Dimitris_1981 Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 32 λεπτά πριν, fwtonio είπε Α. Μάλιστα. Δηλαδή να περιμένουμε τον 3ο παγκόσμιο πόλεμο... Πότε βλέπετε να ξεκινά; Δεν είπα αυτό αλλά αφού το θες εσύ... Εγώ μίλησα για το πως οι δημαγωγοί αναδύονται όταν η δημοκρατία και ο πολιτισμός καταρρέουν. Δεν θα μου έκανε εντύπωση πάντως αν η ανθρωπότητα το έκανε αυτό. 45 λεπτά πριν, lost2 είπε Έχεις καταλάβει ότι με τα παραπάνω που γράφεις περιγράφεις τους αριστερούς και αυτούς που αποκαλούνται δημοκράτες (όχι μόνο στην μπανανία) Για ανάλυσε το μας λίγο.....
fwtonio Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 16 λεπτά πριν, Dimitris_1981 είπε Δεν είπα αυτό αλλά αφού το θες εσύ... Εγώ μίλησα για το πως οι δημαγωγοί αναδύονται όταν η δημοκρατία και ο πολιτισμός καταρρέουν. Δεν θα μου έκανε εντύπωση πάντως αν η ανθρωπότητα το έκανε αυτό. Σύμφωνα με αυτά που γράφεις, αν οι Μασκ και Τραμπ είναι δημαγωγοί, τότε προηγήθηκε κατάρρευση της δημοκρατίας και του πολιτισμού.
Lucifer Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 1 ώρα πριν, lost2 είπε τι εννοείς με το πως δουλεύει; Ρε παιδί μου, λέω εγώ στον κόσμο "είμαι άθεος" αλλά μετά γυρνάω σπίτι και λιβανίζω ξέρωγω; Πώς (και γιατί) το παίζει κάποιος άθεος; Εκτός αν το εννοείς με τον τρόπο που το κάνεις εσύ σε κάθε ποστ, αλλά δε νομίζω ότι το κάνουμε διαφορετικά από τους ένθεους αυτό. 1
darkmatinee Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 1 minute ago, Lucifer said: Ρε παιδί μου, λέω εγώ στον κόσμο "είμαι άθεος" αλλά μετά γυρνάω σπίτι και λιβανίζω ξέρωγω; Πώς (και γιατί) το παίζει κάποιος άθεος; Εκτός αν το εννοείς με τον τρόπο που το κάνεις εσύ σε κάθε ποστ, αλλά δε νομίζω ότι το κάνουμε διαφορετικά από τους ένθεους αυτό. Άθεος κρυπτοχριστιανος 3
Dimitris_1981 Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 10 λεπτά πριν, fwtonio είπε Σύμφωνα με αυτά που γράφεις, αν οι Μασκ και Τραμπ είναι δημαγωγοί, τότε προηγήθηκε κατάρρευση της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Ναι ο Δυτικός πολιτισμός καταρρέει και όπως όλοι οι πολιτισμοί στο παρελθόν ολοκληρώνει τον κύκλο του. Το αν καταφέρει να ανοίξει ένα νέο κύκλο δίνοντας την σκυτάλη παραδίπλα ή θα επικρατήσει κάποιος άλλος δεν το γνωρίζουμε. Το σίγουρο είναι ότι δεν βλέπουμε διάθεση συνύπαρξης. Η Δημοκρατία έχει καταρρεύσει από την στιγμή που κουμάντο κάνουν μερικοί δισεκατομμυριούχοι και οι κυβερνήσεις υπηρετούν αυτούς και όχι τους πολλούς.
liberostelios Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 3 hours ago, stri4ker said: Σου αναφέρω ότι τα συμφέροντα των ΗΠΑ ήταν διαχρονικά η Ευρώπη, μετά την λήξη του δεύτερου world war, να είναι μια ειρηνική ήπειρος και στενός σύμμαχος. Η ίδια η Ευρώπη βολεύτηκε με αυτήν την ιδέα, όπου απέκτησε το privilege να επενδύει τεράστιες δαπάνες στο κοινωνικό κράτος χωρίς να έχει ανησυχίες για στρατούς και άλλους πολέμους. Μιλάμε τώρα για εποχές που όλοι πίστευαν για το "τέλος της ιστορίας" και ότι οι πόλεμοι was so...last century thing. Φυσικά, η πραγματικότητα έδειξε ότι ο άνθρωπος, όσο πολιτισμένος και να είναι, παραμένει ένα ζώο που διψάει για αίμα. Μας λες ότι η αύξηση στρατιωτικών δαπανών is not a big deal για πλούσια κράτη που ήδη ξοδεύουν τεράστια ποσά για το κοινωνικό κράτος. Και η απορία που αμέσως προκύπτει είναι η εξής: Dawg...do you even fiscal policy? Έχεις πάρει χαμπάρι τι σημαίνει 2-3% ΑΕΠ σε απόλυτους αριθμούς; Θεωρείς ότι η Ευρώπη έχει το fiscal space για τέτοια αύξηση δαπανών χωρίς κανένα πρόβλημα; Θα σου φέρω ένα παράδειγμα: η Ελλάδα έχει στρατιωτικές δαπάνες στο 3% του ΑΕΠ που σημαίνει γύρω στα 5-6 δις σε απόλυτους αριθμούς. Φαντάσου η Ελλάδα να έπαιρνε αυτά τα 6 δις και να τα επένδυε στην Υγεία και την παιδεία και σε δημόσιες υποδομές. Θα είχαμε αυτομάτως τα resources για να φτιάξουμε από τα καλύτερα συστήματα υγείας και παιδείας - αν και δεν θα γινόταν λόγω corruption που χαρακτηρίζει το ελληνικό κράτος Η Ελλάδα ξοδεύει 8-9% του ΑΕΠ στην υγεία. Πιστεύεις ότι το να έβαζε 1% παραπάνω (ή όσο θα έκοβε από τις αμυντικές δαπάνες) θα ήταν τόσο θεματική διαφορά για να έχει σου τα καλύτερα στην Ευρώπη; Τα ίδια τα νούμερα αναιρούν τον συλλογικό σου. Θέτεις ένα στοιχείο που ισχύει (ότι οι Ευρωπαίοι μείωσαν τις αμυντικές τους δαπάνες μετά τον ψυχρό πόλεμο) και κάνεις ένα λογικό άλμα ότι αυτός είναι ο λόγος που έχουν ισχυρό κοινωνικό κράτος. Λες και πριν 30 χρόνια, ας πούμε, πέθαιναν στο πεζοδρόμιο όπως οι φτωχοί στις ΗΠΑ. 3
stri4ker Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, Spyros7 είπε Οκ, με έψησες. Με ένα γρήγορο ψάξιμο βρήκα το παρακάτω άρθρο που παρουσιάζει ένα βιβλίο γραμμένο από ακαδημαϊκούς το οποίο πραγματεύεται ακριβώς την επίδραση του ww2 στις κοινωνικές δαπάνες 18 χωρών. Πέσε από τα σύννεφα ελεύθερα. https://theconversation.com/warfare-spurred-on-the-welfare-state-in-the-20th-century-but-it-probably-wont-in-future-101705 Ρε μεγάλε, διάβασες όλο το άρθρο που παρέθεσες; Το άρθρο μιλάει κυρίως για το impact που είχε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στην ανάπτυξη του welfare state στην Ευρώπη. Επίσης, στο τέλος καταλήγει ότι το μοντέρνο welfare state είναι βιώσιμο ακριβώς επειδή δεν ζούμε πια σε militirized κράτη και ότι η τεχνολογική ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού έχει μειώσει τις ανάγκες για μαζική στρατικοποιήση, με μοναδικές εξαιρέσεις τις ΗΠΑ και Ισραήλ. Μου έχεις κάνει quote ένα παλιό άρθρο του 2018 που δεν λαμβάνει καν υπόψιν την σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα και το militirization της Ευρώπης, που απαιτεί τεράστιες δαπάνες σε άμυνα. Με άλλα λόγια είναι τελείως irrelevant η ανάλυση του άρθρου με την σημερινή πραγματικότητα. Άμα θες να διαβάσεις πιο relevant information σχετικά με το funding της Ευρώπης, τσέκαρε τα παρακάτω: https://foreignpolicy.com/2025/03/04/europe-military-welfare-state-spending-nato/ https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/higher-defence-spending-will-add-to-pressure-on-europes-public-finances-25-02-2025 https://archive.ph/CRKCH https://www.eapn.eu/the-eu-must-protect-welfare-states-at-any-costs/ 2 ώρες πριν, Dimitris_1981 είπε Αλλάζεις την κουβέντα διαρκώς και απλώνεις σαν τραχανά τα θέματα για να καταλήξεις που; Οι ΗΠΑ εξυπηρετούσαν και εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα , δεν προστάτευαν την Ευρώπη. Το λες και από μόνος σου αλλά διαφωνείς τελικά με εμένα ή τον εαυτό σου. Εγώ δεν είπα ότι η Ευρώπη δεν έκανε λάθος που βασίστηκε στο ότι αυτή η πολιτική την εξυπηρετούσε. Όχι όμως ότι η ΗΠΑ δεν είχαν χρήματα για κοινωνικό κράτος εξαιτίας της ηγεμονικής στάσης τους ή γιατί προστάτευαν την Ευρώπη από τους κακούς Ρώσους και Ισλαμιστές. Πολύ βολικό να συγκρίνεις την αξία 5-6 Δις εξοπλιστικά (διαχρονικά κυρίως προς ΗΠΑ) στην διαλυμένη οικονομικά Ελλάδα. Δηλαδή μας φταίνε τα 5-6 Δις (που φυσικά παίζουν ρόλο) και όχι το 25% πτώση του ΑΕΠ και το μεγάλο φαγοπότι επί δεκαετίες. Δεν νομίζω όταν φτιάχτηκε το ΕΣΥ και η δωρεάν δημόσια παιδεία να μην είχαμε εξοπλιστικά έξοδα.Όταν φτιάχτηκε το ΕΣΥ πρέπει να είχαμε 4-5% του ΑΕΠ εξοπλιστικές δαπάνες. Δεν θα μπω στην διαδικασία να σχολιάσω τα ελληνοτουρκικά. Άστο να το κάνουν οι ειδικοί που είπαν και ότι η Τουρκία πατάει σε 2 βάρκες. Από μόνος σου λες ότι οι ΗΠΑ εξυπηρετούν τα συμφέροντα τους και όχι την ειρήνη στην περιοχή. Φυσικά και οι δαπάνες για εξοπλιστικά αφαιρούνται από το κοινωνικό κράτος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να έχεις και κοινωνικό κράτος. Μόνο όταν προετοιμάζεται για πόλεμο και όχι για την ασφάλεια σου, πάνε όλες οι δαπάνες στα εξοπλιστικά. Τέλος το Status Quo μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου το έχουν καταπατήσει οι ΗΠΑ (και εμείς ως ΝΑΤΟ) με τις επεκτάσεις του ΝΑΤΟ. Πιο πολύ το 1999 και το 2004. Μπρο έχεις κουράσει, πραγματικά. Δεν ξέρω σε πόσες διαφορετικές γλώσσες πρέπει να σου πω ότι το peace keeping στην Ευρώπη είναι κάτι που ήθελαν οι ΗΠΑ, γιατί αυτό είχαν συμφέρον. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ κανάς σοβαρός γεωπολιτικός παίκτης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η Ευρώπη αποτελεί απλά μέλος του ΝΑΤΟ, όπου κουμάντο έκαναν οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη ήταν πάντα το "καλό παιδί" και τίποτα άλλο. Τώρα φαίνεται να αλλάζουν όλα αυτά, αφού οι ΗΠΑ το γυρίζουν στον απομονωτισμό. Ναι, οκ, είχες "δωρεάν" δημόσια Υγεία και παιδεία -δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν, μόνο λεφτά των φορολογούμενων - και παράλληλα τεράστιες δαπάνες σε εξοπλιστικά, γιατί πολύ απλά το ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΖΟΣΟΥΝ με ξένο χρήμα και διογκώνοντας τα κρατικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία. Νομίζεις ότι η ελληνική οικονομία είχε ποτέ το size για να καλύπτει τέτοιες δαπάνες; Μια φούσκα υπερδανεισμού ήταν όλα, όπου στο τέλος έσκασε. Τώρα που πρέπει να κάνεις rebuild από την αρχή σε υγιείς βάσεις και στενό δημοσιονομικό περιθώριο, βλέπουμε ότι κάθε ευρώ μετράει. Πέρασαν οι εποχές που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Αυτές τις μ@#$ θα τις πληρώνουμε και τα τρισέγγονα μας. 16 λεπτά πριν, liberostelios είπε Η Ελλάδα ξοδεύει 8-9% του ΑΕΠ στην υγεία. Πιστεύεις ότι το να έβαζε 1% παραπάνω (ή όσο θα έκοβε από τις αμυντικές δαπάνες) θα ήταν τόσο θεματική διαφορά για να έχει σου τα καλύτερα στην Ευρώπη; Τα ίδια τα νούμερα αναιρούν τον συλλογικό σου. Θέτεις ένα στοιχείο που ισχύει (ότι οι Ευρωπαίοι μείωσαν τις αμυντικές τους δαπάνες μετά τον ψυχρό πόλεμο) και κάνεις ένα λογικό άλμα ότι αυτός είναι ο λόγος που έχουν ισχυρό κοινωνικό κράτος. Λες και πριν 30 χρόνια, ας πούμε, πέθαιναν στο πεζοδρόμιο όπως οι φτωχοί στις ΗΠΑ. Ό,τι να'ναι. Καταρχήν, στο υποθετικό παράδειγμα που έδωσα με τις στρατιωτικές δαπάνες, ανέφερα το σενάριο να πέρναμε ΟΛΟΚΛΗΡΟ τον προϋπολογισμό των αμυντικών δαπανών, που είναι 6 δις/3% του ΑΕΠ και να το επενδύαμε σε Υγεία και παιδεία. Αυτό θα ήταν μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ αύξηση που θεωρητικά θα μπορούσε να κάνει reshape ολόκληρο το σύστημα. Επίσης, το ποσοστό του 9% είναι οι ΣΥΝΟΛΙΚΕΣ δαπάνες για την Υγεία, δηλαδή ιδιωτικές και κρατικές. Εγώ αναφέρομαι αποκλειστικά στις κρατικές που καθορίζονται από το fiscal policy. Ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας είναι στα 6 δις( θα αυξηθεί στα 7 για το 25), δηλαδή άμα ρίχναμε άλλα 6 δις(τα λεφτά των στρατιωτικών δαπανών), θα μιλάγαμε για διπλασιασμό του μπάτζετ. Συγγνώμη, αλλά όταν μιλάμε για δημοσιονομικές πολιτικές που φτάνουν το 2-3% του ΑΕΠ, είναι μεγάλα steps για οποιδήποτε κράτος. Το point μου είναι ότι, μετά τον ψυχρό πόλεμο, οι Ευρωπαίοι διόγκωσαν το κοινωνικό κράτος σε απίστευτα επίπεδα, γιατί είχαν το privilege να έχουν εξαιρετικά χαμηλές στρατιωτικές δαπάνες λόγω Uncle Sam. Εγώ δεν είπα ότι οι Ευρωπαίοι δεν είχα κοινωνικό κράτος κατά την διάρκεια του cold war, απλά ανέφερα ότι δεν ήταν overboost όπως εξελίχθηκε τα τελευταία 30 χρόνια. Οπότε ναι, υπάρχει ξεκάθαρο correlation ανάμεσα σε κοινωνικές και στρατιωτικές δαπάνες, με τους Ευρωπαίους να απολαμβάνουν too much prosperity μέσα από τον δίχτυ προστασίας του Uncle Sam. Επεξ/σία 29 Μαρτίου από stri4ker 1
zazoum Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 53 minutes ago, fwtonio said: Σύμφωνα με αυτά που γράφεις, αν οι Μασκ και Τραμπ είναι δημαγωγοί, τότε προηγήθηκε κατάρρευση της δημοκρατίας και του πολιτισμού. Ενδιαφερον αναγνωσμα: https://www.politeianet.gr/books/9789601438108-roumeliotis-b-panagiotis-libanis-o-katakermatismos-tou-kosmou-373039
Dimitris_1981 Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 14 λεπτά πριν, stri4ker είπε Ρε μεγάλε, διάβασες όλο το άρθρο που παρέθεσες; Το άρθρο μιλάει κυρίως για το impact που είχε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στην ανάπτυξη του welfare state στην Ευρώπη. Επίσης, στο τέλος καταλήγει ότι το μοντέρνο welfare state είναι βιώσιμο ακριβώς επειδή δεν ζούμε πια σε militirized κράτη και ότι η τεχνολογική ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού έχει μειώσει τις ανάγκες για μαζική στρατικοποιήση, με μοναδικές εξαιρέσεις τις ΗΠΑ και Ισραήλ. Μου έχεις κάνει quote ένα παλιό άρθρο του 2018 που δεν λαμβάνει καν υπόψιν την σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα και το militirization της Ευρώπης, που απαιτεί τεράστιες δαπάνες σε άμυνα. Με άλλα λόγια είναι τελείως irrelevant η ανάλυση του άρθρου με την σημερινή πραγματικότητα. Άμα θες να διαβάσεις πιο relevant information σχετικά με το funding της Ευρώπης, τσέκαρε τα παρακάτω: https://foreignpolicy.com/2025/03/04/europe-military-welfare-state-spending-nato/ https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/higher-defence-spending-will-add-to-pressure-on-europes-public-finances-25-02-2025 https://archive.ph/CRKCH https://www.eapn.eu/the-eu-must-protect-welfare-states-at-any-costs/ Μπρο έχεις κουράσει, πραγματικά. Δεν ξέρω σε πόσες διαφορετικές γλώσσες πρέπει να σου πω ότι το peace keeping στην Ευρώπη είναι κάτι που ήθελαν οι ΗΠΑ, γιατί αυτό είχαν συμφέρον. Η Ευρώπη δεν ήταν ποτέ κανάς σοβαρός γεωπολιτικός παίκτης μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Η Ευρώπη αποτελεί απλά μέλος του ΝΑΤΟ, όπου κουμάντο έκαναν οι ΗΠΑ. Η Ευρώπη ήταν πάντα το "καλό παιδί" και τίποτα άλλο. Τώρα φαίνεται να αλλάζουν όλα αυτά, αφού οι ΗΠΑ το γυρίζουν στον απομονωτισμό. Ναι, οκ, είχες "δωρεάν" δημόσια Υγεία και παιδεία -δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν, μόνο λεφτά των φορολογούμενων - και παράλληλα τεράστιες δαπάνες σε εξοπλιστικά, γιατί πολύ απλά το ΥΠΕΡΔΑΝΕΙΖΟΣΟΥΝ με ξένο χρήμα και διογκώνοντας τα κρατικά ελλείμματα, με αποτέλεσμα την χρεοκοπία. Νομίζεις ότι η ελληνική οικονομία είχε ποτέ το size για να καλύπτει τέτοιες δαπάνες; Μια φούσκα υπερδανεισμού ήταν όλα, όπου στο τέλος έσκασε. Τώρα που πρέπει να κάνεις rebuild από την αρχή σε υγιείς βάσεις και στενό δημοσιονομικό περιθώριο, βλέπουμε ότι κάθε ευρώ μετράει. Πέρασαν οι εποχές που δέναμε τα σκυλιά με τα λουκάνικα. Αυτές τις μ@#$ θα τις πληρώνουμε και τα τρισέγγονα μας. Διάβασε το πρώτο ποστάρισμα στο οποίο απάντησες και μετά δες ποιος κουράζει ποιον και έχει αλλάξει την συζήτηση. Τι σχέση έχουν όλα με αυτό που πήρες για να αναπτύξεις τον αχταρμά στο μυαλό σου. Καλά κάνεις και ακούς τι λέει ο Ι.Μαζης και άλλοι αναλυτές που αρκετούς εκτιμώ αλλά να καταλαβαίνεις τι λένε και τι αφορά. Δεν έχει σχέση με το αν οι ΗΠΑ μπορούσαν να έχουν δημοσιονομικό περιθώριο δωρεάν υγείας και παιδείας. Ποιο rebuild σε υγιής βάσεις; Έχεις δει το δημοσιονομικό έλειμα τι ποσοστό του ΑΕΠ είναι σήμερα σε σχέση με το 2008; Επειδή κλώτσισες το τενεκεδάκι 20 χρόνια πιο κάτω υπάρχουν υγειής βάσεις; Το ίδιο έκαναν και οι ΗΠΑ (από όπου ξεκίνησε η κρίση) , η Γερμανία και η Γαλλία το 2008 και τώρα ψάχνουν πως θα λύσουν τα άλυτα. Δεν αναρωτιέσαι πως γίνεται όλοι να χρωστάνε; Σε ποιους; Τι έγιναν τα χρήματα που έκοψαν οι ΗΠΑ και η ΕΕ με αφορμή την πανδημία; Παραθέτω το ποστ στο οποίο απάντησες μαζί με την απάντηση σου για να δούμε ποιος κουράζει τον άλλο (και οι 2 τους υπόλοιπους ) με άσχετες συζητήσεις. Βάζω σε bold φράσεις κλειδιά που έγραψες. Σταματάω εδώ γιατί δεν μου φταίνε τα υπόλοιπα παιδιά σε κάτι. 9 ώρες πριν, Dimitris_1981 είπε Σας έχουν κάψει τον εγκέφαλο με τα αριστερά / δεξιά. Δεν έχει εκλεγεί αριστερό κόμμα στις ΗΠΑ κάνει τζιζ. Γιατί άμα είμαι ενάντια στους Μασκ & Τραμπ πρέπει να είμαι υπέρ του Μπαϊντεν και του Ομπάμα; Ο Musk είναι απλά ένας φασίστας με εξουσία και χρήματα. Ένας επικίνδυνος ηλίθιος. Ποια υγεία στις ΗΠΑ που πρώτα πληρώνεις (εσύ ή η ασφαλιστική) και μετά μπαίνεις στο Νοσοκομείο; Το ίδιο και στην ανώτερη παιδεία που αν δεν έχεις πληρώνεις το δάνειο δεκαετίες. Τράβα δες χώρες σαν την Νορβηγία να δεις τι σημαίνει δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας. Πως μιλάς για αγάπη όταν ο ίδιος θεωρεί ένα του παιδί ως νεκρό λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων; Τι με νοιάζει εμένα τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του αν στην δουλειά του είναι καλός; Ποια ειρήνη; Μιλάς για την συμφωνία μοιρασιάς των πόρων της Ουκρανίας μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας; Ο ωμός εκβιασμός του Ουκρανικού λαού από τις ΗΠΑ που έχουν μεγάλη ευθήνη για τον πόλεμο; Τι νομίζεις ότι ο γερομπαμπαλής ο Μπαϊντεν αποφάσισε να σπρώξει τους Ουκρανούς σε ρήξη με την Ουκρανία ή το γεωστρατηγικό πλάνο δεκαετιών των ΗΠΑ; Αυτό που αποφάσισε ο Τραμπ είναι ο κυνικός σύντομος τρόπος διάλυσης ενός έθνους αντί την σταδιακή δημιουργία ενός προτεκτοράτου. Αν δεν εξυπηρετούσε την μακροπρόθεσμη πολιτική δεν θα του το επέτρεπαν. Τέλος, πες μας αν ζεις τουλάχιστον στις ΗΠΑ να το καταλάβω. Γιατί αν ζεις στην Ευρώπη τότε μάλλον το λες και μαζοχισμό να υποστηρίζει κανείς Τραμπ & Μασκ. 9 ώρες πριν, stri4ker είπε Ναι οκ βρήκαμε τώρα το παραμύθι να κριτικάρουμε το Broken healthcare system των ΗΠΑ(που όντως είναι broken) και να σιγοντάρουμε το κοινωνικό κράτος της Ευρώπης. Βέβαια, εδώ μας διαφεύγει το μικρό fact ότι ένας από τους λόγους που οι ΗΠΑ δεν έχουν κοινωνικό κράτος, είναι γιατί επί χρόνια την περίοδο της Pax American έκαναν τον global policeman με τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες που κάλυπταν όλους τους συμμάχους - οι Ευρώπαιοι είχαν καλομάθει να κοιμούνται ήσυχα με προστάτη τον Uncle Sam και είχαν το privilege να επενδύουν τεράστια ποσά στο κοινωνικό κράτος χωρίς στρατούς. Τώρα που η περίοδος της Pax Americana έφτασε στο τέλος και ο Uncle Sam μας λέει κατάμουτρα "δεν μπορώ να σας προστατεύω άλλο, grow up and defend yourself" θα δούμε κατά πόσο η Ευρώπη θα μπορεί να υποστηρίξει το κοινωνικό κράτος μαζί με αύξηση στρατιωτικών δαπανών ώστε να διατηρεί την γεωπολιτική ισχύ. There's no such a thing as a free meal έλεγε ο Μίλτον Φρίντμαν. Για χρόνια ο θείος Σαμ έβαζε το χέρι στην τσέπη για να προστατεύει τα κακομαθημένα ξαδέρφια στην Γηραιά Ήπερο. Για να δούμε τώρα την Ευρώπη πως θα ανταποκριθεί σαν independent global force...
AzaZyL Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 3 ώρες πριν, paredwse είπε Και, σε κάθε περίπτωση, η Τυποεκδοτική δούλευε για όποιον την πλήρωνε - σε κάποια περίοδο, τόσο η 'Απογευματινή' όσο και τα έντυπα του ΔΟΛ (Τα Νέα - Το Βήμα) εκτυπώνονταν στην Τυποεκδοτική. Πραγματικά αστεία αυτά που γράφεις.. Δεν είναι Γιάννης. Είναι Γιαννάκης. Δηλαδή δεν ήταν του ΚΚΕ? Μήπως δουλεύεις και στα Ελληνικά Hoaxes?
lost2 Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 56 minutes ago, Lucifer said: Ρε παιδί μου, λέω εγώ στον κόσμο "είμαι άθεος" αλλά μετά γυρνάω σπίτι και λιβανίζω ξέρωγω; Πώς (και γιατί) το παίζει κάποιος άθεος; Εκτός αν το εννοείς με τον τρόπο που το κάνεις εσύ σε κάθε ποστ, αλλά δε νομίζω ότι το κάνουμε διαφορετικά από τους ένθεους αυτό. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύει ο καθένας και σεβαστώ αυτό που πιστεύει , αλλά θα κάτσω να μάθω πως έφτασε σε αυτή τη σκέψη και τι είναι αυτό που πιστεύει, π.χ. όταν συζητούσα με κάτι Ιεχωβά δες κατάλαβα πόσο λάθος σκέψη έχουν οι πιο πολύ για τα πιστεύω τους. Αλλά δεν μπορεί κάποιος να το παίζει άθεος να πολεμάει μια συγκεκριμένη μόνο θρησκεία και βέβαια όταν του τυχαίνει κάτι κακό να επικαλείται τα θεία να τον βοηθήσουν. Έλεος.
Spyros7 Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 10 minutes ago, stri4ker said: Ρε μεγάλε, διάβασες όλο το άρθρο που παρέθεσες; Το άρθρο μιλάει κυρίως για το impact που είχε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος στην ανάπτυξη του welfare state στην Ευρώπη. Επίσης, στο τέλος καταλήγει ότι το μοντέρνο welfare state είναι βιώσιμο ακριβώς επειδή δεν ζούμε πια σε militirized κράτη και ότι η τεχνολογική ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού έχει μειώσει τις ανάγκες για μαζική στρατικοποιήση, με μοναδικές εξαιρέσεις τις ΗΠΑ και Ισραήλ. Μου έχεις κάνει quote ένα παλιό άρθρο του 2018 που δεν λαμβάνει καν υπόψιν την σημερινή γεωπολιτική πραγματικότητα και το militirization της Ευρώπης, που απαιτεί τεράστιες δαπάνες σε άμυνα. Με άλλα λόγια είναι τελείως irrelevant η ανάλυση του άρθρου με την σημερινή πραγματικότητα. Άμα θες να διαβάσεις πιο relevant information σχετικά με το funding της Ευρώπης, τσέκαρε τα παρακάτω: https://foreignpolicy.com/2025/03/04/europe-military-welfare-state-spending-nato/ https://www.fitchratings.com/research/sovereigns/higher-defence-spending-will-add-to-pressure-on-europes-public-finances-25-02-2025 https://archive.ph/CRKCH https://www.eapn.eu/the-eu-must-protect-welfare-states-at-any-costs/ Καταρχάς αποφάσισε αν είναι relevant το άρθρο και δέχεσαι την ανάλυση ή είναι από το.. αρχαίο 2018 (μετά Χριστού) που πολεμάγαμε με τα ρόπαλα και δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο. Ας πούμε ότι δέχεσαι ότι δεν έχουν αλλάξει τα πράγματα τόσο. Το θέμα μας ήταν αν μπορείς να έχεις ταυτόχρονα αυξημένη χρηματοδότηση σε άμυνα και κοινωνικό κράτος γιατί η παπάτζα των MAGA λέει ότι έχουμε κοινωνικό κράτος επειδή φρόντιζε για την ασφάλεια μας το αμέρικα και εμείς τα χώναμε στο welfare, οπότε τους χρωστάμε. Αφού δε γίνεται να έχεις και τα δύο, σύμφωνα με τον Τραμπ και με εσένα. Μάλιστα, εσύ μίλαγες για zero sum games, για δύο καρπουζια σε μία μασχάλη και συγκεκριμένα για τον ww2, όπου με προκάλεσες να σου δείξω τι ξόδευαν οι χώρες για άμυνα και κοινωνικό κράτος. Ε, το άρθρο και το βιβλίο αναλύουν ακριβώς αυτό και λένε ότι όχι μόνο δεν μειώθηκε η επένδυση στο welfare αλλά αυξήθηκε και μάλιστα δημιουργήθηκαν νέα συστήματα πρόνοιας που καλύπτανε περισσότερες ανάγκες. Το quote που κάνεις από το άρθρο δείχνει ότι δεν κατάλαβαίνεις τι ποστάρεις αφού νομίζεις ότι στηρίζει αυτό που λες ενώ κάνει το ακριβώς αντίθετο. Τα repercussions της αυξημένης αμυντικής δαπάνης στο welfare που λέει ότι δε βλέπουμε σήμερα είναι θετικά repercussions (αύξηση της επένδυσης σε welfare), αύξηση που το βιβλίο δείχνει ότι έγινε στους 2 παγκόσμιους και στον ψυχρό πόλεμο, παρά την αυξημένη δαπάνη για άμυνα. Πουθενά δεν ασχολείται το άρθρο με τη βιωσιμότητα του κοινωνικού κράτους. Το άρθρο (και το βιβλίο) ασχολείται με την ΑΥΞΗΤΙΚΗ επίδραση του ww2 στην επένδυση σε κοινωνική πρόνοια. Που να το καταλάβεις όμως, το είχανε καλά κρυμμένο το θέμα του άρθρου. Στον τίτλο. 2
lost2 Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου (επεξεργασμένο) 1 hour ago, Dimitris_1981 said: Δεν είπα αυτό αλλά αφού το θες εσύ... Εγώ μίλησα για το πως οι δημαγωγοί αναδύονται όταν η δημοκρατία και ο πολιτισμός καταρρέουν. Δεν θα μου έκανε εντύπωση πάντως αν η ανθρωπότητα το έκανε αυτό. Για ανάλυσε το μας λίγο..... Να αναλύσω τι; Το ότι οι αριστεροί όποιον έχει αντίθετη γνώμη και σκέψη από αυτούς αμέσως του βάζουν ταμπέλες , τον κυνηγάνε τον θεωρούν εχθρό και με την πρώτη ευκαιρία προσπαθούν να τον προπηλακισουν για τις πάντα "ειρηνικές" διαδηλώσεις που καταστρέφουν στην ανομία τις περιουσίες των άσχετων αθώων ανθρώπων για τους βανδαλισμούς για πιο από όλα , να μιλήσω για τους δημοκράτες που με την μειοψηφία κάνουν μόνο ότι θέλουν και όπως θέλουν και δεν πρέπει να υπάρχει αντίθετη γνώμη ( το ίδιο και οι αριστεροί βεβαίως βεβαίως), για τις δικτατορικές μεθόδους και πολιτικές , πραγματικά για να ρωτάς κάτι τέτοιο ή ζεις σε άλλη χώρα ή ζεις στον δικό σου κόσμο ή είσαι ένας από αυτούς, άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Επεξ/σία 29 Μαρτίου από lost2
cpc464 Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 4 minutes ago, lost2 said: Να αναλύσω τι; Το ότι οι αριστεροί όποιον έχει αντίθετη γνώμη και σκέψη από αυτούς αμέσως του βάζουν ταμπέλες , τον κυνηγάνε τον θεωρούν εχθρό και με την πρώτη ευκαιρία προσπαθούν να τον προπηλακισουν, να μιλήσω για τους δημοκράτες που με την μειοψηφία κάνουν μόνο ότι θέλουν και όπως θέλουν και δεν πρέπει να υπάρχει αντίθετη γνώμη ( το ίδιο και οι αριστεροί βεβαίως βεβαίως) πραγματικά για να ρωτάς κάτι τέτοιο ή ζεις σε άλλη χώρα ή ζεις στον δικό σου κόσμο ή είσαι ένας από αυτούς, άλλη περίπτωση δεν υπάρχει. Πώς και δεν υπάρχει;,μπορείς να είσαι δεξιός, να κάνεις ότι περιγράφεις παραπάνώ και να τα ρίχνεις όλα στους αριστερούς. 1 2
Lucifer Δημοσ. 29 Μαρτίου Δημοσ. 29 Μαρτίου 25 λεπτά πριν, lost2 είπε Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει τι πιστεύει ο καθένας και σεβαστώ αυτό που πιστεύει , αλλά θα κάτσω να μάθω πως έφτασε σε αυτή τη σκέψη και τι είναι αυτό που πιστεύει, π.χ. όταν συζητούσα με κάτι Ιεχωβά δες κατάλαβα πόσο λάθος σκέψη έχουν οι πιο πολύ για τα πιστεύω τους. Αλλά δεν μπορεί κάποιος να το παίζει άθεος να πολεμάει μια συγκεκριμένη μόνο θρησκεία και βέβαια όταν του τυχαίνει κάτι κακό να επικαλείται τα θεία να τον βοηθήσουν. Έλεος. Είσαι φοβερός, βρες έναν τρόπο να βγεις στην τηλεόραση. 1 4
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα