Προς το περιεχόμενο

Άνοιγμα ξεσφραγισμα σκληρού δίσκου και επισκευή


bill999r
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από xaerialtwistx,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλημέρα σε όλους,

Ποσταρω την εμπειρία που είχα το τελευταίο διάστημα με την επισκευή του εξωτερικού σκληρού δίσκου μου ώστε να βοηθήσω τους μελλοντικούς αυτοδιδακτους μαστόρους σε ανάλογες βλάβες.

Από τότε που μπήκε η ψηφιακή φωτογραφία στη ζωή μας θυμάμαι τον εαυτό μου να κρατάει πάντα backup των φωτό σε πολλαπλά μέσα για περιπτώσεις αποτυχίες ενός ή 2 αποθηκευτικών μέσων. Συνολικά διαθέτω 4 εξωτερικους σκληρούς HDD , 4 μνήμες micro SD και αρκετά φλασάκια μεγάλης χωρητικότητας.

Σε αυτα λοιπόν τα μέσα έχω αποκλειστικά φωτογραφίες και δεν τους χρησιμοποιώ για κάτι άλλο. Το κάθε μέσο είναι backup του προηγούμενου. Είναι όμως κ ο πρώτος δίσκος που πρωτοαγορασα, ένας WD 250 GB myBook Essential που αγοράστηκε το σωτήριο έτος 2006 και είχε αναλάβει τον ρόλο του backup μέχρι κ το 2014 μαζί με έγγραφη των φωτό σε DVD.

Αυτός λοιπόν ο φοιτητικός δίσκος περιέχει από φωτογραφίες δικές μου κυρίως μέχρι κάτι ξεχασμένες ταινίες που δεν ξέρω γτ τις έχω αφήσει ακόμη εκεί. Σπάνια τον χρησιμοποιώ αλλά τον έχω επιμελώς αποθηκευμένο σε ένα συρτάρι μαζί με τα καλώδια του.

Κ έτσι λοιπόν μια Παρασκευή πριν 2 βδομάδες σε καθιερωμένο backup που έκανα είδα και τον ξεχασμένο WD και είπα να του ρίξω μια ματιά.

Όταν τον συνδεσα ενώ ο δίσκος άρχισε να γυρνάει ακουγόταν η κεφαλή να χτυπάει κάπου. Ο δίσκος έκανε αρκετές φιλότιμες προσπάθειες να ξεκινήσει, ουσιαστικά ανέβαζε στροφές, η κεφαλή χτυπούσε έντονα 3 φορές, και μετά ο δίσκος έριχνε στροφές. Η ίδια ρουτίνα γινόταν συνολικά 3 φορές και στο τέλος ο δίσκος έμενε αδρανής. Σε όλο αυτό το διάστημα τα Windows δεν τον αναγνώριζαν ούτε στη διαχείριση δίσκου.

Η πρώτη μου αντίδραση ήταν οκ, τα έφαγε τα ψωμιά του, είναι 18 ετών και ίσως ήρθε η ώρα να φύγει από το σπίτι κ να πάει φαντάρος συν το γεγονός ότι όλα τα αρχεία μου τα έχω σε πολλαπλά αντίγραφα . Οπότε τι μένει; Να ανοιχτεί για να δούμε το πρόβλημα... Φυσικά κ γνώριζα πως αν τον ξεσφραγισω μάλλον θα τον καταστρέψω αλλά δυστυχώς τα μαστορεματα είναι ένα από τα χόμπι το οποίο πολλές φορές με έχει βοηθήσει να επιδιόρθωσω πράγματα αλλά μερικές φορές με έχει βοηθήσει να αποτελειωσω πράγματα που αν πήγαιναν σε εξειδικευμένο τεχνικό ίσως να επισκευαζοταν.

Γρήγορο λύσιμο λοιπόν άνοιγμα του σφραγισμενου καλύμματος και τον βάζω σε λειτουργία. 

Screenshot-2024-03-23-11-43-55-90-99c048

 

 

Screenshot-2024-03-23-11-44-23-22-99c048

 

 

 

Η κεφαλή του δίσκου κινούνταν ελεύθερα κατά μήκος του δίσκου αλλά έπεφτε με δύναμη στο κέντρο του, οπότε δεν είχε μπλοκάρει κάπου ή στραβωσει. Οι πλάκες ήταν σε εξαιρετική κατάσταση χωρίς φθορές. Χωρίς να πειράξω τίποτα τον ξαναεκλεισα και τον έβαλα στην άκρη. Το άνοιγμα έγινε απλά πάνω στην τραπεζαρία του σπιτιού μου χωρίς κανένα μέτρο ασφαλείας για σκόνη κτλ .

Αφού λοιπόν έλυσα την περιέργεια μου πήγα να συνεχίσω το backup. Όταν όμως αναζήτησα κάποιες συγκεκριμένες παλιές φωτο στους υπόλοιπους δίσκους μαντεψτε τι έγινε.... Ναι δεν είχα κάνει ποτέ backup συγκεκριμένου φακέλου του WD. ...

Πραγματικά νευρίασα άπειρα με τον εαυτό μου, και ταυτόχρονα απόρησα πως έγινε κάτι τέτοιο. Όσο κ αν έψαξα δεν μπορούσα να βρω τον συγκεκριμένο φάκελο. Η μόνη μου ελπίδα ήταν να βρίσκονται σε κάποιο cd η dvd από εκείνα που έκανα backup αλλά αυτά βρίσκονται στο πατρικό μου και δεν μπορούσα να ξέρω αν όντως λειτουργούν.

Την επόμενη μέρα πήρα τηλ σε μερικές εταιρίες ανάκτησης οι οποίες όμως ξυρίζουν για τα καλά. Οι τιμές άρχιζαν από 150 ευρώ ( για αρχεία που έχεις διαγράψει κατά λάθος για παράδειγμα) και ανέβαινε  γεωμετρικά εάν υπήρχε θέμα software, ακόμα πιο πολύ αν υπήρχε θέμα hardware και ακόμη περισσότερο αν έπρεπε να ανοιχτεί ο δίσκος. Όταν δε τους έλεγα ότι τον έχω ανοίξει η χαμηλότερη τιμή που μου είπαν ήταν 300 ευρώ και όπου φτάσουμε.. έκτος αυτού ήταν σχεδόν σίγουροι ότι ο σκληρός είχε καταστραφεί.

Αν ήταν μόνο τα 300 ευρώ, οκ δεν λέω μεγάλο ποσό, αλλά θα τα έδινα για τις φωτό μου. Αλλά το θέμα ήταν ότι αποκλείεται να μέναμε στα 300 κ εύκολα θα μπορούσε να φτάσει το χιλιάρικο.

Οπότε συνέχισα τους πειραματισμούς. Βρήκα έναν WD 250 mybook από έναν συνάδελφο ο οποίος όμως δεν ήταν ακριβώς ο ίδιος τύπος με τον δικό μου σκληρό. Πήρα λοιπόν την PCB του συναδέλφου και την κούμπωσα απευθείας στον δικό μου σκληρό. Τον βάζω στο ρεύμα, ο υπολογιστής συνεχίζει να μην τον βλέπει αλλά η κεφαλή είχε σταματήσει να κοπάναει. Δηλαδή ο δίσκος σπινναρε η κεφαλή δεν κοπανουσε αλλά τα windows δεν τον έβλεπαν.

Κατευθείαν αρχίζω να ψάχνω το ίδιο μοντέλο δίσκου και ευτυχώς για καλή μου τύχη τον βρήκα μεταχειρισμένο σε ιντερνετικό κατάστημα για 25 ευρώ. Μόλις τον περελαβα έβαλα την πλακέτα του στον δικό μου και Voila ο δίσκος άρχισε να λειτουργεί κανονικά. Ανέκτησα όλα τα αρχεία μου, χωρίς καμία απώλεια. Όλο το θέμα ήταν εδώ

IMG20240319125243.jpg

Από την εμπειρία μου λοιπόν προκύπτουν τα παρακάτω συμπέρασμα.

Οι αντοχές των σκληρών δίσκων είναι πολύ μεγάλες, για αυτό άλλωστε λέγονται και σκληροι... 🥲🥲🥲

Ακόμα κ αν ανοίξεις έναν δίσκο σε νορμάλ περιβάλλον σπιτιού, δεν πρόκειται να πάθει τίποτα ( τουλάχιστον άμεσα...)

Επίσης έκανε όλα τα λάθος βήματα αλλά ευτυχώς στάθηκα τυχερός. Πρώτα τον άνοιξα, μετά του έβαλα PCB από άλλον διαφορετικού τύπου σκληρού αλλά παρόλα αυτά ο σκληρός άντεξε κ δεν έπαθε το παραμικρό.

Σε έναν δισκο που παίρνει ρεύμα και ενεργοποιείται 2 πράγματα μένουν να έχουν χαλάσει. Η PCB ή η κεφαλή να να έχει κολλήσει ( λόγω πτώσης συνήθως)

Κάντε backup για να μην βρεθείτε στη θέση μου.

Αν πρόκειται για σημαντικά δεδομένα σίγουρα η εταιρία ανάκτησης είναι η πιο σίγουρη λύση.

 

 

 

Επεξ/σία από bill999r
  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Λύση

Επειδή έχω επισκευάσει και εγώ δίσκους με ίδιο πρόβλημα να πω τα εξης:

1. Όταν ένας δίσκος σταματαει να αναγνωρίζεται, δεν κανουμε πειραματισμούς. Τον αφαιρούμε το ίδιο δευτερόλεπτο και για πάντα μέχρι να είμαστε έτοιμοι για την επισκευή του, κάθε προσπάθεια πειραματισμου κάνει τα πράγματα χειρότερα.

2. Πρώτα βρίσκουμε ίδιο μοντελο δίσκου για να αφαιρεσουμε την πλακετα του και να την τοποθετησουμε στον δικό μας. Το κόστος είναι πολύ μικρό.

3. Αν αυτό δε δουλέψει, δε μένει παρά το άνοιγμα του το οποίο γίνεται σε ειδικά περιβάλλοντα, το ότι τον άνοιξες σε σπιτικό περιβάλλον και δουλευει ακόμα είναι από καθαρή τύχη εώς θέμα χρόνου για τον οριστικό του θάνατο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακριβώς φίλε μου, αυτά που αναφέρεις είναι τα σωστά βήματα. Κ αυτά ακριβώς τα βήματα διαβάζεις και σε τεχνολογικά φορούμ από άτομα που ασχολούνται αλλά και στις σελίδες από εταιρίες ανακτήσεις. 

Ωστόσο όπως διαπίστωσα ο ίδιος οι ανοχές των δίσκων είναι πολύ μεγαλύτερες και δύσκολα θα χαλάσουν και θα είναι μη επισκευάσιμοι από έναν λάθος χειρισμό.

Ειδικά όσον αφορά το άνοιγμα, οποίος το άκουγε από εταιρία ανάκτησης μου έλεγε ότι σίγουρα έχει καταστραφεί, και στην απίθανη περίπτωση που θα λειτουργήσει τα αρχεία μου θα διασωθούν μερικώς.

Ίσως να ήμουν τυχερός όπως λες, αλλά όπως αναφέρω κ στο παραπάνω ποστ έκανα εξαρχής όλες τις λάθος ενέργειες μαζί... Το μόνο που άφησα για να ολοκληρώσω το καταστροφικό μου έργο ήταν να τον βάλω στην κατάψυξη, μια μέθοδο που συστήνουν οι απανταχού μαστροχαλαστες για περιπτώσεις κολλημένης κεφαλής ( ή όπως λένε στο χωριό μου clicking of death).

Στην περίπτωση δε, που ο δίσκος δεν ανοιχτεί τότε η ανάκτηση είναι σχεδόν σίγουρη από εξειδικευμένους επαγγελματίες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

44 λεπτά πριν, bill999r είπε

 

Ωστόσο όπως διαπίστωσα ο ίδιος οι ανοχές των δίσκων είναι πολύ μεγαλύτερες και δύσκολα θα χαλάσουν και θα είναι μη επισκευάσιμοι από έναν λάθος χειρισμό.

 

Είναι πολύ πιο ευαίσθητοι από όσο νομίζεις απλά είσαι τυχερός που δεν χρειάστηκε συγκεκριμένη ροπή στην βίδα κεφαλής και δεν έπεσε πολύ σκόνη όταν το άνοιξες. 

Το πόστ αυτό είναι οδηγός στο τι ακριβώς να μη κάνει κάποιος εάν εκτιμάει τα δεδομένα του, το γράφεις και εσύ βέβαια αλλά είσαι τέρμα λάθος στο θέμα αντοχής τους.

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σωστά φίλε μου , δεν έχω τις γνώσεις ούτε τις εμπειρίες από άλλους δίσκους οπότε πιθανότατα κάνω λάθος.

Ξέχασα να πω, κ το θυμήθηκα λόγω της αναφοράς σου,στον συγκεκριμένο δίσκο όταν τον άνοιξα κ τον έβαλα στο ρεύμα όπως ήταν χωρίς καπάκι για να τεσταρω την κεφαλή, τοποθέτησα την βίδα που σφίγγει την κεφαλή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...