GREGORYMO Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου Μια ΛΥΣΗ είναι την αφήνεις να υποβληθεί και αν δεν σου αρέσει ο φόρος που θα βγει πας σε λογιστή και κάνει τροποποιητική 1
prototypegr Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου Καλησπέρα. Μια βοήθεια όποιος μπορεί. 1. Από το 2023 νοικιάζω μια φοιτητική κατοικία για τον υιό μου. Πέρσι την δήλωσα κανονικά χωρίς πρόβλημα και φέτος που δηλώνω πάλι τα διαμερίσματα με αντιγραφή της περσινής δήλωσης, μου εμφανίζει σφάλμα στην κύρια κατοικία, η οποία είναι ιδιόκτητη, και μάλιστα το σφάλμα το βγάζει στο πεδίο που δηλώνεις αν είναι μισθωμένη ή παραχωρημένη. Στο φοιτητικό έχω επιλέξει κανονικά το σχετικό πεδίο και έχω βάλει και τα στοιχεία του εκμισθωτή. 2. Σκέφτομαι φέτος, μετά από παροτρύνσεις, να υποβάλλω φορολογική δήλωση (μηδενική φυσικά) και για τον υιό μου. Θα πρέπει να τροποποιήσω την δήλωσή μου όσον αφορά τα προστατευόμενα τέκνα ότι πλέον είναι υπόχρεος σε φορολογική δήλωση ή όχι από την στιγμή που δεν είναι υποχρεωτικό? Ευχαριστώ.
GREGORYMO Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου 16 λεπτά πριν, prototypegr είπε Καλησπέρα. Μια βοήθεια όποιος μπορεί. 1. Από το 2023 νοικιάζω μια φοιτητική κατοικία για τον υιό μου. Πέρσι την δήλωσα κανονικά χωρίς πρόβλημα και φέτος που δηλώνω πάλι τα διαμερίσματα με αντιγραφή της περσινής δήλωσης, μου εμφανίζει σφάλμα στην κύρια κατοικία, η οποία είναι ιδιόκτητη, και μάλιστα το σφάλμα το βγάζει στο πεδίο που δηλώνεις αν είναι μισθωμένη ή παραχωρημένη. Στο φοιτητικό έχω επιλέξει κανονικά το σχετικό πεδίο και έχω βάλει και τα στοιχεία του εκμισθωτή. 2. Σκέφτομαι φέτος, μετά από παροτρύνσεις, να υποβάλλω φορολογική δήλωση (μηδενική φυσικά) και για τον υιό μου. Θα πρέπει να τροποποιήσω την δήλωσή μου όσον αφορά τα προστατευόμενα τέκνα ότι πλέον είναι υπόχρεος σε φορολογική δήλωση ή όχι από την στιγμή που δεν είναι υποχρεωτικό? Ευχαριστώ. Αν ο γιός είναι προστατευμένο μέλος χωρίς δικό του εισοδήμα δεν μπορεί να κάνει δική του φορολογική δήλωση. Εξάλλου, κινδυνεύει να μπερδέψει στο φοιτητικό επίδομα ενοικίου
prototypegr Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 47 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Αν ο γιός είναι προστατευμένο μέλος χωρίς δικό του εισοδήμα δεν μπορεί να κάνει δική του φορολογική δήλωση. Εξάλλου, κινδυνεύει να μπερδέψει στο φοιτητικό επίδομα ενοικίου Ξέρω ότι μπορεί να κάνει δήλωση μηδενική. Άλλωστε φοιτητικό επίδομα δεν δικαιούται λόγω εισοδημάτων δικών μας. Ξέχασα να αναφέρω ότι η κατοικία που διαμένει, το συμβόλαιο είναι στο δικό μου όνομα. Επεξ/σία 26 Μαρτίου από prototypegr
GREGORYMO Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου 2 ώρες πριν, prototypegr είπε Ξέρω ότι μπορεί να κάνει δήλωση μηδενική. Άλλωστε φοιτητικό επίδομα δεν δικαιούται λόγω εισοδημάτων δικών μας. Ξέχασα να αναφέρω ότι η κατοικία που διαμένει, το συμβόλαιο είναι στο δικό μου όνομα. Δεν είναι προστατευμένο μέλος? Αν κάνει, θα πάψει να είναι
alexander098 Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου 1 λεπτό πριν, GREGORYMO είπε Δεν είναι προστατευμένο μέλος? Αν κάνει, θα πάψει να είναι Αν κάνει δήλωση δεν θα είναι προστατευόμενο μέλος;
GREGORYMO Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου 11 λεπτά πριν, alexander098 είπε Αν κάνει δήλωση δεν θα είναι προστατευόμενο μέλος; Δεμ υπάρχει κάποια ταμπέλα του στυλ: παύεις να είσαι προστατευμένο μέλος αλλα μπορεί να μπερδέψει σε κάποιο επίδομα πχ Α21.. Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο φοιτητής με μηδενικό εισόδημα να κάνει δική του φορολογική δήλωση
alexander098 Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου 9 λεπτά πριν, GREGORYMO είπε Δεμ υπάρχει κάποια ταμπέλα του στυλ: παύεις να είσαι προστατευμένο μέλος αλλα μπορεί να μπερδέψει σε κάποιο επίδομα πχ Α21.. Δεν κατάλαβα για ποιο λόγο φοιτητής με μηδενικό εισόδημα να κάνει δική του φορολογική δήλωση Δεν νομίζω, το Α21 μετράει το συνολικό οικογενειακό εισόδημα και δεν αφήνει εκτός κάποιο τέκνο λόγω δήλωσης. Πχ για τον τουρισμό για όλους αν δεν έχεις κάνει φορολογική δήλωση δεν μπορείς να λάβεις μέρος. Μπορεί για αυτό
SB_1957 Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου 2 hours ago, prototypegr said: Ξέρω ότι μπορεί να κάνει δήλωση μηδενική. Άλλωστε φοιτητικό επίδομα δεν δικαιούται λόγω εισοδημάτων δικών μας. Ξέχασα να αναφέρω ότι η κατοικία που διαμένει, το συμβόλαιο είναι στο δικό μου όνομα. Αν έχει στο όνομά του αυτοκίνητο ή ακίνητη περιουσία πρέπει να κάνει. Αν δεν έχει τίποτε δεν χρειάζεται.
fastnq2 Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου 4 ώρες πριν, GREGORYMO είπε Δεν είναι προστατευμένο μέλος? Αν κάνει, θα πάψει να είναι Φυσικά και μπορεί να κάνει, και καλό είναι να κάνουμε φορολογικές δηλώσεις έστω και μηδενικές, γιατι μελλοντικά σε επιδόματα ζητάει να είσαι ενήμερος τελευταία 5ετια με φορολογικές. Αν δεν έχεις κάποια χρονια είναι 102.40/χρόνο το πρόστιμο. 1
asdfnikos Δημοσ. 26 Μαρτίου Δημοσ. 26 Μαρτίου 2 ώρες πριν, fastnq2 είπε Φυσικά και μπορεί να κάνει, και καλό είναι να κάνουμε φορολογικές δηλώσεις έστω και μηδενικές, γιατι μελλοντικά σε επιδόματα ζητάει να είσαι ενήμερος τελευταία 5ετια με φορολογικές. Αν δεν έχεις κάποια χρονια είναι 102.40/χρόνο το πρόστιμο. Όταν πρόκειται για άτομα που δεν ήταν υπόχρεα σε φορολογικές δηλώσεις και αποκτήσαν αργότερα την υποχρέωση μετράνε κανονικά οι φορολογικές που τους συμπεριλάμβαναν οι γονείς τους σαν προστατευόμενο μέλος στης 5ετίες για επιδόματα. 2
famas Δημοσ. 27 Μαρτίου Δημοσ. 27 Μαρτίου Έχω το 50% κατοικίας και 50% η αδερφή μου, η οποία μένει σε άλλη πόλη. Μπορώ το δικό μου 50% να το δηλώσω σαν κύρια κατοικία ή θα πρέπει να μου παραχωρήσει, και κατ' έπέκταση να επιβαρυνθεί με φόρο, το υπόλοιπο 50% η αδερφή μου ; Φιλοξενία σε μη πρώτη κατοικία δεν χωρεί. Όπως και δωρεάν παραχώρηση μεταξύ αδερφών βγάζει φόρο καθότι δεν είναι α' βαθμού συγγενείς.
Krusty Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Στις 27/3/2025 στις 7:09 ΠΜ, famas είπε Έχω το 50% κατοικίας και 50% η αδερφή μου, η οποία μένει σε άλλη πόλη. Μπορώ το δικό μου 50% να το δηλώσω σαν κύρια κατοικία ή θα πρέπει να μου παραχωρήσει, και κατ' έπέκταση να επιβαρυνθεί με φόρο, το υπόλοιπο 50% η αδερφή μου ; Φιλοξενία σε μη πρώτη κατοικία δεν χωρεί. Όπως και δωρεάν παραχώρηση μεταξύ αδερφών βγάζει φόρο καθότι δεν είναι α' βαθμού συγγενείς. To σωστό: https://www.forin.gr/questions/question/3459/pinakas-5-tou-e1-me-50-dwrean-paraxwrhsh Στην πράξη από λογιστρια που έκανε την φορολογική δήλωση της ξαδέλφης μου, την δήλωνε ως κύρια κατοικία σε διαμέρισμα που είχε μόλις το 35%. Στους άλλους συνιδιοκτήτες που δεν μέναν εκεί, δεν δήλωνε ούτε ότι φιλοξενούν, ούτε ότι παραχωρούν. Δεν είχε κανένα πρόβλημα ποτέ της. Επίσης έχεις δικαίωμα με το 50% να κάνεις χρήση του σπιτιού. Άρα η αδελφή σου δεν θα μπορούσε να το νοικιάσει και να έχει εισόδημα, επομένως μάλλον δεν τεκμαίρεται εισόδημα για την αδελφή σου επειδή παραχωρεί το 50% και δεν το νοικιάζει. Τέλος, υπάρχει ένας νόμος που δεν ξέρω αν σε αφορά καθώς δεν τον διάβασα αναλυτικά. 'Δεν μπορεί να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν καταχωρημένο και το υπόλοιπο να δηλωθεί ως κενό (Α 1061/2024 ΑΑΔΕ). Επεξ/σία 30 Μαρτίου από Krusty 1
famas Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου 1 ώρα πριν, Krusty είπε To σωστό: https://www.forin.gr/questions/question/3459/pinakas-5-tou-e1-me-50-dwrean-paraxwrhsh Στην πράξη από λογιστρια που έκανε την φορολογική δήλωση της ξαδέλφης μου, την δήλωνε ως κύρια κατοικία σε διαμέρισμα που είχε μόλις το 35%. Στους άλλους συνιδιοκτήτες που δεν μέναν εκεί, δεν δήλωνε ούτε ότι φιλοξενούν, ούτε ότι παραχωρούν. Δεν είχε κανένα πρόβλημα ποτέ της. Επίσης έχεις δικαίωμα με το 50% να κάνεις χρήση του σπιτιού. Άρα η αδελφή σου δεν θα μπορούσε να το νοικιάσει και να έχει εισόδημα, επομένως μάλλον δεν τεκμαίρεται εισόδημα για την αδελφή σου επειδή παραχωρεί το 50% και δεν το νοικιάζει. Τέλος, υπάρχει ένας νόμος που δεν ξέρω αν σε αφορά καθώς δεν τον διάβασα αναλυτικά. 'Δεν μπορεί να δηλωθεί μέρος της κατοικίας ως δωρεάν καταχωρημένο και το υπόλοιπο να δηλωθεί ως κενό (Α 1061/2024 ΑΑΔΕ). Ευχαριστώ, αλλά έχω πραγματικό γεγονός σπίτι και οικόπεδο που ανήκει σε 3 αδέρφια κατά 33% έκαστος, το χρησιμοποιεί μόνο ο ένας, οι άλλοι 2 του κάνουν δωρεάν παραχώρηση και τους βγάζει φόρο(σε αυτούς που κάνουν την παραχώρηση) από δωρεάν παραχώρηση. Θα μου πεις ότι αν το δηλώνεις με το παραπάνω τρόπο, λογικά θα σου βγάλει φόρο. Το θέμα είναι αν δεν το δηλώσεις, τι θα γίνει. Θα το κάνω έτσι και θα δω. 1
Krusty Δημοσ. 30 Μαρτίου Δημοσ. 30 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 2 ώρες πριν, famas είπε Ευχαριστώ, αλλά έχω πραγματικό γεγονός σπίτι και οικόπεδο που ανήκει σε 3 αδέρφια κατά 33% έκαστος, το χρησιμοποιεί μόνο ο ένας, οι άλλοι 2 του κάνουν δωρεάν παραχώρηση και τους βγάζει φόρο(σε αυτούς που κάνουν την παραχώρηση) από δωρεάν παραχώρηση. Θα μου πεις ότι αν το δηλώνεις με το παραπάνω τρόπο, λογικά θα σου βγάλει φόρο. Το θέμα είναι αν δεν το δηλώσεις, τι θα γίνει. Θα το κάνω έτσι και θα δω. Οπώς τα λες είναι. Και αυτήν την άποψη παρέθεσα έμμεσα ως πιο σωστή. Έμμεσα, γιατί είναι η πρώτη απάντηση και με τα περισσότερα likes στην ιστοσελίδα forin που παρέθεσα. Κι εγώ τόσο καιρό επειδή τα έκανε έτσι η λογιστρια, νόμιζα ότι σε συνιδιοκτήτες δεν υπάρχει παραχώρηση. Λάθος μου. Βέβαια την αντέγραψα την λογιστρια και φέτος και πέρσι χωρίς καμία ποινή. Το διαμέρισμα είναι κάτω των 200τμ, αλλά και πάλι δεν ήταν σωστό αυτό που έκανα. Και στην ξαδέλφη μου με τον αδελφό της και τον πατέρα της έχουν συνιδιοκτησία. Κάτω από 30 ευρώ ο φόρος χαρίζεται. Επίσης επειδή η αδελφή σου μόνο παραχωρεί, έχουμε μόνο τεκμήριο εισοδήματος και δεν είμαι σίγουρος αν θα φορολογηθεί στο τέλος όπως το εισόδημα από ενοίκιο. Δηλαδή υπάρχουν και οι μειώσεις από τον φόρο. Με δοκιμή θα δείξει η προεκκαθάριση αν και ανέφερες το φόρο που πήραν στην περίπτωση που ανέφερες. Επεξ/σία 30 Μαρτίου από Krusty 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα