Spyros7 Δημοσ. πριν από 23 ώρες Δημοσ. πριν από 23 ώρες 1 hour ago, Tlykog said: Η πραγματικότητα είναι απλούστερη: σου αρέσει κάτι, το θέλεις, δεν θέλεις να πληρώσεις. Και επειδή μπορείς να το αντιγράψεις, το βαφτίζεις ελευθερία ή ιδεολογική πράξη. Όχι, τώρα το υπεραπλουστεύεις εσύ γιατί βολεύει το αφήγημα σου. Μου αρέσει κάτι, δε θέλω να το αγοράσω αλλά αν είναι δυνατό το αντιγράφω. 1 hour ago, Tlykog said: Αλλά ό,τι και να πεις, αν όλοι κάνουν το ίδιο, το προϊόν απλά θα πάψει να υπάρχει. Δεν είναι θεωρία, είναι οικονομική αρχή. Όταν δεν υπάρχει πληρωμή, δεν υπάρχει παραγωγή, ούτε δημιουργός, ούτε εξέλιξη, ούτε επόμενο επεισόδιο. Η πραγματικότητα από την εποχή του Napster μέχρι σήμερα σε έχει διαψεύσει παταγωδώς. 1 hour ago, Tlykog said: Το να μιλάμε για “μεταφορά τεχνολογίας” και “κρατική παρέμβαση” για να δικαιολογήσουμε την τζάμπα κατανάλωση μιας σειράς, είναι σαν να λέμε ότι το να κλέβεις σοκολάτες είναι οικονομική ανακατανομή, αν σε συλλάβει η αστυνομία λέγεται κρατική βία και το δικαστήριο που θα οδηγηθείς κρατική απολυταρχική συμπεριφορά... Δίνεις ονόματα και χαρακτηρισμούς για να δικαιολογήσεις μία παράνομη πράξη. Προφανώς τα περί μεταφοράς τεχνολογίας δεν αναφέρονταν στο movie industry (duh!!!). Μάλλον δε θα έχεις φανταστεί ότι το concept της πνευματικής ιδιοκτησίας περιλαμβάνει πολύ περισσότερους και σημαντικότερους τομείς παραγωγής, συνήθως με μη "αντιγράψιμα" για τον απλό πολίτη προϊόντα. Οι χαζές παρομοιώσεις που κάνεις δε με αφορούν. Δεν ψάχνω δικαιολογίες γιατί προφανώς δε θεωρώ ότι χρειάζομαι δικαιολογία για να αντιγράψω ένα αρχείο. Μάλλον εσύ φτιάχνεις καρικατούρες για να αντιπαρατεθείς, για να φανεί πιο λογικός ο παραλογισμός σου. ΥΓ. Εννοείται δεν μιλάω για αντιγραφή με σκοπό το κέρδος.. 3 1
Lucifer Δημοσ. πριν από 22 ώρες Δημοσ. πριν από 22 ώρες Αυτό το "η πειρατεία καταστρέφει το _______" το πρόλαβα με τις κασέτες, μετά με τα CD, μετά με τα DVD, μετά με τα mp3, τώρα με τα streams. Έχει αποκτήσει μια βαθιά πολιτισμική ταυτότητα εφάμιλλη με το "νερό απ' το λάστιχο", "σκάει η φούσκα του μπίτκοην", "στο μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό" και "αν αλληθωρίζεις πολύ, μια μέρα θα κολλήσουν έτσι τα μάτια σου". 8 6
Mhlogiatros Δημοσ. πριν από 19 ώρες Δημοσ. πριν από 19 ώρες (επεξεργασμένο) Mας απειλουσανε τοτε με προστιμα για κασετες ; Θυμαμαι τους πλανιδιους με τα παρε παρε DVD ειχαμε και παγκους μεσα στις σχολες και εβρισκες φρεσκο το Doom τοτε που ειχε κυκλοφορησει . Χαλαλι το χιλιαρικο Επεξ/σία πριν από 19 ώρες από Mhlogiatros
DrFreeman Δημοσ. πριν από 17 ώρες Δημοσ. πριν από 17 ώρες 5 hours ago, Lucifer said: Αυτό το "η πειρατεία καταστρέφει το _______" το πρόλαβα με τις κασέτες, μετά με τα CD, μετά με τα DVD, μετά με τα mp3, τώρα με τα streams. Έχει αποκτήσει μια βαθιά πολιτισμική ταυτότητα εφάμιλλη με το "νερό απ' το λάστιχο", "σκάει η φούσκα του μπίτκοην", "στο μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό" και "αν αλληθωρίζεις πολύ, μια μέρα θα κολλήσουν έτσι τα μάτια σου". Aρκετά ακριβές...
pasxaliskar Δημοσ. πριν από 16 ώρες Δημοσ. πριν από 16 ώρες 13 ώρες πριν, koutsis είπε Διαβαζω τόσα σχόλια και απο εσένα και από το άλλο παλικάρι πριν που υπερασπιζεστε την πειρατια και θέλω να ρωτήσω για τί ακριβώς προσπαθείτε να πείσετε? Ότι η πειρατεία είναι κάτι καλό? Ότι είναι κάτι νόμιμο? Για τί ακριβώς?? Κι εγώ χρησιμοποιώ stremio αλλά ξέρω ότι κάνω κάτι παράνομο. Το κάνω για οικονομικούς λόγους και για λόγους ευκολίας όλα σε ένα, αλλά δεν θα βγω να πω ότι κάνω κάτι νόμιμο ή καλό! Όλοι ξέρουμε τι κάνουμε και επιλέγουμε να το κάνουμε για δικούς μας λόγους, αλλά μην κοροιδευόμαστε κιόλας μεταξύ μας προσπαθώντας να δικαιολογήσουμε τις πράξεις μας λέγοντας ότι δεν είναι κακό και παράνομο αλλά κατι άλλο (τι ακριβώς?) λαθος καταλαβες.. ειναι κακο και παρανομο ? εννοείτε ναι ..απλα σε μια χωρα που παει καθεχρονο πιο πατο.. οταν τραινα τρακαρουν μεταξυ τους και πεθαινει κόσμος αλλα δν τιμωρείτε κανεις εκει, οταν δεν δουλευει τιποτα σωστα ε τοτε δν θεωρω σωστο την τιμωρια και το λυσημο πρωτα της πειρατείας ..λυσε ολα τα αλλα και ασχολήσου μετα με αυτα.. που και αυτα σταχτει στα ματια ειναι ολα εγιναν γτ κλαφτηκαν η κσμοτε , βοντα , νοβα κλπ για τους αγωνες οχι για ταινιες σειρες παιχνιδια κλπ
koutsis Δημοσ. πριν από 15 ώρες Δημοσ. πριν από 15 ώρες 52 λεπτά πριν, pasxaliskar είπε λαθος καταλαβες.. ειναι κακο και παρανομο ? εννοείτε ναι ..απλα σε μια χωρα που παει καθεχρονο πιο πατο.. οταν τραινα τρακαρουν μεταξυ τους και πεθαινει κόσμος αλλα δν τιμωρείτε κανεις εκει, οταν δεν δουλευει τιποτα σωστα ε τοτε δν θεωρω σωστο την τιμωρια και το λυσημο πρωτα της πειρατείας ..λυσε ολα τα αλλα και ασχολήσου μετα με αυτα.. που και αυτα σταχτει στα ματια ειναι ολα εγιναν γτ κλαφτηκαν η κσμοτε , βοντα , νοβα κλπ για τους αγωνες οχι για ταινιες σειρες παιχνιδια κλπ Εντελώς άσχετο αυτό που γράφεις. Το ότι το κράτος είναι μπ@@@ελο δεν σημαίνει ότι αυτό που κάνεις εσύ κι εγώ είναι νόμιμο. Απλά ψάχνεις δικαιολογίες. Θα σου άρεσε να μπει κάποιος να κλέψει το μαγαζί σου και να έρθω να σου πω "σιγά το πράγμα, με εσένα θα ασχοληθεί η αστυνομία; εδω δεν ασχολήθηκε με πιο σημαντικα θέματα!" 10 ώρες πριν, Spyros7 είπε Η αλήθεια είναι ακόμα πιο απλή: Το γεγονός ότι κάτι είναι "αντιγράψιμο" δε δίνει το ηθικό δικαίωμα σε κανένα να ελέγχει κανένα αν το αντιγράφει ή όχι. Το θεωρούμε αυτονόητο μόνο επειδή έχουμε συνηθίσει κρατικές παρεμβάσεις στην ιδιωτική μας σφαίρα προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Από αυτή την άποψη η πειρατεία είναι μιας μορφής αντίσταση έστω σε αυτά τα καρτέλ με τα "αντιγράψιμα" προϊόντα. Η, πολύ κακή όπως αποδείχθηκε, ιδέα της πνευματικής ιδιοκτησίας ενώ αρχικά είχε σαν πρόθεση την προστασία του δημιουργού, κατάληξε να είναι μια έννοια-λάστιχο που συντηρεί ολιγοπώλια δισεκατομμυρίων εμποδίζοντας αντί να βοηθάει την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας. Ένα απλό παράδειγμα. Σκέψου αν εσύ έβγαζες ένα προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας (μουσικό album, video game, ταινία) και ξοδευες άπειρο χρήμα από την τσέπη σου και χρόνο για να το φτιάξεις. Το ανέβαζες μετά στο site σου προς πώληση για να βγάλεις τα λεφτά που ξόδεψες και κάποιο κέρδος για να ζήσεις. Αν ερχόμουν εγώ, κατέβαζα το προϊόν σου και μετά το αντεγραφα παράνομα και το μοιραζα τζάμπα σε 10000 άτομα, που αρκετά από αυτά κανονικά θα έμπαιναν στον site σου και θα σε πληρωναν αν δεν τους το έδινα εγώ τζάμπα. Πες μου πως θα σου φαινόταν η πράξη μου; θα τη δικαιολουσες; 🤔 2
Mbfg Δημοσ. πριν από 15 ώρες Δημοσ. πριν από 15 ώρες Για να επιχειρηματολογήσουμε ή να ηθικολογήσουμε σχετικά με την πειρατεία πρέπει κατ'αρχήν να την ορίσουμε. Για μένα χρήση πειρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο συνιστά οποιαδήποτε πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο που παρακάμπτει τους όρους που ο ιδιοκτήτης όρισε για την αποζημίωσή του. Με βάση τον παραπάνω ορισμό τα μποξάκια, τα torrents, το streaming, το μοίρασμα συνδέσεων και κωδικών, αλλά και το ad blocking στο youtube ή ακόμα και σε ιστοσελίδες συνιστούν κατανάλωση πειρατικού περιεχομένου. (Ναι , και οι ιστοσελίδες έχουν έξοδα developing, hosting και δημιουργίας περιεχομένου). Κάποια από αυτά απαγορεύονται ρητά από το νόμο (πχ μποξάκια, streaming, μοίρασμα συνδέσεων) , κάποια άλλα συνιστούν παραβίαση των όρων χρήσης υπηρεσιών πχ ad blocking αλλά μπορεί αύριο να γίνουν παράνομες πράξεις. Το ζήτημα της πειρατείας για μένα είναι περισσότερο ποσοτικό παρά ποιοτικό καθώς ελάχιστοι, ιδίως σε ένα τεχνολογικό φόρουμ όπως εδώ, καταναλώνουν αποκλειστικά περιεχόμενο που είτε έχουν πληρώσει, είτε χρηματοδοτείται μέσω διαφημίσεων. Αντίστοιχα ελάχιστοι είναι και αυτοι που καταναλώνουν αποκλειστικά πειρατικό περιεχόμενο και δεν πληρώνουν καμία συνδρομή ενώ κόβουν και τις διαφημίσεις. Οι χρήστες αποκλειστικά νόμιμου περιεχομένου (που μπορεί να ηθικολογούν, ελεύθεροι είναι) έχουν ευνοηθεί από την ύπαρξη της πειρατείας. Οι ταινίες έχουν παγκόσμιες προβολές ταυτόχρονα και δεν προβάλλονται στη χώρα μας μετά από μήνες όπως παλιά. Οι πλατφόρμες που ανταγωνίζονται την πειρατεία (πχ νέτφλιξ) φτιάχνουν εύχρηστα interfaces με υπότιτλους (ή μεταγλωττιση) και ευκολίες για τους χρήστες τους, ενώ προσαρμόζουν τις τιμές ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν το "τζάμπα" (ή το πολύ πιο φτηνό μέσω box). Πλατφόρμες με άθλιο interface και περιέχόμενο (πχ vodafone tv) τρώνε δικαιολογημένα κράξιμο. Οι απαιτήσεις των χρηστών έχουν ανέβει. Οι ιδιοκτήτες περιεχομένου που διατίθεται στο διαδίκτυο το κάνουν γνωρίζοντας ότι αυτό είναι χώρος (από τη στιγμή που δημιουργήθηκε) όπου είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή των νόμων κάθε χώρας λόγω της πολυεθνικότητας του δικτύου των server αλλά και των νόμων περί προσωπικών δεδομένων και απορρήτου. Κι ενώ γνωρίζουν όλα αυτά, διαθέτουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο γιατί εκεί βρίσκεται και μια τεράστια αγορά που φέρνει τεράστια κέρδη σε όσους παίζουν έξυπνα. Αυτοί οι ιδιοκτήτες για να μεγιστοποιήσουν κέρδη και μερίδια αγοράς πιέζουν για πιο αυστηρούς νόμους, θεμιτό κι αυτό είναι. Με δεδομένα τα παραπάνω καθένας που καταναλώνει και πειρατικό περιεχόμενο (σχεδόν όλοι μας δηλαδή) οφείλει να παρακολουθεί τους νόμους ώστε να ξέρει τι ακριβώς τιμωρείται και πώς πιστοποιούνται οι παραβάσεις ώστε να μην κάνει πράξεις που θα επιφέρουν πρόστιμα, δίκες, καταδίκες. Γνώση και κοινή λογική χρειάζονται. μάι του σεντς... 1
great Δημοσ. πριν από 14 ώρες Δημοσ. πριν από 14 ώρες 7 hours ago, Lucifer said: Αυτό το "η πειρατεία καταστρέφει το _______" το πρόλαβα με τις κασέτες, μετά με τα CD, μετά με τα DVD, μετά με τα mp3, τώρα με τα streams. Έχει αποκτήσει μια βαθιά πολιτισμική ταυτότητα εφάμιλλη με το "νερό απ' το λάστιχο", "σκάει η φούσκα του μπίτκοην", "στο μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό" και "αν αλληθωρίζεις πολύ, μια μέρα θα κολλήσουν έτσι τα μάτια σου". και το βγαζεις σπυρακια οταν το κάνεις............ 8 hours ago, Spyros7 said: Η πραγματικότητα από την εποχή του Napster μέχρι σήμερα σε έχει διαψεύσει παταγωδώς. εύστοχο και πολύ σωστό! 1
AtiX Δημοσ. πριν από 14 ώρες Δημοσ. πριν από 14 ώρες 8 ώρες πριν, Spyros7 είπε Η πραγματικότητα από την εποχή του Napster μέχρι σήμερα σε έχει διαψεύσει παταγωδώς. Κατά πάσα πιθανότητα είμαι από τους ελάχιστους που δεν έχουν ωραιοποιήσει το Napster όπως και χίλιες δυο άλλες στρεβλώσεις όπως πχ πειρατικών ραδιοφωνικών σταθμών, δισκοπωλείων που αντέγραφαν τους δίσκους σε κασέτες, YouTube τα πρώτα χρόνια κλπ που λόγω αχαρογράφιτων συνθηκών περισσότερο έκαναν κακό παρά καλό… 1
pasxaliskar Δημοσ. πριν από 13 ώρες Δημοσ. πριν από 13 ώρες 1 ώρα πριν, koutsis είπε Εντελώς άσχετο αυτό που γράφεις. Το ότι το κράτος είναι μπ@@@ελο δεν σημαίνει ότι αυτό που κάνεις εσύ κι εγώ είναι νόμιμο. Απλά ψάχνεις δικαιολογίες. Θα σου άρεσε να μπει κάποιος να κλέψει το μαγαζί σου και να έρθω να σου πω "σιγά το πράγμα, με εσένα θα ασχοληθεί η αστυνομία; εδω δεν ασχολήθηκε με πιο σημαντικα θέματα!" Ένα απλό παράδειγμα. Σκέψου αν εσύ έβγαζες ένα προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας (μουσικό album, video game, ταινία) και ξοδευες άπειρο χρήμα από την τσέπη σου και χρόνο για να το φτιάξεις. Το ανέβαζες μετά στο site σου προς πώληση για να βγάλεις τα λεφτά που ξόδεψες και κάποιο κέρδος για να ζήσεις. Αν ερχόμουν εγώ, κατέβαζα το προϊόν σου και μετά το αντεγραφα παράνομα και το μοιραζα τζάμπα σε 10000 άτομα, που αρκετά από αυτά κανονικά θα έμπαιναν στον site σου και θα σε πληρωναν αν δεν τους το έδινα εγώ τζάμπα. Πες μου πως θα σου φαινόταν η πράξη μου; θα τη δικαιολουσες; 🤔 φιλε μου καλα τα λες ακου ομως τι γινεται ... να μιλήσουμε με πραγματικά δεδομένα ετσι ? επειδη χρονια τωρα γίνεται αυτη η κουβέντα υπάρχουν 2 όψεις πάντα ετσι .. εαν θελεις να ημαστε ρεαλιστες αρχικα όλοι ξερουν τι παιζει δν ειναι χαζοι οπότε στοχεύουν στο να βγάλουν κέρδος πριν φτάσει το αλμπουμ, παιχνιδι, ταινια στην φαση της πειρατείας π.χ. τα videogames, οι εταιρίες στοχεύον να βγάλουν κέρδος τις πρωτες μέρες κυκλοφορίες που συνήθως βγαινουν σε κονσολες που ειναι πολύ μικρότερη η πειρατεία καθως και απο τα microtransaction καθως και απο το Onlinemode που πρεπει να εχεις το αγορασμένο. 7/10 παιχνιδια που έχουν Online mode τα αγοραζεις και 3/10 ειναι free , στα single player πλεον κανεις δν αγοραζει ολοι θελουν το online.. Επίσης δν μπορεις να δωσεις 60-70-80 για ενα παιχνιδι χωρις να το εχεις δει εχει τυχη να παιξω σπασμενο και επειδη μου αρεσε το online να το αγορασω εαν δν επαιζα το σπασμενο δν θα αγοραζα . Και εαν εγω θελω να παιξω παλια παιχνιδια που δν μπορώ να τα βρω να τα αγορασω αλλα υπαρχουν σπασμενα τι γινεται ? εινια παρανομο και αυτο αλλα δεν τα πουλαν ομως ? οεο.. ΥΓ. To gta 6 ειναι στα 2 billion, υπολογίζετε οτι θα βγάλει τα λεφτα του day 1.. οταν ερθει στο πισι μετα απο 1-2 χρονια πιστεύεις θα τους νοιάζει εαν το βρεις σπασμένο? θα εχει βγει και το online τοτε θα σου λεει ε παιξει το σπασμενο single player.. Παμε στις ταινίες, οι ταινιες οτι φραγκα βγαζουν ειναι απο το cinema , τα Merchandise ... δν περιμενουν απο τα dvd .. εγω προσωπικα 31 χρονων δν εχω ακουσει ποτε κανεναν να πει εδω και 16 χρονια πηγα αγορα την ταδε ταινια να την δω.. (ναι εαν θες για το collection αγοραζεις καποιο δυνατο π.χ. lotr κλπ) δεν περιμενουν να βγαλουν λεφτα απο τα dvd κλπ καλοδεχουμενα ναι αλλα δεν το υπολογιζουν .. επισης και εδω ταινιες που ειναι παλιες και δεν εχεις δυνατοτητα αγορας που να τις βρεις? η σειρες που παιζουν στο εξωτερικο και δν υπαρχουν ελλαδα ουτε στις πλατφορμες επισης εχω συνδρομες σε ολες τις πλατφορμες σε αλλες χωρις λογο τιμης ειναι και αυτο παρανομο? παμε τωρα και στην μουσικη ..εκει ο καλλιτέχνης βγαζει λεφτά απο τις συναυλίες event κλπ κατα κύριο λογο επισης και απο τα Merchandise και τις συλλογές.. επισης οταν εχεις προσβαση σε δωρεάν μουσική γνωρίζεις πιο ευκολα νεα μουσική , βλεπεις τι σου αρεσει και πας σε συναυλιες .. δν ειπες ααα θα αγορασω τον ταδε καλλιτεχνη και εαν μαρεσει θα παω να τον δω.. οχι κατεβάζεις η σου δίνουν να αντιγράψεις , ακους εαν σαρεσει ακουμπας λεφτα μετα .. η πειρατεία στις παραπάνω περιπτώσεις όσο κακο κανει αλλο τοσο καλό κανει , το όλο σκηνικό γίνεται για τα boxakia .. τοσα χρονια κατεβαζουμε τωρα το θυμήθηκαν που έγιναν γνωστα τα boxakia και στον μεσο αουγκανο που θελει να βλεπει ποδοσφαιρο, πριν ηταν 1/3 1/4 που κατέβαζαν επειδη είχαν γνώσεις, πλεον 3/4 λογο και με τα boxakia 15 ώρες πριν, Tlykog είπε Μου κάνει εντύπωση πώς κάθε φορά που κάποιος δεν έχει απάντηση στην ουσία, καταφεύγει στο “έχεις μετοχές στην Cosmote;” ή “τρομοκρατείς τον κόσμο”. Η αλήθεια είναι απλή, όσο κι αν ενοχλεί: το γεγονός ότι κάτι είναι αντιγράψιμο, δεν σημαίνει ότι δεν έχει αξία. Αν όλοι "χάιδευαν" το κινητό αντί να το αγοράζουν, κανείς δεν θα το πουλούσε. Το ίδιο και με τις συνδρομές: αν κανείς δεν πληρώνει, παύει να υπάρχει προϊόν. Όσο για την “εμμονή” — δεν είναι εμμονή να εξηγείς το αυτονόητο όταν βλέπεις πολλαπλά σχόλια που προσπαθούν να βαφτίσουν το τζάμπα ως “δίκιο”. Αν εσύ δεν βλέπεις πρόβλημα στο να καταναλώνεις κάτι που ξέρεις πως πληρώνουν άλλοι, εντάξει, τουλάχιστον μην πουλάς και ηθική υπεροχή από πάνω. Υ.Γ. Το “δεν σε πιάνουν άρα δεν είναι παράνομο” δεν είναι νομικό επιχείρημα. Είναι λογική 15χρονου με proxy στο σχολείο. Δεν μίλησα για “χρόνια στο insomnia”. Μίλησα για χρόνια στα forums γενικά και όσοι έχουν όντως φάει χιλιόμετρα σε online κοινότητες, αναγνωρίζουν εύκολα το μοτίβο του “σταμάτησα να διαβάζω” όταν δεν βολεύει η απάντηση. Δεν μετράει η εγγραφή. Μετράει η συνέπεια, η σκέψη και το τι φέρνεις στο τραπέζι. Αν είναι να πάμε με “ποιος έχει πιο παλιό account”, ας βγάλουμε και τα κουπόνια εμπειρίας να τα κολλήσουμε στο ψυγείο. 😄 Ποιοι “γελάτε” ακριβώς; Γιατί εγώ βλέπω εσένα μόνο να γράφεις, και μάλιστα χωρίς καμία απάντηση επί της ουσίας. Αν χρειάζεσαι πληθυντικό για να σταθεί η άποψή σου, ίσως το πρόβλημα να μην είναι στους “άλλους”. Αν είστε πολλοί, πείτε μας να στήσουμε και σύλλογο “VPN και δεν πληρώνω”. Να ξέρουμε τουλάχιστον με ποιον μιλάμε — με άτομο ή με “κίνημα”. 😄 Αν δεν φάγατε πρόστιμα στη Γερμανία, τότε ήσασταν απλά τυχεροί, όχι νόμιμοι. Οι εταιρείες κάνουν αγωγές σε sites και στη συνέχεια με εισαγγελική εντολή αποδίδεται η IP. Δεν παίζει ρόλο σε ποια χώρα είσαι. Η “μπανανία Ελλάδα” που λες έχει ήδη εφαρμόσει αποκλεισμούς domain, δίνει στοιχεία χρήστη μέσω ISPόταν υπάρχει διάταξη, και έχει νομοθεσία πλήρως εναρμονισμένη με την Ε.Ε. σε θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Το να πιστεύεις ότι δεν θα φας ποτέ πρόστιμο επειδή είσαι στην Ελλάδα, δείχνει απλώς ότι δεν ξέρεις πώς λειτουργεί το σύστημα , ούτε εδώ, ούτε έξω. μετρησα 11 ΑΝ...καλα παμε
Tlykog Δημοσ. πριν από 12 ώρες Δημοσ. πριν από 12 ώρες (επεξεργασμένο) 1 ώρα πριν, pasxaliskar είπε μετρησα 11 ΑΝ...καλα παμε Αν το μόνο που κατάφερες να “μετρήσεις” είναι τα “αν”, μάλλον δεν άντεξες να μετρήσεις το περιεχόμενο. Στην τελική, “αν” δεν θες να απαντήσεις επί της ουσίας, μπορείς να συνεχίσεις να σχολιάζεις συνδέσμους, στυλ και αριθμούς λέξεων. Όπως είπα και πριν: Δεν χρειάζεται να έχεις VPN για να κρυφτείς: φτάνει να μην απαντάς. 😄 3 ώρες πριν, Mbfg είπε Για να επιχειρηματολογήσουμε ή να ηθικολογήσουμε σχετικά με την πειρατεία πρέπει κατ'αρχήν να την ορίσουμε. Για μένα χρήση πειρατικού περιεχομένου στο διαδίκτυο συνιστά οποιαδήποτε πρόσβαση σε διαδικτυακό περιεχόμενο που παρακάμπτει τους όρους που ο ιδιοκτήτης όρισε για την αποζημίωσή του. Με βάση τον παραπάνω ορισμό τα μποξάκια, τα torrents, το streaming, το μοίρασμα συνδέσεων και κωδικών, αλλά και το ad blocking στο youtube ή ακόμα και σε ιστοσελίδες συνιστούν κατανάλωση πειρατικού περιεχομένου. (Ναι , και οι ιστοσελίδες έχουν έξοδα developing, hosting και δημιουργίας περιεχομένου). Κάποια από αυτά απαγορεύονται ρητά από το νόμο (πχ μποξάκια, streaming, μοίρασμα συνδέσεων) , κάποια άλλα συνιστούν παραβίαση των όρων χρήσης υπηρεσιών πχ ad blocking αλλά μπορεί αύριο να γίνουν παράνομες πράξεις. Το ζήτημα της πειρατείας για μένα είναι περισσότερο ποσοτικό παρά ποιοτικό καθώς ελάχιστοι, ιδίως σε ένα τεχνολογικό φόρουμ όπως εδώ, καταναλώνουν αποκλειστικά περιεχόμενο που είτε έχουν πληρώσει, είτε χρηματοδοτείται μέσω διαφημίσεων. Αντίστοιχα ελάχιστοι είναι και αυτοι που καταναλώνουν αποκλειστικά πειρατικό περιεχόμενο και δεν πληρώνουν καμία συνδρομή ενώ κόβουν και τις διαφημίσεις. Οι χρήστες αποκλειστικά νόμιμου περιεχομένου (που μπορεί να ηθικολογούν, ελεύθεροι είναι) έχουν ευνοηθεί από την ύπαρξη της πειρατείας. Οι ταινίες έχουν παγκόσμιες προβολές ταυτόχρονα και δεν προβάλλονται στη χώρα μας μετά από μήνες όπως παλιά. Οι πλατφόρμες που ανταγωνίζονται την πειρατεία (πχ νέτφλιξ) φτιάχνουν εύχρηστα interfaces με υπότιτλους (ή μεταγλωττιση) και ευκολίες για τους χρήστες τους, ενώ προσαρμόζουν τις τιμές ώστε να μπορούν να ανταγωνιστούν το "τζάμπα" (ή το πολύ πιο φτηνό μέσω box). Πλατφόρμες με άθλιο interface και περιέχόμενο (πχ vodafone tv) τρώνε δικαιολογημένα κράξιμο. Οι απαιτήσεις των χρηστών έχουν ανέβει. Οι ιδιοκτήτες περιεχομένου που διατίθεται στο διαδίκτυο το κάνουν γνωρίζοντας ότι αυτό είναι χώρος (από τη στιγμή που δημιουργήθηκε) όπου είναι πολύ δύσκολη η εφαρμογή των νόμων κάθε χώρας λόγω της πολυεθνικότητας του δικτύου των server αλλά και των νόμων περί προσωπικών δεδομένων και απορρήτου. Κι ενώ γνωρίζουν όλα αυτά, διαθέτουν περιεχόμενο στο διαδίκτυο γιατί εκεί βρίσκεται και μια τεράστια αγορά που φέρνει τεράστια κέρδη σε όσους παίζουν έξυπνα. Αυτοί οι ιδιοκτήτες για να μεγιστοποιήσουν κέρδη και μερίδια αγοράς πιέζουν για πιο αυστηρούς νόμους, θεμιτό κι αυτό είναι. Με δεδομένα τα παραπάνω καθένας που καταναλώνει και πειρατικό περιεχόμενο (σχεδόν όλοι μας δηλαδή) οφείλει να παρακολουθεί τους νόμους ώστε να ξέρει τι ακριβώς τιμωρείται και πώς πιστοποιούνται οι παραβάσεις ώστε να μην κάνει πράξεις που θα επιφέρουν πρόστιμα, δίκες, καταδίκες. Γνώση και κοινή λογική χρειάζονται. μάι του σεντς... Συμφωνώ με την ουσία όσων λες, αλλά νομίζω ότι κάπου μπλέκεται το νόμιμο με το ηθικό. Το adblock, για παράδειγμα, δεν είναι πειρατεία, γιατί: α) Δεν παραβιάζει πνευματικά δικαιώματα, β) Δεν προσπερνά κανέναν περιορισμό πρόσβασης σε περιεχόμενο, γ) Και δεν απαγορεύεται νομικά. Μπορεί κάποιος να πει ότι “δεν στηρίζει το site”, ναι, αλλά αυτό είναι θέμα επιλογής καταναλωτή, όχι πειρατείας. Διαφορετικά, και το να κάνεις mute στη διαφήμιση, ή να μη δεις trailer, θα έπρεπε να θεωρείται παρανομία. Η πειρατεία αφορά συγκεκριμένα προστατευμένο περιεχόμενο που διακινείται χωρίς άδεια και όχι κάθε πράξη που μειώνει τα έσοδα κάποιου. Άρα δεν είμαστε όλοι παράνομοι, όπως αφήνεται να εννοηθεί στο τέλος. Είναι ηθικό να στηρίξεις μία ιστοσελίδα που χρησιμοποιείς συχνά, αλλά δεν είναι παράνομη η χρήση adblock. Αν κάνω κάπου λάθος το συζητάμε. 10 ώρες πριν, Lucifer είπε Αυτό το "η πειρατεία καταστρέφει το _______" το πρόλαβα με τις κασέτες, μετά με τα CD, μετά με τα DVD, μετά με τα mp3, τώρα με τα streams. Έχει αποκτήσει μια βαθιά πολιτισμική ταυτότητα εφάμιλλη με το "νερό απ' το λάστιχο", "σκάει η φούσκα του μπίτκοην", "στο μέλλον οι πόλεμοι θα γίνονται για το νερό" και "αν αλληθωρίζεις πολύ, μια μέρα θα κολλήσουν έτσι τα μάτια σου". Ναι, όντως. Το “η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική” το έλεγαν από τις κασέτες. Και το λένε ακόμα. Μόνο που τότε δούλευαν χιλιάδες άνθρωποι σε δισκογραφικές και στούντιο τώρα λιγότεροι από ποτέ. Το “η πειρατεία δεν σκοτώνει τίποτα” είναι σαν το “έλα μωρέ, πάντα έτσι λέγανε”. Μόνο που τώρα οι ταινίες δεν προβάλλονται σε σινεμά μικρών πόλεων. Οι εκδοτικοί κλείνουν. Τα ανεξάρτητα παιχνίδια πνίγονται. Μπορεί να μην κολλήσουν τα μάτια σου αν αλληθωρίσεις, αλλά σίγουρα κάτι σπάει κάθε φορά που συνηθίζουμε το “δωρεάν γιατί μπορώ”. Πρόοδο χάρις σε αυτήν δεν έχω δει πάντως... Επεξ/σία πριν από 11 ώρες από Tlykog 1
angmar Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες 25 minutes ago, Tlykog said: Το “η πειρατεία δεν σκοτώνει τίποτα” είναι σαν το “έλα μωρέ, πάντα έτσι λέγανε”. Μόνο που τώρα οι ταινίες δεν προβάλλονται σε σινεμά μικρών πόλεων. Οι εκδοτικοί κλείνουν. Τα ανεξάρτητα παιχνίδια πνίγονται. Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι για κάποιο απ τα 3 παραπάνω ευθύνεται η πειρατεία όμως;
pasxaliskar Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες 32 λεπτά πριν, Tlykog είπε Ναι, όντως. Το “η πειρατεία σκοτώνει τη μουσική” το έλεγαν από τις κασέτες. Και το λένε ακόμα. Μόνο που τότε δούλευαν χιλιάδες άνθρωποι σε δισκογραφικές και στούντιο τώρα λιγότεροι από ποτέ. Το “η πειρατεία δεν σκοτώνει τίποτα” είναι σαν το “έλα μωρέ, πάντα έτσι λέγανε”. Μόνο που τώρα οι ταινίες δεν προβάλλονται σε σινεμά μικρών πόλεων. Οι εκδοτικοί κλείνουν. Τα ανεξάρτητα παιχνίδια πνίγονται. δεν εγραψες πολλα ''ΑΝ'' τι επαθες? επειδη σου αρεσει η το έντονο χρώμα ναι δουλευαν πιο πολύ αλλα πουθενα σε καμια μελετη δν λεει οτι οφείλετε στην πειρατεία κλπ .. ξερεις γτ δουλεύουν λιγότεροι ? γτ πλεον με ενα autotunes βγαζω μονος μου κομματι, η τεχνολογία αντικατέστησε τον κοσμό .. γτ 1 δουλεια που κανανε 3-4 ατομα την κανει 1 απο το pc , για αυτον τον λογο.. γιατι πλεον δν θες μια περιουσια για παραγωγη (εκτος εαν εισαι καποιος φουλ σπουδαίος και βαρας ακομα βιντεοκλιπ) .. οποτε πριν πουμε οτιδηποτε καλο ειναι να δουμε οτι τα δεδομενα απο το 1990, 2000, 2010 , 2020 και 2030 αλλάζουν.. παλια ειχαμε συγκροτήματα ειχαμε ποιότητα ειχαμε χιλια 2 , τωρα ειναι ευκολο με ενα pc, 1 autotune και 1 traper βγαζεις κομματι .. η πειρατεία οσα θετικά εχει αλλα τοσα και αρνητικά εχει απλα ο καθενας κοιταει οτι του συμφερει.. και ξανα λεμε μπας και πιασεις το νοημα η ολη φαση δν ειναι ουτε για ταινιες ουτε για παιχνιδια ουτε για μουσικη , ξερουν οι εταιρίες οτι στην πράξη κερδιζουν και δν χανουν με την πειρατεία οταν γνωρίζεις δωρεαν τον κράχτη και σαρεσει θα δωσει λεφτά για το προιον με αλλους τροπους , πως? συναυλιες, εξτρα περιοχμενο, διαφορα αντικείμενα οπως συλλογες κλπ.. ολο αυτο έγινε για τα BOXAKIA και τους παρόχους και τίποτα αλλο οκ η παλι θα πιασεις τα ηθικά κλπ κλπ
Tlykog Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες 14 λεπτά πριν, angmar είπε Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι για κάποιο απ τα 3 παραπάνω ευθύνεται η πειρατεία όμως; Ο ισχυρισμός “η πειρατεία δεν σκοτώνει τίποτα” είναι, στην καλύτερη περίπτωση, ανούσιος. Όταν μια πρακτική δεν προσφέρει κανένα όφελος, ούτε στον δημιουργό, ούτε στην παραγωγή, ούτε στο κοινό μακροπρόθεσμα, τότε στην καλύτερη είναι ανώφελη και στη χειρότερη επιζήμια. Κι επειδή εδώ μιλάμε και για παρανομία, δεν μπορεί να σταθεί ούτε ως “ουδέτερη πράξη”, πόσο μάλλον ως “αντίσταση”. Άρα, αν δεν έχεις κάποια τεκμηρίωση ότι η πειρατεία συνέβαλε στην ανάπτυξη των δημιουργών ή της αγοράς, τότε η πράξη δεν είναι ούτε ωφέλιμη, ούτε αθώα. Είναι απλώς παράνομη και επιβλαβής, ό,τι κι αν λέει το "περιτύλιγμα¨.
pasxaliskar Δημοσ. πριν από 11 ώρες Δημοσ. πριν από 11 ώρες (επεξεργασμένο) 4 λεπτά πριν, Tlykog είπε Όταν μια πρακτική δεν προσφέρει κανένα όφελος, ούτε στον δημιουργό, ούτε στην παραγωγή, ούτε στο κοινό μακροπρόθεσμα, τότε στην καλύτερη είναι ανώφελη και στη χειρότερη επιζήμια. μια χαρα προσφέρει.. απο εμενα τον ιδιο εχω αγοράσει πολλε φορες παιχνιδι αφου πρωτα το επαιξα και το ειδα σε σπασμένο και το αγόρασα μετα για το collection σε cd επειδη μου άρεσε και μην πουμε για συλλογες οπώς funkopop κλπ 4 λεπτά πριν, Tlykog είπε Άρα, αν δεν έχεις κάποια τεκμηρίωση ότι η πειρατεία συνέβαλε στην ανάπτυξη των δημιουργών ε πρακτικα ουτε και συ εχεις για το αντίθετο Επεξ/σία πριν από 11 ώρες από pasxaliskar
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα