Odyss3us Δημοσ. 20 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2024 On 19/08/2024 at 21:15, MikeKata said: Θα έλεγα, το ανάποδο. Η MS έχει "σπρώξει" το narrative του "αναγκαστικού" upgrade μέσω της συνεχούς αύξησης των απαιτήσεων του λειτουργικού λόγω bloat. Ένα MacBook δεκαετίας μια χαρά τρέχει με MacOS. Ένα PC/laptop δεκαετίας με Linux distro τρέχει σφαίρα, όχι απλά μια χαρά. Το ίδιο με ένα Chromebook (Linux) ή FreeBSD. Δεν μπορεί όλα τα λειτουργικά να τρέχουν σε παλιά PC. αλλά μόνο τα Windows να σέρνονται. Βέβαια, την Apple δεν μπορούμε να την πάρουμε ως παράδειγμα γιατί άλλαξε σε ARM, οπότε λογικό είναι να θέλει να ξεφορτωθεί το support παλιών x86. Ο κοινός παρονομαστής στην καθυστέρηση είναι τα Windows. Βάλε τα background services, βάλε το όλο και πιο bloated interface κλπ. Security patches θα μπορούσε να δώσει όπως παίρνουν π.χ τα Linux distros. Μια χαρά εγκαθιστάς πχ. Ubuntu 24.04 σε laptop 10/15-ετιας. Και δε θεωρώ (προσωπική γνώμη, χωρίς να έχω πείρα μέσα από την εταιρεία) ότι είναι τόσο μεγάλο "βάρος" το security support, μιας και δεν είναι τόσο δραματικά διαφορετικό το codebase των 11 και των 10. Απλά η MS, ως εταιρεία θέλει να αλλάξεις PC για να σπρώξει τα sales και να πουλήσει άδειες. Εμείς, σαν καταναλωτές δε θέλουμε να αλλάξουμε, αν το μηχάνημα μας είναι ικανό να λειτουργήσει όπως την πρώτη μέρα. Δε μιλάμε να έχουμε απαιτήσεις για το top single threaded performance. Αν έχεις π.χ λογιστικό γραφείο, γιατί να αλλάξεις το PC που περνάει κάθε μέρα απλά Excelάκια, επειδή η MS αποφάσισε να διακόψει το support των 10; Αντικρουόμενα συμφέροντα καταναλωτη-εταιρειας. Την τσέπη μας κοιτάμε, όχι αυτή της MS. κι ομως αυτο το Mac με τις πρωτες 5Κ Retina https://support.apple.com/el-gr/112035 late 2015 αναβαθμιζε οριακα με προβληματα μεχρι τα Monterey (Ιουνιος 2021)
Odyss3us Δημοσ. 20 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) στην ουσια διαβασαμε αλλο ενα αρθρο που ενημερωνει-φοβιζει τους χρηστες, για να πουν για αλλη μια φορα τα ιδια κλισε, τι εμαθαν απο αυτο το αρθρο οι εμπειροι χρηστες του ινσομνια; τιποτα.., μαλλον οτι οσοι εχουν W10 με πλαγιο τροπο ερχεται η σειρα τους, το αρθρο ομως απλα λεει οτι δε θα μπαινουν ως clean install σε "παλια μηχανηματα" κυριως laptop γιατι αυτα παιρνουν συνηθως ειδικη αναβαθμιση λογω των custom drivers του εκαστοτε κατασκευαστη, ολοι ξερουμε οτι δε μπορεις να βαλεις σε ολα τα λαπτοπ το ιδιο universal windows iso που κατεβαζουν ολοι δωρεαν.. το αρθρο επισης αναφερει οτι στο original iso κοπηκε μια εντολη που εδινες κατα την εγκατασταση σε παραθυρο cmd, δεν αναφερει πουθενα οτι με 3rd party προγραμματακια οπως το rufus δε θα συνεχιζεται να εφαρμοζεται η παρακαμψη.. φανταστειτε τωρα ποσοι χρηστες σε ενα τεχνολογικο site διαβασαν και καταλαβαν τι αναφερει το αρθρο, ποσοι απο αυτους με W10 απο αυριο κανουν το σταυρο τους ή ειναι σε θεση να πανε στο φρη λινουξ ή καταλαβαν εν τελει οτι το νεο iso αφορα εγκαταταση απο format σε επεξεργαστες χωρις SSE4.2 που ειναι του ~2008 και πισω... Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2024 από Odyss3us
aypnia Δημοσ. 20 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 20 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) Από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα 11 LTSC αναμενόμενη κίνηση και νομίζω να εντατικοποιηθεί. Οι επιχειρήσεις κλπ που αδυνατούν να κάνουν αλλαγές σε hardware θα μπορούν να πάρουν άδειες LTSC. Για ένα ιδιώτη που θέλει να βάλει 11 σε παλιό hardware , μπορεί να βάλει σπασμένα LTSC. Και στη τελική αυτά ταιριάζουν στο παλιό hardware που έχει γιατί είναι πιο ελαφριά από τις άλλες εκδόσεις των 11. Η Microsoft ούτως η άλλως δεν περιμένει να βγάλει λεφτά από αυτό το συγκεκριμένο κοινό γιατί ξέρει ότι η πλειοψηφία του είτε είχε ήδη σπασμένα ή είχε άδειες των 10 ευρώ από κλειδάδικά ή παμπάλεα άδεια που έρχονταν μαζί με τον υπολογιστή. Από τη στιγμή που κυκλοφόρησαν τα 11 LTSC δεν πρόκειται να αφήσει για πάντα "τρύπες" γιατί δεν θέλει να τις χρησιμοποιούν επιχειρήσεις αντί να αγοράσουν άδειες LTSC. Επεξ/σία 20 Αυγούστου 2024 από aypnia
Diavolos666 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) On 19/08/2024 at 21:11, Thresh said: Αν έχει Threadripper 2000 Series κι όχι 3000 ή μεταγενέστερους, τότε δεν υποστηρίζουν Win11. Κι όμως έχω 3960X και μου βγάζει ότι δεν είναι συμβατό. On 19/08/2024 at 21:04, kodorevi8ulis said: έχεις τελευταίο bios , tpm ενεργό και gpt "δίσκους" και στο βγάζει μη συμβατό ; Δεν έκανα καμία κίνηση να βάλω windows 11 και να αποτύχω, δεν πείραξα κάτι δηλαδή από όταν το έφτιαξα, απλά όταν άρχισαν να πρήζουν συνεχώς με μήνυμα για windows 11 στα updates των 10, μου το έβγαζε δίπλα ότι δεν είναι συμβατό. Είχα windows 7 μέχρι που δεν γινόταν να τρέξω αρκετές εφαρμογές και έβαλα τα 10, το ίδιο κάνω και τώρα. Edit: Πήγα στα settings να δω και μου λέει TPM version 1.38 (3/2/2018) δεν ξέρω αν έχει βγει νεότερο bios (λογικά θα έχει) απλά προς το παρόν δεν με νοιάζει αφού δεν θέλω να βάλω 11. Επεξ/σία 21 Αυγούστου 2024 από Diavolos666
kodorevi8ulis Δημοσ. 21 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2024 18 ώρες πριν, Diavolos666 είπε Κι όμως έχω 3960X και μου βγάζει ότι δεν είναι συμβατό. Δεν έκανα καμία κίνηση να βάλω windows 11 και να αποτύχω, δεν πείραξα κάτι δηλαδή από όταν το έφτιαξα, απλά όταν άρχισαν να πρήζουν συνεχώς με μήνυμα για windows 11 στα updates των 10, μου το έβγαζε δίπλα ότι δεν είναι συμβατό. Είχα windows 7 μέχρι που δεν γινόταν να τρέξω αρκετές εφαρμογές και έβαλα τα 10, το ίδιο κάνω και τώρα. Edit: Πήγα στα settings να δω και μου λέει TPM version 1.38 (3/2/2018) δεν ξέρω αν έχει βγει νεότερο bios (λογικά θα έχει) απλά προς το παρόν δεν με νοιάζει αφού δεν θέλω να βάλω 11. Δεν έχει να κάνει (στην περίπτωση σου) με τον επεξεργαστή , μια χαρά παίζει (ίσως να θέλει bios δεν ξέρω) Αλλά γενικά , ειδικά σε συστήματα που έχουν γίνει αναβαθμίσεις ε θέλει κάποια πράγματα να ενεργοποιηθούν χειροκίνητα για να φαίνονται συμβατά. 1)Το απλό , να ενεργοποιήσεις δηλαδή το tpm από το bios (π.χ. σε intel να είναι ενεργό το intel platform trust technology) και 2)το "δύσκολο" , αν είχες σύστημα που αναβάθμισες , να είναι τα partition σε gpt αντί για mbr (που αν έχεις μέχρι 3 partition στον δίσκο ε απλά μια εντολή είναι για να γίνει η αλλαγή) Χωρίς αυτά , ε και cpu που θα βγεί του χρόνουν να είχες πάλι δεν θα στο έβγαζε συμβατό το σύστημα.
Diavolos666 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2024 Δημοσ. 21 Αυγούστου 2024 (επεξεργασμένο) 2 hours ago, kodorevi8ulis said: Δεν έχει να κάνει (στην περίπτωση σου) με τον επεξεργαστή , μια χαρά παίζει (ίσως να θέλει bios δεν ξέρω) Αλλά γενικά , ειδικά σε συστήματα που έχουν γίνει αναβαθμίσεις ε θέλει κάποια πράγματα να ενεργοποιηθούν χειροκίνητα για να φαίνονται συμβατά. 1)Το απλό , να ενεργοποιήσεις δηλαδή το tpm από το bios (π.χ. σε intel να είναι ενεργό το intel platform trust technology) και 2)το "δύσκολο" , αν είχες σύστημα που αναβάθμισες , να είναι τα partition σε gpt αντί για mbr (που αν έχεις μέχρι 3 partition στον δίσκο ε απλά μια εντολή είναι για να γίνει η αλλαγή) Χωρίς αυτά , ε και cpu που θα βγεί του χρόνουν να είχες πάλι δεν θα στο έβγαζε συμβατό το σύστημα. Partition στον δίσκο των windows σίγουρα δεν έχω, αλλά όπως είπα δεν το έψαξα καν γιατί δεν θέλω windows 11. Δεν έχω ιδέα τι θέλει να αλλάξει για να είναι συμβατά και αν γίνεται απλά παράθεσα ότι όταν μου έβγαλε τις αναβαθμίσεις μου έβγαλε το μήνυμα ότι ο υπολογιστής μου δεν είναι συμβατός με 11. Επεξ/σία 21 Αυγούστου 2024 από Diavolos666
Ne0n Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2024 Δημοσ. 2 Σεπτεμβρίου 2024 Δεν πάει να τα κλείσει όλα, στο τέλος θα αναγκαστεί να τα ανοίξει ξανά!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα