Gavoux4 Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου 9 ώρες πριν, NickTG είπε Ξυδακι που έγραψες κάτι που δεν ισχύει? Μα δεν το έγραψα εγώ η τεχνίτη νοημοσύνη το έγραψε και επειδή με κάλυψε απόλυτα στο έριξα Copy-Paste. Εγώ που να φανταστώ ότι εσύ την κονσόλα τη θέλεις για να λες ότι έχεις Nintendo και όχι για να παίζεις παιχνίδια Όταν μιλάμε για κόστος δεν εννοούμε μόνο το κόστος της συσκευής αλλά και το κόστος των παιχνιδιών αλλιώς τι να συγκρίνουμε μια συσκευή που έχει 32GB και κοστίζει 300 με μια άλλη που έχει 512GB (που και αυτά λίγα είναι εγώ του έβαλα με τη μια 2Τ) και κοστίζει 499 μόνο τη διαφορά στις τιμές των σκληρών δίσκων να βάλουμε εξανεμίστηκε η τιμή. Αλλά το θέμα είναι τι γίνεται με τα παιχνίδια εκεί δηλαδή που η Nintendo τα αρμέγει τα πρόβατα της κανονικότατα πουλώντας τους τίτλους του 2017 σε τιμές 60 ευρώ. Ελπίζω τώρα που στα εξήγησα καλύτερα να κατάλαβες γιατί έγραψα στον άλλον ότι πληρώνει πιο ακριβά αν και για μένα ήταν τόσο αυτονόητα αυτά που δεν περίμενα κάποιος να μου κάνει αντιπαράθεση. 7 ώρες πριν, Malthador είπε Δεν υπάρχει απολύτως κανένας από τους 150 εκατομμύρια Switch owners που αγόρασε την κονσόλα επειδή είχε την ελπίδα ότι θα παίξει GTAVI (ή οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο ΑΑΑ τίτλο) σε αυτήν. Όποτε μπορούμε να υποθέσουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι περισσότεροι ΔΕΝ θέλουν να παίξουν αυτά που θεωρείς ότι θέλουν να παίξουν, καθώς αν ήθελαν να τα παίξουν τότε θα αγόραζαν τις κονσόλες που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι το χρέπι οκταετίας. Στα υπόλοιπα σου απάντησα στο προηγούμενό μου μήνυμα, μην επαναλαμβανόμαστε. Αυτό ακριβώς λέμε αγαπητέ γιατί να αγοράσει κάποιος το Switch όταν μπορεί να αγοράσει Handheld που θα παίζει και το GTA VI πράγμα που αυτομάτως θα σημαίνει ότι θα μπορεί να παίζει και σχεδόν όλους τους επόμενους ΑΑΑ τίτλους για τα επόμενα 5 χρόνια. Προχώρησε ο κόσμος, όλα κάνουν τον κύκλο τους και τα Tablet κάποτε ήταν στα πάνω τους αλλά τώρα παίρνουν την κάτω βόλτα.
NickTG Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 19 minutes ago, Gavoux4 said: Μα δεν το έγραψα εγώ η τεχνίτη νοημοσύνη το έγραψε Δεν μίλησε κανείς για αυτό που έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη αλλά για το λάθος που έγραψες εσύ. On 15/03/2025 at 07:31, Gavoux4 said: μέχρι εκεί τραβάει το μαραφέτι που κρατάς, και το πλήρωσες και πιο ακριβά! Αν ξεχνάς τι έχεις γράψει ή δεν μπορείς να εκφραστείς σωστά και εννοούσες κάτι άλλο είναι δικό σου θέμα. Αν και η προσπάθεια να βρεις δικαιολογίες και να το γυρίσεις ενώ είναι ξεκάθαρο το τι έχεις γράψει είναι διασκεδαστική. Επεξ/σία 17 Μαρτίου από NickTG 1
Moderators Malthador Δημοσ. 17 Μαρτίου Moderators Δημοσ. 17 Μαρτίου 49 minutes ago, Gavoux4 said: Αυτό ακριβώς λέμε αγαπητέ γιατί να αγοράσει κάποιος το Switch όταν μπορεί να αγοράσει Handheld που θα παίζει και το GTA VI πράγμα που αυτομάτως θα σημαίνει ότι θα μπορεί να παίζει και σχεδόν όλους τους επόμενους ΑΑΑ τίτλους για τα επόμενα 5 χρόνια. Προχώρησε ο κόσμος, όλα κάνουν τον κύκλο τους και τα Tablet κάποτε ήταν στα πάνω τους αλλά τώρα παίρνουν την κάτω βόλτα. Γιατί είναι πολύ λιγότεροι από όσοι νομίζεις αυτοί που θέλουν να παίζουν AAA games και ακόμα λιγότεροι όσοι θέλουν να παίζουν ΑΑΑ games σε handheld. Να πούμε εδώ ότι το NSw με την «φτωχή» βιβλιοθήκη τίτλων έχει μεγαλύτερο attach rate από τα twins. Δηλαδή όχι απλά δεν ενδιαφέρεται ο περισσότερος κόσμος για ΑΑΑ games, αλλά ο ίδιος κόσμος προτιμάει να παίζει και περισσότερα ΑΑ games. Υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερο ενδιαφέρον για stylized Nintendo IP's, indies και niche content απ' ότι υπάρχει για high-end realistic blockbusters. 1
Gavoux4 Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 5 ώρες πριν, NickTG είπε Δεν μίλησε κανείς για αυτό που έγραψε η τεχνητή νοημοσύνη αλλά για το λάθος που έγραψες εσύ. Αν ξεχνάς τι έχεις γράψει ή δεν μπορείς να εκφραστείς σωστά και εννοούσες κάτι άλλο είναι δικό σου θέμα. Αν και η προσπάθεια να βρεις δικαιολογίες και να το γυρίσεις ενώ είναι ξεκάθαρο το τι έχεις γράψει είναι διασκεδαστική. Ενδιαφέρον το ότι έπεσα σε κεμπελισκο της πλάκας. Το μέχρι εκεί τραβάει το μαραφέτι που κάρτας αφορούσε το FF που ενώ το Ally τρέχει νερό το 16 το Switch άντε να παίξει ένα FF IV Pocket και πολύ του είναι. Τώρα το πως το κόλλησες στην κουβέντα για τα οικονομικά μόνο εσύ και ο φίλος σου ο Κεμπελς το ξέρετε 5 ώρες πριν, Malthador είπε Γιατί είναι πολύ λιγότεροι από όσοι νομίζεις αυτοί που θέλουν να παίζουν AAA games και ακόμα λιγότεροι όσοι θέλουν να παίζουν ΑΑΑ games σε handheld. Να πούμε εδώ ότι το NSw με την «φτωχή» βιβλιοθήκη τίτλων έχει μεγαλύτερο attach rate από τα twins. Δηλαδή όχι απλά δεν ενδιαφέρεται ο περισσότερος κόσμος για ΑΑΑ games, αλλά ο ίδιος κόσμος προτιμάει να παίζει και περισσότερα ΑΑ games. Υπάρχει δηλαδή μεγαλύτερο ενδιαφέρον για stylized Nintendo IP's, indies και niche content απ' ότι υπάρχει για high-end realistic blockbusters. Άκυρη η σύγκριση σου και εξηγώ. Συγκρίνεις πωλήσεις του Switch από το 2015 με πωλήσεις των handhelds που έχουν σαφώς μικρότερη ζωή στην αγορά. Επίσης από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο κόσμος δε θέλει να παίξει AAA σε Handheld κάτσε να το δούμε αυτό τώρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα πριν δεν υπήρχε. Ήξερε καταρχήν ο κόσμος ότι σε Handheld μπορεί να τρέξει όλα τα παιχνίδια προηγούμενων κονσόλων έως και PS4. ήξερε ότι μπορεί να τρέξει Elden Ring, BG3, Red Dead 2, Witcher 3 (Κανονικό), Skyrim και Fallout 4 (με mods), Cyberpunk, Alan Wake 2, Last Of Us, God of war, GTA V και γενικά ότι υπάρχει στην αγορά ως τώρα . Ξέρει ότι μπορεί να τρέξει και τα παιχνίδια του Switch και κάποιες φορές καλύτερα και από το Switch τα ξέρει όλα αυτά και λέει όχι δε με ενδιαφέρουν; Ή απλά έτρωγε το σανό της N και παρίστανε ότι τρώει χαβιάρι. Αν αφήσουμε στην άκρη το ζήτημα της μπαταρίας (που σιγά και την μπαταρία που έχει το switch τα Tablet και τα κινητά τηλέφωνα έχουν πολύ καλύτερες) τα Handhelds προσφέρουν ασύγκριτα περισσότερες δυνατότητες και σε καλύτερες τιμές (Please μη μου ζητήσεις πάλι να το αναλύσω αυτό δε θα το αντέξω). Οπότε κάτσε να δούμε πως θα πάει το Switch 2 με τον ανταγωνισμό που κάποιος πιο πάνω λέει ότι είναι και για γέλια Επεξ/σία 17 Μαρτίου από Gavoux4
Moderators Malthador Δημοσ. 17 Μαρτίου Moderators Δημοσ. 17 Μαρτίου Κάνεις πολλά λάθη μαζεμένα και δεν σε προλαβαίνω. Πάμε σιγά σιγά: 1 hour ago, Gavoux4 said: Συγκρίνεις πωλήσεις του Switch από το 2015 με πωλήσεις των handhelds που έχουν σαφώς μικρότερη ζωή στην αγορά. Το Switch κυκλοφόρησε το 2017, όχι το 2015. Είναι η μακροβιότερη home console και ταυτόχρονα το μακροβιότερο handheld ever, έχοντας ήδη 8+ χρόνια ζωής. 1 hour ago, Gavoux4 said: Επίσης από που βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο κόσμος δε θέλει να παίξει AAA σε Handheld κάτσε να το δούμε αυτό τώρα υπάρχει αυτή η δυνατότητα πριν δεν υπήρχε. Για να δούμε τι λέει το Skynet: Δηλαδή από τότε που κυκλοφορούν ευρέως handhelds τα οποία μπορούν να τρέχουν ΑΑΑ games, έχουν πάει τραίνο ξεπουλώντας 8 φορές χειρότερα από το χρέπι οκταετίας. 1 hour ago, Gavoux4 said: Ή απλά έτρωγε το σανό της N και παρίστανε ότι τρώει χαβιάρι. Εγώ θα σου πω ότι έτρωγαν σανό τα θύματα, βρήκε την κότα με τα χρυσά αυγά και πούλησε φούμαρα σε 150m χρήστες. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι θα σταματήσουν να τρώνε σανό για τα επόμενα οχτώ χρόνια, από την στιγμή που δεν έχουν σταματήσει να το τρώνε εδώ και 3 χρόνια, όταν και κυκλοφόρησε το πρώτο σοβαρό PC handheld δηλαδή; 1 hour ago, Gavoux4 said: (που σιγά και την μπαταρία που έχει το switch τα Tablet και τα κινητά τηλέφωνα έχουν πολύ καλύτερες) Τι σχέση έχουν τα κινητά και τα τάμπλετς στην κουβέντα μας; Θα τρέξεις AAA games σε iOS και σε Android; 1 hour ago, Gavoux4 said: (Please μη μου ζητήσεις πάλι να το αναλύσω αυτό δε θα το αντέξω). Δεν σου το ζήτησα ποτέ, δεν διαφωνώ σε αυτό, προφανώς και τα PC handhelds είναι καλύτερο vfm από το Switch. Όχι ότι λέει κάτι αυτό, αν το console κοινό προτιμούσε να αγοράζει τεραφλόπια, το SeX θα είχε πουλήσει 150m και το NSw 30m. Επειδή όμως ο κόσμος ψήφισε gameplay και όχι TFlops, γι' αυτό τα νούμερα είναι ανάποδα. 1 hour ago, Gavoux4 said: Οπότε κάτσε να δούμε πως θα πάει το Switch 2 με τον ανταγωνισμό που κάποιος πιο πάνω λέει ότι είναι και για γέλια Η μόνη εταιρεία που μπορεί να κυκλοφορήσει PC handheld το οποίο θα κάνει σοβαρές πωλήσεις είναι η MS. Αλλά ακόμα και να γίνει αυτό, θα είναι ένα μικρό ποσοστό της πίτας, το NSw2 και πάλι θα πουλήσει 5 φορές παραπάνω. 1
Tlykog Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου 16 ώρες πριν, Malthador είπε Δεν υπάρχει απολύτως κανένας από τους 150 εκατομμύρια Switch owners που αγόρασε την κονσόλα επειδή είχε την ελπίδα ότι θα παίξει GTAVI (ή οποιοδήποτε άλλο σύγχρονο ΑΑΑ τίτλο) σε αυτήν. Όποτε μπορούμε να υποθέσουμε με απόλυτη βεβαιότητα ότι οι περισσότεροι ΔΕΝ θέλουν να παίξουν αυτά που θεωρείς ότι θέλουν να παίξουν, καθώς αν ήθελαν να τα παίξουν τότε θα αγόραζαν τις κονσόλες που μπορούν να τα σηκώσουν και όχι το χρέπι οκταετίας. Στα υπόλοιπα σου απάντησα στο προηγούμενό μου μήνυμα, μην επαναλαμβανόμαστε. Κανείς δεν είπε ότι κάποιος πήρε Switch για να παίξει GTA VI. Όμως, το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοχοι Switch έχουν και PC ή άλλη κονσόλα, λέει πολλά. Αν το Switch ήταν αρκετό από μόνο του, δεν θα συνέβαινε αυτό. Αντί να υποθέτουμε "τι θέλουν να παίξουν οι περισσότεροι", μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα: 1) Αν το Switch είχε μια ισχυρότερη βιβλιοθήκη με περισσότερα third-party AAA παιχνίδια, θα πουλούσε ακόμα περισσότερο. 2) Αν μπορούσε να τρέξει σωστά τα περισσότερα μεγάλα παιχνίδια της εποχής, πολλοί δεν θα χρειαζόταν να στραφούν σε άλλη πλατφόρμα. Το ότι κάποιος πήρε Switch για να παίξει Zelda και Mario δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελε να έχει και το Elden Ring ή το Cyberpunk στην ίδια πλατφόρμα. Γι’ αυτό και λέω ότι το Switch δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του για τον μέσο gamer το 2025. Όχι γιατί δεν έχει καλά παιχνίδια – αλλά γιατί δεν έχει αρκετά από αυτά που παίζει το ευρύ κοινό. Αν πιστεύεις ότι οι περισσότεροι Switch owners δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα μεγάλα third-party παιχνίδια, τότε γιατί τόσοι πολλοί έχουν και PC ή άλλη κονσόλα; 18 ώρες πριν, ikaruga24 είπε Τα χαρακτηριστικά του δεν μας λένε τίποτα για την συγκεκριμένη τεχνολογία. Δεν μιλάμε για σύγκριση μήλα με μήλα. Είναι τεχνολογία ARM και είναι το πρώτο SOC από αυτήν την "φουρνιά" της NVIDIA σχεδιασμένο για gaming και υποστήριξη απευθείας όλων των σύγχρονων μηχανών γραφικών και τεχνολογιών γύρω από αυτό. Μπορούμε να εικάζουμε σίγουρα αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε διότι δεν υπάρχει απολύτως τίποτε άλλο στην αγορά με το ίδιο SOC που να δούμε έστω κάποια real time στοιχεία. Προφανώς και μιλάμε για nintendo, ξέρω εκ των πραγμάτων ότι η προτεραιότητα του SOC είναι να μην έχει θέματα μακροπρόθεσμα και θα θυσιάσουν επιδόσεις για να το πετύχουν αυτό. Δεν παύει να ισχύει ότι το μηχάνημα θα είναι τουλάχιστον 3 φορές ισχυρότερο από το τωρινό, μην πω πολλαπλάσια ισχυρότερο λόγο σύγχρονης σχεδίασης. Προφανώς και θα υπάρχει εκτενέστατο optimization. Δε νομίζω ότι υπάρχει κάποιος που δεν το θεωρεί δεδομένο αυτό σε κονσόλες. Αυτό υπάρχει όμως σε όλες τις κονσόλες. Το θέμα είναι ότι τα χαρακτηριστικά υπάρχουν. Συμφωνώ ότι ακόμα δεν έχουμε κάποιο πραγματικό δείγμα της απόδοσης του νέου Switch, αλλά τα νούμερα δίνουν μία ιδέα. Δε συνθέτουν την πλήρη εικόνα, αλλά δίνουν μία ιδέα του τί να περιμένεις. Με τα τωρινά δεδομένα δεν είναι κάτι εντυπωσιακό, αλλά μακροπρόθεσμα, ειδικά αν μείνει στην αγορά για πολύ καιρό, πιστεύω πως δε θα γεράσει πολύ καλά. Αν κάποιον δεν τον πειράζει να παίζει σε 30fps, τότε σίγουρα το hardware αυτό θα κρατήσει χρόνια. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό πρπει να αλλάξει το 2025.
Moderators Malthador Δημοσ. 17 Μαρτίου Moderators Δημοσ. 17 Μαρτίου 20 minutes ago, Tlykog said: Κανείς δεν είπε ότι κάποιος πήρε Switch για να παίξει GTA VI. Όμως, το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοχοι Switch έχουν και PC ή άλλη κονσόλα, λέει πολλά. Αν το Switch ήταν αρκετό από μόνο του, δεν θα συνέβαινε αυτό. Αντί να υποθέτουμε "τι θέλουν να παίξουν οι περισσότεροι", μπορούμε να δούμε την πραγματικότητα: 1) Αν το Switch είχε μια ισχυρότερη βιβλιοθήκη με περισσότερα third-party AAA παιχνίδια, θα πουλούσε ακόμα περισσότερο. 2) Αν μπορούσε να τρέξει σωστά τα περισσότερα μεγάλα παιχνίδια της εποχής, πολλοί δεν θα χρειαζόταν να στραφούν σε άλλη πλατφόρμα. Το ότι κάποιος πήρε Switch για να παίξει Zelda και Mario δεν σημαίνει ότι δεν θα ήθελε να έχει και το Elden Ring ή το Cyberpunk στην ίδια πλατφόρμα. Γι’ αυτό και λέω ότι το Switch δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του για τον μέσο gamer το 2025. Όχι γιατί δεν έχει καλά παιχνίδια – αλλά γιατί δεν έχει αρκετά από αυτά που παίζει το ευρύ κοινό. Αν πιστεύεις ότι οι περισσότεροι Switch owners δεν ενδιαφέρονται καθόλου για τα μεγάλα third-party παιχνίδια, τότε γιατί τόσοι πολλοί έχουν και PC ή άλλη κονσόλα; Πού ξέρεις ότι οι περισσότεροι Switch owners έχουν και δεύτερη (current-gen μάλιστα) κονσόλα; Θέλω να πω έχεις διαβάσει κάποια έρευνα/στατιστικό ή το αντιλαμβάνεσαι διαισθητικά; Δεν νομίζω πως ισχύει πάντως, στον κύκλο μου (εννοώ τον IRL κύκλο, εκτός insomnia και λοιπόν gaming communities που συμμετέχω και έχουμε όλοι τα πάντα), όσες οικογένειες έχουν Switch δεν έχουν άλλη current-gen κονσόλα κατά κανόνα, ενώ επίσης οι οικογένειες που έχουν PS5 δεν έχουν άλλη κονσόλα, άντε να υπάρχουν σε ένα σπίτι και τα δύο. Series X και gaming PC δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Επίσης, δεν ξέρω κανέναν που να έχει και Steam Deck ή κάποιο άλλο PC handheld. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει PS4 και ίσως έχει και Switch, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι μπορούμε να το μετρήσουμε, εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι το PS4 απευθύνεται στον μέσο gamer του 2025.
Tlykog Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 15 λεπτά πριν, Malthador είπε Πού ξέρεις ότι οι περισσότεροι Switch owners έχουν και δεύτερη (current-gen μάλιστα) κονσόλα; Θέλω να πω έχεις διαβάσει κάποια έρευνα/στατιστικό ή το αντιλαμβάνεσαι διαισθητικά; Δεν νομίζω πως ισχύει πάντως, στον κύκλο μου (εννοώ τον IRL κύκλο, εκτός insomnia και λοιπόν gaming communities που συμμετέχω και έχουμε όλοι τα πάντα), όσες οικογένειες έχουν Switch δεν έχουν άλλη current-gen κονσόλα κατά κανόνα, ενώ επίσης οι οικογένειες που έχουν PS5 δεν έχουν άλλη κονσόλα, άντε να υπάρχουν σε ένα σπίτι και τα δύο. Series X και gaming PC δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Επίσης, δεν ξέρω κανέναν που να έχει και Steam Deck ή κάποιο άλλο PC handheld. Υπάρχει πολύς κόσμος που έχει PS4 και ίσως έχει και Switch, αλλά αυτό δεν νομίζω ότι μπορούμε να το μετρήσουμε, εκτός κι αν θεωρήσουμε ότι το PS4 απευθύνεται στον μέσο gamer του 2025. Όπως λες κι εσύ, δεν έχουμε επίσημα στατιστικά γι' αυτό, αλλά ούτε και η προσωπική σου εμπειρία αποδεικνύει κάτι για το σύνολο των 150+ εκατ. Switch κατόχων. Το ότι εσύ δεν ξέρεις κανέναν με Steam Deck ή άλλη φορητή κονσόλα δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πολλοί που τα έχουν. Το ότι στον κύκλο σου δεν υπάρχουν πολλοί με Series X ή gaming PC δεν σημαίνει ότι η γενική εικόνα είναι ίδια. Αυτό που βλέπουμε όμως από τις πωλήσεις κονσολών και των gaming PCs είναι ότι το Switch δεν είναι η μοναδική επιλογή για τη συντριπτική πλειοψηφία των gamers. Αν δούμε τα δεδομένα: 1) Το PS5 έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια πωλήσεις. 2) Το Xbox Series X|S έχει ξεπεράσει τα 25-30 εκατομμύρια. 3) Τα gaming PC έχουν τεράστια βάση χρηστών, και οι πωλήσεις των φορητών PCs (Steam Deck, ROG Ally, Legion Go) αυξάνονται συνεχώς. Αν το Switch από μόνο του ήταν αρκετό για το ευρύ κοινό, δεν θα βλέπαμε τόσες πωλήσεις στις υπόλοιπες πλατφόρμες. Επίσης, ακόμα κι αν δεχτώ ότι πολλοί χρήστες Switch δεν έχουν άλλη current-gen κονσόλα, αυτό δεν αλλάζει το αρχικό μου point: α) Αν το Switch είχε περισσότερα μεγάλα third-party παιχνίδια, θα το επέλεγαν ακόμα περισσότεροι. β) Το γεγονός ότι υπάρχει τεράστια συζήτηση κάθε φορά που ένα μεγάλο παιχνίδι δεν έρχεται στο Switch δείχνει πως πολλοί χρήστες θα ήθελαν περισσότερη υποστήριξη, ακόμα κι αν δεν έχουν PS5 ή Xbox. Οπότε, αν δεν έχουμε επίσημα στατιστικά ούτε εγώ ούτε εσύ, ας δούμε τι αγοράζει ο κόσμος συνολικά. Και τα δεδομένα δείχνουν ότι οι gamers δεν αρκούνται μόνο στο Switch, αλλά αναζητούν και άλλες πλατφόρμες για να καλύψουν τις ανάγκες τους. Να επισημάνω επίσης ότι δεν επαναλαμβάνομαι, όπως ανέφερες, αλλά προωθώ τη συζήτηση. Δεν μου έχεις απαντήσει σε όσα έγραψα και συνεχώς μεταθέτεις τη συζήτηση αλλού. Παρόλα αυτά, εγώ σου απαντώ ευθέως, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι το κάνεις. Αν θέλεις να συνεχίσουμε μια εποικοδομητική συζήτηση, ας μείνουμε στο θέμα που ξεκινήσαμε και ας απαντήσεις συγκεκριμένα σε αυτά που έχουν ήδη τεθεί. Αλλιώς, είναι ξεκάθαρο ότι απλά προσπαθείς να αποφύγεις τις αδύναμες πλευρές της θέσης σου. Δεν το γράφω επιθετικά, αλλά λογικά. Το θέμα είναι να δούμε τι ισχύει, όχι να έχουμε πάντα δίκιο. Επεξ/σία 17 Μαρτίου από Tlykog
Moderators Malthador Δημοσ. 17 Μαρτίου Moderators Δημοσ. 17 Μαρτίου 8 minutes ago, Tlykog said: Αυτό που βλέπουμε όμως από τις πωλήσεις κονσολών και των gaming PCs είναι ότι το Switch δεν είναι η μοναδική επιλογή για τη συντριπτική πλειοψηφία των gamers. Αν δούμε τα δεδομένα: 1) Το PS5 έχει ξεπεράσει τα 50 εκατομμύρια πωλήσεις. 2) Το Xbox Series X|S έχει ξεπεράσει τα 25-30 εκατομμύρια. 3) Τα gaming PC έχουν τεράστια βάση χρηστών, και οι πωλήσεις των φορητών PCs (Steam Deck, ROG Ally, Legion Go) αυξάνονται συνεχώς. Μετατοπίζεις το επιχείρημα όμως. Πηγαίνεις από το «όλοι οι Switch χρήστες έχουν και δεύτερη κονσόλα» στο «το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες σημαίνει ότι το Switch δεν επαρκεί για όλους». Τελοσπάντων, έχεις δίκιο για τον κύκλο μου, ας πάμε στα νούμερα που δεν αμφισβητούνται. Έχουν πουληθεί: 71m PS5 32m SeX|S 7m PC handhelds Επίσης από του survey του Steam προκύπτει ότι περίπου το 12% των χρηστών έχουν 3060 GTX ή καλύτερη κάρτα, δηλαδή περίπου 10m PC gamers χονδρικά. Σύνολο μας κάνουν 120m κονσόλες/handhelds/PC's, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 30m NSw's «ορφανά» από άλλο σύστημα και αυτό θεωρώντας ότι όλοι ανεξαιρέτως όσοι έχουν κονσόλα ή PC θα έχουν οπωσδήποτε και Switch. Καταλαβαίνεις πιστεύω ότι δεν στέκει το επιχείρημα. 19 minutes ago, Tlykog said: Αν το Switch είχε περισσότερα μεγάλα third-party παιχνίδια, θα το επέλεγαν ακόμα περισσότεροι. Δεν επιβεβαιώνεται αυτό από τα νούμερα. Αν επιβεβαιωνόταν, το Witcher 3, το DOOM, το Outer Worlds κλπ θα είχαν πάει τραίνο στις πωλήσεις. Για να μην τα αγόρασαν οι owners τότε μάλλον δεν ενδιαφέρονταν να τα παίζουν σε Switch. Αντιθέτως, τα games που έχουν κάνει γερές πωλήσεις στο Switch έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνω, κανένας δεν θα αγοράσει NSw2 γιατί θα περιμένει μεγάλες ΑΑΑ μεταφορές. Κάποιες λίγες που θα έρθουν, καλώς να έρθουν, αλλά πωλήσεις δεν θα κάνουν, καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν ενδιαφέρεται να παίξει αυτού του είδους τα games στην συγκεκριμένη κονσόλα.
Tlykog Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 33 λεπτά πριν, Malthador είπε Μετατοπίζεις το επιχείρημα όμως. Πηγαίνεις από το «όλοι οι Switch χρήστες έχουν και δεύτερη κονσόλα» στο «το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλες πλατφόρμες σημαίνει ότι το Switch δεν επαρκεί για όλους». Τελοσπάντων, έχεις δίκιο για τον κύκλο μου, ας πάμε στα νούμερα που δεν αμφισβητούνται. Έχουν πουληθεί: 71m PS5 32m SeX|S 7m PC handhelds Επίσης από του survey του Steam προκύπτει ότι περίπου το 12% των χρηστών έχουν 3060 GTX ή καλύτερη κάρτα, δηλαδή περίπου 10m PC gamers χονδρικά. Σύνολο μας κάνουν 120m κονσόλες/handhelds/PC's, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν 30m NSw's «ορφανά» από άλλο σύστημα και αυτό θεωρώντας ότι όλοι ανεξαιρέτως όσοι έχουν κονσόλα ή PC θα έχουν οπωσδήποτε και Switch. Καταλαβαίνεις πιστεύω ότι δεν στέκει το επιχείρημα. Δεν επιβεβαιώνεται αυτό από τα νούμερα. Αν επιβεβαιωνόταν, το Witcher 3, το DOOM, το Outer Worlds κλπ θα είχαν πάει τραίνο στις πωλήσεις. Για να μην τα αγόρασαν οι owners τότε μάλλον δεν ενδιαφέρονταν να τα παίζουν σε Switch. Αντιθέτως, τα games που έχουν κάνει γερές πωλήσεις στο Switch έχουν εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Επαναλαμβάνω, κανένας δεν θα αγοράσει NSw2 γιατί θα περιμένει μεγάλες ΑΑΑ μεταφορές. Κάποιες λίγες που θα έρθουν, καλώς να έρθουν, αλλά πωλήσεις δεν θα κάνουν, καθώς ο περισσότερος κόσμος δεν ενδιαφέρεται να παίξει αυτού του είδους τα games στην συγκεκριμένη κονσόλα. Δεν μετατόπισα το επιχείρημα. Από την αρχή είπα ότι πολλοί κάτοχοι Switch δεν το έχουν ως μοναδική πλατφόρμα, όχι ότι όλοι έχουν και άλλη κονσόλα. Τα νούμερα που παραθέτεις δεν αντικρούουν αυτό που λέω, αλλά το ενισχύουν. Αν υπάρχουν 30 εκατομμύρια Switch χωρίς άλλη κονσόλα, σημαίνει ότι οι 120 εκατομμύρια κάτοχοι Switch (δηλαδή η τεράστια πλειοψηφία) έχουν και άλλη πλατφόρμα. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Το γεγονός ότι κάποιες third-party κυκλοφορίες δεν πήγαν τόσο καλά δεν σημαίνει ότι οι κάτοχοι Switch δεν θέλουν AAA παιχνίδια. Σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα ports είχαν τεράστιους περιορισμούς: 1) Καθυστερημένες κυκλοφορίες (π.χ. Doom, The Witcher 3 βγήκαν πολύ αργότερα από τις άλλες εκδόσεις). 2) Προβλήματα απόδοσης (αναγκαστικά χαμηλά fps, μεγάλη πτώση γραφικών). 3) Πολύ καλύτερες εκδόσεις αλλού (αν κάποιος είχε ήδη PC, PS, Xbox, γιατί να τα αγοράσει στο Switch σε υποδεέστερη έκδοση;). Δεν βλέπω πώς αυτά αποδεικνύουν ότι οι κάτοχοι Switch δεν ενδιαφέρονται για μεγάλα παιχνίδια γενικά. Δεν είπα ποτέ ότι κάποιος θα αγοράσει Switch 2 περιμένοντας third-party AAA κυκλοφορίες. Αυτό που λέω είναι ότι αν το Switch 2 μπορούσε να τα τρέξει καλύτερα, τότε περισσότεροι θα το έβλεπαν ως κύρια κονσόλα τους. Και ας μην ξεχνάμε: α) Το PS5 και το Xbox δεν πούλησαν τόσα εκατ. τεμάχια επειδή μόνο τα first-party παιχνίδια τους έχουν ενδιαφέρον. β) Οι third-party κυκλοφορίες έχουν τεράστια σημασία για την εμπορική επιτυχία μιας πλατφόρμας. Αν το Switch δεν είχε τόση ανάγκη τις third-party κυκλοφορίες, τότε γιατί κάθε φορά που ένα μεγάλο παιχνίδι δεν έρχεται στο Switch γίνεται τεράστια κουβέντα; Ξαναθέτω το ερώτημα. Δεν είπα ποτέ ότι οι third-party κυκλοφορίες θα καθορίσουν την επιτυχία του Switch 2. Είπα ότι θα το έκαναν πιο ελκυστικό για μεγαλύτερο μέρος του gaming κοινού. Στις 15/3/2025 στις 8:19 ΜΜ, Tlykog είπε Όπως ξαναέγραψα: δεν πιστεύω ότι υπάρχουν πολλοί που το έχουν ως μία και μοναδική κονσόλα για gaming, χωρίς υπολογιστή ή άλλη κονσόλα. Επεξ/σία 17 Μαρτίου από Tlykog
Moderators Malthador Δημοσ. 17 Μαρτίου Moderators Δημοσ. 17 Μαρτίου 30 minutes ago, Tlykog said: Τα νούμερα που παραθέτεις δεν αντικρούουν αυτό που λέω, αλλά το ενισχύουν. Αν υπάρχουν 30 εκατομμύρια Switch χωρίς άλλη κονσόλα, σημαίνει ότι οι 120 εκατομμύρια κάτοχοι Switch (δηλαδή η τεράστια πλειοψηφία) έχουν και άλλη πλατφόρμα. Αυτό δεν συμβαίνει τυχαία. Μόλις διαβάσεις προσεκτικά αυτό που γράφεις, μετά ξαναδιάβασέ το. Το ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30m περισσότερα πουλημένα από current-gen consoles και gaming PC's δεν σημαίνει ότι στα υπόλοιπα 120m αντιστοιχεί και μία κονσόλα ή ένα PC. Υπάρχει κόσμος που έχει κάποιο από τα twins ή PC και δεν έχει Switch. Και μάλιστα επειδή υπάρχει κόσμος που έχει πολλές κονσόλες μαζί με Switch (όπως εγώ για παράδειγμα), τότε αυτό ενισχύει το αντίθετο επιχείρημα από το δικό σου, υπάρχουν δηλαδή ακόμα περισσότερα Switch εκεί έξω που δεν πάνε παρέα με άλλες κονσόλες/PC's. Μπορεί κάποιος να μην έχει NSw και να έχει PS5 ή gaming PC (<- ειδικά αυτός δεν έχει λόγο, τα παίζει σε emulator τα Switch games). Αν έπρεπε να βγάλω ένα στατιστικό από το κεφάλι μου θα έλεγα ότι τουλάχιστον τα μισά NSw's που έχουν πουληθεί πάνε κατά μόνας, χωρίς άλλο σύστημα να τα συνοδεύει. 30 minutes ago, Tlykog said: Αν το Switch δεν είχε τόση ανάγκη τις third-party κυκλοφορίες, τότε γιατί κάθε φορά που ένα μεγάλο παιχνίδι δεν έρχεται στο Switch γίνεται τεράστια κουβέντα; Ξαναθέτω το ερώτημα. Βεβαίως και να σου απαντήσω, όταν μου υποδείξεις για ποιο game που δεν βγήκε σε Switch έγινε «τεράστια κουβέντα». Δεν θυμάμαι να έγινε κουβέντα για το Elden Ring, το RDR2, το BG3, το Starfield κλπ. Ποτέ κανένας δεν ζήτησε να βγουν σε NSw. Mόνο το Cyberpunk 2077 είχε συζητηθεί σαν φανταστικό σενάριο, όχι σαν ρεαλιστική προσδοκία. Ακόμα και για το Hogwarts: Legacy το ζήτημα ήταν γύρω από το «πως θα τρέξει», όχι «ουάου, αυτό περιμέναμε για να πάρουμε Switch». Οπότε πες μου σε ποιον τίτλο θεωρείς ότι έγινε ντόρος για να το συζητήσουμε. 1
AtiX Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου (επεξεργασμένο) Γιατί χάνουμε την ουσία κάνοντας ένα άκυρο vs σε κάτι που δεν θα έπρεπε? Πραγματικά δεν έχει νόημα μια κόντρα μεταξύ μιας σταθερής και μιας φορητής κονσόλας ακόμα και αν η δεύτερη συνδέεται στην τηλεόραση… 19 λεπτά πριν, Malthador είπε Βεβαίως και να σου απαντήσω, όταν μου υποδείξεις για ποιο game που δεν βγήκε σε Switch έγινε «τεράστια κουβέντα». Δεν θυμάμαι να έγινε κουβέντα για το Elden Ring, το RDR2, το BG3, το Starfield κλπ. Ποτέ κανένας δεν ζήτησε να βγουν σε NSw. Mόνο το Cyberpunk 2077 είχε συζητηθεί σαν φανταστικό σενάριο, όχι σαν ρεαλιστική προσδοκία. Ακόμα και για το Hogwarts: Legacy το ζήτημα ήταν γύρω από το «πως θα τρέξει», όχι «ουάου, αυτό περιμέναμε για να πάρουμε Switch». Οπότε πες μου σε ποιον τίτλο θεωρείς ότι έγινε ντόρος για να το συζητήσουμε. Επίσης να θυμίσουμε ότι η κουβέντα για τα παιχνίδια αυτά ξεκινάει πάντα από τους “έξυπνους” του forum που προσπαθούν να την “πουν” στους χρήστες του Switch… είναι της ίδια νοοτροπίας γιατί το iPhone δεν στέλνει αρχεία μέσω Bluetooth που ταλανίζει εδώ και 18 χρόνια το forum… Επεξ/σία 17 Μαρτίου από AtiX 1
Tlykog Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου 21 λεπτά πριν, AtiX είπε Γιατί χάνουμε την ουσία κάνοντας ένα άκυρο vs σε κάτι που δεν θα έπρεπε? Πραγματικά δεν έχει νόημα μια κόντρα μεταξύ μιας σταθερής και μιας φορητής κονσόλας ακόμα και αν η δεύτερη συνδέεται στην τηλεόραση… Επίσης να θυμίσουμε ότι η κουβέντα για τα παιχνίδια αυτά ξεκινάει πάντα από τους “έξυπνους” του forum που προσπαθούν να την “πουν” στους χρήστες του Switch… είναι της ίδια νοοτροπίας γιατί το iPhone δεν στέλνει αρχεία μέσω Bluetooth που ταλανίζει εδώ και 18 χρόνια το forum… Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θέλω να την πω σε κανέναν και ούτε θεωρώ το Switch υποδεέστερη κονσόλα. Έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, όπως κάθε προϊόν. 1
AtiX Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου 23 λεπτά πριν, Tlykog είπε Να ξεκαθαρίσω ότι δεν θέλω να την πω σε κανέναν και ούτε θεωρώ το Switch υποδεέστερη κονσόλα. Έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, όπως κάθε προϊόν. Εννοείτε ότι δεν εννοούσα εσένα φίλε μου… 1
Tlykog Δημοσ. 17 Μαρτίου Δημοσ. 17 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, Malthador είπε Μόλις διαβάσεις προσεκτικά αυτό που γράφεις, μετά ξαναδιάβασέ το. Το ότι υπάρχουν τουλάχιστον 30m περισσότερα πουλημένα από current-gen consoles και gaming PC's δεν σημαίνει ότι στα υπόλοιπα 120m αντιστοιχεί και μία κονσόλα ή ένα PC. Υπάρχει κόσμος που έχει κάποιο από τα twins ή PC και δεν έχει Switch. Και μάλιστα επειδή υπάρχει κόσμος που έχει πολλές κονσόλες μαζί με Switch (όπως εγώ για παράδειγμα), τότε αυτό ενισχύει το αντίθετο επιχείρημα από το δικό σου, υπάρχουν δηλαδή ακόμα περισσότερα Switch εκεί έξω που δεν πάνε παρέα με άλλες κονσόλες/PC's. Μπορεί κάποιος να μην έχει NSw και να έχει PS5 ή gaming PC (<- ειδικά αυτός δεν έχει λόγο, τα παίζει σε emulator τα Switch games). Αν έπρεπε να βγάλω ένα στατιστικό από το κεφάλι μου θα έλεγα ότι τουλάχιστον τα μισά NSw's που έχουν πουληθεί πάνε κατά μόνας, χωρίς άλλο σύστημα να τα συνοδεύει. Βεβαίως και να σου απαντήσω, όταν μου υποδείξεις για ποιο game που δεν βγήκε σε Switch έγινε «τεράστια κουβέντα». Δεν θυμάμαι να έγινε κουβέντα για το Elden Ring, το RDR2, το BG3, το Starfield κλπ. Ποτέ κανένας δεν ζήτησε να βγουν σε NSw. Mόνο το Cyberpunk 2077 είχε συζητηθεί σαν φανταστικό σενάριο, όχι σαν ρεαλιστική προσδοκία. Ακόμα και για το Hogwarts: Legacy το ζήτημα ήταν γύρω από το «πως θα τρέξει», όχι «ουάου, αυτό περιμέναμε για να πάρουμε Switch». Οπότε πες μου σε ποιον τίτλο θεωρείς ότι έγινε ντόρος για να το συζητήσουμε. Το μόνο σίγουρο από τα νούμερα που έχουμε είναι ότι το Switch δεν είναι η μόνη πλατφόρμα που έχουν οι περισσότεροι gamers. Το ότι "τουλάχιστον" 30 εκατομμύρια Switch δεν έχουν άλλη κονσόλα δεν σημαίνει ότι όλα τα υπόλοιπα Switch δεν έχουν. Ειδικά όταν βλέπουμε ότι: 1) Οι περισσότερες κονσόλες και τα gaming PCs πωλούνται σε ενεργούς gamers, όχι σε casuals. 2) Πολλοί από αυτούς έχουν πάνω από μία πλατφόρμα. 3) Τα περισσότερα AAA third-party παιχνίδια δεν πηγαίνουν στο Switch, αλλά πωλούν εξαιρετικά στις άλλες πλατφόρμες. Είναι λογικό να υποθέσουμε ότι μεγάλο ποσοστό των κατόχων Switch έχουν και άλλη πλατφόρμα για να καλύψουν ό,τι δεν μπορεί να τους δώσει το Switch. Το ακριβές ποσοστό δεν το ξέρουμε – αλλά ούτε και εσύ μπορείς να πεις με βεβαιότητα ότι "τουλάχιστον τα μισά Switch δεν πάνε παρέα με άλλο σύστημα" χωρίς στατιστικά. Αν υπάρχει τόσο μεγάλο κοινό που έχει μόνο Switch, τότε γιατί οι third-party AAA κυκλοφορίες στο Switch έχουν τόσο μικρές πωλήσεις σε σύγκριση με τις άλλες πλατφόρμες; Αν το κοινό του Switch δεν ενδιαφέρεται για AAA games, τότε γιατί κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα μεγάλο third-party port γίνεται τεράστια συζήτηση για το αν θα τρέξει καλά; Προφανώς και έχει γίνει ντόρος για third-party ports στο Switch. Αν το κοινό του Switch δεν ενδιαφερόταν καθόλου για third-party AAA, τότε: 1) Γιατί όταν ανακοινώθηκαν τα Witcher 3, Doom, Skyrim, Mortal Kombat, Hogwarts Legacy, No Man’s Sky και Persona 5 έγινε τόσος ντόρος για το πώς θα τρέξουν; 2) Γιατί κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα demanding port, υπάρχει ανησυχία για το αν θα είναι playable ή "cloud version"; 3) Γιατί υπάρχει τεράστια συζήτηση γύρω από το αν το Switch 2 θα μπορεί να τρέχει καλύτερα third-party παιχνίδια; Το ότι κάποιοι τίτλοι όπως το Elden Ring ή το RDR2 δεν συζητήθηκαν σοβαρά για Switch δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον για third-party games. Σημαίνει ότι απλά δεν υπήρχε ρεαλιστική πιθανότητα να τρέξουν στο hardware του Switch. Αν το κοινό του Switch δεν ήθελε third-party AAA καθόλου, τότε γιατί να υπήρχαν όλες αυτές οι third-party μεταφορές στο Switch εξαρχής; Οι εταιρείες δεν κάνουν ports για πλάκα – κάνουν ports γιατί υπάρχει ζήτηση. Αν λοιπόν "κανένας δεν θέλει AAA στο Switch", τότε γιατί βλέπουμε τόσες προσπάθειες για demanding ports; Γιατί ακόμα και μεγάλα παιχνίδια όπως το Resident Evil 4 Remake βγήκαν σε cloud version; Μάλλον κάποιοι ενδιαφέρονται, και μάλιστα αρκετά, ώστε να αξίζει τον κόπο στις εταιρείες να κάνουν αυτές τις κυκλοφορίες. Επεξ/σία 17 Μαρτίου από Tlykog
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα