Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, ObeyWario! είπε

Αν τα υπολογίζω σωστά η χρέωση της Εθνικής για αγορές μετοχών στα ΧΑ είναι περίπου 0,6% οπότε στα 10000Ε θα είναι 60Ε;

Για κάποιον που δεν θέλει να κάνει συχνά συναλλαγές η λύση της εθνικής δεν είναι καλή επιλογή;

0,38% +εξοδα υπερ τριτων.Ναι καπου εκει ειναι

• Απαντ. 1,9k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
15 hours ago, somt said:

και να ρωτησω κάτι κι εγώ

άντε έχεις τα etf σου σε δολλάρια

με το δολλάριο που παει κατά διαολου πως τα γυρνάς σε ευρώ αν θες; ή είναι too soon για να σας νοιάζει;

Ή τα κρατάς σε $ (ακόμα δίνουν καλύτερα επιτόκια) ή βάζεις κάτω τα νούμερα και βλέπεις πόσο χαμένος (αν είσαι) βγαίνεις για να τα γυρίσεις σε €.

Edit : Επειδή έκανα κάτι αντίστοιχο, υπολόγισα ότι αν τα γυρίσω τώρα (τα έχω παρκαρισμένα σε savings $ της Revolut) θα χάσω 26,5% των κερδών μου.

Εξάλλου, αν είναι μακροχρόνιος ο στόχος σου, είτε σε €, είτε σε $, θα έχεις κέρδος. Απλά πρέπει να βρεις την κατάλληλη στιγμή να τα γυρίσεις.
Για αυτό λένε να επενδύουμε στο νόμισμά μας εμείς οι απλοί επενδυτές.

Επεξ/σία από csontheline
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, csontheline είπε

άντε έχεις τα etf σου σε δολλάρια

με το δολλάριο που παει κατά διαολου πως τα γυρνάς σε ευρώ αν θες; ή είναι too soon για να σας νοιάζει;

Προσωπικα θεωρω οτι ειμαι πιο ασφαλης οταν εχω αποταμιευσει σε δολλαρια

Παραλληλα ομως εχω και etf που ειναι χετζαρισμενα σε ευρω για να μειωσω το currency risk

Δημοσ.
Στις 20/8/2025 στις 11:07 ΠΜ, Silenzio είπε

καλημέρα,

προσπαθω να φτιαξω λογαριασμό στην interactive brokers.

Μία γνώμη, έλεγα να φτιάξω joint account να εχω και τη συζυγο (π.χ. πες οτι πεθανω) για ασφαλεια. Μήπως περιπλέκεται έτσι φορολογικά ? η απλά το δηλώνουμε και οι 2 στη φορολογικη δηλωση χωρια καμμια αλλη επιπτωση ?

έχει s&p 500 vuaa σωστά ? συγγνωμη ειμαι άσχετος

ευχαριστώ

Μπορείς να ορίσεις κληρονόμο στην Interactive Brokers, οπότε δεν χρειάζεται να κάνεις joint λογαριασμό.

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

μια βοήθεια επειδή είμαι ολίγον άσχετος.

εκτός των άλλων έχω κάποια χρήματα όπου ψάχνω να τα τοποθετήσω κάπου με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο αλλά όχι και τις γελοίες αποδόσεις των προθεσμιακών. Είναι χρήματα που θέλω και δε θέλω άμεση πρόσβαση. Δηλαδή ας είναι κλειστά αλλά για μικρά διαστήματα. Αντί να τα έχω σε λογαριασμό ταμιευτηρίου δηλαδή. Κάπως έτσι

Έπεσα πάνω στα αμερικάνικα ομόλογα και συγκεκριμένα στο SGOV.US (iShares 0-3 Month Treasury Bond ETF)

• ~4,5% απόδοση
  • 3μηνιαία
  • χαμηλό ρίσκο

Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν ποια η γνώμη σας και τι γίνεται από φορολογία. Πόσο θα είναι το καθαρό κέρδος;

Και τελευταίο, σε ποια πλατφόρμα θα μπορούσα να επενδύσω στο συγκεκριμένο ETF;. Στην trading 212 που χρησιμοποιώ, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Υπάρχει όμως στη freedom24 όπου έχω λογαριασμό αλλά δε ξέρω τι παίζει από χρεώσεις (δε την χρησιμοποιώ). Εκεί έχω μια προθεσμιακή που λήγει και έλεγα με τη λήξη όλα τα χρήματα να τα πάω στο SGOV.US

Επεξ/σία από b00mb00m
Δημοσ.
28 λεπτά πριν, b00mb00m είπε

μια βοήθεια επειδή είμαι ολίγον άσχετος.

εκτός των άλλων έχω κάποια χρήματα όπου ψάχνω να τα τοποθετήσω κάπου με το χαμηλότερο δυνατό ρίσκο αλλά όχι και τις γελοίες αποδόσεις των προθεσμιακών. Είναι χρήματα που θέλω και δε θέλω άμεση πρόσβαση. Δηλαδή ας είναι κλειστά αλλά για μικρά διαστήματα. Αντί να τα έχω σε λογαριασμό ταμιευτηρίου δηλαδή. Κάπως έτσι

Έπεσα πάνω στα αμερικάνικα ομόλογα και συγκεκριμένα στο SGOV.US (iShares 0-3 Month Treasury Bond ETF)

• ~4,5% απόδοση
  • 3μηνιαία
  • χαμηλό ρίσκο

Θα ήθελα να ρωτήσω λοιπόν ποια η γνώμη σας και τι γίνεται από φορολογία. Πόσο θα είναι το καθαρό κέρδος;

Και τελευταίο, σε ποια πλατφόρμα θα μπορούσα να επενδύσω στο συγκεκριμένο ETF;. Στην trading 212 που χρησιμοποιώ, δεν υπάρχει η δυνατότητα. Υπάρχει όμως στη freedom24 όπου έχω λογαριασμό αλλά δε ξέρω τι παίζει από χρεώσεις (δε την χρησιμοποιώ). Εκεί έχω μια προθεσμιακή που λήγει και έλεγα με τη λήξη όλα τα χρήματα να τα πάω στο SGOV.US

Πρέπει να δεις και την μετατροπή νομίσματος πόσο θα σου κοστίσει. Ακόμα αν κυλήσει το δολάριο από το 1.17 στο 1.22 όταν είναι να πουλήσεις θα βγεις και χαμένος.

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, Artman13 είπε

Πρέπει να δεις και την μετατροπή νομίσματος πόσο θα σου κοστίσει. Ακόμα αν κυλήσει το δολάριο από το 1.17 στο 1.22 όταν είναι να πουλήσεις θα βγεις και χαμένος.

άρα για να τα συγκεντρωσουμε και να βγάλω άκρη,

σαν επένδυση είναι όντως πολύ χαμηλού ρίσκου και το όποιο ρίσκο έρχεται κατα κάποιον τρόπο από εξωγενείς παράγοντες που είναι κυρίως

1. η ισοτιμία τη στιγμή της μετατροπής νομίσματος καθώς και
  2. το κόστος μετατροπής € - $ της κάθε επενδυτικής πλατφόρμας
  • Like 1
Δημοσ.
Στις 31/8/2025 στις 10:21 ΠΜ, b00mb00m είπε

άρα για να τα συγκεντρωσουμε και να βγάλω άκρη,

σαν επένδυση είναι όντως πολύ χαμηλού ρίσκου και το όποιο ρίσκο έρχεται κατα κάποιον τρόπο από εξωγενείς παράγοντες που είναι κυρίως

1. η ισοτιμία τη στιγμή της μετατροπής νομίσματος καθώς και
  2. το κόστος μετατροπής € - $ της κάθε επενδυτικής πλατφόρμας

Ο γενικός απλός κανόνας είναι ο εξής: επενδύουμε σε δολάρια, μόνον εφόσον, θεωρούμε ότι το δολάριο θα ανέβει και ποτέ γιατί έχει καλύτερη απόδοση σε σχέση με το ευρώ.

ΥΓ. Αρχίζουν και ανεβαίνουν πάλι τα έντοκα. Σήμερα στο 52 εβδομάδων έδωσε 1,97%. Κάτι πάει να γίνει.

• Like 1
Δημοσ.

η προμήθεια στη freedom24 είναι 0,02€ για καθε τεμάχιο?

Πχ για το ελληνικό ETF αν πάρεις 10000τμχ (περίπου 2,5€/τμχ) θα πληρώσεις όντως 200 ευρώ προμήθεια;

Δημοσ.

έχω λογαριασμό στην Trading 212 με στοιχεία κατοικίας ελλάδας.

Κάποια μερίσματα που πήρα από αμερικάνικες μετοχές έχουν φορολογηθεί με 30%.

Αν δε κάνω λάθος η Trading 212 δεν υποβάλει αυτόματα το W-8BEN για λογαριασμό μου ώστε ο φόρος να πέσει στο 15%; Δε θυμάμαι να μου ζητήθηκαν κάποια στοιχεία σε αντίθεση με την freedom 24 οπου εκεί μου ζητούσε να συμπληρώσω το W-8BEN. ( το οποίο δεν έχω κάνει διότι δεν έχω αμερικάνικες μετοχές σε αυτούς)

Με λίγα λόγια, είναι νορμαλ να γίνεται παρακράτηση 30%;

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

το 30% δεν το γλιτωνεις, δεν το χαρίζουν οι Ηπα.

Το ζητημα ειναι να γλιτωσεις την ελληνική φορολόγηση 5%.. αλλα και αυτο ειναι δυσκολο γιατί πιθανον η εφορία θα σου ζητήσει ένα σωρό εγγραφα μεταφρασεις κλπ.

εχω και εγώ καποιες μετοχες Ηπα αλλά δεν ξερω κατά πόσο αξίζει με 30% + φόρο.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
56 λεπτά πριν, The_Judas είπε

το 30% δεν το γλιτωνεις, δεν το χαρίζουν οι Ηπα.

Το ζητημα ειναι να γλιτωσεις την ελληνική φορολόγηση 5%.. αλλα και αυτο ειναι δυσκολο γιατί πιθανον η εφορία θα σου ζητήσει ένα σωρό εγγραφα μεταφρασεις κλπ.

εχω και εγώ καποιες μετοχες Ηπα αλλά δεν ξερω κατά πόσο αξίζει με 30% + φόρο.

Οπότε τι νόημα έχει αυτό το W-8BEN που λένε; Ότι αν το συμπληρώσεις η φορολογία παέι στο 15%. Βασικά δε κατάλαβα με ποια λογική να πάει στο 15% Το συμπλήρωσα στην freedom 24 να υπάρχει πάντως.

Άρα στην πράξη το 30% δε το γλιτώνουμε; Θα το ψάξω λίγο.

Μπορεί κάποιες αμερικάνικες μετοχές να δίνουν καλό μέρισμα αλλά το 30% είναι υψηλό. Αρχίζω κι εγώ να το σκέφτομαι

Δημοσ.
Στις 6/9/2025 στις 1:28 ΠΜ, Neptu είπε

Κάποια μερίσματα που πήρα από αμερικάνικες μετοχές έχουν φορολογηθεί με 30%.

Αν δε κάνω λάθος η Trading 212 δεν υποβάλει αυτόματα το W-8BEN για λογαριασμό μου ώστε ο φόρος να πέσει στο 15%; Δε θυμάμαι να μου ζητήθηκαν κάποια στοιχεία σε αντίθεση με την freedom 24 οπου εκεί μου ζητούσε να συμπληρώσω το W-8BEN. ( το οποίο δεν έχω κάνει διότι δεν έχω αμερικάνικες μετοχές σε αυτούς)

Με λίγα λόγια, είναι νορμαλ να γίνεται παρακράτηση 30%;

Τι απόδοση είχαν τα μερίσματα, εάν αφαιρέσεις τη φορολόγηση;

Δημοσ.
4 ώρες πριν, Fan είπε

Τι απόδοση είχαν τα μερίσματα, εάν αφαιρέσεις τη φορολόγηση;

3.6% και 3,8% περίπου. χωρίς να υπολογίσω την ελληνική φορολογία. Την οποία ας την αφήσουμε προς το παρόν.

Συν κάτι που περιμένω από Καναδά. Να δω τώρα πόσο θα πάει. Εκεί θα είμαι κάπως καλύτερα.

Με αυτή τη λογική δε θα ήταν καλύτερα να βρω ένα ucits etf που προς το παρόν είναι τελείως αφορολόγητο;

Όχι ότι με χαλάει το σχεδόν 4%, αλλά αν μπορώ καλύτερα γιατί όχι;

Δημοσ.
On 06/09/2025 at 09:58, Neptu said:

Οπότε τι νόημα έχει αυτό το W-8BEN που λένε; Ότι αν το συμπληρώσεις η φορολογία παέι στο 15%. Βασικά δε κατάλαβα με ποια λογική να πάει στο 15% Το συμπλήρωσα στην freedom 24 να υπάρχει πάντως.

Άρα στην πράξη το 30% δε το γλιτώνουμε; Θα το ψάξω λίγο.

Μπορεί κάποιες αμερικάνικες μετοχές να δίνουν καλό μέρισμα αλλά το 30% είναι υψηλό. Αρχίζω κι εγώ να το σκέφτομαι

FYI, Κύπρος + Revolut = αυτόματη φορολόγηση 15%
Φαντάζομαι θα ισχύει το ίδιο και στις υπόλοιπες χώρες της Revolut, άρα και στην Ελλάδα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...