Προς το περιεχόμενο

Aeno Premium Eco Smart LED Heater Review


nchatz

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Με όσα συμβαίνουν στον κόσμο τα τελευταία χρόνια, είναι δύσκολο για πολλούς να διατηρήσουν το σπίτι ζεστό χωρίς να πληρώσουν υπέρογκα ποσά στον πάροχο ή σε καύσιμες ύλες. Εδώ έρχεται το Aeno Premium Eco LED Smart Heater, μια πρόταση που υπόσχεται καλή θέρμανση με προσιτό κόστος λειτουργίας, αλλά και σχεδιασμό ιδανικό για κάθε χώρο. Δοκιμάσαμε από πρώτο χέρι την συσκευή και παρακάτω αποτυπώνουμε την εμπειρία μας.

Εμφάνιση - Σχεδιασμός

Με μια ματιά, το Aeno Smart LED Heater (για συντομία) αφήνει την εντύπωση του κομψού, ακολουθώντας την πορεία του προκατόχου του ο οποίος έχει κερδίσει μάλιστα δύο βραβεία red Dot Awards 2023. Με πάχος μόλις 11mm, το γυάλινο πάνελ δεν θυμίζει συσκευή θέρμανσης αλλά διακοσμητικό. Σε πλάτος φτάνει περίπου το ένα μέτρο και σε ύψος τα 36.5 εκατοστά, οπότε κάλλιστα μπορεί να τοποθετηθεί στο πάτωμα κατά μήκος ενός τοίχου χρησιμοποιώντας τα πόδια που περιλαμβάνονται. Τα ποδαράκια έχουν αρκετό μήκος μπρος και πίσω από το πάνελ, που κεντράρεται σε αυτά, οπότε είναι σταθερό και δεν γέρνει μπρος ή πίσω. Επιπλέον, είναι εντελώς επίπεδα οπότε δύσκολα θα σκοντάψει κανείς ή ρίξει τη συσκευή περνώντας από κοντά της, ενώ μπορούν να μπουν και κάτω από έπιπλα εύκολα.

image.jpeg

AENO_Smart_Heater_5.jpg

Στη συσκευασία περιλαμβάνονται βάσεις στήριξης για επιτοίχια τοποθέτηση, κάτι που δεν δοκιμάσαμε καθώς η συσκευή έπρεπε να επιστραφεί. Μπορεί να τοποθετηθεί οριζόντια ή κάθετα στον τοίχο δίχως να επηρεαστεί η λειτουργία της. Το σώμα της συσκευής είναι κατασκευασμένο από γυαλί, με μια ενδιάμεση «φέτα» από μέταλλο, στην οποία περιλαμβάνεται όλος ο τεχνικός σκελετός της συσκευής.

image.jpegπαραδείγματα εγκατάστασης

Οι γυάλινες επιφάνειες είναι γυαλιστερές και καθαρές από άποψης λογοτύπων -μόνο ένα μικρό σήμα της εταιρείας υπάρχει στη μια γωνία- οπότε ακόμη κι αν τοποθετηθεί σε τοίχο, θα ταιριάξει με οποιαδήποτε διακόσμηση αφού «εξαφανίζεται» και εναρμονίζεται με τον χώρο. Διατίθεται σε λευκό και μαύρο χρώμα γυαλιού και στα χέρια μας ήρθε το λευκό. Τα πόδια είναι κατασκευασμένα από επεξεργασμένο αλουμίνιο, όπως και οι βραχίονες τοποθέτησεις σε τοίχο, δίνοντάς μας την εντύπωση μιας καλής κατασκευής για όσο διάστημα τα χρησιμοποιήσαμε.

image.jpeg

Στην πλάτη βρίσκεται ένα μικρό κουτί που εξέχει (3-4 εκατοστά) από την υπόλοιπη πλάτη, στο οποίο βρίσκεται η μονάδα και τα πλήκτρα χειρισμού, μια οθόνη LED για την εμφάνιση της θερμοκρασίας και η υποδοχή του καλωδίου πρίζας. Το πάνελ είναι πολύ λιτό, έχοντας μόνο πλήκτρα αυξομείωσης θερμοκρασίας, “Smart” για αυτόματη λειτουργία και πλήκτρο ενεργοποίησης. Η οθόνη είναι ευκρινής και φωτεινή, χωρίς πολλές πληροφορίες που ούτως ή άλλως δεν έχουν ιδιαίτερη χρησιμότητα σε ένα απλό καθημερινό σενάριο. Το μοναδικό που μας προβλημάτισε είναι η θέση της μονάδας στην δεξιά άκρη του πάνελ, καθώς εξυπηρετεί όσο είναι στο πάτωμα, όμως αν τοποθετηθεί στον τοίχο τότε θα βρίσκεται επάνω ή κάτω κάνοντας δύσκολο τον χειρισμό και την ανάγνωση της οθόνης. Βέβαια από την άλλη, έχετε το smartphone σας.

Χαρακτηριστικά – Απόδοση

Περνάμε στο κομμάτι της απόδοσης, ξεκινώντας με την τεχνολογία που χρησιμοποιείται. Το Aeno Smart LED Heater θερμαίνει τον αέρα μέσω υπερύθρων και όχι μέσω καυτού αέρα ή παρόμοιου τρόπου. Τα οφέλη του συγκεκριμένου τρόπου είναι αρκετά, έχοντας να κάνουν με την κατανάλωση και την γενικότερη εμπειρία με τη συσκευή.

image.jpeg

Για αρχή, το Aeno Smart LED Heater είναι αθόρυβο καθώς δεν χρησιμοποιεί ανεμιστήρα για να σπρώχνει ζεστό αέρα στον χώρο, οπότε μπορεί να λειτουργεί συνεχώς σε ένα δωμάτιο και να ενοχλήσει ποτέ. Επιπλέον, εφόσον δεν επηρεάζει την κυκλοφορία του αέρα μέσα στο δωμάτιο, είναι απίθανο να ενοχλήσει κάποιον που έχει ευαισθησία π.χ. σε σωματίδια σκόνης τα οποία ένα αερόθερμο θα φυσούσε στο δωμάτιο, ούτε ξεραίνει την ατμόσφαιρα.

Ένα μεγάλο ατού των θερμαντικών σωμάτων υπερύθρων είναι η χαμηλή κατανάλωση. Η Aeno υπόσχεται μέγιστη κατανάλωση στα 700W, δηλαδή στους 120°C και πολύ χαμηλότερη στους 60°C – ανάμεσα σε αυτές τις δύο θερμοκρασίες μπορεί να ρυθμιστεί η λειτουργία της συσκευής. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σχετικά μεγάλα δωμάτια, ενώ η ιδανική απόσταση από ένα άτομο είναι στο 1.5 μέτρο. Ο τρόπος που λειτουργούν τα πάνελ υπερύθρων είναι άμεσος, θερμαίνοντας ομοιόμορφα και ταχύτατα χωρίς να περιορίζονται σε μια κατεύθυνση.

image.jpeg

Με όλα αυτά κατά νου, δοκιμάσαμε να ζεστάνουμε ένα δωμάτιο 17 τετραγωνικών, ορθογώνιας διάταξης με το Aeno Smart LED Heater να «κοιτάζει» κατά μήκος από άκρη σε άκρη. Στη ρύθμιση των 60°C χρειάστηκε περίπου μιάμιση ώρα για να ανεβάσει τη θερμοκρασία δωματίου κατά 3 βαθμούς, από τους 18°C στους 21°C. Έχοντας το θερμαντικό κοντά, νιώθαμε την θερμότητα που δημιουργούσε όμως δεν συγκεντρωνόταν σε ένα σημείο, όπως θα έκανε ένα αερόθερμο και φυσικά, δουλεύαμε στο γραφείο για ώρες χωρίς να παράγει τον παραμικρό θόρυβο όσο λειτουργούσε.

Στη μιάμιση αυτή ώρα, κατανάλωσε περίπου 0.4kWh όπως μας ενημέρωσε το συνοδευτικό app της συσκευής. Στην δωρεάν εφαρμογή της Aeno καταγράφεται η κατανάλωση ανά ημέρα και ανά μήνα, οπότε δοκιμάσαμε να το χρησιμοποιήσουμε για μια ολόκληρη ημέρα σε Smart Mode και να δούμε τα αποτελέσματα. Σκοπός του Smart Mode είναι να διατηρείται η θερμοκρασία δωματίου σε έναν Χ στόχο, 20°C ας πούμε. Όταν φτάσει την θερμοκρασία αυτή σταματάει να λειτουργεί και ενεργοποιείται ξανά όταν η θερμοκρασία πέσει, κάνοντας οικονομία αφού δεν λειτουργεί ασταμάτητα. Σε μια ημέρα όπου είχαμε ως στόχο τους 20°C στο δωμάτιο αυτό, κατανάλωσε περίπου 1.5kWh, αποδεικνύοντας ότι πράγματι είναι μια αξιόλογη λύση αν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη το ζήτημα της κατανάλωσης.

Μέσω του app καταφέραμε να συνδέσουμε τη συσκευή στο οικιακό δίκτυο συσκευών Alexa (διαθέτει συμβατότητα και με Google Home). Βασικός σκοπός ήταν να δούμε πόσο καλά ανταποκρίνεται σε φωνητικές εντολές και να ενσωματωθεί σε ρουτίνες, πράγματα που έκανε δίχως πρόβλημα. Πέραν αυτών, η εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για απομακρυσμένο έλεγχο (ενεργοποίηση, απενεργοποίηση, ρύθμιση θερμοκρασίας). Μας φάνηκε ιδιαίτερα χρήσιμο όταν ήμασταν εκτός σπιτιού και θέλαμε να έχουμε ζεστό το δωμάτιο όταν γυρίσουμε, οπότε περίπου μια ώρα πριν φροντίσαμε μέσω του app να θέσουμε σε λειτουργία το Aeno Smart LED Heater. Γενικώς, η εφαρμογή δεν προσφέρει ιδιαίτερο βάθος, όπως υπολογισμό κόστους, όμως τα βασικά πράγματα που περιμέναμε να κάνει τα φέρνει πέρας απροβλημάτιστα.

image.jpeg

Προηγουμένως αναφερθήκαμε στα πόδια και τον σχεδιασμό τους, που κάνει δύσκολη την πτώση του θερμαντικού σώματος – αλλά όχι αδύνατη. Για τον λόγο αυτό, διαθέτει ενσωματωμένο αισθητήρα πτώσης που απενεργοποιεί την θέρμανση αν η συσκευή πέσει και ταυτόχρονα αποστέλλεται ενημέρωση μέσω της εφαρμογής, βγάζοντας παράλληλα έναν χαρακτηριστικό ήχο. Και αυτές δεν είναι οι μόνες δικλείδες ασφαλείας στις οποίες έχει προχωρήσει η AENO αφού μεταξύ άλλων διαθέτει κλείδωμα ασφαλείας για παιδιά, ενώ διαθέτει  προστασία ενάντια στην υπερθέρμανση.

Συμπέρασμα

Το Aeno Premium Eco Smart LED Heater είναι μια αναμφίβολα ποιοτική μοντέρνα συσκευή που κάνει όσα υπόσχεται χωρίς αστερίσκους. Ζεσταίνει ικανοποιητικά ακόμη και μεγάλα δωμάτια, κρατώντας χαμηλά την κατανάλωση ρεύματος. Παράλληλα, η εφαρμογή που το συνοδεύει προσφέρει αρκετές λειτουργίες ώστε να είναι πρακτική, όμως θα μπορούσε να πάει ένα βήμα παραπέρα στις παροχές. Σε κάθε περίπτωση, συνολικά πρόκειται για μια άψογη εναλλακτική πρόταση έναντι των «παραδοσιακών» συσκευών θέρμανσης.

Το κόστος της πρότασης της Aeno που δοκιμάσαμε έχει οριστεί στα 219,90€ (Φεβρουάριος 2024) ενώ η εταιρεία διαθέτει και άλλες παρόμοιες προτάσεις τις οποίες μπορείτε να βρείτε στους επιλεγμένους συνεργάτες της (PUBLIC, ΚΑΥΚΑΣ, ΚΩΤΣΟΒΟΛΟΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ).


Διαβάστε ολόκληρο το review

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ χαμηλή μου φαίνεται η κατανάλωση για να διατηρήσει θερμοκρασία τόσο υψηλή για ένα ολόκληρο 24ώρο. Εκτός αν το δωμάτιο, υπό νορμάλ συνθήκες είναι στους 19 βαθμούς στην χειρότερη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...