Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
43 λεπτά πριν, alexander098 είπε

Μήπως μέρος του μισθού του το λαμβάνει με διατακτικές; 

Για κάποιους μήνες αν θυμάμαι καλά 50 ευρω κάθε μήνα σε κουπόνια 

Νόμιζω είναι μη φορολογισιμο αυτό το ποσό για τόσα λίγα. 

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
  • Απαντ. 1,2k
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.

Παιδια γνωρίζετε αν πρέπει να δηλώσω στο taxis και το Τέλος Χαρτοσήμου 3,6% που μου θα μου καταθέτει μαζί με το ενοίκιο ο μισθωτής ενός καταστήματος; 

Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Για κάποιους μήνες αν θυμάμαι καλά 50 ευρω κάθε μήνα σε κουπόνια 

Νόμιζα είναι μη φορολογισιμο αυτό το ποσό για τόσα λίγα. 

Το ποσό αυτό δεν φορολογείται και νομίζω τον φόρο τον λαμβάνεις πίσω στην εκκαθάριση. Δεν υπολογίζεται με τη καταβολή της μισθοδοσίας, διορθώστε με αν κάνω λάθος 

• Like 1
Δημοσ.
44 λεπτά πριν, Disrespect είπε

Παιδια γνωρίζετε αν πρέπει να δηλώσω στο taxis και το Τέλος Χαρτοσήμου 3,6% που μου θα μου καταθέτει μαζί με το ενοίκιο ο μισθωτής ενός καταστήματος; 

Τι να δηλώσεις?

Αυτόματα το παίρνουν 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, alexander098 είπε

Ο φόρος που του κράτησαν είναι περίπου 330€ παραπάνω. Ναι στις συναλλαγές με κάρτα υπάρχουν συναλλαγές σε συγκεκριμένους εμπόρους, οι οποίοι από το υπουργείο θεωρούνται υψηλού κινδύνου φοροδιαφυγής, που μειώνουν το εισόδημα και ταυτόχρονα τον φόρο εισοδήματος. 

Στα 14686 με φόρο 1207 προκύπτει χρεωστικό;

Δημοσ.
18 ώρες πριν, GREGORYMO είπε

Υπάρχει πχ λογαριασμός που μπαίνει η σύνταξη της μάνας με συνδικαιούχο τον γιο.

Μπορεί ο γιος οπότε θέλει να σηκώσει πχ 20.000€ ? Σαφώς? Μπορεί να αγοράσει αυτοκίνητο ειδικά αν δηλώνει φτωχός?

ΕΣΥ θα μου πεις....

Μπορει να αγορασει οτι θελει αλλα αν δε καλυπτονται απο τα εισοδηματα του ή απο  εισοδημα παλαιοτερων ετων μπορει να κληθει για εξηγησεις, ερευνα και προστιμο. Ειναι αλλο το εισοδημα σου και αλλο οι καταθεσεις σου. Το αυτοκινητο δε θα το καλυψεις με τη καταθεση.

Δημοσ.
1 ώρα πριν, fitsoulas2024 είπε

Μπορει να αγορασει οτι θελει αλλα αν δε καλυπτονται απο τα εισοδηματα του ή απο  εισοδημα παλαιοτερων ετων μπορει να κληθει για εξηγησεις, ερευνα και προστιμο. Ειναι αλλο το εισοδημα σου και αλλο οι καταθεσεις σου. Το αυτοκινητο δε θα το καλυψεις με τη καταθεση.

Αυτό λέω και εγώ 

Δημοσ.
1 ώρα πριν, fitsoulas2024 είπε

Θα το αγοράσεις στο όνομα της μάνας τότε.Και αν δεν υπάρχει μάνα τότε αγοράζεις κάτι μεταχειρισμένο με τα λεφτά χέρι με χέρι ή με μεταφορά ποσού από οποιονδήποτε λογαριασμό έχει χρήματα μέσα.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ερωτηση από εναν ασχετο:

Εχω καταλαβει οτι καθε μήνα ο εργοδότης καταβάλει για τον εργαζομενο το ΦΜΥ, το οποιο πρακτικά εχει παρακρατήσει απο το μισθό του. Οταν παμε να κανουμε τη φορολογική δήλωση αυτό είναι και το ποσό που βλέπουμε ως: φόρος που παρακρατήθηκε. Αν αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που μας αναλογεί τότε έχουμε επιστροφή αλλιώς έχουμε χρεωστικό.

Στο απλά παράδειγμα του μισθωτού, ο οποίος δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος, δεν είναι παντρεμένος, δεν έχει παιδιά και έχει καλύψει το όριο των αγορών με κάρτα, ποιες είναι οι περιπτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ο φόρος που έχει παρακρατηθεί να είναι μικρότερος από το φόρο που μας αναλογεί και συνεπώς να έχουμε χρεωστικό? Προσπαθώ πρακτικα να καταλάβω πως ένα μισθωτός με εισόδημα 1100 ευρω το μήνα να καλείται να πληρώσει φόρο 240 ευρώ. Μήπως τα οδιπορικα που καταβάλλονται στον εργαζομενο επειδη ειναι αφορολογητα πρεπει να δηλωθουν σε καποιον κωδικο?

Επεξ/σία από tzagaritos
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, tzagaritos είπε

Ερωτηση από εναν ασχετο:

Εχω καταλαβει οτι καθε μήνα ο εργοδότης καταβάλει για τον εργαζομενο το ΦΜΥ, το οποιο πρακτικά εχει παρακρατήσει απο το μισθό του. Οταν παμε να κανουμε τη φορολογική δήλωση αυτό είναι και το ποσό που βλέπουμε ως: φόρος που παρακρατήθηκε. Αν αυτό το ποσό είναι μεγαλύτερο από τον φόρο που μας αναλογεί τότε έχουμε επιστροφή αλλιώς έχουμε χρεωστικό.

Στο απλά παράδειγμα του μισθωτού, ο οποίος δεν έχει άλλη πηγή εισοδήματος, δεν είναι παντρεμένος, δεν έχει παιδιά και έχει καλύψει το όριο των αγορών με κάρτα, ποιες είναι οι περιπτώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα ο φόρος που έχει παρακρατηθεί να είναι μικρότερος από το φόρο που μας αναλογεί και συνεπώς να έχουμε χρεωστικό? Προσπαθώ πρακτικα να καταλάβω πως ένα μισθωτός με εισόδημα 1100 ευρω το μήνα να καλείται να πληρώσει φόρο 240 ευρώ. Μήπως τα οδιπορικα που καταβάλλονται στον εργαζομενο επειδη ειναι αφορολογητα πρεπει να δηλωθουν σε καποιον κωδικο?

Θεωρητικά είναι όπως τα λες αλλά δεν ξέρω γιατί η παρακράτηση δεν είναι πάντα σωστή. 

Έγραψα πιο πριν για ακριβώς τέτοια περίπτωσην που λες με δικό μου άτομο που πήρε 407 ευρώ επιστροφή λόγω αυξημένης παρακράτησης. 

Αντί για περίπου 990 ευρώ έγινε παρακράτηση 1322

Μήπως υπάρχει λάθος στην παρακράτηση φόρου; 

https://www.forin.gr/tools/foros-eisodhmatos

Βάζουμε τα μικτά για υπολογισμό 

Επεξ/σία από Γιάννης Platano
Δημοσ.
21 λεπτά πριν, Γιάννης Platano είπε

Θεωρητικά είναι όπως τα λες αλλά δεν ξέρω γιατί η παρακράτηση δεν είναι πάντα σωστή. 

Έγραψα πιο πριν για ακριβώς τέτοια περίπτωσην που λες με δικό μου άτομο που πήρε 407 ευρώ επιστροφή λόγω αυξημένης παρακράτησης. 

Αντί για περίπου 990 ευρώ έγινε παρακράτηση 1322

Μήπως υπάρχει λάθος στην παρακράτηση φόρου; 

https://www.forin.gr/tools/foros-eisodhmatos

Βάζουμε τα μικτά για υπολογισμό 

Την παρακρατηση ομως την υπολογιζει και την διαχειριζεται ο εργοδοτης. Μπορουμε μεσω εργανη ή καποιου αλλου portal να δουμε την παρακρατηση ανα μήνα?

Δημοσ.

Η παρακράτηση υπολογίζεται μηνιαία, περίπου και χοντρικά ώς το 1/14 του ετήσιου φόρου που προκύπτει από το ποσό του μισθού * 14.

Άρα αν υπάρχει αλλαγή μισθού προς τα κάτω μέσα στη χρονιά, θα βγει ποσό για επιστροφή, και αν υπάρχει άυξηση θα βγει ποσό προς πληρωμή. Δεν είναι λάθος, ούτε υπάρχει τρόπος να διορθωθεί if you think about it.

Extreme παράδειγμα είναι να απολυθεί κάποιος στο τρίμηνο και να μη βρει άλλη δουλειά: το ποσό των αποδοχών λογικά θα είναι κάτω απο το αφορολόγητο, το επίδομα ανεργίας θα είναι επίσης αφορολόγητο, άρα θα βγει να πάρει πίσω όλο το ποσό που παρακρατήθηκε το τρίμηνο που δούλευε.

Άλλο extreme παράδειγμα είναι να κάνει κάποιος 2 δουλειές, με μικρό μισθό σε κάθε μια που αν ήταν μόνος του θα ήταν στο αφορολόγητο, αλλά αθροιστικά βγαίνει φόρος. Τότε οι εργοδότες δεν θα κάνουν καμία παρακράτηση (αφού δεν μπορεί να γνωρίζουν τι παίρνει απο την άλλη δουλειά) και θα πρέπει να πληρώσει όλο το φόρο απο την τσέπη του στη δήλωση.

• Like 2
Δημοσ.
3 λεπτά πριν, tzagaritos είπε

Την παρακρατηση ομως την υπολογιζει και την διαχειριζεται ο εργοδοτης. Μπορουμε μεσω εργανη ή καποιου αλλου portal να δουμε την παρακρατηση ανα μήνα?

Αν παίρνεις μηνιαίο ενημερωτικό μισθού φαίνεται εκεί 

• Like 1
Δημοσ.
1 ώρα πριν, tzagaritos είπε

Ερωτηση από εναν ασχετο:

Η παρακράτηση είναι μειωμένη κατά 1,5% από την εκκαθάριση φόρου. Εάν δουλέψεις 1 χρόνο με τον ίδιο μισθό, στην εκκαθάριση θα πληρώσεις 1,5% επί του βεβαιωμένου φόρου, το υπόλοιπο 98,5% θα είναι ΦΜΥ.

• Like 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...