Προς το περιεχόμενο

Dual Boot με ξεχωριστούς Boot managers


heavymetallicus
Μετάβαση στην απάντηση Απαντήθηκε από μπουρτζοβλαχος,

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Καλησπέρα.Καλό μήνα.

Εχω μια απορία σχετικά με την εγκατάσταση linux λειτουργικού σε υπολογιστή με Windows 11.

Εχω κάνει αμέτρητες dual boot,εγκαταστάσεις. Γνωρίζω πολύ καλά την όλη διαδικασία. Αλλά τώρα τελευταία μού έχει κεντρίσει την περιέργεια..Πως θα εγκαταστήσω ένα Manjaro-KDE,σε υπολογιστή με Windows 11, χωρίς να χαθεί ο Windows Boot manager?? Δεν θέλω ο linux grub να μου δείχνει πιο λειτουργικό να επιλέγω κάθε φορά.Πατώντας το κουμπί power του υπολογιστή να ξεκινάνε κανονικά τα Windows. Αλλά με το πλαϊνό του κουμπί,που στο συγκεκριμένο Lenovo G70 είναι σαν OneKey Recovery system(αντί για κάπoια επιλογή f),  από την επιλογή Boot options να επιλέγω είσοδο στο linux.

Παραθέτω εικόνα των partitions του ssd του,από το live usb του Manjaro Linux.

Θέλω το Manjaro να εγκατασταθεί στο /dev/sda5, που είναι ο αντίστοιχος Storage (D:) των Windows. Το /dev/sda3 είναΙ ο τοπικός δίσκος (C:) των Windows,στο οποίο είναι και το λειτουργικό. Νομίζω η εικόνα είναι διαφωτιστική.

Ο ssd του laptop είναι 256 Giga,χωρισμένος στα 2.

Είναι εφικτό κάτι τέτοιο;;
 

Στιγμιότυπο οθόνης 2024-05-01 120847.png

Επεξ/σία από heavymetallicus
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμένα η εμπειρία μου αντίθετα είναι πολύ μικρή σε UEFI συστήματα(μόλις 2 εβδομάδων), αλλά έκανα αυτή τη διαδικασία 3,4 φορές λόγω προβληματικού δίσκου. Σε παρόμοιο σχήμα(1ο διαμερ EFI, 2ο Windows, 3o Linux) που όμως τα λειτουργικά προϋπήρχαν και κλωνοποιήθηκαν. Αυτό που χρειάζεται να γίνει είναι να χρησιμοποιηθει το διαμέρισμα EFI και για τα δύο λειτουργικά. Εγώ τα έκανα χειροκίνητα, αλλά λογικά το manjaro θα έχει επιλογή να γίνει χρήση του υπάρχοντος EFI διαμερίσματος κατά την εγκατάσταση. Όσον αφορά τον bootloader των windows δε θα χαθεί, μιας και δε χρειάζεται να αντικατασταθεί όπως γινόταν σε παλιά συστήματα με BIOS και MBR. Ουσιαστικά το BIOS στα UEFI συστήματα ψάχνει για κατάλληλα αρχεία boot που βρίσκονται στο EFI διαμέρισμα.  Το linux δε θα πειράξει τα υπάρχοντα και απλά θα δημιουργήσει ένα νέο φάκελο για να βάλει τα δικά του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Λύση
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

τα 629mb που δεν ειναι καταχωρημενα θα το φτιαξεις efi fat32 για το linux και θα το ορισεις flag boot εκει θα ορισεις το efi part /boot/efi και το αντιστοιχο που ειναι ntfs format ext4 /  ως root, για να μην δηλωθει στο grub τα windows θα πρεπει  μετα την εγκατασταση στον δισκο partition εγκαταστασης να κανεις edit στο /etc/default/grub να ειναι δηλωμενη η παραμετρος GRUB_DISABLE_OS_PROBER=true, update grub again και ετοιμο, αν και οι περισσοτερες διανομες εχουν by default αυτη την παραμετρο, απο εκει και μετα μεσα απο το bios επιλεγεις το efi boot partition-manager ποιο λειτουργικο θα επιλεξεις.

Επεξ/σία από μπουρτζοβλαχος
  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...