Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσ.
1 ώρα πριν, doubleh είπε

Εδώ λέει έχει χαθεί η τεράστια αγορά της Κίνας. Δεν θα έπρεπε να είχανε πέσει ήδη οι τιμές;

Αυξάνονται οι πωλήσεις, Αυξάνονται οι τιμές (λόγω ζήτησης)

Μειώνονται οι πωλήσεις, πάλι Αυξάνονται οι τιμές (λόγω χαμηλότερων προσδοκομενων κερδών, όχι λόγω πιθανής ζημιάς, έτσι)

Ρε τι ωραία που αυτορυθμιζονται οι αγορές...

Εμεις αυξανουμε το ρευμα τους μηνες που εχει ηλιο. Στον καπιταλισμο δεν υπαρχει μειωση τιμων, μόνο αφορμες για αύξηση.

Δημοσ.
6 λεπτά πριν, kurkosdr είπε

Για χιλιοστή φορά: Μιλάμε για κάρτες gaming υψηλών αποδόσεων, μιλάμε για προϊόν πολυτελείας, με μια AMD κάνεις της δουλειά σου ως gamer. Σε λίγο θα σκούζετε και ότι ακρίβυναν τα ρολόγια Ρόλεξ και ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας με ένα απλό ρολόι και είστε σε δυστοπία λόγω αυτού.

Μα οι αυξήσεις θα είναι σε όλη την γκάμα των προϊόντων της…

να θυμίσω ότι οι κάρτες γραφικών μια λόγω Covid, μια λόγω mining έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τις τιμές τους, αυτό αν υπήρχε πραγματικός ανταγωνισμός δεν θα γινότανε και θα υπήρχαν αυξήσεις σε λογικά πλαίσια και μόνο λόγω αύξησης της ζήτησης…

• Like 3
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
Μόλις τώρα, kurkosdr είπε

Και για τρίτη φορά σου λέω ότι στην περίπτωση των GPUs συγκεκριμένα δεν έχεις μονοπώλιο αφού υπάρχει η AMD που πουλάει φθηνότερα για ίδιας απόδοσης προϊόν.

Το καρτέλ προϋποθέτει τη συνενόηση για φιξάρισμα των τιμών, τι είδους συνεννόηση είναι αυτή που δεν υπάρχει φιξάρισμα των τιμών.

Δεν πουλάνε το ίδιο προϊόν οπότε δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές, η amd συνήθως 100€ κάτω. Δεν ξέρω πραγματικά που δυσκολεύεσαι.

Ανταγωνισμό είχαμε στις CPU, πάει και αυτός τώρα, οπότε μπορείς να κρίνεις από εκεί.

Επεξ/σία από Jts
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
5 λεπτά πριν, AtiX είπε

Μα οι αυξήσεις θα είναι σε όλη την γκάμα των προϊόντων της…

να θυμίσω ότι οι κάρτες γραφικών μια λόγω Covid, μια λόγω mining έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τις τιμές τους, αυτό αν υπήρχε πραγματικός ανταγωνισμός δεν θα γινότανε και θα υπήρχαν αυξήσεις σε λογικά πλαίσια και μόνο λόγω αύξησης της ζήτησης…

Οι αυξήσεις όπως λες είναι σε όλη την γκάμα των προιόντων της Nvidia, όχι όλη την γκάμα γκάμα των προϊόντων της αγοράς. Μόνο στο δεύτερο έχεις καρτέλ.

Για το άλλο είναι προσφορά και ζήτηση (κυρίως για wafers), εφόσον η παραγωγική δυνατότητα για wafers υψηλής τεχνολογίας (δηλαδή χαμηλών nm) παγκοσμίως είναι περιορισμένη, τίποτα καινούριο.

5 λεπτά πριν, Jts είπε

Δεν πουλάνε το ίδιο προϊόν οπότε δεν έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές, η amd συνήθως 100€ κάτω. Δεν ξέρω πραγματικά που δυσκολεύεσε.

Ανταγωνισμό είχαμε στις CPU, πάει και αυτός τώρα, οπότε μπορείς να κρίνεις.

Προφανώς δεν πουλάνε το ίδιο προϊόν αφού είναι διαφορετικές εταιρίες, αλλά πουλάνε προϊόντα παρόμοιας απόδοσης και χρήσης σε διαφορετική τιμή, άρα δεν υπάρχει καρτέλ.

Απλά μερικοί εδώ μέσα δεν μπορείτε να διαχωρίσετε τα συναισθήματα σας ("τι ωραία που ήμασταν 5 χρόνια πριν") με το αν κάτι είναι παράνομο.

Επεξ/σία από kurkosdr
  • Like 1
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
7 λεπτά πριν, kurkosdr είπε

Οι αυξήσεις όπως λες είναι σε όλη την γκάμα των προιόντων της Nvidia, όχι όλη την γκάμα γκάμα των προϊόντων της αγοράς. Μόνο στο δεύτερο έχεις καρτέλ.

Για το άλλο είναι προσφορά και ζήτηση (κυρίως για wafers), εφόσον η παραγωγική δυνατότητα για wafers υψηλής τεχνολογίας (δηλαδή χαμηλών nm) παγκοσμίως είναι περιορισμένη, τίποτα καινούριο.

Προφανώς δεν πουλάνε το ίδιο προϊόν αφού είναι διαφορετικές εταιρίες, αλλά πουλάνε προϊόντα παρόμοιας απόδοσης και χρήσης σε διαφορετική τιμή, άρα δεν υπάρχει καρτέλ.

Απλά μερικοί εδώ μέσα δεν μπορείτε να διαχωρίσετε τα συναισθήματα σας ("τι ωραία που ήμασταν 5 χρόνια πριν") με το αν κάτι είναι παράνομο.

Ούτε καν παρόμοια δεν είναι, η Nvidia είναι πολύ μπροστά σε RT. Και δεν έχει ανταγωνισμό σε 4090, 5080/5090.

Επεξ/σία από Jts
Δημοσ.
2 λεπτά πριν, Jts είπε

Ούτε καν παρόμοια δεν είναι, η Nvidia είναι πολύ μπροστά σε RT. Και δεν έχει ανταγωνισμό σε 4090, 5080/5090.

Το RT σε υψηλές αναλύσεις είναι πολυτέλεια, αυτό δεν καταλαβαίνεις. Είναι σαν να λες "υπάρχει καρτέλ στα αυτοκίνητα επειδή οι περισσότερες μάρκες δεν έχουν σύστημα στο κάθισμα να σου κάνει μασάζ στον ποπό".

Δημοσ. (επεξεργασμένο)
56 λεπτά πριν, kurkosdr είπε

Όσο υπάρχει διαφορά τιμής για ίδιας απόδοσης προϊόν η αγορά δεν είναι καρτελοποιημένη, ακόμα και αν έχει δυο-τρεις εταιρίες. Αντιθέτως είναι πιθανό να έχεις 10 και 20 εταιρίες να έχουν την ίδια τιμή για ίδιας απόδοσης προϊόν ή για την ίδια υπηρεσία (πχ ελληνικές τράπεζες), δηλαδή και με 20 εταιρίες να υπάρχει καρτέλ. Ή μπορείς να έχεις εταιρείες με ασύμβατα μεταξύ τους προϊόντα που το κάθε ecosystem είναι το δικό του μονοπώλιο (πχ OSes), όπου και πάλι και 10 εταιρείες να υπάρχουν η καθεμιά έχει το μονοπώλιο στο ecosystem της.

Τώρα αν θες να σκούζεις για καρτέλ και να βάλεις LOL reactions επειδή νομίζεις ότι η ζωή σου χρωστάει GPU μάρκας Nvidia (συγκεκριμένα), κάν'το κανείς δεν σε εμποδίζει.

Ποια είναι η διαφορά τιμής. 4070 super λανσαρίστηκε 600 ευρώ. 7900 GRE ίδια απόδοση raster χωρίς rt 570 ευρώ. Αυτή τη στιγμή η 9070 xt παίζει σε όλη την ευρώπη γύρω στα 800 ευρώ. Η 5070ti κάπου στα 840. 

Όταν μιλάμε για καρτελοποιημένη αγορά, εννοούμε ότι ένα προϊόν που θα έπρεπε να κάνει 400 κάνει 800. Όχι ότι ο ένας το δίνει 770 -820 και ο άλλος 830 με 850. 

Θα ήταν εμφανέστατο καρτέλ ακόμα κι αν κάνανε αλλαξ**λιές του τύπου αυτό το μήνα είσαι εσύ ανταγωνιστικός, και το άλλο τρίμηνο είμαι εγώ ανταγωνιστικός.

Δηλαδή: Το 1ο τρίμηνο 1000 εγώ σε αυτή την κατηγορία τιμής, 800 εσύ να φαίνεσαι καλός. (Στην προηγούμενη γενιά κάνανε 600 οι κάρτες). Το άλλο τρίμηνο ανάποδα, οι και οι δύο 900, οί και οι δύο 1000. Ποιος τους εμποδίζει; 

Κανείς, για αυτό και αυτό που περιγράφω, το έχουνε κάνει.  Εδώ και δύο γενιές, η nvidia εγκατέλειψε το low end φαινομενικά, και άφησε 6600 στην αρχή και 7600 να φαίνονται η μόνη επιλογή, και value. Έλα που κάνανε για πρώτη φορά Low end κάρτες 300 ευρώ. Μόλις καθιερώθηκε, έριξε και αυτή τιμές σε κοντινά επίπεδα με 6600, 7600. Στο High end τις ίδιες περιόδους, τις τιμές εκκίνησης 7900xt και 7900xtx δεν θα τις έδινε ούτε μεθυσμένος. Καθόλου ανταγωνιστική η AMD. Αργότερα ρίξανε τιμές. Μέχρι τότε, αγοράζαμε πιο άνετα 4080 1200 ευρώ γιατί αξίζει, ή 4080 super τρέχοντας κοκ. 

Δεν κρύβονται καν, καθυστερούν κάρτες για να βολέψουν τον άλλον, φτιάχνουν νέες κατηγορίες τιμών,  τα έχουμε συζητήσει εδώ μέσα 350 φορές. Στην ουσία, έχουν κάνει τις ίδιες ποσοστιαίες αυξήσεις σε κάθε γενιά, σε κάθε κατηγορία καρτών. Είναι μια χαρά καρτέλ. 

Επίσης, δεν σκούζω, με επιχειρήματα μιλάμε και δεν μου χρωστάει η ζωή τίποτα. Έχω Nvidia κάρτα αυτή τη στιγμή τελευταίας γενιάς, και τη βλέπεις στην υπογραφή. (Όταν την πήρα άξιζε για αυτό που χρειαζόμουνα σε σχέση με την amd). Πριν είχα amd της προηγούμενης, και όλα αυτά για να κάνω το χόμπι μου. Και άμα θέλω παίρνω και αυτής της γενιάς όποια θέλω πλην 5090, απλά δεν μου χρειάζεται. Απλά γνωρίζω ότι είμαι πελάτης καρτέλ. Όπως είμαι και με τη Samsung τηλεόρασή μου, όπως είμαι και με πολλά άλλα προϊόντα. 

Επεξ/σία από tzavardin
  • Like 7
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
18 ώρες πριν, kurkosdr είπε

Για χιλιοστή φορά: Μιλάμε για κάρτες gaming υψηλών αποδόσεων, μιλάμε για προϊόν πολυτελείας, με μια AMD κάνεις της δουλειά σου ως gamer. Σε λίγο θα σκούζετε και ότι ακρίβυναν τα ρολόγια Ρόλεξ και ότι δεν μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας με ένα απλό ρολόι και είστε σε δυστοπία λόγω αυτού.

Οτι Θα μπορουσε δηλαδή μια εταιρία σαν την nvidia να απορροφήσει τους δασμούς δεν παίζει;; Γιατι δηλαδη πρεπει ο καταναλωτης να την πληρώνει παντα; Και φυσικα επειδη ο κοσμος ειναι πρόβατα θα παει να αγοράσει οπότε δίνει το δικαίωμα στην καθε nvidia να κανει οτι θέλει. Απο που να το πιάσεις και που να το αφησεις δηλαδη..

Επεξ/σία από Tablet
  • Like 3
  • Haha 2
Δημοσ. (επεξεργασμένο)
3 ώρες πριν, darkmatinee είπε

Θα πληρώσουν τους δασμούς οι εταιρείες έλεγαν οι κλόουν.

Οι εταιρείες τους πληρώνουν... με τα ζεστά λεφτά του καταναλωτή!

Επεξ/σία από svartevarg
  • Like 1
Δημοσ.
3 ώρες πριν, panakos_thess είπε

ΚΑΛΑ? δεν ειχα πει 980ti μεχρι να σβησει ο ηλιος? Ε ΝΑΙ 980TI Μεχρι να σβησει ολος ο χαρτης

Και gtx 750ti να είχες, όλα για πέταμα είναι πλέον, δεν αξίζει καμία αναβάθμιση. Κρατάμε γερά ότι έχουμε, την έχουν βρει όλοι να πούμε κάπως με τις τιμές....

Δημοσ.

Περιμένω ανακοίνωση απο AMD για αύξηση της τιμής εντός των επόμενων ημερών...

Μας βλέπω σε 5 χρόνια με κάρτες γραφικών MediaTek και Huawei όπως πάει η δουλειά...

Δημοσ.
1 ώρα πριν, kurkosdr είπε

Το RT σε υψηλές αναλύσεις είναι πολυτέλεια, αυτό δεν καταλαβαίνεις. Είναι σαν να λες "υπάρχει καρτέλ στα αυτοκίνητα επειδή οι περισσότερες μάρκες δεν έχουν σύστημα στο κάθισμα να σου κάνει μασάζ στον ποπό".

Καλά με την λογική σου και το gaming γενικά πολυτέλεια είναι, δεν είναι απαραίτητο για κανέναν.

Δημοσ.
49 λεπτά πριν, Jts είπε

Καλά με την λογική σου και το gaming γενικά πολυτέλεια είναι, δεν είναι απαραίτητο για κανέναν.

Αυτό ακριβώς, και ειδικά το PC gaming που πάντα ήταν μια πολυτέλεια σε σχέση με τις κονσόλες, και όμως έχεις κόσμο να μιλάει για καρτέλ σε χόμπυ πολυτελείας που δεν είναι απαραίτητο αγαθό, ο,τι να'ναι...

Επίσης αγνοούν ότι η Intel επίσης φτιάχνει discrete GPUs.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!

Δημιουργία νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...