Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Γειά σε όλους. Θέλω να αγοράσω ένα κτήμα εντός σχεδίου στην Λιβάδια και μένω Αθήνα. Τι είδους δικηγόρο χρειάζομαι για να δεί εάν το κτήμα είναι νόμιμο στα χαρτιά και τα στρέμματα είναι ότι έχουμε συμφωνήσει. (Δ εν θέλω να το κάνω μόνος μου για περισσότερη ασφάλεια) Ευχαριστώ πολύ 

Δημοσ.

πρωτα καλο ειναι να πας σε ενα πολ μηχανικο ή τοπογραφο ωστε με το τιτλο κτησης που εχει ο ιδιοκτητης να επαληθευσει διαστασεις οτι ειναι το ιδιο στο κτηματολογιο κτλ. Δεν ειναι μεγαλο κοστος και εκμηδενιζεις ρισκο. Μπορει να ειναι καποιος ντοπιος (καλυτερα) ή απο Αθηνα.

Αφου τελειωσει ο μηχανικος μετα προσλαμβανεις ενα δικηγορο να κανει ελεγχο τιτλου αλλα για χρεη και νομιμοτητα στο υποθηκοφυλακιο. Επισης δεν εχει μεγαλο κοστος και μπορει να ειναι ντοπιος ή απο Αθηνα. Αφου παρεις το ΟΚ βρες ενα συμβολαιογραφο (ακομα και Αθηνα) για να γινει η αγορα (τον πληρωνεις εσυ).

Εχω βαρεθει να ακουω για τσιγκουνηδες που δε προσλαμβανουν δικηγορο και μηχανικο και μετα ειτε τρεχουν ειτε καθυστερουν για μηνες ή και χρονια: περιουσια αγοραζετε οχι κινητο ή αθλητικα ρουχα!

• Like 5
Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Ξε

53 λεπτά πριν, bdfzbfbd είπε

Γειά σε όλους. Θέλω να αγοράσω ένα κτήμα εντός σχεδίου στην Λιβάδια και μένω Αθήνα. Τι είδους δικηγόρο χρειάζομαι για να δεί εάν το κτήμα είναι νόμιμο στα χαρτιά και τα στρέμματα είναι ότι έχουμε συμφωνήσει. (Δ εν θέλω να το κάνω μόνος μου για περισσότερη ασφάλεια) Ευχαριστώ πολύ 

Κατ αρχήν ξεκινάς με την επιλογή συμβολαιογράφου που επιλέγεις και πληρώνεις εσύ ως αγοραστής.

Ένας δικηγόρος που γνωρίζει τα σχετικά με αγοραπωλησιες θα κάνει τον έλεγχο των τίτλων, εάν είναι ελεύθερο βαρών, κτηματολόγιο κλπ καθώς και θα ελέγξει το συμβόλαιο πριν να υπογραφεί.

Συνήθως όλοι οι δικηγόροι το κάνουν. Δεν είναι καμιά ιδιαίτερη εξειδίκευση αν και είναι σημαντικο να γίνει σωστά.

Αν δεν έχεις τότε ο συμβολαιογράφος σου μπορεί να σε καθοδηγήσει σε κάποιους.

Αλλά ο δικηγόρος και ο συμβολαιογράφος δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο για την έκταση. Αυτό είναι δουλειά τοπογραφου.

Ο συμβολαιογράφος θα ζητήσει τοπογραφικό από τον ιδιοκτήτη αλλά για να εξασφαλιστεις θα πρέπει να κάνεις δικό σου έλεγχο με δικό σου τοπογραφο. Οι περισσότεροι δεν το κάνουν και είναι πολύ λάθος

Επεξ/σία από SeNNinhA
Δημοσ.

επίσης ο δικηγόρος θα δει αν υπάρχουν βάρη στο κτήμα....π.χ υποθήκες σε τράπεζα.....

και ο δικηγόρος που θα βρεις σίγουρα θα συνεργάζεται με συμβολαιογράφο .....

σήμερα η αγοραπωλησία έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας.....Κτηματολόγιο-υποθηκοφυλακειο ...... 

το τοπογραφικό το έχει ήδη το Κτηματολόγιο ...απλά να μην εκκρεμούν ενστάσεις από γείτονες που συνορεύουν ...αν έχει γίνει πριν 5 χρόνια πιστεύω και οι τυχόν ενστάσεις που μπορεί να υπήρχαν έχουν τακτοποιηθεί .......

είναι περιφραγμένο η χύμα?///

Δημοσ.
25 λεπτά πριν, kostasbm είπε

το τοπογραφικό το έχει ήδη το Κτηματολόγιο ...

Μπορεί ναι, μπορεί και όχι.

Αν θυμάμαι καλά δεν ήταν υποχρεωτικό το εξαρτημένο τοπογραφικό κατά την δήλωση.

Προσωπικά θα εβαζα δικό μου τοπογραφο να φτιάξει από την αρχή ένα.

Δημοσ.
2 ώρες πριν, bdfzbfbd είπε

Σίγουρα θα χρειαστεί ο συμβολαιογράφος βεβαίωση μηχανικού για τη μεταβίβαση . Και εάν υπάρχει τοπογραφικό χωρίς συντεταγμένες θα χρειαστεί νέο με συντεταγμένες .

Ο δικηγόρος δε γνωρίζω εάν δίνει βεβαίωση.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, stylish είπε

O δικηγόρος δίνει κάποια βεβαίωση ότι όλα ειναι οκ;

Απ όσο γνωρίζω ο δικηγόρος κάνει την έρευνα η οποία πρέπει να παει τουλαχιστον 20 χρονια πισω και τον εξουσιοδοτείς για να αιτηθεί και λάβει τα σχετικά πιστοποιητικά από το Κτηματολογικό Γραφείο.

Επεξ/σία από SeNNinhA
Δημοσ.
43 minutes ago, SeNNinhA said:

Απ όσο γνωρίζω ο δικηγόρος κάνει την έρευνα η οποία πρέπει να παει τουλαχιστον 20 χρονια πισω και τον εξουσιοδοτείς για να αιτηθεί και λάβει τα σχετικά πιστοποιητικά από το Κτηματολογικό Γραφείο.

Ευχαριστώ. Η ερώτηση αφορά, στο τέλος αν κάτι πάει στραβά- και αφού εχει γίνει η αγορά, ο δικηγόρος φαίνεται κάπου ότι έδωσε το οκ να προχωρήσεις σε αγορά;

Δεν αναφέρομαι στην εξουσιοδότηση γιατί απο μόνη της δεν το βεβαιώνει.

• Super Moderators
Δημοσ.
5 minutes ago, stylish said:

Ευχαριστώ. Η ερώτηση αφορά, στο τέλος αν κάτι πάει στραβά- και αφού εχει γίνει η αγορά, ο δικηγόρος φαίνεται κάπου ότι έδωσε το οκ να προχωρήσεις σε αγορά;

Δεν αναφέρομαι στην εξουσιοδότηση γιατί απο μόνη της δεν το βεβαιώνει.

Ναι, εφ' όσον το ζητήσεις, θα σου δώσει βεβαίωση τι έλεγξε και τι βρήκε (αν βρήκε κάτι). 

Προσωπικά έχω δώσει αρκετές φορές παρόμοια βεβαίωση. 

• Thanks 1
Δημοσ.

Τοπογράφο θα πάρεις για να μετρήσει τα τετραγωνικά και να στο δώσει σε σχέδιο με σφραγίδα, θέμα νομιμότητας δεν νομίζω να υπάρχει λογικά και ο πρώην ιδιοκτήτης νόμιμα το έχει. 

Δημοσ.
2 ώρες πριν, Mhdenistis είπε

Τοπογράφο θα πάρεις για να μετρήσει τα τετραγωνικά και να στο δώσει σε σχέδιο με σφραγίδα, θέμα νομιμότητας δεν νομίζω να υπάρχει λογικά και ο πρώην ιδιοκτήτης νόμιμα το έχει. 

Καλά. Μην είσαι σίγουρος.

Επιπλεον δεν ειναι μονο να υπαρχει τιτλος ιδιοκτησίας. Πρεπει να  γίνει νομικός έλεγχος προηγούμενων τίτλων και της αλληλουχίας των μεταβιβάσεων. Πρεπει να ελεγχθεί η τυχόν ύπαρξη βαρών στο ακίνητο, όπως προσημείωσης υποθήκης, κατάσχεσης ή η τυχόν ύπαρξη δουλείας (π.χ. επικαρπία, οίκηση κ.α.), καθώς επίσης αν έχουν ασκηθεί διεκδικητικές αγωγές κατά του ακινήτου, αν υπάρχει ασυμφωνία μεταξύ Υποθηκοφυλακείου και Κτηματολογίου κλπ.

Οι δικηγόροι της παρεάς θα σας τα πουν καλύτερα.

Δημοσ.

Από μηχανικό χρειάζεται πρόσφατο τοπογραφικό με Κ.Η.Δ. Δηλαδή να έχει συνταχθεί τα τελευταία 1-2 χρόνια για να έχει και όλες τις βεβαιώσεις με την νεότερη νομοθεσία για δασικά, ΓΠΣ, 651, κτλ.

Επίσης θα πρέπει να συνταχθεί Η.Τ.Κ. και να βγει πιστοποιητικό πληρότητας.

Όλα τα προηγούμενα μπορεί να τα συντάξει τοπογράφος μηχανικός ή πολιτικός μηχανικός. Αν υπάρχει και κτίσμα εντός της ιδιοκτησίας θα πρέπει να είναι και τακτοποιημένες όλες οι αυθαιρεσίες και να έχει εκδοθεί και Π.Ε.Α.

Την έρευνα που θα γίνει από δικηγόρο την έχουν αναφέρει σε προηγούμενα μηνύματα.

Συνήθως τις εργασίες του μηχανικού τις πληρώνει ο πωλητής και δικηγόρο και συμβολαιογράφο ο αγοραστής.

• Like 1
Δημοσ.
Στις 12/7/2024 στις 8:50 ΠΜ, kostasbm είπε

επίσης ο δικηγόρος θα δει αν υπάρχουν βάρη στο κτήμα....π.χ υποθήκες σε τράπεζα.....

και ο δικηγόρος που θα βρεις σίγουρα θα συνεργάζεται με συμβολαιογράφο .....

σήμερα η αγοραπωλησία έχει πολλές δικλείδες ασφαλείας.....Κτηματολόγιο-υποθηκοφυλακειο ...... 

το τοπογραφικό το έχει ήδη το Κτηματολόγιο ...απλά να μην εκκρεμούν ενστάσεις από γείτονες που συνορεύουν ...αν έχει γίνει πριν 5 χρόνια πιστεύω και οι τυχόν ενστάσεις που μπορεί να υπήρχαν έχουν τακτοποιηθεί .......

είναι περιφραγμένο η χύμα?///

Είναι χύμα 

Είναι χύμα 

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...