Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
11 ώρες πριν, ceausescu247 είπε

καλησπερα

εχω μια πολυ απλη ερωτηση, Προεκκαθάριση της προσυμπληρωμένης δήλωσης

301 - Αθροισμα καθαρών ποσών από μισθούς, ημερομίσθια κλπ

301 ειναι αυτο που γραφει? δηλαδη καθαρα ποσα απο μισθους? επειδη εμενα μου εμφανιζει ενα ποσο,

καθαρο + φοροσ (315) = 301

οποτε γιατι το αναφερει ως καθαρο ποσο??

Ετσι κανουν παντα. Κοροϊδια 😄

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Στο Ψηφιακό Αρχείο Πράξης Προσδιορισμού Φόρου (αυτό που βγαίνει όταν ολοκληρώσεις την δήλωση) έχει "υπόχρεου" που τα δείχνει κάπως πιο αναλυτικά και έχει και "σύνοψη υποχρέου" που όπως υποδηλώνει και η λέξη τα δείχνει πιο συνοπτικά. Ξέρετε ποιο από τα 2 να κατεβάσουμε / τυπώσουμε για να το δίνουμε αν μας ζητηθεί πουθενά;

Επεξ/σία από gokuthelegend
  • Like 1
Δημοσ.

Σχετικα με τη προσυμπληρωμενη δηλωση, αν καποιος γνωριζει,

οι οδηγιες που βρηκα στο ιντερνετ λενε "Με το άνοιγμα του TAXIS στις 17 Μαρτίου, οι δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες προς αποστολή, αλλά οι υπόχρεοι θα πρέπει να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις έως τις 20 Απριλίου. Αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις οι δηλώσεις θα σταλούν αυτόματα."

Δηλαδη αν υπαρξει παρεμβαση η δηλωση δε θα σταλει αυτοματως στις 25/4 και ο φορολογουμενος εχει το περιθωριο να τη στειλει μεχρι τις 15/7?

Δημοσ.
8 hours ago, gokuthelegend said:

Στο Ψηφιακό Αρχείο Πράξης Προσδιορισμού Φόρου (αυτό που βγαίνει όταν ολοκληρώσεις την δήλωση) έχει "υπόχρεου" που τα δείχνει κάπως πιο αναλυτικά και έχει και "σύνοψη υποχρέου" που όπως υποδηλώνει και η λέξη τα δείχνει πιο συνοπτικά. Ξέρετε ποιο από τα 2 να κατεβάσουμε / τυπώσουμε για να το δίνουμε αν μας ζητηθεί πουθενά;

Τη σύνοψη.

Δημοσ. (επεξεργασμένο)

Η είσπραξη από Ασφαλιστικό-αποταμιευτικό πρόγραμμα ζωής interamerican πρέπει να δηλωθεί κάπου στο Ε1 ;

Το είχε κάνει ο πατέρας μου για μένα και το συνέχισα εγώ όταν απεβίωσε (μέχρι την λήξη του συμβολαίου).

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
13 λεπτά πριν, The_Judas είπε

Η είσπραξη από Ασφαλιστικό-αποταμιευτικό πρόγραμμα ζωής interamerican πρέπει να δηλωθεί κάπου στο Ε1 ;

Το είχε κάνει ο πατέρας μου για μένα και το συνέχισα εγώ όταν απεβίωσε (μέχρι την λήξη του συμβολαίου).

Ειναι χρησιμο γιατι μπορει να δικαιολογησει τεκμηρια, αλλα να μη φορολογηθει κιολας. Φανταζομαι τι ειναι να περιμενεις 20 χρονια πληρωνοντας καθε χρονο για να παρεις ενα ποσό, μικρο τελικα, και να σου το φορολογησουν κιολας🫤

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 hours ago, fitsoulas2024 said:

οι οδηγιες που βρηκα στο ιντερνετ λενε "Με το άνοιγμα του TAXIS στις 17 Μαρτίου, οι δηλώσεις θα είναι διαθέσιμες προς αποστολή, αλλά οι υπόχρεοι θα πρέπει να επαληθεύσουν τα στοιχεία τους και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις έως τις 20 Απριλίου. Αν δεν υπάρξουν παρεμβάσεις οι δηλώσεις θα σταλούν αυτόματα."

Δηλαδη αν υπαρξει παρεμβαση η δηλωση δε θα σταλει αυτοματως στις 25/4 και ο φορολογουμενος εχει το περιθωριο να τη στειλει μεχρι τις 15/7?

Περίπου αυτή την απορία έχω και εγώ.

Επειδή δεν θα προλάβω να ασχοληθώ σοβαρά μέχρι την επόμενη εβδομάδα, υπάρχει κανένας "dummy" τρόπος να σταματήσω την αυτόματη αποστολή?

πχ γίνεται να μπω να συμπληρώσω ένα πεδίο (όποιο νά'ναι? ή πρέπει να αλλάξω κάποιο από τα προσυμπληρωμένα?) με ένα τυχαίο νούμερο, να "παγώσει" η αυτόματη αποστολή, και μετά να τη δω με την ησυχία μου πχ τον Μάϊο? 

Επεξ/σία από swstost
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
14 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

Ειναι χρησιμο γιατι μπορει να δικαιολογησει τεκμηρια, αλλα να μη φορολογηθει κιολας. Φανταζομαι τι ειναι να περιμενεις 20 χρονια πληρωνοντας καθε χρονο για να παρεις ενα ποσό, μικρο τελικα, και να σου το φορολογησουν κιολας🫤

Αναφορά σε κείμενο

Φορολογούμενος κατά τη διακοπή με εξαγορά του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής που είχε συνάψει με ασφαλιστική εταιρία έλαβε δύο ποσά.
   Ένα ποσό το οποίο αντιπροσωπεύει το καθαρό προιόν της υπεραποδόσεως που δικαιούται από την επένδυση του συνολικού μαθηματικού αποθέματος του ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής και ένα δεύτερο που αντιπροσωπεύει την ολική αξία εξαγοράς του συμβολαίου ζωής. το δεύτερο ποσό η ασφαλιστική εταιρία το χαρακτηρίζει επιστροφή καταβληθέντων ασφαλίστρων μέχρι την ημερομηνία διακοπής του συμβολαίου.
   Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το (πρώτο ποσό) προιόν της υπεραποδόσεως, το οποίο φορολογείται με ειδικό τρόπο (15% με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης), μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου και συνεπώς να δηλωθεί στον κωδ. 659 του εντύπου Ε1, ενώ η επιστροφή των ασφαλίστρων (δεύτερο ποσό) δε θεωρείται εισόδημα γιατί δε συγκεντρώνει τα εννοιολογικά γνωρίσματα του εισοδήματος. Το ποσό αυτό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάλυψη τεκμηρίου γιατί αποτελεί το επενδεδυμένο κεφάλαιο που επιστρέφεται (Σχετ.έγγρ.
1049513/1005/26-5-2003).

Αυτό έχω βρει στο διαδίκτυο και σε ορισμένα λογιστικά φόρουμ.

και μάλιστα ορισμένοι λένε ότι το είχαν δηλώσει για κάλυψη τεκμηρίου και το έκοψαν εφοριακοί σε έλεγχο.

Δηλαδή υποστηρίζουν ότι αν υπάρχει υπεραπόδοση φορολογείται μόνο αυτό το τμήμα του συμβολαίου και το υπόλοιπο ποσό που είναι απλά επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκε και δεν δηλώνεται πουθενά και δεν φορολογείται ούτε καλύπτει τεκμήριο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες βέβαια συνήθως δεν σου δίνουν βεβαίωση που να διαχωρίζει τα ποσά... ίσως γιατί δεν θέλουν να ξέρουν π.χ ότι μπορεί να είχες μικρή απόδοση ή χασούρα σε αυτά τα 20 χρόνια. Γενικά κάθε φορά που μιλάω με υπάλληλο τράπεζας για τέτοια θέματα και ρωτάω τι έχω κερδίσει κανένας δεν απαντάει...

Εγώ έστειλα e-mail στην interamerican για βεβαίωση για φορολογική χρήση και αναμένω να δω τι θα παραλάβω.

Αν κάποιος έχει σχετική εμπειρία, ας μας πει.

Επεξ/σία από The_Judas
Δημοσ.
16 ώρες πριν, fitsoulas2024 είπε

Και δική μου απορία πώς θα υποβληθεί αφού τα μισά δεν είναι περασμένα; Αποδείξεις, ενοίκια, τόκοι κτλ ;;;

Δημοσ.
26 λεπτά πριν, dtk-386 είπε

Και δική μου απορία πώς θα υποβληθεί αφού τα μισά δεν είναι περασμένα; Αποδείξεις, ενοίκια, τόκοι κτλ ;;;

Καλα αυτο κανονιζεται, κανεις μετα τροποποιητικη.

10 ώρες πριν, swstost είπε

.... υπάρχει κανένας "dummy" τρόπος να σταματήσω την αυτόματη αποστολή?

πχ γίνεται να μπω να συμπληρώσω ένα πεδίο (όποιο νά'ναι? ή πρέπει να αλλάξω κάποιο από τα προσυμπληρωμένα?) με ένα τυχαίο νούμερο, να "παγώσει" η αυτόματη αποστολή, και μετά να τη δω με την ησυχία μου πχ τον Μάϊο? 

αν ισχυει αυτο που ανεφερα παραπανω, τοτε πρεπει να γινεται. Μπορουμε πχ. να αλλαξουμε το ποσο στον κωδ.049. Ειδικα καποιος ηλικιωμενος ή καποιος με ΕΕΕ που δε χρειαζονται αποδειξεις μπορουν να βαλουν εκει 0.

40 λεπτά πριν, The_Judas είπε

.......Δηλαδή υποστηρίζουν ότι αν υπάρχει υπεραπόδοση φορολογείται μόνο αυτό το τμήμα του συμβολαίου και το υπόλοιπο ποσό που είναι απλά επιστροφή των ποσών που καταβλήθηκε και δεν δηλώνεται πουθενά και δεν φορολογείται ούτε καλύπτει τεκμήριο.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες βέβαια συνήθως δεν σου δίνουν βεβαίωση που να διαχωρίζει τα ποσά... ίσως γιατί δεν θέλουν να ξέρουν π.χ ότι μπορεί να είχες μικρή απόδοση ή χασούρα σε αυτά τα 20 χρόνια. Γενικά κάθε φορά που μιλάω με υπάλληλο τράπεζας για τέτοια θέματα και ρωτάω τι έχω κερδίσει κανένας δεν απαντάει...

Τι θα πει "υπεραποδοση", πως οριζεται? περιμενεις πχ. 20 χρονια να λαβεις ενα ποσό, σωστα? Απο τη στιγμη που δεν εμφανιζεται αυτοματως στη δηλωση, τοτε πρεπει να δουμε που θα δηλωθει ωστε να μη φορολογηθει. Παντως αν δε καλυπτει τεκμηρια και δεν υπαρχει ενημερωση απο την εταιρια/τραπεζα στην εφορια, τοτε δεν υπαρχει λογος να δηλωθει.

Βεβαιως και δεν σου δινουν βεβαιωση που διαχωριζει τα ποσά. Τι εχεις κερδισει το βλεπεις μονος σου αφαιρωντας αυτα που εχεις δωσει.

• Like 1
Δημοσ.
20 λεπτά πριν, fitsoulas2024 είπε

Καλα αυτο κανονιζεται, κανεις μετα τροποποιητικη.

Μια τρύπα στο νερό δηλαδή.

Δημοσ.
Στις 13/4/2025 στις 7:03 ΜΜ, ceausescu247 είπε

301 - Αθροισμα καθαρών ποσών από μισθούς, ημερομίσθια κλπ

τελικα γνωριζει καποιος?? το 301 ειναι ολα τα ποσα μισθων που εχω λαβει μεσα στο χρονο? 12 μισθους με επιδοματα αδειας και δωρα χριστουγεννων & πασχα?

Δημοσ.
57 λεπτά πριν, ceausescu247 είπε

τελικα γνωριζει καποιος?? το 301 ειναι ολα τα ποσα μισθων που εχω λαβει μεσα στο χρονο? 12 μισθους με επιδοματα αδειας και δωρα χριστουγεννων & πασχα?

Όλα τα παραπάνω ΜΑΖΙ με τον φόρο.

• Like 1
Δημοσ.

049 - ΔΑΠΑΝΕΣ

049 αν κανω κλικ μεσα βλεπω δαπανες που εκανα με ALPHA BANK, EUROBANK, PIRAEUS, etc
δεν βλεπω ομως REVOLUT.
και δε βλεπω πως μπορω να προσθεσω τις δαπανες.

Μηπως μπορει καποιος να γραψει step-by-step πως θα προσθεσω αυτα τα εξοδα?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...