Crash24 Δημοσ. 7 Μαϊου Δημοσ. 7 Μαϊου Πλησιάζει η μέρα όπου θα δούμε το νέο παίκτη στο χώρο των Windows on Arm συστημάτων, με το πρώτο SoC των Nvidia και MediaTek να ανακοινώνεται σύντομα. Όπως είναι γνωστό εδώ και καιρό, η Nvidia και η MediaTek φαίνεται να συνεργάζονται για την κυκλοφορία ενός νέου επεξεργαστή βασισμένου σε αρχιτεκτονική Arm (system-on-chip - SoC) που θα στοχεύει σε Windows υπολογιστές με δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος επεξεργαστής αναμένεται να παρουσιαστεί στην έκθεση Computex 2025, εισάγοντας έναν νέο ανταγωνιστή στην αγορά των AI PC. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Jensen Huang της Nvidia και ο Rick Tsai της MediaTek έχουν προγραμματίσει διαδοχικές κεντρικές ομιλίες στην Computex στις 19 και 20 Μαΐου, αντίστοιχα. Οι φήμες υποδεικνύουν ότι οι εταιρείες θα ανακοινώσουν μια νέα σειρά επεξεργαστών που συνδυάζει τους επεξεργαστές Arm της MediaTek με τις GPU Blackwell της Nvidia, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που στοχεύει σε συμπαγείς υπολογιστές με εστίαση στην τεχνητή νοημοσύνη. Όπως αναφέρει το γερμανικό ειδησεογραφικό μέσο Heise Online, η Nvidia και η MediaTek προετοιμάζουν δύο τσιπ βασισμένα σε αρχιτεκτονική Arm, τα N1 και N1X, με τη MediaTek να παρέχει τον επεξεργαστή (CPU) και τη Nvidia να προμηθεύει τη μονάδα επεξεργασίας γραφικών (GPU). Τα τσιπ αναμένεται να συνδεθούν με την πλατφόρμα GB10, αν και είναι πιθανή μια πιο περιορισμένη διαμόρφωση επεξεργαστή, με αναφορές για 20 πυρήνες (10 Cortex-X925 και 10 Cortex-A725). Επί του παρόντος, οι φορητοί υπολογιστές Windows-on-Arm βασίζονται αποκλειστικά στους επεξεργαστές Snapdragon της Qualcomm, οι οποίοι περιορίζονται κυρίως σε premium συσκευές με έμφαση στη φορητότητα. Χάρη στην εκτεταμένη υποστήριξη οδηγών GPU της Nvidia, έναν τομέα όπου η Adreno της Qualcomm έχει δυσκολευτεί, τα νέα τσιπ θα μπορούσαν να προσελκύσουν τους gamers. Από την άλλη πλευρά, η MediaTek θα μπορούσε να κυκλοφορήσει μια πιο οικονομική έκδοση με μικρότερη GPU της Nvidia, ανοίγοντας την πόρτα για προσιτούς φορητούς υπολογιστές με αρχιτεκτονική Arm. Αν και οι δύο εταιρείες ενδέχεται να αποκαλύψουν το νέο τους τσιπ Arm στην Computex, οι πραγματικοί φορητοί και επιτραπέζιοι υπολογιστές που θα διαθέτουν τον επεξεργαστή ίσως δεν εμφανιστούν στην αγορά για κάποιο διάστημα. Μια αναφορά από το SemiAccurate υποδηλώνει ότι τεχνικά προβλήματα θα μπορούσαν να καθυστερήσουν την ολοκλήρωση των τσιπ, πιθανώς μεταθέτοντας τις κυκλοφορίες συσκευών στο 2026 και όχι το Σεπτέμβριο όπως ήταν το αρχικό χρονοδιάγραμμα. Εν τω μεταξύ, η MediaTek φέρεται να έχει εξασφαλίσει σημαντική δυναμικότητα packaging, πιθανότατα για τους νέους επεξεργαστές, χρησιμοποιώντας τεχνολογία FCBGA (Flip Chip Ball Grid Array), η οποία επιτρέπει τον συνδυασμό CPU και GPU πριν από την εγκατάστασή τους σε φορητούς υπολογιστές. Σύμφωνα με το Digitimes, η ασυνήθιστα μεγάλη παραγγελία τοποθετήθηκε περίπου στα τέλη του περασμένου έτους, αν και δεν είναι σαφές αν οι πιθανές καθυστερήσεις είχαν ήδη προβλεφθεί. Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο
Georgios Pappas Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Και καλό CPU να είναι, εκτός άμα είναι εξαιρετικό, όσο αφορά τον καταναλωτή η NVIDIA έχει πολύ κακό μαρκετινγκ αυτή την στιγμή και την έχω πλεόν στα μαύρα βιβλία μου σαν εταιρία (μετά απο 5 χρόννια βλακίες στις τιμές και προιόντα της) 1
Volga Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 3 λεπτά πριν, Georgios Pappas είπε Και καλό CPU να είναι, εκτός άμα είναι εξαιρετικό, όσο αφορά τον καταναλωτή η NVIDIA έχει πολύ κακό μαρκετινγκ αυτή την στιγμή και την έχω πλεόν στα μαύρα βιβλία μου σαν εταιρία (μετά απο 5 χρόννια βλακίες στις τιμές και προιόντα της) Αν το προϊόν είναι καλό....όλα ξεχνιούνται😅 1
Georgios Pappas Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 3 λεπτά πριν, Volga είπε Αν το προϊόν είναι καλό....όλα ξεχνιούνται😅 για καινουριο παίχτη στην αγορά πρεπει να είναι εξαιρετικό γιατί ήδη έχουμε καλούς πάιχτες.
nikos5800 Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 8 λεπτά πριν, Georgios Pappas είπε Και καλό CPU να είναι, εκτός άμα είναι εξαιρετικό, όσο αφορά τον καταναλωτή η NVIDIA έχει πολύ κακό μαρκετινγκ αυτή την στιγμή και την έχω πλεόν στα μαύρα βιβλία μου σαν εταιρία (μετά απο 5 χρόννια βλακίες στις τιμές και προιόντα της) Δηλαδή φίλε εσύ αγοράζεις προϊόντα με βάση το μάρκετινγκ?😅
Fotoalexandros Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Πρέπει επειγόντως να εμφανιστεί μια αξιόπιστη και βιώσιμη λύση αρχιτεκτονικής ARM για Windows pc καθώς η apple σαρώνει στον τομέα. Ως επαγγελματίας μοντέρ, για χρόνια χρησιμοποιούσα κορυφαία pc, όμως από φέτος πέρασα σε apple M4 τεχνολογίας ARM και τα πλεονεκτήματα στην κατανάλωση ρεύματος, στο μέγεθος και στις θερμοκρασίες είναι συντριπτικά. 1
Georgios Pappas Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 2 ώρες πριν, nikos5800 είπε Δηλαδή φίλε εσύ αγοράζεις προϊόντα με βάση το μάρκετινγκ?😅 Εγω φτιάχνω υπολογιστές. Παώ με το προιόν. Ο περισότεροσ κόσμος πάει με ότι του λέει το κατάστημα. 1
unforgiven Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 3 ώρες πριν, nikos5800 είπε Δηλαδή φίλε εσύ αγοράζεις προϊόντα με βάση το μάρκετινγκ?😅 Νομίζεις πως δεν αγοράζεις με βάση το μάρκετινγκ; Επεξ/σία 9 Μαϊου από unforgiven 1
Dr_Pepper Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου Αν αντέχει σε 100% επιδόσεις για 8 με 12 ώρες με μπαταρία χωρίς να ακούγεται σαν να παίρνει μπρος κανα αεροπλάνο και μπορεί να τρέξει wow σε καλές ή "ultra" ρυθμίσεις @1440p πάνω απο 60 FPS σε SW/raids και βγει με 17-18" οθόνη και με numpad το έχω πάρει χθες και ας κάνει 3000... αλλά δε...
