Προς το περιεχόμενο

ΕΕΤΤ: Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά του SOMFY Connected wired thermostat


insomnia.gr

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Members

Η ΕΕΤΤ ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό για τα μέτρα απαγόρευσης διάθεσης στην αγορά του ραδιοεξοπλισμού με την ονομασία “SOMFY Connected wired thermostat”. Για το συγκεκριμένο προϊόν, μετά από έλεγχο ως προς τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2024/53/EΕ που έχει εναρμονισθεί στην ελληνική νομοθεσία με το ΠΔ 98/2017, διαπιστώθηκαν τυπικές μη συμμορφώσεις. Αφού μετά από επανειλημμένα αιτήματα της ΕΕΤΤ, οι τυπικές μη συμμορφώσεις δεν αναιρέθηκαν στο σύνολό τους, η ΕΕΤΤ έλαβε την Απόφαση 1082/1/04-09-2023 με θέμα «Απαγόρευση διαθεσιμότητας στην αγορά του προϊόντος με την εμπορική ονομασία “SOMFY Connected wired thermostat” που κατασκευάζεται από την εταιρεία “Somfy Activities SA”, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β/5820/05-10-2023.

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αποφάσεις, καλούνται οι σχετικοί οικονομικοί φορείς να παύσουν τη διάθεση στην αγορά του εν λόγω προϊόντος.

image.jpeg  image.jpeg

  • Like 1
  • Confused 1
  • Sad 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε ΕΕΤΤ: Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά του SOMFY Connected wired thermostat

"Η οδηγία 2014/53/ΕΕ (RED) για τον ραδιοεξοπλισμό θεσπίζει κανονιστικό πλαίσιο για τη διάθεση ραδιοεξοπλισμού στην αγορά. Εξασφαλίζει μια ενιαία αγορά ραδιοεξοπλισμού με τον καθορισμό βασικών απαιτήσεων για την ασφάλεια και την υγεία, την ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα και την αποδοτική χρήση του ραδιοφάσματος. Παρέχει επίσης τη βάση για περαιτέρω ρύθμιση που διέπει ορισμένες πρόσθετες πτυχές. Αυτά περιλαμβάνουν τεχνικά χαρακτηριστικά για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, των προσωπικών δεδομένων και της απάτης. Επιπλέον, πρόσθετες πτυχές καλύπτουν τη διαλειτουργικότητα, την πρόσβαση σε υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τη συμμόρφωση όσον αφορά τον συνδυασμό ραδιοεξοπλισμού και λογισμικού."

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καταρχήν δεν είναι η Οδηγία 2024/53/EΕ αλλά η οδηγία 2014/53/EΕ (εδώ), πρώτον γιατί ακόμα δεν έχει έρθει το 2024 😃 και δεύτερον ένα Προεδρικό διάταγμα πρέπει να έπεται μιας οδηγίας [Π.Δ.98/2017 ΦΕΚ: 139/Α/20.09.2017 - Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας προς την Οδηγία 2014/53/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16ης Απριλίου 2014 (ΕΕ L 153/22.05.2014) σχετικά με την διαθεσιμότητα ραδιοεξοπλισμού στην αγορά και την κατάργηση της Οδηγίας 1999/5/ΕΚ)]. 

Σύμφωνα με την οδηγία Άρθρο 2 - Ορισμοί, παραγ. 1, εδάφ. 1) ορίζεται ως «ραδιοεξοπλισμός»: ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό προϊόν που εκούσια εκπέμπει και/ή λαμβάνει ραδιοκύματα για σκοπούς ραδιοεπικοινωνίας και/ή ραδιοπροσδιορισμού, ή ηλεκτρικό ή ηλεκτρονικό προϊόν που πρέπει να συμπληρωθεί με εξάρτημα, όπως π.χ. κεραία, ώστε εκούσια να εκπέμπει και/ή να λαμβάνει ραδιοκύματα για σκοπούς ραδιοεπικοινωνίας και/ή ραδιοπροσδιορισμού. 

Σύμφωνα με το Recital 6 "Για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική χρήση του ραδιοφάσματος ώστε να αποφευχθούν οι επιβλαβείς παρεμβολές, ο εξοπλισμός αυτός θα πρέπει να εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας οδηγίας." 

Σύμφωνα με τον Νόμο 4070/2012 (εδώ), Άρθρο 2 - Ορισμοί, Α. Ορισμοί ηλεκτρονικών επικοινωνιών (Ευρωπαϊκού δικαίου), στοιχείο κγ) ορίζονται ως «Επιβλαβείς παρεμβολές»: Οι παρεμβολές οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη λειτουργία υπηρεσίας ραδιοπλοήγησης ή άλλων υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς και αυτές που με οποιονδήποτε άλλο τρόπο υποβαθμίζουν σοβαρά, εμποδίζουν ή επανειλημμένα διακόπτουν μία υπηρεσία ραδιοεπικοινωνιών που λειτουργεί σύμφωνα με τους ισχύοντες διεθνείς, κοινοτικούς ή εθνικούς κανονισμούς.

Ως εκ τούτου, η επιτροπή μετά από έλεγχο, προφανώς διαπίστωσε ότι το εν λόγω προϊόν δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και του προεδρικού διατάγματος (εδώ) και δημιουργεί, είτε με κάποιο τρόπο «Επιβλαβείς παρεμβολές», ή με κάποιον άλλο τρόπο δε συμμορφώνεται με την οδηγία και την υφιστάμενη νομοθεσία.

Επεξ/σία από JPaxilleas
  • Like 3
  • Thanks 5
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξανα μανα Ενσυρματος δεν ειναι αυτος????

Στις 27/10/2023 στις 11:39 ΠΜ, insomnia.gr είπε

 

 

Στις 27/10/2023 στις 11:39 ΠΜ, insomnia.gr είπε

Λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω αποφάσεις, καλούνται οι σχετικοί οικονομικοί φορείς να παύσουν τη διάθεση στην αγορά του εν λόγω προϊόντος.

image.jpeg

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην Απόφαση 1082/1/04-09-2023 της ΕΕΤΤ (εδώ – στις τέσσερις πρώτες σελίδες) περιγράφονται ακριβώς οι λόγοι της μη συμμόρφωσης και ως εκ τούτου της απόφασης της EETT.

Tο προϊόν με την εμπορική ονομασία «SOMFY Connected wired thermostat», είναι τύπος συσκευής Έξυπνος θερμοστάτης Wi-Fi και άρα θεωρείται ασύρματο (χρησιμοποιεί Wi-Fi, άρα ραδιοκύματα - στις συχνότητες 2,4 GHz ή 5 GHz - για να συνδέσει την κύρια συσκευή με άλλη συσκευή π.χ. το thermostat gateway του προϊόντος ή το κινητό).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

To wifi που ακριβως παραβιαζει το φασμα και ποιο φασμα?????

Η somfy εινα επώνυμη και απο τις καλυτερες στο είδος με 100 αδες παρομοια προιοντα στην Ελλαδα χωρίς κανενα προβλημα.

Εγω απο τα λιγα που διαβασα καταλαβα οτι απο τα εγραφα που προσκομιστηκαν για το προιον δεν  μπορεσαν να αποδειξουν την συμορφωση του με την ελληνική νομοθεσια .Το προβλημα ηταν η ελλιπείς τεκμηρίωση των χαρακτηριστικων του προϊόντος απο τον εισαγωγεα και οχι το προιον

Επεξ/σία από filipprin
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Που αναφέρθηκε ότι το Wi-Fi παραβιαζει το φασμα και ποιο φασμα; Αναφέρθηκε το Wi-Fi για να επισημανθεί για ποιο λόγο η συσκευή εντάσσεται στο πλαίσιο της σχετικής νομοθεσίας. Παράλληλα, επισημάνθηκε το εξής "Ως εκ τούτου, η επιτροπή μετά από έλεγχο, προφανώς διαπίστωσε ότι το εν λόγω προϊόν δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας και του προεδρικού διατάγματος και δημιουργεί, είτε με κάποιο τρόπο «Επιβλαβείς παρεμβολές», ή με κάποιον άλλο τρόπο δε συμμορφώνεται με την οδηγία και την υφιστάμενη νομοθεσία". 

Το είπες μόνο σου. Ήταν ελλιπείς η τεκμηρίωση των χαρακτηριστικων του προϊόντος απο τον εισαγωγεα και οχι το προιον. Το ότι δε συμμορφώνεται με την οδηγία και την υφιστάμενη νομοθεσία (Π.Δ.), δηλαδή με μη τυπικές συμμορφώσειςπροφανώς δε σημαίνει ότι το προϊόν είναι κακό (αυτό θεωρώ προκύπτει επίσης ξεκάθαρα και από την ίδια την απόφαση)

Παράλληλα, ζούμε μέσα σε ένα κόσμο που είναι γεμάτο Wi-Fi 😀 το οποίο είναι φυσικά ακίνδυνο. Μια και το έφερε η κουβένατα η συχνότητα των Wi-Fi συσκευών που χρησιμοποιούμε κατά κόρον όλοι μας, βρίσκεται μεταξύ των 2.4 και 5 GHz. Όσον αφορά στο ηλεκτρομαγνητικό φάσμα, βρίσκεται ανάμεσα στα κινητά και το τηλεκοντρόλ μας και αποφεύγοντας πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, απέχει κατά πολύ από εκείνες τις ακτινοβολίες που μπορούν να προξενήσουν προβλήματα στον άνθρωπο.  

Να το πω διαφορετικά, από άποψη ακτινοβολίας, κινδυνεύουμε περισσότερο όταν περπατάμε στο δρόμο μια ηλιόλουστη μέρα ή καθόμαστε με τις ώρες στην παραλία το καλοκαίρι, από το να είμαστε εκτεθειμένοι στην ακτινοβολία του Wi-Fi. 

Τώρα επειδή υπάρχουν και άλλες συκευές που χρησιμοποιούν το ίδο εύρος συχνοτήτων και κάποιος μπορεί να πει γιατί αυτές είναι επικύνδυνες, να αναφερθεί ότι η διαφορά είναι στην ισχύ της ακτινοβολίας και στο που οι συσκευές την εστιάζουν.  

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο θέμα της ακτινοβολίας, πριν 8 χρόνια είχα δανειστεί ένα μηχάνημα που έκανε μετρήσεις και η η συσκευή που είχε μακράν την περισσότερη ακτινοβολία ήταν η βάση του ασύρματου τηλεφώνου (παλιό dect), την οποία ήδη είχα σε κάπως απομακρυσμένο χώρο. Στο κινητό θυμάμαι πως ακόμα και λίγα εκατοστά απόσταση ρίχνανε πολύ την μέτρηση, ενώ το το wifi έδινε χαμηλή μέτρηση. Δυστυχώς τότε δεν είχα τον somfy  🙂

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Το θέμα έχει κλειδωθεί
Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...