Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
4 ώρες πριν, ekrepali είπε

Μετά από covid, ενεργειακή κρίση κλπ συρικνώθηκαν οι τζίροι και τα περιθώρια κέρδους. Το 50% των μικρομεσαίων Ε.Ε δουλεύουμε πλέον απ'το πρωί ως το βράδυ για 700 - 800 το μήνα (εγώ δεν έχω υπαλλήλους), παλεύοντας να ανταγωνιστούμε τους "μεγάλους" του κάθε τομέα. Όποιος θέλει ας το πιστέψει, όποιος θέλει ας μη το πιστέψει.

Σπίτι/αυτοκίνητο δεν έχω στο όνομα μου, επιλογή δική μου είναι να ζω με τόσα και να μην έχω αφεντικά πάνω απ'το κεφάλι μου. Αυτό που δε μου αρέσει είναι ο επιθετικός τόνος μερικών συμφορουμητών, σε στύλ "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα".

Πρέπει να καταλάβουμε πως όποιο μέτρο κι αν παρθεί σε οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα, έχει επίδραση σε όλους μας. Θα επιβαρυνθεί πχ κάποιος επαγγελματίας με 1000 ευρώ παραπάνω φόρο το χρόνο, θα κόψει μερικές δηλωμένες ώρες απ'τους υπαλλήλους, θα χαθούν εισφορές κλπ. Οπότε τι καταφέραμε... μια τρύπα στο νερό.

Όλο λέμε να βρεθεί μια φόρμουλα φορολογίας και εισφορών που να δίνουν κίνητρα, κι όλο καταλήγουμε σε τιμωρητικά οριζόντια μέτρα. Αυτά από μένα...

Δηλ μας λες ξεδιάντροπα ότι αν                     "τολμήσουν" να με φορολογήσουν , θα απολύσω δύο τρεις , θα πάρω δύο πάκηδες μαύρα και εσείς θα βγείτε ζημειωμένοι. 

Δεν εννοώ εσένα προσωπικά , αφού λες ότι δουλεύεις μόνος σου , αλλά για άλλους του συναφιού. 

• Απαντ. 193
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοφιλείς Ημέρες

Δημοσ.
56 λεπτά πριν, Skrobo είπε

Ειναι πάρα πολύ συνηθισμένο άτομα να ανοίγουν μαγαζί (συνήθως κάτι σε εστίαση ή λιανέμποριο) ώστε να βγάζουν έναν μισθό. Στην πιάτσα το ονομάζουμε "μου αγοράζω θέση εργασίας". 

Εξακολουθώ να θεωρώ σχεδόν ανοησία κάποιος να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία για τόσα λίγα.

Κοιτάω στη γειτονιά μου και σκέφτομαι την κομμώτρια, το ζευγάρι που έχει ψιλικατζίδικο και είναι κάθε μέρα απ' το πρωί μέχρι το βράδυ και λέω δε γίνεται να ανοίγουν κάθε μέρα την επιχείρησή τους για 30€ καθαρά κατ' άτομο. Γιατί δεν είναι απλά τι βάζεις στην τσέπη σου, είναι και τι δίνεις απ' το είναι σου για αυτά τα 30€.

Αλλά γι' αυτό ρωτάω για τι δουλειές μιλάμε, μπορεί να μου διαφεύγει κάτι.

• Like 2
Δημοσ.
3 minutes ago, phanispal said:

Εξακολουθώ να θεωρώ σχεδόν ανοησία κάποιος να μπαίνει σε αυτή τη διαδικασία για τόσα λίγα.

Κοιτάω στη γειτονιά μου και σκέφτομαι την κομμώτρια, το ζευγάρι που έχει ψιλικατζίδικο και είναι κάθε μέρα απ' το πρωί μέχρι το βράδυ και λέω δε γίνεται να ανοίγουν κάθε μέρα την επιχείρησή τους για 30€ καθαρά κατ' άτομο. Γιατί δεν είναι απλά τι βάζεις στην τσέπη σου, είναι και τι δίνεις απ' το είναι σου για αυτά τα 30€.

Αλλά γι' αυτό ρωτάω για τι δουλειές μιλάμε, μπορεί να μου διαφεύγει κάτι.

Αλήθεια, πως ξέρεις ότι το συγκεκριμένο κομμωτήριο και το συγκεκριμένο ψιλικατζίδικο δηλώνουν 10.000€ το χρόνο; Μήπως δηλώνουν 20 ή 30;

Επίσης όλοι αυτοί πιστεύεις πως έχουν κάποια εναλλακτική; Δηλαδή πως αν αποφασίσουν να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους θα μπορέσουν να βρουν πανεύκολα και άμεσα την ίδια δουλειά ως υπάλληλοι με τα ίδια χρήματα χωρίς να έχουν κανέναν πάνω από το κεφάλι τους;

Πάντως άσχετα με το τι κάνουν αυτά τα μαγαζιά στη γειτονιά σου, από τη στιγμή που το κράτος αντιμετωπίζει τον ΕΕ εξ ορισμού ως φοροφυγά αποκλείοντας τον από το αφορολόγητο, επιβάλλοντας του φόρο επιτηδεύματος κτλ κτλ, θα ήταν τουλάχιστον ηλίθιος αν μπορούσε να φοροδιαφύγει και δεν το κάνει.

• Like 3
Δημοσ.
1 hour ago, phanispal said:

Αδυνατώ να πιστέψω ότι κάποιος γίνεται ΕΕ για τον κατώτατο σχεδόν μισθό, αλλά επειδή δε σε θεωρώ troll, θα ήθελα να μάθω τι σόι δουλειά κάνεις εσύ και άλλοι που υποστηρίζετε ότι αξίζει να είσαι ΕΕ για 700€.

Υποτίθεται ότι γίνεσαι ΕΕ για να φύγεις από το υπαλληλίκι και τα 700€. Και δε θα δεχτώ ως μοναδικό επιχείρημα, το "δε θέλω να έχω κανέναν πάνω απ' το κεφάλι μου".

Kανείς δεν έγινε ΕΕ για τα 700 και τα 800 ευρώ. Ζήσαμε πολύ καλύτερες μέρες και τώρα κάνουμε πάρτυ αν μας μείνει κάνα χιλιάρικο. Κάποιος που δεν έχει ανοίξει ποτέ δική του επιχείρηση δε μπορεί να κατανοήσει το τεράστιο κόστος των λειτουργικών εξόδων... μιλάμε για αφαίμαξη. Άσε στην άκρη τη φορολογία...

Τα ενοίκια τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφύγει! Χιλιάδες επαγγελματικές στέγες κατέληξαν σε τράπεζες λόγω χρεών. Από αυτές που απέμειναν (και δεν έχουν τη παραμικρή αυθαιρεσία), λίγες είναι αυτές που έχουν κατάλληλα τετραγωνικά και αποθηκευτικό χώρο ώστε να μπορέσεις να πάρεις άδεια λειτουργίας για να κάνεις αυτό που θες. Οπότε οι ιδιοκτήτες βαράνε στο ψαχνό. Ρεύμα όπως ανέφερα, 0.06Ε/Κwh το 2020... 0.60Ε/Κwh στο τέλος του 2021. Δώσανε κάτι ψωροεπιδοτήσεις, μερικές εκ των οποίων δεν τις έχουμε εισπράξει ακόμα.

Eπί χρόνια είχαμε μια σταθερή πελατεία, ένα καλό τζίρο, ένα καλό κέρδος. Τα λειτουργικά έξοδα αυξήθηκαν. Η αγοραστική δύναμη των πελατών μειώθηκε. Οι τιμές των προϊόντων αυξήθηκαν, το κέρδος μας έπρεπε να μειωθεί για να παραμείνουν οι τιμές ανταγωνιστικές. Κόψε απο δω, κόψε από κεί... τα έσοδα έπεσαν αναπόφευκτα.

Όσο για το επιχείρημα ""δε θέλω να έχω κανέναν πάνω απ' το κεφάλι μου", γιατί δε μπορείς να το δεχτείς; Γιατί να πάω να δουλέψω στον ιδιωτικό τομέα για 200-300 παραπάνω το μήνα και να'χω κάποιον κάθε μέρα να μου γ##### τη ψυχολογία;

Εγώ το μαγαζί μου το ανοίγω ό,τι ώρα θέλω, το κλείνω ό,τι ώρα θέλω, κυριακές-αργίες αν θέλω μένω ανοιχτά, αν δω ότι δεν έχει κίνηση το κλείνω και πάω καμιά βόλτα. Συναναστρέφομαι με εκατοντάδες κόσμο κάθε μέρα, κάνω χαβαλέ, κι όταν δεν έχει κίνηση κάθομαι πίνω καφέ και διαβάζω insomnia. Αν αυτό είναι έγκλημα, ας φορολογηθεί για 10 χιλιάρικα.

1 hour ago, 1comment said:

Αν ο τζίρος είναι 100% ως 200% παραπάνω από το μέσο όρο τζίρου του καδ, τότε φτάνει μέχρι και το διπλάσιο το τεκμαρτό. Αν π.χ. εγώ έχω τζίρο 50Κ και ο καδ μ.ο. 10Κ, θα μου λογίσει τεκμαρτό 10920Χ2. Τζίρο, όχι κέρδος.

Δηλαδή μια επιχείρηση που δουλεύει με μικρό περιθώριο κέρδους κι έχει μεγαλύτερο τζίρο αλλά ίδια καθαρά κέρδη, θα πληρώσει διπλάσιο τεκμαρτό; 🤪

• Like 2
Δημοσ.
51 minutes ago, Anastazio said:

Το δυστυχώς δεν το καταλαβαίνω. Δε με αφορά το κράτος και οι εισπράξεις του. Πεταμένα λεφτά.

Αυτό φαίνεται.  αλλά εδώ είσαι και ασχολείσαι με τις εισπράξεις του (φόροι)

Δημοσ.

Με λίγα λόγια το φορολογικό σύστημα έγινε πιο άδικο για να αντιμετωπιστεί η αδικία της φοροδιαφυγής.

Ευχαριστούμε κυβέρνηση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 λεπτά πριν, ekrepali είπε

Δηλαδή μια επιχείρηση που δουλεύει με μικρό περιθώριο κέρδους κι έχει μεγαλύτερο τζίρο αλλά ίδια καθαρά κέρδη, θα πληρώσει διπλάσιο τεκμαρτό; 🤪

Β. με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ:
• 35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
• 70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων
• 100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

Επεξ/σία από 1comment
Δημοσ.
3 ώρες πριν, giwfys είπε

Για καποιο λογο ολες οι πιο προχωρημενες χωρες εχουν τουλαχιστον τους μισους ΕΕ απο εμας.. https://data.oecd.org/emp/self-employment-rate.htm

Επειδή μιλά με ποσοστά % of employment το chart αυτό, μήπως να κοίταζες και το γενικό employment rate? Σε απόλυτα νούμερα επί του γενικού πληθυσμού ίσως η διαφορά να μην είναι όσο μεγάλη νομίζεις.

image.png.e869b169572da6bc45e59174e8c89b68.png

1 ώρα πριν, SB_1957 είπε

Το ίδιο κι εγώ. Αν βγάλω ως υπάλληλος 20000 και αποφασίσω την επόμενη χρονιά να αράξω στο χωριό μου να φυτεύω ντομάτες και να ταίζω κότες πάλι θα πληρώσω φόρο για το τεκμαρτό γιατί δεν θα έχω κάνει αγορές 30%!

Στο ξαναλέω. Αν εσύ είσαι συνεπής θα πρέπει να χαίρεσαι που γίνεται προσπάθεια να φορολογηθούν και οι υπόλοιποι, που είναι πλειοψηφία. 

Ναι οκ, όμως εγώ όταν θα πάω στο χωριό μου να αράξω θα συνεχίζω να πληρώνω εισφορές, από τα προηγούμενα κέρδη μου (ίσως λάθος φράση "το κλείνω" που έγραψα πριν, δεν κάνω κλείσιμο βιβλίων). Εσύ θα είσαι άεργος κατ'επιλογή. Ποιος δεν κάνει 30% έξοδα με κάρτα εν τω μεταξύ; Αυτός που κυκλοφορεί με μαύρα μόνο ή που τον ταΐζουν άλλοι.

Και ναι, είμαι συνεπής, αλλά χρόνια τώρα το πληρώνω με το τέλος επιτηδεύματος κ.α. επειδή το κράτος ολιγωρεί και με θεωρεί de facto κλέφτη.

Spoiler

Έχω δουλέψει μαύρα ως πιτσιρικάς, ναι - και το μετανιώνω κιόλας. Μάντεψε σε ποιον (άσχετο με το τι κάνω τώρα) κλάδο.

Δημοσ.
10 λεπτά πριν, fotis1997 είπε

Με λίγα λόγια το φορολογικό σύστημα έγινε πιο άδικο για να αντιμετωπιστεί η αδικία της φοροδιαφυγής.

Ευχαριστούμε κυβέρνηση.

Μάλιστα ο υφυπουργός είπε ότι το κάνουν γιατί θέλουν η ααδε να ασχοληθεί με τα μεγάλα ψάρια (κοινώς όχι με τους ε.ε που θα έχουν απόκλιση 100-200 ευρω). Επειδή δηλαδή δεν μπορούν να πιάσουν τη φοροδιαφυγή, σου λένε "σε αντιμετωπίζουμε προληπτικά ως φοροφυγά ακόμα κι αν δεν είσαι".

Δημοσ.

Όποιος κλαίει που το κράτος των εφοπλιστών, βιομηχάνων, τραπεζιτών δρα κατα τα συμφέροντα των αφεντικών του, καλό είναι να επανέλθει στην πραγματικότητα και είτε να διεκδικήσει με αγώνες είτε να προσπαθήσει δια του "καινοτόμου επιχειρείν" να περάσει στην παρέα των ανωτέρω "πετυχημένων". Γενικά πάντως, η κλάψα κούρασε. 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, sdikr είπε

Ναι μόνο αυτό βάζουν

Εχω γνωστό εφοριακό και μου είχε πει ότι μέχρι και μονοπετρο έχουν βάλει στα έξοδα: δώρο σε πελάτισσα.

10 λεπτά πριν, 1comment είπε

Μάλιστα ο υφυπουργός είπε ότι το κάνουν γιατί θέλουν η ααδε να ασχοληθεί με τα μεγάλα ψάρια (κοινώς όχι με τους ε.ε που θα έχουν απόκλιση 100-200 ευρω). Επειδή δηλαδή δεν μπορούν να πιάσουν τη φοροδιαφυγή, σου λένε "σε αντιμετωπίζουμε προληπτικά ως φοροφυγά ακόμα κι αν δεν είσαι".

Η ουσία είναι η εξής:

Αν φοροδιαφευγεις πχ 1.000€ και σου τσιμπούν ΤΩΡΑ τα 800€, πάλι στο κέρδος είσαι.

• Like 1
Δημοσ.

Το αστείο είναι ότι θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 23 (ερωτήθηκαν και το επιβεβαίωσαν) αλλά η έκπτωση 25-50% στο τέλος επιτηδ. θα ισχύει από το 24!

• Confused 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, GREGORYMO είπε

Εχω γνωστό εφοριακό και μου είχε πει ότι μέχρι και μονοπετρο έχουν βάλει στα έξοδα: δώρο σε πελάτισσα.

Ακούγεται χαρακτηριστική περίπτωση μικροεπαγγελματία...

Αντί να περιοριστούν οι άκυρες κατηγορίες εξόδων, που όλα αυτόματα περνάνε πια, ας τους πετσοκόψουμε όλους. 

Δημοσ.
Just now, sdikr said:

Αυτό φαίνεται.  αλλά εδώ είσαι και ασχολείσαι με τις εισπράξεις του (φόροι)

Χαιρομαι που βλεπεις καλα. Ναι ασχολουμαι,ειναι "διασκεδαστικο" που ασχολουμαστε με φραγκοδιφραγκα ενω πληρωνουμε πχ την βενζινη 2 ευρω στο πουθενισταν και παρολα αυτα δε φτανει να τους ταισουμε. Κυνηγαμε ταβερνιαριδες για να αυξησουμε το ΑΕΠ και χαριζουμε στο λατση το ελληνικο για να φτιαξει ουρανοξυστη γιατι ως γνωστων ετσι ανεβαινουν ΑΕΠια,με μπετα. Τεσπα τζαμπα bandwidth.

• Like 3
Δημοσ.

Κάτσε κάτσε... να πιάσω πρώτα το προηγούμενο παράδειγμα.

Αν π.χ. εγώ έχω τζίρο 50Κ και ο καδ μ.ο. 10Κ, θα μου λογίσει τεκμαρτό 10920Χ2

Ας πούμε ότι ένα κατάστημα με τζίρο 100.000 έχει καθαρά 9000ευρώ

Ας πουμε ότι ο μ.ο. ΚΑΔ έχει τζίρο 50Κ με καθαρά 9000ευρώ

Πώς βγάζει το κράτος το συμπέρασμα ότι αυτός με τον τζίρο 100000 κρύβει εισόδημα; Μπορεί δηλαδή αυτός να έχει πολλές πωλήσεις με ποσοστό κέρδους 10%, ενώ οι άλλοι να έχουν λίγες πωλήσεις με ποσοστό κέρδους 50% και να βγάζουν τα ίδια καθαρά.

Θα τιμωρηθεί δηλαδή με μεγαλύτερο φόρο το μαγαζί που πουλάει φτηνά;

Στο άλλο που είπες...

Just now, 1comment said:

Αν έχει μικρότερο τζίρο από το μέσο όρο του καδ, τότε θα φορολογηθεί με παραπάνω τεκμήριο μόνο αν το δηλωθέν εισόδημα είναι μικρότερο του τεκμαρτού. Αυτό ισχύει γενικά. 

Δηλαδή όχι διπλασιασμός σ'αυτό, σωστά;

Just now, 1comment said:

Το αστείο είναι ότι θα εφαρμοστούν για τα εισοδήματα του 23 (ερωτήθηκαν και το επιβεβαίωσαν) αλλά η έκπτωση 25-50% στο τέλος επιτηδ. θα ισχύει από το 24!

Πλάκα κάνεις!! Ένας φίλος μου που έχει μαγαζί με κατεψυγμένα ψάρια, αγόρασε προσφάτως καινούργιο ψυγείο βούτα 5.000, εννοείται πάει στα έξοδα αυτό. Δηλαδή εκεί που θα'χε πχ 10.000 καθαρά, τώρα θα έχει 5.000 καθαρά... και θα'ρθει το κράτος να τον φορολογήσει τεκμαρτά για 10.000;

Επισκέπτης
Αυτό το θέμα είναι πλέον κλειστό για περαιτέρω απαντήσεις.
  • Δημιουργία νέου...