atheatos Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 5 λεπτά πριν, Dr_Pepper είπε Αν αντέχει σε 100% επιδόσεις για 8 με 12 ώρες με μπαταρία χωρίς να ακούγεται σαν να παίρνει μπρος κανα αεροπλάνο και μπορεί να τρέξει wow σε καλές ή "ultra" ρυθμίσεις @1440p πάνω απο 60 FPS σε SW/raids και βγει με 17-18" οθόνη και με numpad το έχω πάρει χθες και ας κάνει 3000... αλλά δε... πάντως χωρίς 17-18" οθόνη και χωρίς numpad γίνεται και τώρα αυτό που θες με ένα MacBook Pro https://www.tomsguide.com/computing/laptops/i-just-tested-the-macbook-pro-m4-pro-battery-and-its-the-longest-lasting-laptop-ever
Dr_Pepper Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, atheatos είπε πάντως χωρίς 17-18" οθόνη και χωρίς numpad γίνεται και τώρα αυτό που θες με ένα MacBook Pro https://www.tomsguide.com/computing/laptops/i-just-tested-the-macbook-pro-m4-pro-battery-and-its-the-longest-lasting-laptop-ever Αυτό ειναι 16" και χωρις numpad εγώ μιλάω για 17 ή παραπάνω με numpad, ξέρω ότι το ξεκαθαρίζεις αλλά για να τα βάζω πάει να πει ότι με ενδιαφέρουν αλλιώς με την λογική χωρίς το ένα και χωρίς το άλλο έχει και πιο φθηνά απο τα macbook λαπτοπ. Δεν έχει νόημα να έχεις μεγάλη ανάλυση στην οθόνη αν ειναι μικρή και επίσης δεν νομίζω να μπορει να παίξει wow σε καλά γραφικά σε 1440p Επίσης ακόμη και αν η ανάλυση δεν ειναι μεγάλη/άχρηστη για το μέγεθος της οθόνης εφόσον ειναι μικρό, δεν έχει νόημα να δόσεις πολλά λεφτά για λαπτοπ που το προορίζεις κυρίως ή -και για - gaming που θα εχει μικρή οθόνη δηλαδή θα δώσεις πχ 1500, 2000, 3000, 4000+ ευρώ και θα βγάζεις τα μάτια σου για να δεις τι κάνεις; Ε μπορείς να το συνδέσεις σε μια σταθερή μεγάλη οθόνη θα μου πεις... αλλά αν ήθελα καλώδιόμάνι και να παιζω απο σταθερό σημείο και όχι μια στον καναπέ μια οταν είμαι πχ στο τρένο ή σε πτύση ή στο μπαλκόνι κτλ δεν θα έπαιρνα λαπτοπ θα έπαιρνα desktop και θα μου ερχόταν και φθηνότερα θα είχα και καλύτερες επιδόσεις... Και οκ όσο αφορά τις επιδόσεις να το καταλάβω δεν μπορούν ακόμη να βγάλουν τέτοιο τσιπ (ντεμέκ) αλλά για το μέγεθος οθόνης και την απουσία numpad επίτηδες το κάνουν για να γλιτώσουν λίγα δολάρια απο την παραγωγή δεν υπάρχει ούτε λόγος απλά μπορούν και (ΔΕΝ) το κάνουν.... Άλλα όταν βγει τέτοιο λαπτοπ θα το πάρω Επεξ/σία 9 Μαϊου από Dr_Pepper
atheatos Δημοσ. 9 Μαϊου Δημοσ. 9 Μαϊου 2 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε Δεν έχει νόημα να έχεις μεγάλη ανάλυση στην οθόνη αν ειναι μικρή και επίσης δεν νομίζω να μπορει να παίξει wow σε καλά γραφικά σε 1440p 2 ώρες πριν, Dr_Pepper είπε Και οκ όσο αφορά τις επιδόσεις να το καταλάβω δεν μπορούν ακόμη να βγάλουν τέτοιο τσιπ (ντεμέκ) https://www.icy-veins.com/forums/topic/61620-how-well-does-wow-run-on-apples-m1-pro/ Το wow το έχει για πλάκα πάντως ο Μ4 . Μεχρι να βγει αυτό που θέλεις ακριβώς , θα περάσει πάρα πολύς καιρός….
Tlykog Δημοσ. 10 Μαϊου Δημοσ. 10 Μαϊου Ο βασιλιάς των Arm για λαπτοπ σε λιανική πώληση είναι η Apple με μεγάλη διαφορά. Η Qualcomm δε με έχει πείσει να επενδύσω. Πέρα από τα προβλήματα συμβατότητας σε Windows, έχουν κακή gpu και έχουν και θέματα με τους drivers. Πιστεύω ότι η mediatek, σε συνεργασία με την Nvidia μπορεί να φτιάξει κάτι αξιόλογο. Μακάρι, γιατί θα ήθελα να δω επιδόσεις και μπαταρία Apple σε υπολογιστή που τρέχει Windows. 1
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα