nchatz Δημοσ. 15 Απριλίου Δημοσ. 15 Απριλίου Το Android εισάγει μια νέα λειτουργία ασφαλείας που αναγκάζει τις συσκευές να επανεκκινούνται αυτόματα εάν δεν έχουν ξεκλειδωθεί για τρεις συνεχόμενες ημέρες, καθιστώντας πιο δύσκολη την πρόσβαση τρίτων στα δεδομένα της συσκευής. Η λειτουργία, που περιλαμβάνεται στην τελευταία ενημέρωση των Google Play services, αναφέρει ότι τα Android smartphones θα επανεκκινούνται αυτόματα "εάν παραμείνουν κλειδωμένα για 3 συνεχόμενες ημέρες", απαιτώντας από τους χρήστες να εισάγουν τον κωδικό πρόσβασής τους την επόμενη φορά που θα θελήσουν να ανοίξουν τη συσκευή. Όπως επισημαίνει το 9to5Google, η ενημέρωση αναμένεται να εφαρμοστεί τόσο στα smartphones όσο και στα Android tablets, αλλά θα εξαιρεί άλλες κατηγορίες συσκευών όπως Auto, TV και WearOS. Η λειτουργία επανεκκίνησης – που δεν πρέπει να συγχέεται με την επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων – θέτει τα smartphones και τα tablets σε κατάσταση Before First Unlock (BFU) που κρυπτογραφεί τα αρχεία δεδομένων και απενεργοποιεί την υποστήριξη βιομετρικής σύνδεσης μέχρι να εισαχθεί ο κωδικός PIN της συσκευής. Η Apple παρουσίασε πρόσφατα μια παρόμοια λειτουργία "Inactivity Reboot" για το iPhone στο iOS 18.1 που ενεργοποιεί την επανεκκίνηση της συσκευής μετά από τέσσερις ημέρες παραμονής σε κλειδωμένη κατάσταση. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχει ζητηθεί από την Google να διευκρινίσει πότε θα κυκλοφορήσει η ενημέρωση του Google Play services 25.14, και ποιες συσκευές Android θα υποστηρίζουν τη νέα λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης. Παρόμοιες πάντως αναβαθμίσεις λειτουργιών του Android συνήθως χρειάζονται μία ή δύο εβδομάδες για να εμφανιστούν στις συσκευές. Δεν είναι σαφές εάν οι συσκευές θα ειδοποιούν τους χρήστες για ποιο λόγο πραγματοποιήθηκε μια αυτόματη επανεκκίνηση, αν και τα Android smartphones ήδη εμφανίζουν ένα μήνυμα στην οθόνη εισαγωγής του PIN εάν οι χρήστες χρειάζεται να εισάγουν τον κωδικό πρόσβασής τους για να ξεκλειδώσουν πλήρως τη συσκευή μετά από επανεκκίνηση. Με βάση τα παραπάνω, οι χρήστες Android θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά από τρεις ημέρες χωρίς να ξεκλειδώσουν τη συσκευή τους, θα χρειαστεί να εισάγουν τον κωδικό PIN τους αντί για βιομετρικά στοιχεία όπως δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου κατά την επόμενη χρήση της συσκευής τους. Το νέο μέτρο παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για τις συσκευές που παραμένουν αχρησιμοποίητες για παρατεταμένες περιόδους. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
gokuthelegend Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου Έχω συσκευή Android του 2019 και μου ζητάει ήδη κωδικό ξεκλειδώματος κάθε 2 μέρες. Αυτό τι διαφορά θα έχει; ότι θα κάνει επανεκκίνηση την συσκευή;
kostas808 Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου 1 hour ago, gokuthelegend said: Έχω συσκευή Android του 2019 και μου ζητάει ήδη κωδικό ξεκλειδώματος κάθε 2 μέρες. Αυτό τι διαφορά θα έχει; ότι θα κάνει επανεκκίνηση την συσκευή; Η διαφορά από αυτό που λες με το να κάνει επανεκκίνηση είναι ότι στην επανεκκίνηση η συσκευή δεν έχει αποκρυπτογραφηθεί άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ram exploits κλπ. 7 1
asmilon Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου 1 ώρα πριν, gokuthelegend είπε Έχω συσκευή Android του 2019 και μου ζητάει ήδη κωδικό ξεκλειδώματος κάθε 2 μέρες. Αυτό τι διαφορά θα έχει; ότι θα κάνει επανεκκίνηση την συσκευή; Αναφορά σε κείμενο Με βάση τα παραπάνω, οι χρήστες Android θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά από τρεις ημέρες χωρίς να ξεκλειδώσουν τη συσκευή τους, θα χρειαστεί να εισάγουν τον κωδικό PIN τους αντί για βιομετρικά στοιχεία όπως δακτυλικό αποτύπωμα ή αναγνώριση προσώπου κατά την επόμενη χρήση της συσκευής τους. Το νέο μέτρο παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας για τις συσκευές που παραμένουν αχρησιμοποίητες για παρατεταμένες περιόδους.
crispy_mummy Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου Για όποιον δεν το γνωρίζει, αυτό είναι κάτι που το GrapheneOS είχε εδώ και χρόνια. Καλό που επιτέλους γίνεται μέρος του AOSP. Στο GrapheneOS βέβαια, μπορείς να επιλέξεις εσύ πόση θες να είναι η περίοδος αδράνειας μέχρι την επανεκκίνηση. 2
dbrillis Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου Η ερωτηση που εχω εγω ειναι, δουλευουν τα Sound Notifications οταν το κινητο εχει κανει επανεκκινηση και δεν εχει ξεκλειδωθει; 2 λεπτά πριν, crispy_mummy είπε Για όποιον δεν το γνωρίζει, αυτό είναι κάτι που το GrapheneOS είχε εδώ και χρόνια. Καλό που επιτέλους γίνεται μέρος του AOSP. Στο GrapheneOS βέβαια, μπορείς να επιλέξεις εσύ πόση θες να είναι η περίοδος αδράνειας μέχρι την επανεκκίνηση. Στα Samsung (τουλαχιστον) στο Device Care -> Auto optimazation μπορεις να βαλεις προγραμμα για επανεκκινηση του κινητου.
oldnew Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου Θα έπρεπε να βάζουν και μια επιλογή απενεργοποιησεις ολων αυτών των συστημάτων ασφαλείας για όλους εμάς που δεν έχουμε ψύχωση παρακολουθησης ή οτι θα μας κλέψουν το κινητο. Πολλοί κάνουμε χρήση για παλαιές συσκευές, οπου η συσκευή είναι μόνιμα σπίτι και εκτελεί αλλά χρεη. Ολα αυτα συχνά είναι πρόβλημα. 5 1 2
crispy_mummy Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου 5 λεπτά πριν, dbrillis είπε Η ερωτηση που εχω εγω ειναι, δουλευουν τα Sound Notifications οταν το κινητο εχει κανει επανεκκινηση και δεν εχει ξεκλειδωθει; Όχι, η λογική του auto reboot είναι ότι βάζει τη συσκευή σου σε BFU (Before First Unlock), τα δεδομένα σου δηλαδή είναι κρυπτογραφημένα at rest. Όταν ξεκλειδώσεις πλέων τη συσκευή σου αυτή συνδέεται στο internet και ξεκινάνε τα όποια background tasks. 9 λεπτά πριν, oldnew είπε Θα έπρεπε να βάζουν και μια επιλογή απενεργοποιησεις ολων αυτών των συστημάτων ασφαλείας για όλους εμάς που δεν έχουμε ψύχωση παρακολουθησης ή οτι θα μας κλέψουν το κινητο. Πολλοί κάνουμε χρήση για παλαιές συσκευές, οπου η συσκευή είναι μόνιμα σπίτι και εκτελεί αλλά χρεη. Ολα αυτα συχνά είναι πρόβλημα. Χάνεις το όλο point του συγκεκριμένου feature. Σκοπός του δεν είναι να σε προστατέψει από παρακολούθηση ή κάτι τέτοιο. Η λογική είναι πως σε περίπτωση που χάσεις το κινητό σου ή στο κλέψουν, όποιος το έχει στα χέρια του πλέων έχει ένα περιορισμένο χρόνο μέχρι να καταφέρει να το ξεκλειδώσει και να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα σου.
dbrillis Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου 25 λεπτά πριν, crispy_mummy είπε Όχι, η λογική του auto reboot είναι ότι βάζει τη συσκευή σου σε BFU (Before First Unlock), τα δεδομένα σου δηλαδή είναι κρυπτογραφημένα at rest. Όταν ξεκλειδώσεις πλέων τη συσκευή σου αυτή συνδέεται στο internet και ξεκινάνε τα όποια background tasks. Κατι μας λες λαθος. Εκανα επανεκκίνηση το κινητό μου και συνδέθηκε στο wifi πριν το ξεκλειδωσω. Το ιδιο συμβαίνει και με data.
crispy_mummy Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου 3 λεπτά πριν, dbrillis είπε Κατι μας λες λαθος. Εκανα επανεκκίνηση το κινητό μου και συνδέθηκε στο wifi πριν το ξεκλειδωσω. Το ιδιο συμβαίνει και με data. Έχεις σίγουρα ενεργοποιημένη την κρυπτογράφηση στο κινητό σου; Απ' όσο ξέρω σε κάποιες συσκευές είναι optional. Πάντως, μπορώ να επιβεβαιώσω πως στη δική μου συσκευή από τη στιγμή που θα κάνω reboot δε δουλεύει τίποτα έως ότου την ξεκλειδώσω.
Ukforthemoment Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου 42 λεπτά πριν, oldnew είπε Θα έπρεπε να βάζουν και μια επιλογή απενεργοποιησεις ολων αυτών των συστημάτων ασφαλείας για όλους εμάς που δεν έχουμε ψύχωση παρακολουθησης ή οτι θα μας κλέψουν το κινητο. Πολλοί κάνουμε χρήση για παλαιές συσκευές, οπου η συσκευή είναι μόνιμα σπίτι και εκτελεί αλλά χρεη. Ολα αυτα συχνά είναι πρόβλημα. Απλά δεν βάζεις κλείδωμα και δεν σε ενοχλεί ποτέ για κωδικούς κλπ.
oldnew Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου (επεξεργασμένο) 15 minutes ago, Ukforthemoment said: Απλά δεν βάζεις κλείδωμα και δεν σε ενοχλεί ποτέ για κωδικούς κλπ. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τα έχουν κάνει μπάχαλο. Πχ αν δεν βάλεις κλείδωμα στο κινητό δεν μπορείς να βαλεις δακτύλικο αποτύπωμα σε εφαρμογή ebanking. Ξέρεις πόσος κοσμος στο xda ψάχνει ακριβώς αυτό που περιγράφω και δεν μπορεί να το κάνει?. Το tasker, εφαρμογή αυτοματοποιησης καθημερινά κανει update γιατι έχουν διαλύσει καθε δυνατότητα του με τις συνεχείς προσθήκες ασφαλείας. Επαναλαμβάνω, καλο είναι να μπαινουν νεα συστήματα ασφαλείας, σύμφωνοι, κάποιοι τα θέλουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος όμως να μη σου δίνουν δυνατότητα να μη τα χρησιμοποιήσεις αν δε θες. Ξερω, μιλαω για μειοψηφία αλλα οχι μικρη. Εχω κρατήσει αρκετές συσκευές android σε προηγούμενη έκδοση android γιατί απλούστατα στην επόμενη δεν δουλεύουν βασικά πράγματα. Πχ ταμπλετα με βασικη χρηση arcade emulators, σε καινούρια έκδοση android κρασαρει το σύμπαν. Μονη λύση να μείνει σε προηγούμενη έκδοση android. Ποιος ο λόγος να έχει την τελευταία τεχνολογία στην ασφάλεια οταν η χρήση είναι αυτη που περιγράφω? Αν δεν κάνεις update όμως χάνεις αλλά πραγματα. Επεξ/σία 16 Απριλίου από oldnew 3 1
Ukforthemoment Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου 5 λεπτά πριν, oldnew είπε Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα. Τα έχουν κάνει μπάχαλο. Πχ αν δεν βάλεις κλείδωμα στο κινητό δεν μπορείς να βαλεις δακτύλικο αποτύπωμα σε εφαρμογή ebanking. Ξέρεις πόσος κοσμος στο xda ψάχνει ακριβώς αυτό που περιγράφω και δεν μπορεί να το κάνει?. Το tasker, εφαρμογή αυτοματοποιησης καθημερινά κανει update γιατι έχουν διαλύσει καθε δυνατότητα του με τις συνεχείς προσθήκες ασφαλείας. Επαναλαμβάνω, καλο είναι να μπαινουν νεα συστήματα ασφαλείας, σύμφωνοι, κάποιοι τα θέλουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος όμως να μη σου δίνουν δυνατότητα να μη τα χρησιμοποιήσεις αν δε θες. Ξερω, μιλαω για μειοψηφία αλλα οχι μικρη. Εχω κρατήσει αρκετές συσκευές android σε προηγούμενη έκδοση android γιατί απλούστατα στην επόμενη δεν δουλεύουν βασικά πράγματα. Πχ ταμπλετα με βασικη χρηση arcade emulators, σε καινούρια έκδοση android κρασαρει το σύμπαν. Μονη λύση να μείνει σε προηγούμενη έκδοση android. Ποιος ο λόγος να έχει την τελευταία τεχνολογία στην ασφάλεια οταν η χρήση είναι αυτη που περιγράφω? Αν δεν κάνεις update όμως χάνεις αλλά πραγματα. Δεν μπορεις να τα έχεις όλα όπως τα θες.Σκέψου τι προσβάσεις έχεις στο κινητό όταν δεν κλειδώνει.
oldnew Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου 4 hours ago, Ukforthemoment said: Δεν μπορεις να τα έχεις όλα όπως τα θες.Σκέψου τι προσβάσεις έχεις στο κινητό όταν δεν κλειδώνει. Διαφωνώ. Μια χαρα μπορείς να έχεις επιλογές (στα περισσότερα τουλάχιστον, οχι πάντα), απλα δεν ενδιαφέρονται. Ίσως επειδή αυξάνει την πολύπλοκοτητα των update. Η ουσία είναι οτι διάφοροι developers αποχωρούν απο σοβαρές android εφαρμογες, (emulators, frontended κλπ) και προτείνουν windows, γιατί η google αλλάζει συνεχώς τις ρυθμίσεις ασφαλείας ωστε σε κάθε update να πρεπει να αλλάξουν εντελώς τον κώδικα, ή δεν γίνεται καν πλέον κατι που πρώτα γίνονταν. Θα το καταντήσουν ios. Αν θέλαμε ολοι ios θα παίρναμε iphone. Άπειρα τα άρθρα που εξηγούν γιατί το Android είναι ποιο κλειστό λειτουργικό πλέον απ τα Windows, και μονο θετικό δεν είναι αυτό. 3
nan78 Δημοσ. 16 Απριλίου Δημοσ. 16 Απριλίου (επεξεργασμένο) 8 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε Δεν μπορεις να τα έχεις όλα όπως τα θες.Σκέψου τι προσβάσεις έχεις στο κινητό όταν δεν κλειδώνει. Το τι προσβάσεις έχεις και πόσο επικίνδυνες είναι για σένα εξαρτάται από το λόγο για τον οποίο χρησιμοποιείς τη συσκευή. 8 ώρες πριν, oldnew είπε Πχ ταμπλετα με βασικη χρηση arcade emulators Ίσως πιο σωστό θα ήταν να υπάρχει το secure mode ως optional και να επιλεγόταν το mode ανάλογα με το ποια εφαρμογή θα εγκαθιστούσες. Π.χ., κύριε δεν έχεις κλείδωμα στη συσκευή; Δεν μπορείς να εγκαταστήσεις εφαρμογή που χρειάζεται αυτό το feature (π.χ. banking εφαρμογή). Έχε την ελευθερία να κάνεις ότι θέλεις... Αν θέλεις να έχεις μια συσκευή για tracking (π.χ. του αυτοκινήτου σου), έχασες πλέον... 4 ώρες πριν, oldnew είπε Άπειρα τα άρθρα που εξηγούν γιατί το Android είναι ποιο κλειστό λειτουργικό πλέον απ τα Windows, και μονο θετικό δεν είναι αυτό. Στην εταιρία που δουλεύω έχουμε 2-3 εφαρμογές Android που δεν απευθύνονται στο ευρύ κοινό αλλά σε συγκεκριμένους πελάτες. Προχωρώντας σε τέτοιου τύπου ενέργειες (π.χ. "κόβεται το sideloading" και "apps μόνο από το Google Store") διώχνουν κόσμο. Αν τους ενδιαφέρει να κρατήσουν μόνο τους game developers να μας το πουν από τώρα να ξέρουμε και εμείς τι να κάνουμε... Επεξ/σία 16 Απριλίου από nan78 2
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα