Προς το περιεχόμενο

Προτάσεις για εγκατάσταση δικτύου σπιτιού


computeras13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σας! 

Είμαι στην φάση που θέλω να κάνω κάποιες δικτυακές εγκαταστάσεις στο σπίτι που ετοιμάζουμε να μπούμε και ήθελα κάποιες προτάσεις όποιος μπορεί να βοηθήσει. Παραθέτω και μια πρόχειρη κάτοψη του διαμερίσματος (σύνολο κάπου στα 125 τ.μ. για να υπάρχει μια εικόνα του τι συζητάμε (keep in mind, πάνω από το μπάνιο υπάρχει πατάρι και σποπός είναι εκεί να παιχθεί και λίγο μπαλίτσα).

image.png.0278fe326eedcb32190503124db1385b.png

Το διαμέρισμα λοιπόν βρίσκεται στον πρώτο όροφο, από κάτω του υπάρχει πυλωτή και από κάτω ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα (που θα γίνει home office). Σκοπός μου ειναι γενικά να μοιράζω το δίκτυο μεταξύ γραφείου και σπιτιού, κάτι που μπορεί να γίνει εύκολα με καλώδιο που μπορεί να περάσει από τον φωταγωγό (πίσω από την αποθήκη όπως φαίνεται στην κάτοψη). Η λογική μου είναι να έχω την σύνδεση του τηλεφώνου/internet στο γραφείο και μετά να μοιράζω στο σπίτι πάνω τηλέφωνο και internet. 

Στο γραφείο θα είναι εύκολη η καλωδίωση (φαντάζομαι - αλλά θα δείξει και παρακάτω όπως προχωράει η συζήτηση), δεν χρειάζεται να πούμε πολλά εκεί. Κυρίως με απασχολεί το σπίτι (για να πάρουμε και high wife approval ;)). Οπότε για το σπίτι λοιπόν, σκεφτόμουν να "κρύψω" ένα switch μέσα στο πατάρι (όπου θα σκάσει και το καλώδιο από το υπόγειο) πάνω από το μπάνιο μιας και εκεί έχω μαζέψει και όλα τα καλώδια για lan του σπιτιού. Αντίστοιχα έλεγα έξω από την αποθήκη - πάνω από την πόρτα - να κουμπώσω ένα access point για wifi. 

Γενικά σκεφτόμουν να πάω σε UniFi προϊόντα μιας και διαβάζω για καλές επιδόσεις και γενικά καλές απόψεις - αν κάποιος έχει κάτι να προσάψει ή κάτι καλύτερο, please be my guest, εγώ ένας ταπεινός dev είμαι, τα δικτυακά πάντα τα βαριόμουν και δεν μου άρεσαν :P). Συγκεκριμένα σκεφτόμουν για το U7 Pro ως access point (να μπει τοίχο και όχι ταβάνι όμως) και ένα 8άρι switch για να μπει στο πατάρι (με καλύπτει για τα πριζάκια που θέλω + access point) αλλά δεν είμαι σίγουρος αν πρέπει να πάω στο UltraUltra 60W ή Ultra 210W. PoE θεωρητικά θα χρειαστώ μόνο για το access point και αν καταλαβαίνω καλά με καλύπτει και το απλό μοντέλο του switch? Επίσης αν πάω στο απλό αν καταλαβαίνω καλά δεν χρειάζεται να έχω και πρίζα για να του δώσω ρεύμα και τραβάει και αυτό μέσω PoE? Αντίστοιχα οπότε θα πρέπει να φροντίσω και στο υπόγειο να έχω ένα switch που και αυτό να βγάζει PoE?

Επίσης για το σταθερό έχει κάποιος κάποια καλό source να διαβάσω για το πως θα μπορέσει να μεταφερθεί στο πάνω σπίτί ή έστω κανένα hint? Μιας και θα έρθει που θα έρθει ο ηλεκτρολόγος για διάφορα αν χρειάζεται να πέσει κανένα καλώδιο ακόμη να πέσει τώρα :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πάω ανάποδα, πρώτα για το σταθερό και την σύνδεση με τον πάροχο. Γίνεται να έχεις τον Router και την τηλεφωνία στο κάτω διαμέρισμα και να τα μοιράζεις στο πάνω. Απλά πρέπει να δεις αν στο κάτω διαμέρισμα έρχονται από τον κεντρικό κατανεμητή της οικοδομής 2 ζεύγη τηλεφωνικά ή ένα UTP καλώδιο. Αν ναι, τότε το ένα ζεύγος θα φέρει από τον κατανεμητή το σήμα στο κάτω διαμέρισμα και το άλλο ζεύγος θα επιστρέψει την τηλεφωνία προς τον κατανεμητή κι εκεί θα συνδεθεί με ένα ζεύγος που πάει στο πάνω διαμέρισμα (ξέρει ο ηλεκτρολόγος τι πρέπει να κάνει).

Αν έρχεται μόνο μόνο ένα ζεύγος τηλεφωνικό, τότε με κάποιον τρόπο πρέπει να περαστεί ένα τέτοιο (ή UTP) προς μία πρίζα τηλεφωνική στο πάνω διαμέρισμα (όποια είναι ευκολότερη προσβάσιμη).

Πάμε τώρα στο switch και το ΡοΕ. Το U7 Pro δέχεται τροφοδοσία μόνον PoE+ και με μέγιστη ισχύ 21W. Από αυτά βγαίνει συμπέρασμα:

  1. Δεν σου κάνει το απλό Ultra switch, καθώς χωρίς τροφοδοτικό δέχεται PoE+ (από άλλη συσκευή) μόνο στην είσοδο και ΔΕΝ δίνει έξοδο PoE+.
  2. Με χρήση τροφοδοτικού σου κάνουν τα Ultra 60W και 210W, καθώς δίνουν PoE+ συνολικά για 7 θύρες 52W και 202W αντίστοιχα. Προσοχή όμως! Υπάρχει περιορισμός στην μέγιστη ισχύ εξόδου ανά θύρα, που είναι max 30W. Για ένα μόνο ΑΡ που γράφεις, δεν υπάρχει θέμα, αλλά αν σκοπεύεις να βάλεις και άλλα ΑΡ, να το έχεις υπόψη πόσα συνολικά μπορείς να τροφοδοτήσεις ανάλογα την ισχύ του τροφοδοτικού.

Οπότε βλέπω καλύτερη επιλογή να τραβηχθεί ένα ηλεκτρολογικό καλώδιο απ´ όπου είναι εύκολο (π.χ. μέσω φωταγωγού από το κάτω διαμέρισμα) και να τοποθετηθεί μία επίτοιχη πρίζα σούκο εντός του παταριού για την παροχή  ρεύματος του switch.

Τα καλώδια δικτύου με ποιον τρόπο θα τα φέρεις στο πατάρι; Έχεις εύκολη πρόσβαση ή θα κάνεις μερεμέτια; Αν ισχύει το δεύτερο, τότε φρόντισε να φέρεις και ρεύμα στο πατάρι καθώς επίσης και να σκεφτείς μελλοντικές ανάγκες δικτύωσης με περισσότερες πρίζες στους χώρους του διαμερίσματος (ποτέ δεν φθάνουν), αντί τις 6-7 που μάλλον σκέφτεσαι τώρα.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε κάθε περίπτωση, αν μπεις στην διαδικασία να ρίξεις καλώδιο ανάμεσα στο πατάρι και το γραφείο, μην λυπηθείς τα μέτρα. Ρίξει 4-5-6 καλώδια και μάλιστα άσε αέρα και από τις 2 πλευρές (εκεί που θέλεις να καταλήξουν +2 μέτρα). Είναι φθηνό το καλώδιο, αλλά αν δεν το περάσεις στην ώρα του, θα χτυπιέσαι στο μέλλον.

Σε καλύπτει και το ultra 60w, καθώς θα έχεις 1 AP, αλλά σου δίνει περιθώριο να προσθέσεις κανένα ακόμα.

Τα πατάρια -συνήθως- έχουν ρεύμα λόγω φωτισμού, οπότε, αν δεν είναι εύκολο να πας σταθερό ρεύμα, μπορεί να τσιμπήσει ο ηλεκτρολόγος από εκεί κοντά.

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 λεπτά πριν, csontheline είπε

Τα πατάρια -συνήθως- έχουν ρεύμα λόγω φωτισμού, οπότε, αν δεν είναι εύκολο να πας σταθερό ρεύμα, μπορεί να τσιμπήσει ο ηλεκτρολόγος από εκεί κοντά.

Η τροφοδοσία της λάμπας στο πατάρι ωστόσο ελέγχεται από εξωτερικό διακόπτη, οπότε δεν είναι μόνιμη η παροχή ρεύματις κι επιπλέον δεν έχει αγωγό γείωσης. Ανέφερα πριν ότι πρέπει να τραβηχθεί γραμμή απ'  όπου είναι ευκολότερο (π.χ. 2 επιπλέον αγωγοί από τον διακόπτη που ανοίγει το φως στο πατάρι).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ όλους, το σπίτι είναι σε φάση που φτιάχνονται διάφορα μέσα και έχουν γίνει ήδη κάμποσα μερεμέτια. Το να περαστούν μερικά καλώδια ακόμη από τα κανάλια δεν είναι θέμα (εδώ καλά καλά δεν έχουμε φτιάξει ακόμη τον πίνακα), οπότε το να βγει πρίζα για ρεύμα μέσα στο πατάρι είναι το πλέον εύκολο της υπόθεσης. 

Ακόμη και το να "ρίξεις" καλώδια μεταξύ των διαμερισμάτων είναι αρκετά εύκολο μιας και η πρόσβαση παντού είναι σχετικά εύκολη, οπότε δεν το φοβάμαι. Τα καλώδια δικτύου του σπιτιού καταλήγουν ήδη στο πατάρι, το μόνο που δεν έχει πέσει είναι αυτό που ενώνει τα 2 διαμερίσματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για ποιον λόγο; Στου αδελφού μου κάναμε το ίδιο στο πατάρι. Σπανίως χρειάζεται να γίνει κάτι στον εξοπλισμό στο πατάρι (βασικά δεν έχει ανέβει εδώ και σχεδόν χρόνο). Ίσως μόνον κάποιο reset του switch, αλλά αυτό μπορεί να γίνει εύκολα από ασφάλεια στον πίνακα ή με smart plug στην πρίζα στο πατάρι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενεργειακά σε idle καταστάσεις θα είσαι κάπως έτσι με 3 ΑΡ κουμπωμένα U6 Long-RangeU6+AC Lite

μην ξεχάσεις τον κοντρόλερ CloudKey plus ή το φτηνότερο CloudKey ή το ακόμη πιο φτηνό rasberάκι με δική σου πανεύκολη εγκατάστασηimage.png.d86294191339b54e7043c5ea09987e77.png

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
48 minutes ago, CleanthisD said:

Ενεργειακά σε idle καταστάσεις θα είσαι κάπως έτσι με 3 ΑΡ κουμπωμένα U6 Long-RangeU6+AC Lite

μην ξεχάσεις τον κοντρόλερ CloudKey plus ή το φτηνότερο CloudKey ή το ακόμη πιο φτηνό rasberάκι με δική σου πανεύκολη εγκατάστασηimage.png.d86294191339b54e7043c5ea09987e77.png

Άμα θα πάει ρεύμα, μπορεί να παίξει με udr.

Edit : Εκτός αν έχει gigabit Internet. Εκεί το udr δεν θα τα καταφέρει. Νομίζω μόνο το usg pro, udm pro την παλεύει. Εκτός αν πάει στην σειρά edge, αλλά θα μπλέξει. Προσωπικά, λόγω κόστους, για να γλιτώσω το ακριβό udm pro, έπεσα από 1gbps σε 250mbps. Μένουν αρκετά περισσότερα τσέπη.

Controller μπορεί να είναι και η εφαρμογή στο κινητό. Και είναι μια χαρά για να τα στήσεις και να δουλεύουν απροβλημάτιστα.

Επεξ/σία από csontheline
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο controller χρειάζεται μόνον για την αρχική ρύθμιση (άντε και αργότερα όποτε χρειασθεί για αλλαγές στην λειτουργία των ΑΡ). Η συνεχόμενη λειτουργία του είναι απαραίτητη μόνον αν στηθεί hotspot captive portal και για την πληθώρα των στατιστικών για τις συνδεδεμένες συσκευές (ουσιαστικά αδιάφορο σε οικιακές εγκαταστάσεις). Οπότε μια χαρά μπορεί να στηθεί σε ένα PC και να ανοίγει η εφαρμογή όποτε και όταν χρειασθεί.

Τα ΑΡ παίζουν με οποιονδήποτε Router, είτε της εταιρείας είτε οποιουδήποτε άλλου κατασκευαστή. Τον χρειάζονται μόνο για την σύνδεση που μοιράζουν στο διαδίκτυο. Η ρύθμισή τους γίνεται από τον controller και μετά παίζουν 24/7/365 μόνα τους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ σωστά τα γράφετε δική μου παράλειψη που δεν το ανέφερα ότι ο κοντρόλερ μπορεί να εγκατασταθεί και σε pc. Αφού θα τα σκάσεις όμως για unifi κάντο ολοκληρωμένα και σωστά είτε με unifi router είτε με το key αλλιώς ποιος ο λόγος; Αν δεν σε νοιάζουν τα στατιστικά και τα μπλιμπλίκια των unifi πήγαινε στα απλά edge ubiquity ή σε mikrotik, tp link που τα τελευταία χρόνια έχουν ανέβει σε επίπεδο αξιοπιστίας. Γιατί να καταξοδευτείς χωρίς λόγο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χμ, πολλά λέτε που δεν είχα καν στο μυαλό μου. Γενικά θέλω να γίνει σωστή δουλειά, και να αντέξει στον χρόνο όσο γίνεται αυτό σαφώς. Τα έξοδα θα μπουν εταιρικά οπότε υπάρχει μια κάποια ανεση εκεί.

Gigabit αυτή τη στιγμή δεν έχω (δεν έχουν περάσει ακόμα οπτική εδώ που είμαι αλλά αναμενω μέσα στην επόμενη διετία φαντάζομαι όπου θα κάνω και αναβαθμιση γραμμής). 

 

Router θα μπορούσε να είναι και αυτό unifi, δεν με ενοχλεί (δεν το είχα σκεφθεί καν να πω την αλήθεια). Θα μπει άλλωστε στο κάτω διαμέρισμα λογικά οπότε απ' ότι φαίνεται και για εκεί θα χρειαστεί να δω τι θα κάνω. 

 

Τέλος γενικά βλέπω ότι για wifi παίζουν κυρίως με 6, και υπάρχει μόνο το access point σε 7.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...