Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
8 hours ago, fwtonio said:

Και επίσης έχει τεράστιο εμπορικό έλλειμμα, το οποίο αυξάνεται.

https://tradingeconomics.com/united-states/balance-of-trade

2025-04-22_145040.jpg.3c0e245707bf39eb7386abcc877d182a.jpg

Ένα περίεργο πράγμα, δεν έχω δει ακόμα μάγκα που να ξέρει, έστω, βασική οικονομία.

Το γιατί είναι ελλειμματικό το εμπορικό ισοζύγιο, ενώ ταυτόχρονα το δολλάριο είναι παγκόσμιο reserve currency, το κατανοείς ή πρέπει να κάτσουμε να σου εξηγήσουμε τη σύνδεσή τους και πώς δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο;

Ή ΓΙΑΤΙ υπάρχει το συγκεκριμένο trade balance (ανάπτυξη της οικονομίας -> στροφή από πρωτογενή παραγωγή και κατασκευές σε υπηρεσίες και software);

Μπορεί μερικές εικονίτσες με το trade balance της Αμερικής από το 1980, αντί για το 2010, να σε βοηθήσουν να καταλάβεις.

https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/usa/united-states/trade-balance-deficit

Αλλά ο,τι πει ο Τράμπας, από πίσω και οι MAGες.

Επεξ/σία από MikeKata
  • Like 2
  • Thanks 2
  • Απαντ. 166
  • Δημ.
  • Τελ. απάντηση

Συχνή συμμετοχή στο θέμα

Δημοσ.
19 λεπτά πριν, cpc464 είπε

Και όμως δεν είναι,πάρε την Κίνα για παράδειγμα,είναι μόλις το 15% των εξαγωγών,έχει χάσει ήδη ο Τραμπ,απόδειξη ότι τους έπαψε τους δασμούς για 90 ημέρες και μετά θα τους θάψει κάτω απο το χαλί.

Τα υπόλοιπα είναι για να έχουμε να λέμε.

Τα άρθρα που παρέθεσες τα διάβασες;,απο το σκέφτομαι μέχρι θα το κάνω υπάρχει πολύς δρόμος,και όχι δεν ξαναβγαίνει,μόνο με πραξικόπημα, τώρα οτι θα κάνει τα πάντα συμφωνούμε, ήδη έχει αγνοήσει εντολές του ανώτατου δικαστηρίου, αλλά αν δέν προσέξει μπορεί να παίξει στο Orange is the new black, και πορτοκαλί αυτός πορτοκαλί και τα ρούχα της φυλακής θα είναι σαν διαφήμηση φάντα.

1. Δασμοί στην Κίνα, αυτή την στιγμή υπάρχουν.

Το ζήτημα είναι σε τι ποσοστό θα συμφωνήσουν και θα ισορροπήσουν.

2. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.

ή μήπως ξεκίνησαν πολεμικές επιχειρήσεις;

3. Ευσεβείς πόθοι.

Μην μπερδεύεις της προκατάληψη που έχεις για τον Τραμπ, με τι γίνετε στην Αμερική που είναι στο άλλο ημισφαίριο.

Παιδιά. Κάντε λίγο ένα ριάλιτι τσεκ και εξηγήστε μου γιατί η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στα Κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάτι θέλω να δω...  ☺️

4 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Ένα περίεργο πράγμα, δεν έχω δει ακόμα μάγκα που να ξέρει, έστω, βασική οικονομία.

Το γιατί είναι ελλειμματική η οικονομία, ενώ ταυτόχρονα το δολλάριο είναι παγκόσμιο reserve currency, το κατανοείς ή πρέπει να κάτσουμε να σου εξηγήσουμε τη σύνδεσή τους και πώς δεν μπορείς να έχεις το ένα χωρίς το άλλο;

Ή ΓΙΑΤΙ υπάρχει το συγκεκριμένο trade balance (ανάπτυξη της οικονομίας -> στροφή από πρωτογενή παραγωγή και κατασκευές σε υπηρεσίες και software);

Μπορεί μερικές εικονίτσες με το trade balance της Αμερικής από το 1980, αντί για το 2010, να σε βοηθήσουν να καταλάβεις.

https://www.macrotrends.net/global-metrics/countries/usa/united-states/trade-balance-deficit

Αλλά ο,τι πει ο Τράμπας, από πίσω και οι MAGες.

Σήμερα μάθαμε από τους ξύπνιους με τουπέ, ότι το να έχεις εμπορικό έλλειμμα δεν είναι πρόβλημα...  αρκεί φυσικά να είναι από το 1980...

Μετά μετράει... από το 1980 δεν μετράει...

Δημοσ.
32 λεπτά πριν, fwtonio είπε

Για να φτάσουν στο σημείο να ψηφίσουν μαζικά έναν λαϊκιστή, φαντάσου σε τι αδιέξοδο τους οδήγησαν οι άλλοι οι πεφωτισμένοι.

μάθε πρώτα τι σημαίνει λαϊκιστής και μετά έλα ρίξε την ευθύνη στους προηγούμενους… 🙂

Δημοσ.
1 λεπτό πριν, AtiX είπε

μάθε πρώτα τι σημαίνει λαϊκιστής και μετά έλα ρίξε την ευθύνη στους προηγούμενους… 🙂

Ναι μωρέ... Με τους προηγούμενους έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και είπαν να το ρίξουν μαζικά στον Τραμπ για να τρώνε με πλατινένια...

Παιδιά.

Κάντε λίγο ένα ριάλιτι τσεκ και εξηγήστε μου γιατί η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στα Κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Ρωτάει ένας φίλος...  ☺️

Δημοσ.
4 ώρες πριν, teovag είπε

Γιγαντα ..,την Ακρόπολη εσύ την έχτισες με την "Αθηναική" συμμαχία...αλλάζοντας τον αδόξαστο σε όλους τους συμμάχους σου και εισβάλοντας όπου μιλούσαν και δεν μιλούσαν ελληνικά (και εκεί που δεν μιλούσαν τους αποκαλούσες και "βαρβαρους"). Ποσο χαρούμενοι ήταν οι σύμμαχοι των αρχαίων Αθηναίων ...λίγο νομίζω...

Ο Χρυσός Αιώνας του Περικλή ήταν μαυρος για πολύ κόσμο γυρω γυρω... όπως και η Αναγέννηση για την Λατινική Αμερική, οι εκστρατείες του Μεγάλου Αλεξάνδρου για τη Μέση Ανατολή , η Pax Romana για τους Βορειοευρωπαικούς λαούς και όχι μόνο...

That's life through history.... και πρέπει να την μαθαίνουμε για να μπορούμε να κρίνουμε

...ίσως τώρα είναι το dawnfall των αμερικανών ...ίσως και όχι... κάποτε αυτοί ήταν οι επαναστάτες (απέναντι στους άγγλους), κάποτε - που δεν το ξέραμε καν τότε - αφάνισαν ολόκληρα έθνη (Ινδιανους) με ...μολυσμένες κουβέρτες

... και εσύ όμως είχες τον Βασιλάκη 

Το νταβατζιλικιτον Βουλγαροκτόνο...και άλλους σαν κι αυτών με πολύ ευγενικούς τρόπους...

be gentle...

Αυτά που λες αντανακλούν ομαδική λογική.

Το νταβατζιλικι είναι πάντα νταβατζιλικι. Δεν παίρνει έκπτωση επειδή το έκανα εγώ ή κάποιος δικός μου. Το λάθος είναι πάντα λάθος. Το κακό πάντα κακό. Το καλό πάντα καλό. Εκτός αν είναι κάποιος οπαδός, οπότε αρχίζουν κ οι προσθαφαιρεσεις κ οι εκπτώσεις.

Δημοσ.
5 minutes ago, fwtonio said:

Σήμερα μάθαμε από τους ξύπνιους με τουπέ, ότι το να έχεις εμπορικό έλλειμμα δεν είναι πρόβλημα...  αρκεί φυσικά να είναι από το 1980...

Μετά μετράει... από το 1980 δεν μετράει...

Έλα, θα σου τα κάνω ταλιράκια γιατί δε σε βλέπω να τα πιάνεις.

1. Θέλω να έχω το νόμισμα μου παγκόσμιο reserve currency (επειδή είμαι η ισχυρότερη οικονομία).

2. Οι άλλες χώρες θέλουν να "αποθηκεύσουν" το ασφαλές παγκόσμιο reserve currency και να δυναμώσουν το εμπόριο τους.

3. Οι άλλες χώρες μου πουλάνε προϊόντα για να ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ το παγκόσμιο reserve currency (δολλάριο).

4. Trade deficit.

Τα θες πιο λιανά;

Μάντεψε τι έγινε τη δεκαετία του '70.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_shock

Δε μας είπες, όμως, ξαφνικά απέκτησε το "πρόβλημα" με το trade deficit η Αμερική ή ήταν εκεί από πριν και μόλις σας το πέταξε ο τρόμπας, το κατάπιατε αμασητο;

• Like 1
Δημοσ.
23 λεπτά πριν, mariosnik_ είπε

Κάθε χώρα του κόσμου θέλει να έχει ισχυρή οικονομία, είναι το Α και το Ω σχεδόν σε όλα. 

Αυτά με τους πολέμους και τις βόμβες είναι παντελώς άσχετα με το θέμα. Είτε δηλαδή είχε κάνει όλα αυτά που έκανε είτε όχι, παλι θα είχε επιθυμία για ισχυρή οικονομία. 

Άσχετα βέβαια με αυτή την επιθυμία, το τρένο το έχει χάσει προ πολλού η Αμερική, όχι μόνο αυτή, αλλά και η Ευρώπη και γενικά ο δυτικός κόσμος έναντι Κίνας και Ασιας. Οι επιχειρήσεις έφυγαν, πάει και πέταξε το πουλάκι.

Φθηνό εργατικό κόστος με τσαμπα εργάτες και μεροκάματο εναντι πινάκιου φακής, ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα, ευελιξία στις επιχειρήσεις που προσφέρει ευκολίες και αύξηση κέρδος, έναντι μιας αρτηριοσκληρωμενης δύσης, δημογραφικά, σε νοοτροπία, που απαιτεί ένα σωρό δικαιώματα και αυξήσεις μισθών ενώ δεν παράγει και ο πλούτος διαρρεει προς άλλη κατεύθυνση. Απλά μιλάμε για χαμένη μάχη. 

Τώρα ο Τραμπ και ο κάθε Τραμπ, ας κάνει ότι νομίζει, πιστεύω δεν θα αλλάξει κάτι, μόνο χειρότερα μπορεί να το πάει. 

Σύμφωνοι. Κάθε χώρα θέλει το καλύτερο για την ίδια. Πάντα οπως το εννοεί η ιδια.

Το σχόλιό μου δεν αφορά τους δασμούς αυτούς καθεαυτους. Ούτε τη νομιμότητα του τράμπα να τους επιβάλει.

Αφορά μόνο τις γελοίες δικαιολογίες που αναπαράγουν ακόμα κ Έλληνες, για την καημένη την Αμερική. Φυσικά με πολλά πολλά ψέματα

• Like 1
Δημοσ.
8 minutes ago, fwtonio said:

1. Δασμοί στην Κίνα, αυτή την στιγμή υπάρχουν.

Το ζήτημα είναι σε τι ποσοστό θα συμφωνήσουν και θα ισορροπήσουν.

Εδώ είμαστε και θα δούμε,εγω λέω οτι η θεωρία του τρελού θα δουλέψει όσο καλά δούλεψε για τον Νίξον,να δώ τι θα κάνουν όταν θέλουν υλικά για μπαταρίες και i-phone.

10 minutes ago, fwtonio said:

2. Ευχαριστώ για την επιβεβαίωση.

ή μήπως ξεκίνησαν πολεμικές επιχειρήσεις;

Δεν χρειάζονται πολέμικές επιχειρήσεις, το ότι κατάφερε να μην τον χωνεύει η κοινή γνώμη σε τόσες χώρες είναι πραγματικά επικό ,μόνο αυτός θα μπορούσε να το καταφέρει.

12 minutes ago, fwtonio said:

3. Ευσεβείς πόθοι.

Μην μπερδεύεις της προκατάληψη που έχεις για τον Τραμπ, με τι γίνετε στην Αμερική που είναι στο άλλο ημισφαίριο.

Καμία προκατάληψη, έχει ήδη παραβιάσει το σύνταγμα,οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου είναι πάνω απο τον πρόεδρο,δεν θα του βγεί σε καλό.

18 minutes ago, fwtonio said:

Παιδιά. Κάντε λίγο ένα ριάλιτι τσεκ και εξηγήστε μου γιατί η Ευρώπη έχει επιβάλει δασμούς στα Κινέζικα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Κάτι θέλω να δω...  ☺️

Εδώ οι δασμοί της Ε.Ε,καμία σχέση με το 145%,άστον τον Τραμπ να χτυπάει το κεφάλι του.

• Like 2
Δημοσ.
9 λεπτά πριν, MikeKata είπε

Έλα, θα σου τα κάνω ταλιράκια γιατί δε σε βλέπω να τα πιάνεις.

1. Θέλω να έχω το νόμισμα μου παγκόσμιο reserve currency (επειδή είμαι η ισχυρότερη οικονομία).

2. Οι άλλες χώρες θέλουν να "αποθηκεύσουν" το ασφαλές παγκόσμιο reserve currency και να δυναμώσουν το εμπόριο τους.

3. Οι άλλες χώρες μου πουλάνε προϊόντα για να ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ το παγκόσμιο reserve currency (δολλάριο).

4. Trade deficit.

Τα θες πιο λιανά;

Μάντεψε τι έγινε τη δεκαετία του '70.

https://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_shock

Δε μας είπες, όμως, ξαφνικά απέκτησε το "πρόβλημα" με το trade deficit η Αμερική ή ήταν εκεί από πριν και μόλις σας το πέταξε ο τρόμπας, το κατάπιατε αμασητο;

Δεν κρατάς και μερικά ταλιράκια για εσένα, γιατί δεν μου τα λες καλά..

Και το Ευρώ είναι ισχυρά αποθεματικό νόμισμα. Το 2ο του κόσμου.

Πες τους Γερμανούς να το γυρίσουν σε εμπορικό έλλειμμα για να μπορεί ο υπόλοιπος κόσμος να αποταμιεύει Ευρώ.

Θα γελάνε μετά δακρύων μέχρι να πάθουν αφυδάτωση.

Και όχι μόνο τους Γερμανούς, αλλά και ολόκληρη την ΟΝΕ που .... για μια στιγμή... έχει εμπορικό πλεόνασμα...

• Haha 2
Δημοσ.
1 λεπτό πριν, fwtonio είπε

Ναι μωρέ... Με τους προηγούμενους έτρωγαν με χρυσά κουτάλια και είπαν να το ρίξουν μαζικά στον Τραμπ για να τρώνε με πλατινένια...

Φίλε μου, πραγματικά αν συνεχίσει το ίδιο βιολί για κανένα εξάμηνο με χρόνο ακόμα με τους δασμούς, θα αποδειχθεί ότι όντος με τους προηγούμενους τρώγαμε με χρυσά κουτάλια….

Δημοσ.
5 λεπτά πριν, AtiX είπε

Φίλε μου, πραγματικά αν συνεχίσει το ίδιο βιολί για κανένα εξάμηνο με χρόνο ακόμα με τους δασμούς, θα αποδειχθεί ότι όντος με τους προηγούμενους τρώγαμε με χρυσά κουτάλια….

Αυτό θα κρίνουν οι Αμερικάνοι, όταν έρθει η στιγμή.

Μέχρι στιγμής ο Τραμπ ακολουθεί αυτά που έλεγε προεκλογικά για τους δασμούς.

Τα υπόλοιπα θα φανούν με τον χρόνο και όχι από πρόσκαιρες εκτιμήσεις.

Δημοσ.
7 minutes ago, fwtonio said:

Και το Ευρώ είναι ισχυρά αποθεματικό νόμισμα

"Ισχυρά (ισχυρό) αποθεματικό νόμισμα"

"Παγκόσμιο reserve currency"

Υπάρχει μια μικρή διαφορά, αλλά δε βαριέσαι, όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα όταν δε μας βγαίνουν τα κουκιά. Εδώ ο τράμπας μοίρασε σανό ότι οι δασμοί είναι φόροι σε άλλο κράτος και τα homeschooled από κάτω το φάγαν στεγνό, στο reserve currency θα τα χαλάσουμε;

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, MikeKata είπε

"Ισχυρά (ισχυρό) αποθεματικό νόμισμα"

"Παγκόσμιο reserve currency"

Υπάρχει μια μικρή διαφορά, αλλά δε βαριέσαι, όλα τα σφάζουμε, όλα τα μαχαιρώνουμε για να δικαιολογήσουμε τα αδικαιολόγητα όταν δε μας βγαίνουν τα κουκιά. Εδώ ο τράμπας μοίρασε σανό ότι οι δασμοί είναι φόροι σε άλλο κράτος και τα homeschooled από κάτω το φάγαν στεγνό, στο reserve currency θα τα χαλάσουμε;

Ναι δεν βαριέσαι... Φαντάζομαι ότι έμεινες και από ταλιράκια... ☺️

Δημοσ.
24 λεπτά πριν, doubleh είπε

Σύμφωνοι. Κάθε χώρα θέλει το καλύτερο για την ίδια. Πάντα οπως το εννοεί η ιδια.

Το σχόλιό μου δεν αφορά τους δασμούς αυτούς καθεαυτους. Ούτε τη νομιμότητα του τράμπα να τους επιβάλει.

Αφορά μόνο τις γελοίες δικαιολογίες που αναπαράγουν ακόμα κ Έλληνες, για την καημένη την Αμερική. Φυσικά με πολλά πολλά ψέματα

Οκ. Εγώ να την πω καημένη δεν παίζει. Ανήκε και ανήκει ακόμα στις υπερδυνάμεις. Σιγά μην την λυπηθουμε θα έλεγα πολύ εύκολα. Βέβαια, μέσα σε αυτή ζούνε και εκατομμυρια Ελληνες, λόγω του ότι είναι υπερδύναμη, τυχόν πτώση της μπορεί να έχει επιπτώσεις και σε εμάς. Υπό αυτή την οπτική, όχι δεν ενστερνιζομαι τόσο εύκολα το " σιγά μην την λυπηθουμε" , διότι μπορεί να έρθει και η σειρά μας. 

Δημοσ.
20 λεπτά πριν, cpc464 είπε

Εδώ είμαστε και θα δούμε,εγω λέω οτι η θεωρία του τρελού θα δουλέψει όσο καλά δούλεψε για τον Νίξον,να δώ τι θα κάνουν όταν θέλουν υλικά για μπαταρίες και i-phone.

Δεν χρειάζονται πολέμικές επιχειρήσεις, το ότι κατάφερε να μην τον χωνεύει η κοινή γνώμη σε τόσες χώρες είναι πραγματικά επικό ,μόνο αυτός θα μπορούσε να το καταφέρει.

Καμία προκατάληψη, έχει ήδη παραβιάσει το σύνταγμα,οι αποφάσεις του ανωτάτου δικαστηρίου είναι πάνω απο τον πρόεδρο,δεν θα του βγεί σε καλό.

Εδώ οι δασμοί της Ε.Ε,καμία σχέση με το 145%,άστον τον Τραμπ να χτυπάει το κεφάλι του.

1. Υπομονή λοιπόν και προπάντων ψυχραιμία.

2. Είδαμε και τους πεφωτισμένους τους δημοκρατικούς που τους λάτρεψε ο πλανήτης, τι πήραν από τους Αμερικάνους στις εκλογές.

3. Νομίζω ότι υπερβάλεις.

4. Αν δηλαδή ο Τραμπ έβαζε δασμούς μόνο 35% θα ήταν καλός και όλοι θα χειροκροτούσαμε από κάτω... Δεν νομίζω...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...