Sotiristsel Δημοσ. 10 Μαρτίου Δημοσ. 10 Μαρτίου Καλησπέρα , Ξέρω ότι το συγκεκριμενο θεμα εχει αναφερθει ξανα αλλα θελω καποιες πληροφοριες που δεν εχω διαβασει καπου , επισης θελω να σας μεταφερω τη δικη μου οπτικη επι του θεματος . Ειμαι σχεδον 30 και δουλευω ηδη αρκετες ωρες τη μερα για εναν σχετικα ικανοποιητικο μισθο σε ενα ασχετο βεβαια κλαδο με τον προγραμματισμο . Τελευταια αρχισε να μου αρεσει ο προγραμματισμος και σκεφτομαι αν θα μπορουσα να ασχοληθω καποτε επαγγγελματικά , σκεφτηκα για σπουδες στο εαπ η σε καποιο κολλεγιο , ομως το προβλημα μου ειναι οτι δεν εχω τοσο πολυ χρονο και στην καλυτερη να τελειωσω το εαπ στα 6 χρονια . Αυτο που με προβληματιζει με αυτο το γεγονος ειναι πως δεν εχω ιδιαιτερη γνωση απο κωδικα και απο οτι εχω καταλαβει και διαβασει στη σχολη δεν εμβαθυνεις τοσο στο να μαθεις κωδικα αλλα σε πιο θεωρητικες πτυχες του αντικειμενου . Οποτε αν υσχιει αυτο θα πρεπει παραλληλα με τη σχολη και τη δουλεια να ασχολουμαι και με το κομματι του κωδικα (πραγμα ισως αδυνατο) ωστε να μπορω να πω οτι φτανω να δουλεψω σε καποια junior θεση . Αρα το να φτασω να δουλεψω πανω στο αντικειμενο αν επιλεξω τις σπουδες θα αργησει μαλλον παρα πολυ. Η αλλη εναλλακτικη που σκεφτομαι ειναι να αφησω τη σχολη για την ωρα και να εμβαθυνω στο κομματι του κωδικα με διαφρορα σεμιναρια και μονος μου ωστε να μπορω να πω οτι εχω τις γνωσεις για μια αρχικη δουλεια και να αφησω τη σχολη για λιγο αργοτερα . Αυτο που θελω να ρωτησω κυριως ανθρωπους του κλαδου ειναι το κατα ποσο εχει νοημα μια τετοια κινηση τοσο στο οικονομικο κομματι δηλαδη τι χρηματα θα μπορουσε να διεκδικησει καποιες υπο αυτες τις συνθηκες , θα μπορει να φτασει καποιες να βγαλει κατι περα απο βασικο μισθο η τελως παντων περα απο κατι εντελως κακοπληρωμενο ; Αλλα και το κατα ποσο μπορεις αρχικα να μπεις σε αυτον τον κλαδο χωρις πτυχιο και να εχεις μια εξελιξη μεχρι το σημειο φυσικα που σου επιτρεπουν οι γνωσεις σου ; Ξερω οτι το ιδανικο ειναι να εχεις ενα σοβαρο πτυχιο αλλα θελω αν γινεται να καταλαβω τι ευκαιριες (αν) υπαρχουν αλλα και ποιο ειναι το ταβανι υπο αυτες τις συνθηκες .
Μακιαβέλλι Δημοσ. 11 Μαρτίου Δημοσ. 11 Μαρτίου 23 hours ago, Sotiristsel said: Καλησπέρα , Ξέρω ότι το συγκεκριμενο θεμα εχει αναφερθει ξανα αλλα θελω καποιες πληροφοριες που δεν εχω διαβασει καπου , επισης θελω να σας μεταφερω τη δικη μου οπτικη επι του θεματος . Ειμαι σχεδον 30 και δουλευω ηδη αρκετες ωρες τη μερα για εναν σχετικα ικανοποιητικο μισθο σε ενα ασχετο βεβαια κλαδο με τον προγραμματισμο . Τελευταια αρχισε να μου αρεσει ο προγραμματισμος και σκεφτομαι αν θα μπορουσα να ασχοληθω καποτε επαγγγελματικά , σκεφτηκα για σπουδες στο εαπ η σε καποιο κολλεγιο , ομως το προβλημα μου ειναι οτι δεν εχω τοσο πολυ χρονο και στην καλυτερη να τελειωσω το εαπ στα 6 χρονια . Αυτο που με προβληματιζει με αυτο το γεγονος ειναι πως δεν εχω ιδιαιτερη γνωση απο κωδικα και απο οτι εχω καταλαβει και διαβασει στη σχολη δεν εμβαθυνεις τοσο στο να μαθεις κωδικα αλλα σε πιο θεωρητικες πτυχες του αντικειμενου . Οποτε αν υσχιει αυτο θα πρεπει παραλληλα με τη σχολη και τη δουλεια να ασχολουμαι και με το κομματι του κωδικα (πραγμα ισως αδυνατο) ωστε να μπορω να πω οτι φτανω να δουλεψω σε καποια junior θεση . Αρα το να φτασω να δουλεψω πανω στο αντικειμενο αν επιλεξω τις σπουδες θα αργησει μαλλον παρα πολυ. Η αλλη εναλλακτικη που σκεφτομαι ειναι να αφησω τη σχολη για την ωρα και να εμβαθυνω στο κομματι του κωδικα με διαφρορα σεμιναρια και μονος μου ωστε να μπορω να πω οτι εχω τις γνωσεις για μια αρχικη δουλεια και να αφησω τη σχολη για λιγο αργοτερα . Αυτο που θελω να ρωτησω κυριως ανθρωπους του κλαδου ειναι το κατα ποσο εχει νοημα μια τετοια κινηση τοσο στο οικονομικο κομματι δηλαδη τι χρηματα θα μπορουσε να διεκδικησει καποιες υπο αυτες τις συνθηκες , θα μπορει να φτασει καποιες να βγαλει κατι περα απο βασικο μισθο η τελως παντων περα απο κατι εντελως κακοπληρωμενο ; Αλλα και το κατα ποσο μπορεις αρχικα να μπεις σε αυτον τον κλαδο χωρις πτυχιο και να εχεις μια εξελιξη μεχρι το σημειο φυσικα που σου επιτρεπουν οι γνωσεις σου ; Ξερω οτι το ιδανικο ειναι να εχεις ενα σοβαρο πτυχιο αλλα θελω αν γινεται να καταλαβω τι ευκαιριες (αν) υπαρχουν αλλα και ποιο ειναι το ταβανι υπο αυτες τις συνθηκες . Καλησπέρα, αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου ότι ο προγραμματισμός δεν είναι δουλειά αλλά εργαλείο. Μπορείς να ασχοληθείς με τον προγραμματισμό for the sake of it, όπως μπορείς να συλλέγεις εργαλεία αλλά να μην ξέρεις πως να τα χρησιμοποιήσεις (κι εδώ είναι που θα βοηθούσε πολύ μια σχετική ακαδημαϊκή γνώση). Η εισαγωγή στον κάδο θέλει δουλειά και κούραση (ειδικά αν ξεκινάς από το 0), αλλά αν καταφέρεις να είσαι καλός σίγουρα ανταμείβει. Βασικό μισθό δεν νομίζω πως παίρνει κανένας developer, ωστόσο σίγουρα ο πρώτος μισθός θα είναι ψιλοχάλια. Το καλό είναι ότι ο επόμενος μισθός (ο οποιός μπορεί να είναι 1 χρόνο μετά τον πρώτο) μπορεί να φτάσει σε καλά επίπεδα. Το καλύτερο σενάριο είναι να πατήσεις πάνω σε κάτι που ήδη ξέρεις, να ξεκινάς να χτίζεις προς τα εκεί (απλά γιατί θα είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις) και μετά να στρίψεις προς την κατεύθυνση που προτιμάς. Τι έχεις κάνει έως τώρα επαγγελματικά;
Sotiristsel Δημοσ. 11 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου 2 ώρες πριν, Μακιαβέλλι είπε Καλησπέρα, αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσεις στο μυαλό σου ότι ο προγραμματισμός δεν είναι δουλειά αλλά εργαλείο. Μπορείς να ασχοληθείς με τον προγραμματισμό for the sake of it, όπως μπορείς να συλλέγεις εργαλεία αλλά να μην ξέρεις πως να τα χρησιμοποιήσεις (κι εδώ είναι που θα βοηθούσε πολύ μια σχετική ακαδημαϊκή γνώση). Η εισαγωγή στον κάδο θέλει δουλειά και κούραση (ειδικά αν ξεκινάς από το 0), αλλά αν καταφέρεις να είσαι καλός σίγουρα ανταμείβει. Βασικό μισθό δεν νομίζω πως παίρνει κανένας developer, ωστόσο σίγουρα ο πρώτος μισθός θα είναι ψιλοχάλια. Το καλό είναι ότι ο επόμενος μισθός (ο οποιός μπορεί να είναι 1 χρόνο μετά τον πρώτο) μπορεί να φτάσει σε καλά επίπεδα. Το καλύτερο σενάριο είναι να πατήσεις πάνω σε κάτι που ήδη ξέρεις, να ξεκινάς να χτίζεις προς τα εκεί (απλά γιατί θα είναι πιο εύκολο να ξεκινήσεις) και μετά να στρίψεις προς την κατεύθυνση που προτιμάς. Τι έχεις κάνει έως τώρα επαγγελματικά; Άρα θεωρείς πως οι σπουδές είναι απαραίτητες για να ξεκινήσω ; Επαγγελματικά δεν έχω τίποτα κοντινό στον προγραμματισμό με την μαγειρική ασχολούμαι κάπου δέκα χρόνια οπότε δε νομίζω μπορεί να φανεί κάπως χρήσιμο αυτό . Οπότε βασικά ξεκινάω εντελώς από το μηδέν .
Μακιαβέλλι Δημοσ. 11 Μαρτίου Δημοσ. 11 Μαρτίου 5 hours ago, Sotiristsel said: Άρα θεωρείς πως οι σπουδές είναι απαραίτητες για να ξεκινήσω ; Επαγγελματικά δεν έχω τίποτα κοντινό στον προγραμματισμό με την μαγειρική ασχολούμαι κάπου δέκα χρόνια οπότε δε νομίζω μπορεί να φανεί κάπως χρήσιμο αυτό . Οπότε βασικά ξεκινάω εντελώς από το μηδέν . Όχι δεν τις θεωρώ απαραίτητες. Θεωρώ όμως απαραίτητο αρκετό κόπο και χρόνο. Ειδικά ξεκινώντας από το 0. Και η αρχή είναι το να βρεις τι θα κάνεις. Ξαναλέω ο προγραμματισμός δεν είναι επάγγελμα.
Sotiristsel Δημοσ. 11 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 11 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Όταν λες δεν είναι επάγγελμα τι ακριβώς εννοείς ; Επεξ/σία 11 Μαρτίου από Sotiristsel
Μακιαβέλλι Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου 6 hours ago, Sotiristsel said: Όταν λες δεν είναι επάγγελμα τι ακριβώς εννοείς ; Ο προγραμματισμός είναι εργαλείο. Όπως το μαχαίρι και η κατσαρόλα στη μαγειρική. Άλλο το να ξερεις να μαγειρεύεις άλλο το να ξέρεις πως να κόβεις κρέας. Δεν βρίσκεις δουλειά υποθέτω σαν κόφτης κρέατος σε εστιατόριο.
filipN Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου Στις 10/3/2025 στις 3:10 ΜΜ, Sotiristsel είπε [...] Ξερω οτι το ιδανικο ειναι να εχεις ενα σοβαρο πτυχιο αλλα θελω αν γινεται να καταλαβω τι ευκαιριες (αν) υπαρχουν αλλα και ποιο ειναι το ταβανι υπο αυτες τις συνθηκες . Ευκαιρίες, αν δεν υπάρχουν, τις δημιουργείς μόνος σου. Το «ταβάνι» το καθορίζουν από τι μια οι φυσικές σου δυνατότητες και από την άλλη η γνώση του αντικειμένου και ο βαθμός της εργατικότητας που θα επιδείξεις στην ενασχόλησή σου με αυτό.
Sotiristsel Δημοσ. 12 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου Έχω δει πως υπάρχουν διάφορα σεμινάρια που υποτίθεται έχουν διασύνδεση με την αγορά εργασίας , έχετε κάποια γνώμη για αυτά ;
Μακιαβέλλι Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου 2 hours ago, Sotiristsel said: Έχω δει πως υπάρχουν διάφορα σεμινάρια που υποτίθεται έχουν διασύνδεση με την αγορά εργασίας , έχετε κάποια γνώμη για αυτά ; Διασύνδεση με την αγορά εργασίας σίγουρα θα έχει μια ντόπια εταιρία με σεμινάρια, ένα μεγάλο χωριό είναι η Ελλάδα. Το θέμα είναι ότι όπως θα "διασυνδέσουν" εσένα, έτσι πιθανώς να "διασυνδέσουν" άλλους 5000. Δεν αμφιβάλλω ότι "μια χούφτα" όντως μπορεί να τους σπρώξει, τώρα αν ανήκεις σε αυτή τη χούφτα καλώς, αλλά μοιάζει πιθανότερο να είσαι ένας από τους 4995. Δεν το λέω για να σε αποθαρρύνω, σαφώς και να προσπαθήσεις να είσαι ο ένας από τους λίγους που όντως θα προωθήσουν. Απλά μη βασίζεσαι και πολύ σε αυτό.
Sotiristsel Δημοσ. 12 Μαρτίου Μέλος Δημοσ. 12 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 19 ώρες πριν, Μακιαβέλλι είπε Όχι δεν τις θεωρώ απαραίτητες. Θεωρώ όμως απαραίτητο αρκετό κόπο και χρόνο. Ειδικά ξεκινώντας από το 0. Και η αρχή είναι το να βρεις τι θα κάνεις. Ξαναλέω ο προγραμματισμός δεν είναι επάγγελμα. Ναι κατάλαβα , αν ασχοληθώ μόνος να μάθω όντως μια γλώσσα, σκέφτομαι python , και χτίσω ένα portfolio ίσως καί με κάποιες δουλειές ως freelancer αν είναι εφικτό ,θεωρείς μπορώ να διεκδικήσω μια αρχική θέση κάπου; Η έχεις να προτείνεις κάποιο άλλο πλάνο ; Επεξ/σία 12 Μαρτίου από Sotiristsel
Μακιαβέλλι Δημοσ. 12 Μαρτίου Δημοσ. 12 Μαρτίου 1 hour ago, Sotiristsel said: Ναι κατάλαβα , αν ασχοληθώ μόνος να μάθω όντως μια γλώσσα, σκέφτομαι python , και χτίσω ένα portfolio ίσως καί με κάποιες δουλειές ως freelancer αν είναι εφικτό ,θεωρείς μπορώ να διεκδικήσω μια αρχική θέση κάπου; Η έχεις να προτείνεις κάποιο άλλο πλάνο ; Δεν θεωρώ και πολύ πιθανό να δουλέψεις σαν freelancer, χωρίς να έχεις δουλέψει σαν μισθωτός. Θα στήσεις ολόκληρο project μόνος χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία; Ίσως να γίνεται. Δεν το έχω δει. Πριν τα πλάνα και τα σχέδια, πρέπει να ξεκολλήσεις από το εργαλείο. Δεν ξέρεις τι θες να κάνεις με την python, αλλά έχεις σκεφτεί ήδη την python. Βρες τι θες να κάνεις, δούλεψε το και δες πώς πάει. Το αν θα είναι python, .net ή μουστοκούλουρα το εργαλείο, είναι δευτερεύον. 1 1
velociraptoras Δημοσ. 16 Μαρτίου Δημοσ. 16 Μαρτίου Έχεις σπουδάσει κάτι, οτιδήποτε, που να είχε μέσα λίγα μαθηματικά/πληροφορική/φυσική? Αν κατάλαβα καλά μάλλον όχι οπότε σίγουρα θα χρειαστεί ενα θεωρητικί υπόβαθρο. Αν θες μόνο προγραμματισμό το πανεπιστήμιο δε θα προσφέρει πολλά, καλύτερα να προσανατολιστείς σε κάποιο ΙΕΚ και να κανεις μόνος σου εξάσκηση φτιάχνοντας διάφορες εφαρμογές ωστε να έχεις ένα portfolio. Εγώ έκανα την επιλογή να σπουδάσω αλλά με προοπτική να χρησιμοποιήσω το πτυχίο και αλλού αν δεν τα καταφέρω πχ στην εκπαίδευση. Επίσης λες είσαι 30, δεν ξέρω τι υποχρεώσεις έχεις αλλά για εργασία οι περισσότερες εταιρίες είναι Αθήνα και λίγες στην περιφέρεια μόνο σε μεγαλες πόλεις. Ακόμα κι αν σε πάρουν δηλαδή θα μπορεί να πας για δουλειά? Το remote μοντέλο πλέον δεν το προτιμούν και σαν freelancer σε αντικείμενο χωρις εμπειρία δε θα προχωρήσεις.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα