Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 hours ago, basilis_k6 said:

Δεν κοστολογω κανενα κεφαλι και δεν εχω καμια ορεξη να απανταω σε χαζομυνηματα με νουθεσίες και αλλες αρλουμπες. Δινω τα κρανη που ξέρω οτι δεν εχουν προβλημα γιατι ξερω ποτε ενα κρανος ειναι για πέταμα και ποτε οχι, επειδή ασχολούμαι με αυτο πολλα χρονια και ξερω και πως δουλευει ενα κρανος και ξέρω επισης πως αυτες οι συζητησεις με αγνωστους ειναι ανουσιες. 

Τα δικα σας κρανη καντε τα οτι θελετε, τα κρανη που περιέγραψε το παιδι δεν ειναι για ανακυκλωση, ειναι για χρηση και γιαυτο απαντησα.

Ο κυριος Βασιλης καπα εξι αγοραζει τα κρανη του απο εκει που παιρνει και τα προφυλακτικα του.
Γιατι ο κυριος Βασιλης ξέρει πότε ενα προφυλακτικο ειναι καλο και ποτε οχι

• Haha 1
  • Απαντ. 50
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
On 19/02/2025 at 16:26, basilis_k6 said:

Αυτοι ειναι πραγματικα φοβεροι. -18 εξω, σκουφι, κασκολ, μπουφάν μεχρι τη μυτη, αλλα οοοοοχι... το κρανος θα τον δυσκολευε. Εντωμεταξυ ενα φθηνο ανοιγομενο με ενα κασκολ μηχανης (σωληνα) που ξεχναω πως λεγετε ειναι τρεις φορες πιο ευκολο και πιο ζεστο.

οτι και να πουμε λιγο θα ειναι. το χειμωνα ποσο κρυο γλυτωνεις με το κρανος δεν λεγεται. αλλα περι ορεξεως.τι να πω.

• 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσ.

είχα την ίδια απορία και ψάχνοντας έπεσα και σε αυτό το θέμα.

Είχα πάρει πριν 2-3 χρόνια, δε θυμάμαι ακριβώς, ένα κράνος να το έχω για 2ο αν τύχει κάτι... Το έβγαλα από το κουτί, δε το φόρεσα, δεν έβγαλα καν τις ζελατίνες που έχει και το έβαλα πάλι στο κουτί του. Άρα απ ότι βλέπω δεν υπάρχει θέμα λήξης.

(Για τους σπασίκλες. Πως ξέρω ότι μου κάνει; Έχω ένα ακριβώς ίδιο)

Τώρα να μη ανοίγω άλλο θέμα. Δεν είχα ποτέ σπαστό κράνος, ούτε έχω φορέσει. Ποια η γνώμη σας για αυτά; Είναι βολικά, έχουν κάποιο μειονέκτημα; Ρωτάω άτομα που έχουν εμπειρία σε καθημερινή χρήση, διότι το να πάω σε ένα κατάστημα και να δοκιμάσω για 10 λεπτά δε λέει κάτι.

Δημοσ.
41 λεπτά πριν, phanispal είπε

Μέγιστη δυνατή ασφάλεια έχεις μόνο με full face, τα υπόλοιπα είναι ημίμετρα.

καλά αυτό είναι σίγουρο και το ξέρω από πρώτο χέρι. Χειμώνα καλοκαίρι πάντα full face. Έχει τύχε να πέσω (με full face), να ξαπλώσω μπρούμυτα στην άσφαλτο και να χτυπηθεί το κράνος στο σαγόνι. Αν το κράνος δεν ήταν full face και ήταν αυτή η κατσαρόλα που φοράνε πολλοί μάλλον θα είχαμε πρόβλημα.... Γι αυτό και δεν έχω δοκιμάσει κάτι άλλο.

Και σπαστό να έπαιρνα, πάντα κλειστό θα το είχα. Απλά ρωτάω αυτούς που τα έχουν, τι θετικό έχουν. Το ότι μπορούν να το έχουν ανοιχτό το καλοκαίρι και να παίρνουν αέρα; Ο μηχανισμός που έχουν δε τα καθιστά λιγότερο αξιόπιστα; (Ένα παραπάνω κομμάτι που μπορεί να χαλάσει)

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 minutes ago, Neptu said:

καλά αυτό είναι σίγουρο και το ξέρω από πρώτο χέρι. Χειμώνα καλοκαίρι πάντα full face. Έχει τύχε να πέσω (με full face), να ξαπλώσω μπρούμυτα στην άσφαλτο και να χτυπηθεί το κράνος στο σαγόνι. Αν το κράνος δεν ήταν full face και ήταν αυτή η κατσαρόλα που φοράνε πολλοί μάλλον θα είχαμε πρόβλημα.... Γι αυτό και δεν έχω δοκιμάσει κάτι άλλο.

Και σπαστό να έπαιρνα, πάντα κλειστό θα το είχα. Απλά ρωτάω αυτούς που τα έχουν, τι θετικό έχουν. Το ότι μπορούν να το έχουν ανοιχτό το καλοκαίρι και να παίρνουν αέρα; Ο μηχανισμός που έχουν δε τα καθιστά λιγότερο αξιόπιστα; (Ένα παραπάνω κομμάτι που μπορεί να χαλάσει)

σιγουρα εχει φτιαχτει για να αντεχει ο μηχανισμος.απο εκει και περα σιγουρα δεν θα εχει την αντοχη ενος κρανους που δεν εχει μηχανισμο.ευκολως εννοουμενα.

το καλο ειναι οτι ναι μπορεις να το ανοιξεις αν θες για καποιο λογο ειτε οταν οδηγεις(μακρυα απο εμας :P) ειτε οταν σταματησεις καπου πχ σε ενα περιπτερο οπου δεν χρειαζεται να το βγαλεις και απλα το ανοιγεις.

Επεξ/σία από poulinos
Δημοσ.
5 ώρες πριν, Neptu είπε

είχα την ίδια απορία και ψάχνοντας έπεσα και σε αυτό το θέμα.

Είχα πάρει πριν 2-3 χρόνια, δε θυμάμαι ακριβώς, ένα κράνος να το έχω για 2ο αν τύχει κάτι... Το έβγαλα από το κουτί, δε το φόρεσα, δεν έβγαλα καν τις ζελατίνες που έχει και το έβαλα πάλι στο κουτί του. Άρα απ ότι βλέπω δεν υπάρχει θέμα λήξης.

(Για τους σπασίκλες. Πως ξέρω ότι μου κάνει; Έχω ένα ακριβώς ίδιο)

Τώρα να μη ανοίγω άλλο θέμα. Δεν είχα ποτέ σπαστό κράνος, ούτε έχω φορέσει. Ποια η γνώμη σας για αυτά; Είναι βολικά, έχουν κάποιο μειονέκτημα; Ρωτάω άτομα που έχουν εμπειρία σε καθημερινή χρήση, διότι το να πάω σε ένα κατάστημα και να δοκιμάσω για 10 λεπτά δε λέει κάτι.

Ειναι πιο βαρια και οταν ειναι ανοιχτα καλο ειναι να μην οδηγας εκτος αν πηγαινεις με 30 για μερικα μετρα. Το βάρος μετατοπίζεται πολυ ψηλα και σκοτωνει τον αυχενα. Οταν ειναι κλειστα ειναι ασφαλη για χρηση πολης καθως ο μηχανισμος ειναι μεταλλικος και θελει πολυ δυνατη πτώση να ανοιξει. Ειναι για συγκεκριμένη κατηγορια αναβατών θεωρω, οι περισσότεροι θα εχουν μεγαλυτερη ανεση με ενα δευτερο ανοιχτο τυπου τζετ για τις πολυ κοντινες διαδρομες. Βγαινει και οιο οικονομικα άλλωστε.

Το ανοιγομενο ειναι τελειο για ταξιδια που ο τοπος προορισμου ειναι ζεστος και θα εχει πολυ πηγαινε ελα με χαμηλες ταχύτητες. Δηλαδη σχεδον ολες οι εκδρομές στο ελληνικο καλοκαιρι, νησια κτλ. Οταν εκανα διακοπες με ανοιγομενο ειδα το φως μου...

Δημοσ.

Εγω οταν εκανα με το καθαρο παντως τα κρανη τα αλλαζα ακομα και επειδη χτυπησα ενα κλαρι. το ιδιο και στο mtb οταν σου επεφτε κατω απο το τιμονι πηγαινε για αλλαγη, γενικα τωρα, υπαρχει ημερομηνια ληξης αλλα ρεαλιστικα μιλωντας αν ειναι σε καλες συνθηκες το κρανος δεν εχει καποιο ζητημα ουτε πολυμεριζεται ο αφρος του, αν και διαλεγα παντα honeycomb που γενικα δεν χαλανε αλλα ειναι πιο ευαισθητα σε πτωσεις. Τωρα εχω ενα φτηνιαρικο κινεζοκρανος μονο για τα ματια του κοσμου γιατι η χρηση μου σε διτροχα εχει περιοριστει κατα 99.9%

Δημοσ.
1 hour ago, 11osmikrosmhtsos said:

Εγω οταν εκανα με το καθαρο παντως τα κρανη τα αλλαζα ακομα και επειδη χτυπησα ενα κλαρι. το ιδιο και στο mtb οταν σου επεφτε κατω απο το τιμονι πηγαινε για αλλαγη, γενικα τωρα, υπαρχει ημερομηνια ληξης αλλα ρεαλιστικα μιλωντας αν ειναι σε καλες συνθηκες το κρανος δεν εχει καποιο ζητημα ουτε πολυμεριζεται ο αφρος του, αν και διαλεγα παντα honeycomb που γενικα δεν χαλανε αλλα ειναι πιο ευαισθητα σε πτωσεις. Τωρα εχω ενα φτηνιαρικο κινεζοκρανος μονο για τα ματια του κοσμου γιατι η χρηση μου σε διτροχα εχει περιοριστει κατα 99.9%

δεν ξερω αν ειναι καλυτερα φτηνο καινουριο κινεζοκρανος ή καλο επωνυμο και ας ειναι παλιο. εγω μαλλον θα διαλεγα το δευτερο.

• Like 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
2 ώρες πριν, poulinos είπε

εν ξερω αν ειναι καλυτερα φτηνο καινουριο κινεζοκρανος ή καλο επωνυμο και ας ειναι παλιο

το δευτερο, αλλα δεν οδηγω διτροχα το εκοψα μετα απο ενα σοβαρο ατυχημα που ειχα με το SX 01-02 (δε θυμαμαι παντως ηταν χαρχαλο) κατεβαινα κατηφορια με ταχυτητα που ειναι λαθος σε 2χρονα αλλα απο το κρυο δεν μπορουσα να μανετταρω και σε μια στροφη παρα το πολυ λαδι (4%) καρφωνει μπλοκαρει η πισω ροδα και φευγω ακλαυτος σε κατι μπαριερες ρυζι εγω ρυζι και το μοτερ. Απο εκεινη την μερα και μετα εχασα την σπιθα που ειχα...

Επεξ/σία από 11osmikrosmhtsos
  • Sad 1
Δημοσ.

Επί του αρχικού ερωτήματος, ρωτάμε ποιά είναι τα specs ή οι προσωπικές πεποιθήσεις ανθρώπων που δήθεν ξέρουν;

Αν μιλάμε για τα specs, κάθε κράνος πρέπει να αποσύρεται στα 3 έτη από την ημερομηνία παραγωγής, ακόμα κι αν έχει καθίσει στο ράφι. Αν θέλει κανείς να μην παίζει με πιθανότητες σε ένα ατύχημα.

Μην αρχίσουμε την ανάλυση προσωπικών πεποιθήσεων τύπου «εγώ έπεσα με 8ετίας κράνος και δεν έπαθα κάτι», γιατί δεν οδηγεί πουθενά η συζήτηση.

Το κράνος και τα ελαστικά στο δίκυκλο είναι ακριβώς όπως τα ελαστικά στο αυτοκίνητο. Τα αλλάζεις πολύ πριν αρχίσει να υπονοείται οτί θα σε εκθέσουν όταν χρειαστεί.

Επί αυτού του σκεπτικού και των προδιαγραφών είναι καλύτερα να παίρνεις ένα κράνος καλών βαθμολογιών στα 120-200 ευρώ και να το πετάς/χαρίζεις/πουλάς κάθε 3 έτη, παρά να παίρνεις ένα πολύ ακριβότερο και να λες: έδωσα τόσα χρήματα, πρέπει να βγάλει χρόνια.

Φυσικά, όταν μιλάμε για ασφάλεια μιλάμε μόνο για full-face μη ανοιγόμενο.

Δημοσ.
14 λεπτά πριν, QuantumWanderer είπε

Το κράνος και τα ελαστικά στο δίκυκλο είναι ακριβώς όπως τα ελαστικά στο αυτοκίνητο. Τα αλλάζεις πολύ πριν αρχίσει να υπονοείται οτί θα σε εκθέσουν όταν χρειαστεί.

Κοιτα τα κρανη συνισταται να αντικαθιστανται καθε 5 ετη, ρεαλιστικα ομως δεν παθαινουν τιποτα αν τα προσεχεις. Το προβλημα δεν ειναι τα γεραματα αλλα τα μικροχτυπηματα και το ξερεις. Τα ελαστικα τα αλλαζεις στο τελος της ζωης τους

15 λεπτά πριν, QuantumWanderer είπε

Επί αυτού του σκεπτικού και των προδιαγραφών είναι καλύτερα να παίρνεις ένα κράνος καλών βαθμολογιών στα 120-200 ευρώ και να το πετάς/χαρίζεις/πουλάς κάθε 3 έτη, παρά να παίρνεις ένα πολύ ακριβότερο και να λες: έδωσα τόσα χρήματα, πρέπει να βγάλει χρόνια.

1 καλο κρανος με προσοχη ασφαλεστατα μια 10ετια, απλως μετα τα κανεις derate, δε θα πας στο βουνο με το 10ετιας θα πας ομως μεχρι το περιπτερο - θα τα κρατησεις για επιβατη κλπ.

17 λεπτά πριν, QuantumWanderer είπε

Φυσικά, όταν μιλάμε για ασφάλεια μιλάμε μόνο για full-face μη ανοιγόμενο.

συμφωναω απολυτα, αλλα οταν θες multiusage το ανοιγομενο ειναι καλο

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, 11osmikrosmhtsos είπε

Κοιτα τα κρανη συνισταται να αντικαθιστανται καθε 5 ετη, ρεαλιστικα ομως δεν παθαινουν τιποτα αν τα προσεχεις. Το προβλημα δεν ειναι τα γεραματα αλλα τα μικροχτυπηματα και το ξερεις. Τα ελαστικα τα αλλαζεις στο τελος της ζωης τους

Χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, 5 έτη δίνουν μόνο οι κορυφαίοι κατασκευαστές στα 700+ ευρώ κράνη. Μιλώντας για τη μάζα όλων των υπόλοιπων διαθέσιμων επιλογών, είναι τα 3 έτη, μάς αρέσει δεν μάς αρέσει.

Αυτά ΜΟΝΟ αν φροντίζεται το κράνος, όπως προβλέπεται. Όχι χτυπήματα δεξιά-αριστερά σε τοίχους, επειδή το κουβαλάμε στον αγκώνα, όχι πτώσεις στο πάτωμα επειδή βαριόμαστε να το ακουμπήσουμε προσεκτικά, και άλλα πολλά όχι που κάνουν αρκετοί νομίζοντας ότι είναι κουβάς.

Ξαναλέω, μιλώντας πάντα για προδιαγραφές υλικών και όχι βάσει προσωπικών πεποιθήσεων τί θα θέλαμε, κλπ, κλπ.

Αν δεν παίζει η προβλεπόμενη φροντίδα, το κράνος έχει χάσει τα σημαντικά χαρακτηριστικά του προστασίας και σε λιγότερο από τα 3 έτη. Σκόνη, υγρασία, βρωμιά επιταχύνουν ακόμα περισσότερο τη φθορά. Τα αποσπώμενα μαξιλαράκια θέλουν συχνό πλύσιμο. Εξωτερικά θέλει ένα πανάκι περιοδικά.

7 λεπτά πριν, 11osmikrosmhtsos είπε

1 καλο κρανος με προσοχη ασφαλεστατα μια 10ετια, απλως μετα τα κανεις derate, δε θα πας στο βουνο με το 10ετιας θα πας ομως μεχρι το περιπτερο - θα τα κρατησεις για επιβατη κλπ.

Τί εννοείς; Ότι μέχρι το περίπτερο δεν κινδυνεύεις να σκάσεις με το κράνος στην άσφαλτο ή σε άλλο όχημα; Το ατύχημα παραμονεύει παντού. Ανέβηκες στο δίκυκλο και άναψες μηχανή, σημαίνει ότι πρέπει να είσαι προβλεπέ για όπου κι αν πας.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
4 hours ago, 11osmikrosmhtsos said:

το δευτερο, αλλα δεν οδηγω διτροχα το εκοψα μετα απο ενα σοβαρο ατυχημα που ειχα με το SX 01-02 (δε θυμαμαι παντως ηταν χαρχαλο) κατεβαινα κατηφορια με ταχυτητα που ειναι λαθος σε 2χρονα αλλα απο το κρυο δεν μπορουσα να μανετταρω και σε μια στροφη παρα το πολυ λαδι (4%) καρφωνει μπλοκαρει η πισω ροδα και φευγω ακλαυτος σε κατι μπαριερες ρυζι εγω ρυζι και το μοτερ. Απο εκεινη την μερα και μετα εχασα την σπιθα που ειχα...

δεν το ηξερα καν για τα διχρονα.δεν ειχα ποτε και σιγουρα δεν θα αποκτησω πλεον. γενικως αρκετα ατομα το αφησαν το αθλημα μετα απο καποια ασχημη τουμπα.ευτυχως οδηγω μηχανη λιγο σχετικα στους μπανανοδρομους και στην μπανανοχωρα

Επεξ/σία από poulinos
Δημοσ.
Στις 16/2/2025 στις 1:38 ΜΜ, booZe είπε

Είναι πλέον για πέταμα ή έχουν ακόμα λόγο ύπαρξης;

Μονο αν καποιος πραγματικα δε μπορει να αγορασει.
Απο το τιποτα,καλυτερα ενα ληγμενο κρανος.

Στις 16/2/2025 στις 1:59 ΜΜ, basilis_k6 είπε

μια χαρα ειναι

Ουτε καν. Μα καθολου ομως.

Στις 19/2/2025 στις 11:03 ΠΜ, Sorath είπε

Στην περίπτωση που έχει αποθηκευτεί σωστά, και δεν έχει καθόλου χρήση όπως αναφέρει ο φίλος, δεν παθαίνει τίποτα.

Μη γραφεις  οτι να'ναι.
Εισαι επικινδυνος.

Στις 19/2/2025 στις 7:27 ΜΜ, pasxaliskar είπε

τα καρμπον δεν εχουν.

μια χαρα εχουν

2 ώρες πριν, QuantumWanderer είπε

κάθε κράνος πρέπει να αποσύρεται στα 3 έτη από την ημερομηνία παραγωγής, ακόμα κι αν έχει καθίσει στο ράφι.

Υπερβολικος,αλλα καλυτερα αυτη η υπερβολη,παρα εκεινη των απο πανω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...