Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.

Καλό μήνα, ο παππούς θέλει πάλι βοήθεια... Σοφός δηλώνω, αλλά γίνομαι σοφότερος ρωτώντας και μαθαίνοντας, γιατί γηράσκω αεί διδασκόμενος...

Λοιπόν, έχω ένα πρόβλημα. Μία γειτόνισσα η οποία αγόρασε σπίτι πριν λίγα χρόνια σπίτι δίπλα στο δικό μου, μου ζητάει να βγάλω ένα παράθυρο και να χτίσω το ντουβάρι. Το σπίτι το έχτισαν οι γονείς μου, πριν χτιστεί το συγκεκριμένο. Όταν χτίστηκε και μέχρι τώρα κανείς από τους 3-4 ιδιοκτήτες δεν έθεσαν τέτοιο θέμα, γιατί ουσιαστικά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Τώρα μου ζήτησε η τρελή να το αποδείξω ότι προϋπήρχε. Μου είπαν μόνο με αεροφωτογραφίες αν μπορώ να το αποδείξω. Με τις λίγες ηλεκτρονικές μου γνώσεις, έψαξα, κάτι βρήκα, αλλά αφού το ζητήσω και μου το στείλουν επί πληρωμή. Παρότι συνταξιούχος για να ξεμπερδέψω θα πληρώσω αν χρειαστεί. Μου είπαν όμως ότι πρέπει να υπάρχουν και δωρεάν αεροφωτογραφίες.

Γνωρίζετε αν ισχύει και που μπορώ να τις βρω; Ευχαριστώ, οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, χρήσιμη.

Δημοσ.

Αν και παραθυρα στην αεροφωτογραφια σχεδον αδυνατο να φανουν, εκτος απο την αρμοδια υπηρεσια στρατου που έχει καποιο μικρο κοστος, μπορεις να απευθυνθεις σε καποιο μηχανικο της περιοχης που λογω τακτοποιησης αυθαιρετου μπορει να έχει καποιες ηδη απο αλλες υποθεσεις πελατων του.

Δημοσ.

Νομίζω πως εξαρτάται την λήψη. Μπορεί να φαίνεται. Την υπηρεσία του Στρατού την εντόπισα, μάλλον είναι η τελευταία μου ελπίδα. Έγραψα που αν δεν βρω δωρεάν, δεν με πειράζει να πληρώσω ένα μικρό κόστος, να της το τρίψω στην μούρη μπας και ησυχάσω, μόνο για μπελάδες ήρθε στην γειτονιά και στο νησί γενικότερα...

Δημοσ.
2 λεπτά πριν, SofosChoriou είπε

Νομίζω πως εξαρτάται την λήψη. Μπορεί να φαίνεται. Την υπηρεσία του Στρατού την εντόπισα, μάλλον είναι η τελευταία μου ελπίδα. Έγραψα που αν δεν βρω δωρεάν, δεν με πειράζει να πληρώσω ένα μικρό κόστος, να της το τρίψω στην μούρη μπας και ησυχάσω, μόνο για μπελάδες ήρθε στην γειτονιά και στο νησί γενικότερα...

https://www.ktimatologio.gr/e-services/24

Βεβαια αν δείχνει το δικό σου σπίτι και δίπλα κενό τότε πάλι θα σου κάνει,φαντάζομαι.

Βλέπω πατώντας το υπόβαθρο ότι εχει πολλά χρόνια κενά.1945 με 1960 .Μετά πάει στο 2007 με 2016

https://gis.ktimanet.gr/gis/apr/

Δημοσ.
48 λεπτά πριν, SofosChoriou είπε

Καλό μήνα, ο παππούς θέλει πάλι βοήθεια... Σοφός δηλώνω, αλλά γίνομαι σοφότερος ρωτώντας και μαθαίνοντας, γιατί γηράσκω αεί διδασκόμενος...

Λοιπόν, έχω ένα πρόβλημα. Μία γειτόνισσα η οποία αγόρασε σπίτι πριν λίγα χρόνια σπίτι δίπλα στο δικό μου, μου ζητάει να βγάλω ένα παράθυρο και να χτίσω το ντουβάρι. Το σπίτι το έχτισαν οι γονείς μου, πριν χτιστεί το συγκεκριμένο. Όταν χτίστηκε και μέχρι τώρα κανείς από τους 3-4 ιδιοκτήτες δεν έθεσαν τέτοιο θέμα, γιατί ουσιαστικά δεν δημιουργεί πρόβλημα. Τώρα μου ζήτησε η τρελή να το αποδείξω ότι προϋπήρχε. Μου είπαν μόνο με αεροφωτογραφίες αν μπορώ να το αποδείξω. Με τις λίγες ηλεκτρονικές μου γνώσεις, έψαξα, κάτι βρήκα, αλλά αφού το ζητήσω και μου το στείλουν επί πληρωμή. Παρότι συνταξιούχος για να ξεμπερδέψω θα πληρώσω αν χρειαστεί. Μου είπαν όμως ότι πρέπει να υπάρχουν και δωρεάν αεροφωτογραφίες.

Γνωρίζετε αν ισχύει και που μπορώ να τις βρω; Ευχαριστώ, οποιαδήποτε άλλη βοήθεια, χρήσιμη.

Πολεοδομικά πρέπει να δεις . Γίνεται να αφήσεις παράθυρο ; Έρχεται κολλάει το άλλο σπίτι ; 

Εάν είναι μη νόμιμο , και με αεροφωτογραφία να  αποδειχθεί πάλι θα έχει δίκιο η γειτονισσα , και εάν το τραβήξει σου κάνει και καταγγελία . 

Δημοσ.

Κατεβάζεις google earth pro σε desktop. Πας στην περιοχή που θες, και κάτω αριστερά θα δεις την χρονολογία. Πατάς πάνω και θα σου βγάλει μια μπάρα από ημερομηνίες που μπορείς να διαλέξεις. Αν είναι σχετικά πρόσφατη (τελευταία 10ετία) θα την έχει. Δεν νομίζω ωστόσο αεροφωτογραφία να έχει την ανάλυση που αναζητάς. Αν είσαι τυχερός με το να βάλεις ανθρωπάκι στο google maps αν το αυτοκίνητο έχει περάσει και τραβήξει φωτογραφία σχετικά πρόσφατα. Τέλος, δες το σχέδιο του σπιτιού μήπως το αναφέρει.

Δημοσ.

Τώρα αυτά που λες δεν τα ξέρω εγώ.

4 ώρες πριν, Ukforthemoment είπε

Βλέπω πατώντας το υπόβαθρο ότι εχει πολλά χρόνια κενά.1945 με 1960 .Μετά πάει στο 2007 με 2016

https://gis.ktimanet.gr/gis/apr/

Δεν υπάρχει κάτι.

Σας ευχαριστώ. Θα δω τι θα κάνω.

Δημοσ.

Χωρίς να προσθέτω κάτι στο αρχικό ερώτημα να πω ότι, όπως ήδη αναφέρθηκε, ακόμα και να προϋπάρχει της "κακιάς" γειτόνισσας δεν το κάνει "αυτομάτως" και νόμιμο. Το ότι οι προηγούμενοι ιδιοκτήτες δεν το έκαναν θέμα αφού "δεν δημιουργεί πρόβλημα" δεν αλλάζει κάτι

Μάλιστα αν αφορά τοίχο του σπιτιού του ts που συνορεύει με το γειτονικό οικόπεδο (μεσοτοιχία), προφανώς κι εκεί δεν πρέπει να υπάρχει παράθυρο/πόρτα/άνοιγμα. Ακόμα και έξοδος απορροφητήρα ή απλού εξαερισμού

• Like 2
Δημοσ.
23 hours ago, SofosChoriou said:

Μονο εαν παει δικαστικα θα πρεπει εκεινη να αποδειξη αυτα που λεει.

Δημοσ.

Μπορείτε να προμηθευτείτε αεροφωτογραφίες από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού

Δημοσ.

Η κυρία δεν μπορεί να σε διατάξει να κλείσεις το παράθυρο. Αυτό που μπορεί να κάνει είναι καταγγελία στην πολεοδομία και μετά αυτή να σου ρίξει πχ ένα πρόστιμο. Μπορείς απλά να της πεις ότι αν κάνει καταγγελία τότε θα κάνεις κι εσύ για κάποια παρανομία που σίγουρα θα έχει και το δικό της σπίτι (πχ ο αυλογυρος κατά 99% έχει παρανομία). Αυτά παίρνοντας σαν δεδομένο ότι το παράθυρο είναι παράνομο αλλά πράγματι δεν ενοχλεί. Γιατί αν ενοχλεί αλλάζει. Δες το και από την δική της πλευρά. 

Δημοσ.
Στις 1/5/2025 στις 3:22 ΜΜ, SofosChoriou είπε

Η νέα γειτόνισσα αφου αγόρασε  το σπίτι έχει όλα τα πολεοδομικά ταχτοποιημένα διότι αν έχει παρανομίες δεν θα έπερνε  πιστοποιητικό απο τον μηχανικό για να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο αγοράς .Αυτό ίσως σε βοηθήσει  https://www.michanikos.gr/forums/topic/38503-παράνομα-παράθυρα-σε-σύνορο-μεσοτοιχία-οικοπέδου-πώς-τα-κλείνω/ 

Δημοσ.

Οι αεροφωτογραφίες αποτελλούν αποδεικτικό παλαιότητας σε ότι αφορά το περίγραμμα κτιρίου που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο μηχανικός σας για τακτοποίηση αυθαιρεσίων με το Ν4495/17. Ύπαρξη παραθύρων μόνο από google street view. H ύπαρξη τους από αρχικής κατασκευής δεν τα κάνει νόμιμα. Δυστυχώς μέχρι και το πρόσφατο παρελθόν οι οικοδομές ιδιαίτερα στην επαρχία μικρή σχέση είχαν με τις οικοδομικές άδειες.

Αν το κτίριο έχει οικοδομική άδεια και ύπαρχουν διαφοροποιήσεις από αυτήν θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει υπαγωγή της κατοικίας στο νόμο τον αυθαιρέτων γιατί δεν θα ξεμπλέξετε εύκολα από τη γειτόνισσα.

Ο μηχανικός θα πρέπει να παραλάβει φάκελο από την πολεοδομία και να κάνει επιτόπου έλεγχο, στην κατοκία σας και να σας υποδείξει τα επόμενα βήματα.

Πρώτα σε μηχανικό να καλύψετε τα νώτα σας και μετά όσο θέλετε μπορείτε να πάτε κόντρα στη γειτόνισσα με δικηγόρο.

Ακόμα και να θέλατε να κλείσετε το παράθυρο θέλετε άδεια εργασιών μικρής κλίμακας για τις εργασίες.

Δυστυχώς έχετε έξοδα μπροστά σας.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...