Προς το περιεχόμενο

Εντοπισμός πειρατικού λογισμικού για πιθανό έλεγχο.


wasd

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα σε όλους. 

Χρειάζομαι την βοήθεια σας. Φίλος, μου ζήτησε να τον βοηθήσω για να εντοπίσει πειρατικό λογισμικό. 

Είναι ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης και οι εργαζόμενοι έχουν το δικό τους εταιρικό laptop. Δεν γνώριζε οπότε έχει προμηθευτεί refurbished laptop. Γενικά τα laptop ήταν χωρίς policy οπότε οι χρήστες έβαζαν ότι ήθελαν. Του ήρθε έλεγχος και έφαγε καμπάνα για πειρατικό λογισμικό. 

Ζήτησε λοιπόν την βοήθειά μου για να ελέγξουμε τα laptop. 

Ας μην σταθούμε στο τι λάθη έχουν γίνει αλλά στην διόρθωσή τους. 

Η ερώτηση μου είναι λοιπόν, υπάρχουν εργαλεία και τρόποι εντοπισμού πειρατικού λογισμικού για να βοηθήσω να ελέγξουμε τα laptop του; 

Όσο και να έχω ψάξει δεν μπορώ να βρω κάποιο εργαλείο ή τρόπο. 

Επεξ/σία από wasd
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Έγινε αλλαγή τίτλου σε Εντοπισμός πειρατικού λογισμικού για πιθανό έλεγχο.

Πιστεύω όχι. Ακόμα κι αν υπήρχε δεν θα μπορούσε να εντοπίσει φορητές εκδόσεις πειρατικού λογισμικού. Όμως μπορεί να βγει μια ενημερωτική αναφορά για όλα τα προγράμματα που έχουν εγκαταστήσει με ένα audit πρόγραμμα όπως το παρακάτω http://www.parmavex.co.uk/winaudit.html  

  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω βρει το uninstallview που σου επιτρέπει και export σε διάφορες μορφές αρχείων. 

Το ερώτημα είναι πώς τα βρίσκουν αυτοί. Δυστυχώς δεν ήμουν στον έλεγχο για να μπορέσω να δω πως το έψαξαν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κατά κύριο λόγο σε προϊόντα της MICROSOFT και ίσως από ADOBE, COREL, AUTODESK.
Βασικά θέλεις τιμολόγια για windows και office σίγουρα και δες αν υπάρχουν τίποτα corel draw, photoshop ή autocad εγκατεστημένα.

Τώρα για σπασμένο bs player ή άλλα τέτοια δεν νομίζω να ασχοληθούν.

Παλαιότερα νομίζω ότι σκάναραν το pc με το belarc advisor και όπου έβλεπαν εγκατεστημένο serial ζητούσαν το τιμολόγιο αγοράς. Τώρα δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι.

 

Επεξ/σία από micos000
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παντως, οσον αφορα το autocad, τον προηγουμενο μηνα στην πολη μου, ηρθε ατομο απο την autodesk μαζι με εισαγγελεα και αστυνομια, πηρανε την λιστα της τεε με ολους τους πολιτικους μηχανικους και στην κυριολεξια τους γ*****αν!

Σχεδον ολοι ειχανε σπασμενα για χρονια και μας περνανε τηλεφωνο για να τους τα καταργησουμε.

Καποιοι την γλιτωσαν. Καποιοι, την εφαγαν καλα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Και φαντάζομαι ότι όλοι είχαν και τις έξτρα βιβλιοθήκες σπασμένες και αυτές, γιατί μόνο το autocad χωρίς τις βιβλιοθήκες (που κοστίζουν ακόμα και 10x την αξία του προγράμματος) δεν φτάνει.

Επεξ/σία από micos000
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 hours ago, micos000 said:

Και φαντάζομαι ότι όλοι είχαν και τις έξτρα βιβλιοθήκες σπασμένες και αυτές, γιατί μόνο το autucad χωρίς τις βιβλιοθήκες (που κοστίζουν ακόμα και 10x την αξία του προγράμματος) δεν φτάνει.

Τουλαχιστον αυτοι που μας ηρθαν για να τους το αφαιρεσουμε, δεν ειδα να ειχανε εξτρα βιβλιοθηκες. Ξερω ομως οτι τους ξεσκισανε, σχεδον ολους. Καποιοι την γλιτωσανε. Περιπου 10-15 χιλιαρικα το προστιμο + την αδεια για το προγραμμα.

Δεν πειραζει, καλα να παθουνε κατα την ταπεινη μου γνωμη. Ειχανε μαθει με το σπασμενο χρονια και αρκετοι (οχι ολοι) ειχανε βγαλει τα εντερα τους απο χρηματα. Ας πληρωσουν τωρα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Σωστός και συμφωνώ. Όταν θέλεις να θεωρείσαι επαγγελματίας και να βγάζεις λεφτά από ένα πρόγραμμα οφείλεις να πληρώσεις το δημιουργό του. Αν δεν σου αρέσει η τιμή μπορείς να πας σε άλλες λύσεις, κανένας δεν σε υποχρεώνει να αγοράσεις το autocad ή το microsoft office ή το photoshop.

Το όλο κακό ξεκινάει κατά την γνώμη μου από τις σχολές/ΤΕΙ/ΑΕΙ όπου τα μαθήματα γίνονται με αυτές τις εφαρμογές και όταν βγει ο φοιτητής στην αγορά θα θέλει να δουλέψει αυτά τα προγράμματα γιατί αυτά ξέρει και αυτά έχει διδαχτεί.

Αν γινόταν π.χ. μάθημα στο libre office, στο GIMP και στο blender τότε δεν θα υπήρχε αυτό το φαινόμενο με τα σπασμένα προγράμματα, τουλάχιστον όχι σε αυτόν τον βαθμό.

Επεξ/σία από micos000
  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στις εταιρίες τα laptop / desktop είναι κλειδωμένα με τον admin να είναι το ΙΤ. έχουν εγκαταστημένα λογισμικά τύπου manage engine endpoint central agent: 

"...lets you automate regular endpoint management routines like installing patches, deploying software, imaging, and deploying OS"...

όπου συνδέονται και κάνουν update το OS ή εφαρμογές πχ office, αντιβιοτικά, κλπ

Σε εταιρίες όπου παίζουν άδειες για προγράμματα πχ της autodesk υπάρχει routine που κοιτάει / δίνει τις άδειες στα PC για να εκτελέσουν το λογισμικό, αν υπάρχει παρανόμως εγκαταστημένο λογισμικό στο κλειστό εταιρικό δίκτυο (VPN) αυτό το λογισμικό της εταιρίας θα πιάσει τα παράνομα και θα τα αναφέρει. Αυτό συμβαίνει και για άλλες σουίτες λογισμικών. Επειδή τα κλειστά λογισμικά των εταιριών έχουν βιβλιοθήκες που δεν είναι ανοικτές, τρέχουν routines όπως ακριβώς θέλουν για να πιάσουν τα παράνομα στο ίδιο δίκτυο. Αν σε μια εταιρία γίνει τυχαίος έλεγχος και διαπιστωθεί πειρατικό παράνομο λογισμικό και είναι όλα ανοικτά και δεν ξέρεις που είναι η παραβίαση, άντε να βγάλεις άκρη μετά. Θα πρέπει να σου πουν εξάλλου επίσημα στο πρόστιμο που έφαγες που ήταν οι παραβάσεις. 

Το σωστό είναι να γίνουν ΟΛΑ φορματ, admin account και φτιάξιμο users, επιλογή προγραμμάτων μετά από προσφορές σε εταιρίες για το λογισμικό. Αυτό είναι το σωστό. Αν είναι τόσο μικρή εταιρεία και δεν υπάρχει δυνατότητα σε IT θα πρέπει το αφεντικό να δώσει σε κάποιον να κρατά τα αρχεία του admin και να κρατά αρχεία για τα 2-3 λογισμικά που έχουν αγοράσει επίσημα. Πάντα κρατάμε τα παραστατικά για μελλοντικό έλεγχο.  

 

  • Like 1
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, hyperlost είπε

Στις εταιρίες τα laptop / desktop είναι κλειδωμένα με τον admin να είναι το ΙΤ. έχουν εγκαταστημένα λογισμικά τύπου manage engine endpoint central agent [...]

Θα σταθώ σε αυτό.

Σε όσους πολιτικούς μηχανικούς, δικηγόρους και συμβολαιογράφους ξέρω (όχι μεγάλα γραφεία) κανένας δεν έχει ολοκληρωμένη μηχανοργάνωση στο γραφείο του.

  • Like 3
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...