Προς το περιεχόμενο

Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που ανακάλυψε το λεγόμενο "Σωματίδιο του Θεού"


Hal9000

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Το μποζόνιο του Χιγκς αποτελεί καθοριστικό στοιχείο του Καθιερωμένου Προτύπου, το οποίο ενσωματώνει το μέχρι στιγμής σύνολο της ανθρώπινης γνώσης γύρω από τα στοιχειώδη σωματίδια.

O Πίτερ Χιγκς, ο Βρετανός φυσικός που προέβλεψε την ύπαρξη ενός νέου σωματιδίου, το οποίο κατέληξε να πάρει το όνομά του (και να περιγραφεί ως "Σωματίδιο του Θεού"), αποτελώντας τον καταλύτη για μια διεθνή αναζήτηση που διήρκεσε μισό αιώνα, στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια και οδήγησε στην πανηγυρική επιβεβαίωση της πρόβλεψης το 2012, καθώς και ένα Βραβείο Νόμπελ τον επόμενο χρόνο, έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα. Ήταν 94 ετών.

Το θάνατό του ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όπου ο Χιγκς ήταν επίτιμος καθηγητής. Δεν ανακοινώθηκαν άλλες πληροφορίες.

Ο Χιγκς ήταν ένας 35χρονος βοηθός καθηγητή στο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας της Σκοτίας το 1964, όταν προέβαλε τη θεωρία για την ύπαρξη ενός άγνωστου έως τότε σωματιδίου, το οποίο θα εξηγούσε το πώς αποκτούσαν τη μάζα τους τα άλλα σωματίδια. Το μποζόνιο του Χιγκς, έμελλε να αποτελέσει το θεμέλιο λίθο μιας σειράς θεωριών, γνωστών με τη συνολική ονομασία Καθιερωμένο Πρότυπο, όπου ενσωματώνονται όλες οι μέχρι στιγμής γνώσεις του ανθρώπου γύρω από τα στοιχειώδη σωματίδια και τις δυνάμεις μέσω των οποίων αυτά διαμόρφωσαν τη φύση και το σύμπαν.

Ο Χιγκς υπήρξε άνθρωπος σεμνός, που απέφευγε τις παγίδες της διασημότητας και προτιμούσε την ύπαιθρο. Δεν είχε τηλεόραση στο σπίτι του, δεν χρησιμοποιούσε email, ούτε κινητό τηλέφωνο. Επί χρόνια βασιζόταν σε ένα συνάδελφό του, τον Άλαν Γουόκερ, καθηγητή φυσικής στο Εδιμβούργο, ο οποίος εκτελούσε χρέη "ψηφιακού σκύλου-οδηγού" για το Χιγκς, όπως περιέγραψε τη σχέση τους πρώην φοιτητής.

Μισό αιώνα αργότερα, στις 4 Ιουλίου του 2012, ο Χιγκς έγινε δεκτός υπό χειροκροτήματα από τους παριστάμενους σε αίθουσα διαλέξεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών, CERN για συντομία, στη Γενεύη, όπου του ανακοινώθηκε ο εντοπισμός του σωματιδίου, την ύπαρξη του οποίου είχε προβλέψει. Στη διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης που ακολούθησε από εργαστήριο, ολόκληρος ο πλανήτης είδε το Χιγκς να βγάζει ένα μαντήλι και να σκουπίζει ένα δάκρυ.

"Είναι πραγματικά απίστευτο το ότι συνέβη ενώσω βρίσκομαι ακόμη στη ζωή", είχε δηλώσει τότε ο Χιγκς.

Αρνούμενος να παραμείνει, για τις εορταστικές εκδηλώσεις που θα ακολουθούσαν, ο Χιγκς επέστρεψε απευθείας στο σπίτι του, γιορτάζοντας την επιτυχία στο αεροπλάνο με ένα τενεκεδάκι μπύρας London Pride. Το CΕRN, που διαθέτει στην αίθουσα ελέγχου ολόκληρα ράφια με άδεια μπουκάλια σαμπάνιας, που ανοίχτηκαν σε σπουδαίες στιγμές της επιστήμης, ζήτησε αν θα μπορούσε να έχει το τενεκεδάκι, όμως ο Χιγκς το είχε πετάξει ήδη.

Ένας ιδιοφυής όσο και σεμνός άνθρωπος δεν βρίσκεται πλέον στη ζωή. Τα θεμέλια που έθεσε, όμως, συνεχίζουν να ωθούν το CERΝ και την επιστήμη γενικότερα σε νέες ανακαλύψεις.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντ. 32
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ελπίζω να μην πρόλαβε να δει το three bodies problem. Με τα σοφονια θα τραβούσε τα μαλλιά που δεν έχει🤣

Spoiler alert

Rip

 

Επεξ/σία από herbalife3
  • Like 3
  • Haha 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ύπαρξη του σωματιδίου του Χιγκς έχει επιβεβαιωθεί πειραματικά. Ωστόσο, η ονομασία "σωματίδιο του Θεού" φέρει θρησκευτικές προεκτάσεις και έχει δεχθεί κριτική από επιστήμονες και θρησκευτικούς ηγέτες.

  • Like 7
  • Thanks 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Σε ηλικία 94 ετών έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας Πίτερ Χιγκς, που ανακάλυψε το λεγόμενο "Σωματίδιο του Θεού"

Για να δούμε... θα του το δώσει πίσω ή θα κάνει την πάπια ?...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φτάνει μ αυτή τη η χαζομάρα με το σωματίδιο του Θεού. Ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτήν την ονομασία, οι δημοσιογράφοι του την φόρτωσαν. 

  • Like 23
  • Thanks 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Ανακάλυψε" λέμε για ύλη που μπορούμε να αναπαραγάγουμε και να προσδιορίσουμε, ακολουθώντας τα ίδια βήματα κάθε φορά.

Στο ΣΕΡΝ ακόμα τρίβουν.

Γενικά, ωραία η επιστήμη, βλάπτει λίγο όταν μετατρέπεται και η ίδια σε θρησκευτικό δόγμα (επιστημονισμός).

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

2 ώρες πριν, Diavolos666 είπε

Ε, ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχή του λοιπόν... αφού του βρήκε και το σωματίδιο, τι άλλο να θέλει.

Δεν ήταν κακό αλλά περίμενα καλύτερη απάντηση από εσένα διάβολε  

  • Haha 9
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 hour ago, JPaxilleas said:

Με όσο πιο απλά λόγια. Το Καθιερωμένο Πρότυπο της σωματιδιακής φυσικής είναι η θεωρία που περιγράφει τρεις από τις τέσσερις γνωστές θεμελιώδεις δυνάμεις (ηλεκτρομαγνητικές, ασθενείς και ισχυρές αλληλεπιδράσεις – εξαιρουμένης της βαρύτητας) στο σύμπαν και ταξινομεί όλα τα γνωστά στοιχειώδη σωματίδια:

  • Φερμιόνια (παραδείγματα φερμιονίων: τα γνωστά μας Πρωτόνια, Νετρόνια, Ηλεκτρόνια, που έχουμε μάθει για τον πυρήνα ενός ατόμου, κ.λπ.
  • Μποζόνια (παραδείγματα μποζονίων: τα γνωστά μας Φωτόνια, Γλουόνια, Μποσόνιο του W και Z και το Μποζόνιο του Χιγκς).

Όλα τα παραπάνω στοιχειώδη σωματίδια ας τα δούμε σα "τουβλάκια" που αποτελούν τη βάση του σύμπαντος. Ένα από αυτά τα σωματίδια, το μποζόνιο του Χιγκς, ξεχωρίζει γιατί του επιτρέπει να δίνει μάζα σε άλλα σωματίδια. Μπορούμε να φανταστούμε το μποζόνιο του Χιγκς σαν το "σιδεράκι" που κρατά τα τουβλάκια μαζί, καθιστώντας τα να φαίνονται βαριά και με μάζα.

Χωρίς το μποζόνιο του Χιγκς, τα σωματίδια θα κινούνταν με την ίδια ταχύτητα όπως το φως και δε θα είχαν μάζα, κάτι που θα έκανε αδύνατη τη δημιουργία της ύλης όπως τη γνωρίζουμε, όπως τα άτομα, οι πλανήτες, οι ήλιοι.

Ως εκ τούτο, το μποζόνιο του Χιγκς είναι σημαντικό όχι μόνο γιατί μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος μας και το σύμπαν συνολικά, αλλά και επειδή κατανοούμε πώς δίνεται η μάζα στα σωματίδια, κάτι που είναι ουσιώδες για την ύπαρξη και τη δομή του σύμπαντος, συμπεριλαμβανομένης προφανώς και της δικής μας ύπαρξης.

Ειλικρινά μπράβο που κάθισες και το έγραψες. 

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 hours ago, alcemist said:

Φτάνει μ αυτή τη η χαζομάρα με το σωματίδιο του Θεού. Ο ίδιος δεν χρησιμοποίησε ποτέ αυτήν την ονομασία, οι δημοσιογράφοι του την φόρτωσαν. 

Για την ακρίβεια, αν δεν είχαν μπλεχτεί οι γνωστοι "εξωγενεις παράγοντες", μάλλον θα είχε επικρατήσει ένα όνομα λίγο διαφορετικό

Quote

 

The Higgs boson's nickname "the God Particle" was solidified upon its discovery, namely as a result of the popular media. The origin of this is often connected to Nobel Prize-winning physicist Leon Lederman referring to the Higgs boson as the "Goddamn Particle" in frustration with regards to how difficult it was to detect.

Business Insider says that when Lederman authored a book on the Higgs boson in the 1990s the title was to be "The Goddamn Particle" but the publishers changed this to "The God Particle" and a troublesome connection with religion was drawn, one which bothers physicists to this day.

 

 

  • Like 2
  • Thanks 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

  • Δημιουργία νέου...