. Μόλις εγκριθεί το επίδομα, θα πάρεις ένα ανάλογο χαρτί από το εφκα που θα γράφει αναλυτικά την πληρωμή. Εννοείται θα έχεις δηλώσει το IBAN σου στο εφκα.

Η αποδοχή άδειας που αναφέρθηκε είναι η υπογραφή/σφραγίδα του εργοδότη στην βεβαίωση που θα σου δώσει το εφκα. Χωρίς αυτήν την βεβαίωση δεν εγκρίνεται το επίδομα ασθενείας. Κλείσε ένα ραντεβού όμως στο εφκα και ρώτα εκεί κάποιον αρμόδιο. Αμφιβάλλω να έχει αλλάξει κάτι από πέρσι, ακριβώς την ίδια διαδικασία έκανα εγώ το 2022.

Επεξ/σία από Glikos
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Glikos είπε

Τι ακριβώς να δηλώσεις? Η αναρρωτική άδεια πάει ηλεκτρονικά από τον υπεύθυνο ιατρό στο εφκα. Μετά κάνεις την διαδικασία που έγραψα. Ο εργοδότης δεν κάνει τίποτα πέραν της βεβαίωσης που υπογράφει, διότι το ΙΚΑ/εφκα είναι υπεύθυνο για αυτά. Το επίδομα ασθενείας πρέπει να εγκριθεί από τον τάδε υπεύθυνο του εφκα και μπαίνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες στον τραπεζικό σου λογαριασμό, μέσα σε ~ 2 εβδομάδες. Μόλις εγκριθεί το επίδομα, θα πάρεις ένα ανάλογο χαρτί από το εφκα που θα γράφει αναλυτικά την πληρωμή. Εννοείται θα έχεις δηλώσει το IBAN σου στο εφκα.

Η αποδοχή άδειας που αναφέρθηκε είναι η υπογραφή/σφραγίδα του εργοδότη στην βεβαίωση που θα σου δώσει το εφκα. Χωρίς αυτήν την βεβαίωση δεν εγκρίνεται το επίδομα ασθενείας. Κλείσε ένα ραντεβού όμως στο εφκα και ρώτα εκεί κάποιον αρμόδιο. Αμφιβάλλω να έχει αλλάξει κάτι από πέρσι, ακριβώς την ίδια διαδικασία έκανα εγώ το 2022.

επειδη νοσηλευτικα και εγω τον προηγουμενο μηνα, ολη η διαδικασια απο εμενα εγινε ηλεκτρονικα. το μονο χαρτι που πηρα απο το νοσοκομειο ητανε για την αδεια, το οποιο μου ηρθε και ηλεκτρονικα στο email. Δεν πηγα πουθενα σε κανενα εφκα δηλαδη. 

25 λεπτά πριν, Cubicolor είπε

οποτε  δηλάδη  σε αυτο  που αναφερθηκε ο  φιλος δεν κανω κατι σωστα?

ρωτα και τον λογιστη απο την εταιρεια σου, θα σε καθοδηγησει ακριβως. 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
9 λεπτά πριν, CONAN_ είπε

επειδη νοσηλευτικα και εγω τον προηγουμενο μηνα, ολη η διαδικασια απο εμενα εγινε ηλεκτρονικα. το μονο χαρτι που πηρα απο το νοσοκομειο ητανε για την αδεια, το οποιο μου ηρθε και ηλεκτρονικα στο email. Δεν πηγα πουθενα σε κανενα εφκα δηλαδη. 

Δεν αμφιβάλλω αλλά επειδή μιλάω και εγώ από προσωπική εμπειρία έγραψα την διαδικασία που έκανα. Και μάλιστα πολλές φορές, διότι έπαιρνα συνεχόμενες αναρρωτικές για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος νοσηλείας καθώς και ο λόγος αναρρωτικής (πχ ασθένεια / τραυματισμός) δεν ξέρω αν παίζουν ρόλο στην διαδικασία, υποθέτω πως όχι. Αυτά που περιγράφω τουλάχιστον ίσχυαν μέχρι πέρσι, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι φέτος. Το εφκα πρέπει να ξέρει τον λογαριασμό IBAN του ασθενή πάντως για να καταθέσει τα λεφτά. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο TS πάντως είναι να κλείσει ένα ραντεβού στο εφκα και να ρωτήσει.

Επεξ/σία από Glikos
Δημοσ.
Μόλις τώρα, Glikos είπε

Δεν αμφιβάλλω αλλά επειδή μιλάω και εγώ από προσωπική εμπειρία έγραψα την διαδικασία που έκανα. Και μάλιστα πολλές φορές, διότι έπαιρνα συνεχόμενες αναρρωτικές για κάποιο χρονικό διάστημα. Ο χρόνος νοσηλείας καθώς και ο λόγος αναρρωτικής (πχ ασθένεια / τραυματισμός) δεν ξέρω αν παίζουν ρόλο στην διαδικασία, υποθέτω πως όχι. Αυτά που περιγράφω τουλάχιστον ίσχυαν μέχρι πέρσι, δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι φέτος. Το εφκα πρέπει να ξέρει τον λογαριασμό IBAN του ασθενή πάντως για να καταθέσει τα λεφτά.

στην φορμα που συμπληρωνεις οταν κανεις εισοδο για να δηλωσεις την αναρρωτικη, σου ζηταει το IBAN . 

Δημοσ.
29 λεπτά πριν, Glikos είπε

Man, είσαι ο ορισμός της παραπληροφόρησης στο συγκεκριμένο θέμα. Για αρχή, ο γιατρός δεν στέλνει τίποτα στον ΕΦΚΑ. Ο γιατρός δίνει μια βεβαίωση στην οποία αναφέρει ότι ο κος Παπαδόπουλος νοσηλεύθηκε σε εμάς και χρήζει αποχής από την εργασία του. Παλιά αυτή η βεβαίωση ήταν έντυπη, πλέον είναι και ηλεκτρονική με barcode. Αφού πάρει το χαρτί ο κος Παπαδόπουλος κάνει αίτημα για χορήγηση επιδόματος ασθενείας στη σελίδα του ΕΦΚΑ (δεν πηγαίνει πουθενά), αναφέροντας τον αριθμό της βεβαίωσης του ιατρού, τα στοιχεία του εργοδότη του, το διάστημα απουσίας (αν είναι χειρόγραφη, αν είναι ηλεκτρονική τα φέρνει αυτόματα το σύστημα) και τέλος το IBAN του. Αμέσως πρέπει να ενημερώσει τον εργοδότη του ώστε να μπει στην αντίστοιχη πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για εργοδότες και να επαληθεύσει τα στοιχεία του αIτήματος του κου Παπαδόπουλου. Μετά περιμένει ένα εύλογο χρονικό διάστημα και πληρώνεται από τον ΕΦΚΑ. Τέλος πρέπει να ζητήσει από τον ΕΦΚΑ το έντυπο με τα ποσά που έλαβε ως επίδομα ασθενείας και να το δώσει στον εργοδότη για να υπολογιστούν στη μισθοδοσία. 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...