Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
20 ώρες πριν, sonikk είπε

Θα με ενδιέφερε και μένα αυτό.Αν γνωρίζει κάποιος ας απαντήσει.Ευχαριστω.

Θεσσαλονίκη που πήρα σήμερα τηλέφωνο στη Ε' ΔΟΥ μου απάντησαν ότι δεν έχει ανοίξει ακόμη η εφαρμογή. Ίσως όταν ανοίξουν κι οι τροποποιητικές αναδρομικών...

• Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
On 27/05/2025 at 20:22, ekrepali said:

Δε πληρώνεις πρόστιμο 100 ευρώ αν πρόκειται για αλλαγή στο Ε9 λόγω τακτοποίησης αυθαιρέτου. Αλλά κάντε το σύντομα, δε ξέρω αν υπάρχουν προθεσμίες.

Ναι, και εμείς το κάναμε κατευθείαν με υπόδειξη μηχανικού και μας ήρθαν κάτι ψιλά για παλιά ένφια. Δεν είχε κάποιο άλλο πρόστιμο.

Επεξ/σία από nick_souvlaki
Δημοσ.
26 minutes ago, nick_souvlaki said:

Ναι, και εμείς το κάναμε κατευθείαν με υπόδειξη μηχανικού και μας ήρθαν κάτι ψιλά για παλιά ένφια. Δεν είχε κάποιο άλλο πρόστιμο.

Αν σκοπεύεις να το πουλήσεις/μεταβιβάσεις...ναι, κάνεις διόρθωση τη 5ετια. Αλλά αν δε σκοπεύεις να πουλήσεις, δεν είναι ανάγκη να διορθώσεις τα παλιά.

• Like 1
Δημοσ.
1 hour ago, ekrepali said:

Αν σκοπεύεις να το πουλήσεις/μεταβιβάσεις...ναι, κάνεις διόρθωση τη 5ετια. Αλλά αν δε σκοπεύεις να πουλήσεις, δεν είναι ανάγκη να διορθώσεις τα παλιά.

Ήταν τακτοποίηση για να γίνει μετά γονική παροχή, και επρεπε να γίνει η διόρθωση πριν την γονική παροχή.

• Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 22/5/2025 στις 11:39 ΠΜ, gokuthelegend είπε

Κάναμε τακτοποίηση αυθαιρέτου η οποία ολοκληρώθηκε τώρα τον Μάιο (πληρώσαμε περίπου 2.200 ευρώ για την όλη διαδικασία στον μηχανικό). Ενδεχομένως να έχουν αλλάξει ελαφρώς τα τμ καθώς και ένας χώρος που ήταν δηλωμένος ως υπόγειο / αποθήκη μετατράπηκε σε κατοικία. Ο μηχανικός που μας εξυπηρέτησε μας είπε να επικοινωνήσουμε με τον λογιστή μας για να ενημερώσουμε το Ε9. Θα μιλήσουμε με τον λογιστή όπως και να έχει αλλά θα ήθελα να ρωτήσω μήπως ξέρει κανείς μέχρι να βρούμε τον λογιστή, ξέρει κανείς αν πληρώνουμε πρόστιμο και πόσο; Ο μηχανικός χωρίς να είναι σίγουρος μας είπε ότι αν κάνουμε την διόρθωση συγκεκριμένες ημερομηνίες τότε δεν πληρώνουμε πρόστιμο αλλά δεν ήταν σίγουρος και μας είπε να ρωτήσουμε τον λογιστή μας. 

Συνήθως οι δηλώσεις μεταβολών περιουσιακής κατάστασης είναι μέχρι και τον Μάρτιο της επόμενης χρονιάς από την οποία έγιναν. Οι τροποποιήσεις στο Ε9 εννοώ.

Άσχετα που γράφει μέχρι και Ιανουάριο παρακάτω, συνήθως δίνουν και Μάρτιο.

https://www.aade.gr/exypiretisi-enimerosi/hristikoi-odigoi/agora-akinitoy/meta-tin-agora-akinitoy

https://www.skai.gr/news/finance/e9-mexri-tis-31-ianouariou-2025-i-prothesmia-odigos-gia-tous-ypoxreous

Στις 19/5/2025 στις 8:18 ΜΜ, sonikk είπε

Μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει τί γίνεται με ακίνητο ,σπίτι δηλαδη μετά τον θάνατο γονέων;

Ότι έχει δηλωθεί στο Ε9 σε γονείς αυτά διαγράφονται μετά τον θάνατο τους αυτόματα από εφορία αφού διαγράφονται τα αφμ τους;

Εγώ τί πρέπει να κάνω μετά; Να δηλώσω το ακίνητο στο δικό μου Ε9;

Διαθήκη δεν υπάρχει.

Αν δεν θέλω να το δηλώσω στο δικό μου Ε9 το ακίνητο επειδή υπάρχει ήδη ένα και για φορολογικούς λόγους δεν με συμφέρει τι γίνεται;

Να το διεκδικήσει άλλος δεν γίνεται αφού είναι δηλωμένο στο κτηματολόγιο.

Αν το αφήσω ως έχει δηλαδη  όπως ήταν δηλωμενο πριν το θάνατο γονέων υπάρχει πρόβλημα;

Αυτομάτως και χωρίς αποδοχή κληρονομιάς σε συμβολαιογράφο, είσαι νόμιμος και αποκλειστικός κληρονόμος εξ αδιαθέτου (αν δεν υπάρχει σύζυγος του θανόντα και αδέλφια). Αν δεν κάνεις τροποποίηση του Ε9 σου μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου του επόμενου έτους του θανάτου, τότε έχεις πρόστιμο 102 ευρώ. Τυπικά, και ειδικά για τους κληρονόμους, μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς (άρθρο 56 ν. 5087/2024). ΕΝΦΙΑ δεν γλιτώνεις καμία χρονιά, θα έρθει αναδρομικά. Ακόμα και του θανόντα αν είχε απλήρωτα ΕΝΦΙΑ.

Δεν χρειάζεται να έχει τελειώσει ο συμβολαιογράφος την αποδοχή κληρονομιάς για την τροποποίηση του Ε9. Ένα πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης πρέπει να το βγάλεις. Μετά τον θάνατο οι κληρονόμοι πρέπει να έχουν ένα Ε9 του θανόντα. Το περιουσιολόγιο Ε9 του θανόντα κλειδώνει με τον θάνατο και ας έχει κάποιος τους κωδικούς. Στα αιτήματα μπορούν οι κληρονόμοι να πάρουν Ε9 της τελευταίας χρονιάς του θανόντα.

Επεξ/σία από Krusty
  • Thanks 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Στις 20/5/2025 στις 1:02 ΜΜ, gokuthelegend είπε

Διένεξη όχι, αλλά ο συγκεκριμένος συγγενής δεν φημίζεται στον οικογενειακό κύκλο για την σωστή διαχείριση των οικονομικών του. Αν οι υπόλοιποι συγγενείς που έχουν σχέσεις μαζί του κάνουν αποποίηση κληρονομιάς, εγώ που δεν έχω καμία επαφή με τους συγγενείς πως θα το μάθω;

Μέσα σε 4 μήνες από όταν ο κληρονόμος πληροφορηθεί την απώλεια του συγγενούς του, πρέπει να κάνει δήλωση αποποίησης της κληρονομιάς. Η αποποίηση της κληρονομιάς γίνεται με δήλωση στον γραμματέα του ειρηνοδικείου που είχε την κατοικία του ο κληρονομούμενος.

Οπότε το 'αφού πληροφορηθεί ο κληρονόμος' μπορείς δικαστικά να το προσβάλεις κι ας πέρασαν πολλοί μήνες από τον θάνατο, αν το κράτος ή κάποιος επίσημος φορέας δεν σε ενημέρωσε για τον θάνατο ή διαθήκη ή εξ αδιαθέτου κληρονομιά ή κληρονομούντα χρέη κά.

Επεξ/σία από Krusty
Δημοσ.

Καλησπέρα σε ολους στο πεδιο 727 του Ε1 μου εμφανίζει και για το 2023 και για το 2024 τοκους κλπ απο δάνεια εγω πρεπει μονο για το 2024 να βαλω; 

Δημοσ.
3 ώρες πριν, Tsolito είπε

Καλησπέρα σε ολους στο πεδιο 727 του Ε1 μου εμφανίζει και για το 2023 και για το 2024 τοκους κλπ απο δάνεια εγω πρεπει μονο για το 2024 να βαλω; 

Λες ότι υπάρχει λάθος?

Είσαι σίγουρος?

3 ώρες πριν, Tsolito είπε

Για δόσεις δανείων που πληρώθηκαν το 24, μιλάμε 

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
1 ώρα πριν, GREGORYMO είπε

Λες ότι υπάρχει λάθος?

Είσαι σίγουρος?

Για δόσεις δανείων που πληρώθηκαν το 24, μιλάμε 

ορίστε δες κι εσυ

Άρα καταχωρώ μονο του 2024 σωστα;

Χωρίφφφς τίτλο.png

Επεξ/σία από Tsolito

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...