phanispal Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου (επεξεργασμένο) 15 λεπτά πριν, duende είπε Γιατι δε πρεπει να μπαινουν ψυγειο? 🤔 https://www.onmed.gr/diatrofi/story/348573/den-prepei-na-vazete-tis-ntomates-sto-psygeio-deite-giati/amp Ανεξάρτητα από τη συγκεκριμένη πηγή πάντως, γενικά ισχύει ότι όσο πιο χαμηλή η θερμοκρασία, τόσο λιγότερη γεύση αντιλαμβάνεσαι, ισχύει από τη μπίρα και το κρασί μέχρι τη σοκολάτα. Από ένα σημείο και μετά είναι και θέμα προτίμησης, αλλά τα δεδομένα είναι δεδομένα. Επεξ/σία 4 Ιουνίου από phanispal 1
gorge18 Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου 3 ώρες πριν, Errik είπε Ψάχνω ποιοτικές ντομάτες. Οι ντομάτες στα super market είναι σαν άχυρο. Οι μόνες ντομάτες που έχω βρει να έχουν γεύση να είναι "ντοματένιες" είναι σε μια ηλίθια φρουταγορά που τις πουλάει 4Ε το κιλό. Καλύτερα να πάρω κανα κοτόπουλο με τόσα λεφτά. Εσείς απο που παίρνετε τις ντομάτες σας; Ειμαι παραγωγός, ασχετα που ασχολουμαι με πολλα.. Εγω στελνω εξωτερικο και κατι λιγες ελλαδα σε σουπερ. οπως ειπαν η Ecstasy ειναι αρκετα γευστικη αν και θεμα γουστου. Αν και αυτη την περιοδο ειναι η αλλαγη που γινετε απο τα χειμερινα σε καλοκαιρινα και μπορει η ποιοτητα να ειναι λιγο πιο κατω, αναλογα απο που θα βρεις.. Ακομα και εγω σαν παραγωγός παω σε σουπερ και βλεπω να εχουν αυτες που πεταω. Φαντασου ποσα χερια τις πιανουν, ασχετα που θα. παρουν χαμηλότερης ποιότητας που ειναι πιο φθηνες για να τις δωσουν στην κανονικη τιμη. Πανω απο 1,10 δεν δωσαμε αυτη τη σεζον. Τωρα η τιμη ειναι στα 0,30-0,60 το κιλο..
csontheline Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Σε γενικές γραμμές, το καλό το φρούτο, το τρώει το σκουλήκι (καταστάλαγμα παραγωγού σε αγοραστή της πόλης). Οπότε, ως αγοραστής της πόλης, προτιμώ να μην φαίνεται ωραίο για να αυξήσω τις πιθανότητες να μυρίζει ωραία και να έχει σωστή γεύση, αλλά αυτά τα επιλέγω από μέρη πιο έξω από την πόλη (συνεταιριστικά, παραγωγούς κλπ). Εναλλακτικά, όπως έλεγε και ένας γνωστός μου παλαιότερα, δεν υπάρχει άνοστο φαγητό, υπάρχει φαγητό χωρίς πολλή κέτσαπ. 1
Chloe2 Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Εμείς αγοράζουμε ντομάτες για σαλάτα από πάγκο λαϊκής σε γειτονιά της Αθήνας με 1 - 1,30/κιλό και ντομάτες για σάλτσα με 0,50 - 0,75/κιλό. Συνήθως επιλέγουμε πάγκους παραγωγών.
armagedwnn Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Στο έγραψα και στο άλλο θέμα αλλά ας κάνουμε μια καλύτερη ανάλυση εδώ. Γενικά στις ντομάτες υπάρχουν άπειρα υβρίδια και στο τέλος είναι θέμα γούστου. Νομίζω οι καλύτερες ντομάτες γενικά είναι από αναριχόμενα υβρίδια (που είναι κυρίως για θερμοκήπια) ekstasi, belladona, elpida οι κορυφαίες και με την σειρά αυτή. Δεύτερον παίζει ρόλο ο τόπος παραγωγής, όσο μεγαλύτερο υψόμετρο τόσο πιο κρύα νερά οπότε και η ντομάτα αντέχει περισσότερο όταν κόβεται, δεν γίνεται μαλακή για μια εβδομάδα εκτός ψυγείου. Προσωπικά έχω φάει την "γνήσια" ροζ ντομάτα ναι έχει γεύση αλλά η υφή είναι αηδιαστική για τα γούστα μου. Οπότε θα σου πρότεινα να βρεις το υβρίδιο που σου αρέσει π.χ. ekstasi το χειμώνα λογικά θα βρίσκεις μόνο από Κρήτη και θερμοκηπίου εννοείτε. Το καιλοκαίρι- Φθινόπωρο που είναι η εποχή τους υπάρχουν κάποιες πολύ καλές επιλογές. Υ.Γ.: Ντοματίνια Lobello νομίζω παίζουν μόνα τους.
haris_216 Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν καταπληκτικές ντομάτες σε επίπεδο αισθητικής (σχήμα, χρώμα, κλπ) που είναι άψογες για κάποιον που θέλει να φωτογραφίσει/ζωγραφίσει "νεκρά φύση" Σε επίπεδο όμως γεύσης...(κακό) αγγούρι. Γευστικές ντομάτες (ως γευστική εννοώ την ντομάτα που θα απολαύσεις τρώγοντας την σκέτη, χωρίς λάδι και κυρίως χωρίς αλάτι) δυστυχώς πολύ δύσκολα να βρει κάποιος. Ψωνίζω και από λαϊκές (ακόμα και αυτές που αναφέρονται σαν λαϊκές "παραγωγών" ή τις "χωρίς μεσάζοντες", που και αυτό είναι άλλη μεγάλη κουβέντα) και από supermarket και τα μόνα που έχω πετύχει σχετικά συμπαθητικά είναι κάποιες φορές ντοματίνια με γεύση "συγγενική" προς γευστική ντομάτα.
Errik Δημοσ. 4 Ιουνίου Μέλος Δημοσ. 4 Ιουνίου Τα ντοματίνια είναι εκτός εξαιρέσεων αρκετά καλά. Οι ντομάτες απο την άλλη είναι by default άθλιες. Όταν είναι εκτός εποχής σίγουρα, αλλά ακόμα και τώρα που μπαινουν εντός εποχής έχει καταλήξει πολύ δύσκολο σπόρ. Αυτές που ανέφερα είναι όντως ποικιλία ekstasi. Είναι πολύ ωραίες αλλά και πάλι όχι κάτι το συγκλόνιστικό, απλά είναι οι ντομάτες όπως πρέπει να είναι. Με 4Ε το κιλό θα ήθελα να είναι συγκλονιστικές. Έδωσα 6,66Ε για 4 (μεγάλες βέβαια) ντομάτες. Κάπου ένα έλεος.
phanispal Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Για συγκλονιστικές σε κανά χωριό και αν. Όσο για τις τιμές, welcome to 2025. Τα κεράσια έχουν 10€/κιλό, οι ντομάτες σε πείραξαν.
tollisth Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Πολύ καλή ποιότητα είναι η συγκεκριμένη και είναι όπως την βλέπετε στην φώτο,όπου την βρείτε την παίρνεται άφοβα https://www.thracegreenhouses.com/gr/el/proionta/ntomata-beef/
ptriv1 Δημοσ. 4 Ιουνίου Δημοσ. 4 Ιουνίου Η μητέρα μου που πηγαίνει σε 2 λαϊκές της Κηφισιάς έχει έναν Μαραθωνίτη παραγωγό με πολύ καλές ντομάτες σε εξαιρετική τιμή, όπως έγραψαν και οι άλλοι στην λαϊκή θα βρείς καλύτερη ποιότητα σε καλή τιμή. Εγώ όταν καμιά φορά παίρνω απο super market π.χ Lidl προτιμώ τις ντομάτες σε τσαμπί νόστιμες με καλή ποιότητα.
andreas1gr Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου Στις 4/6/2025 στις 9:45 ΠΜ, Errik είπε Ψάχνω ποιοτικές ντομάτες. Οι ντομάτες στα super market είναι σαν άχυρο. Οι μόνες ντομάτες που έχω βρει να έχουν γεύση να είναι "ντοματένιες" είναι σε μια ηλίθια φρουταγορά που τις πουλάει 4Ε το κιλό. Καλύτερα να πάρω κανα κοτόπουλο με τόσα λεφτά. Εσείς απο που παίρνετε τις ντομάτες σας; Αν θέλεις ποιοτικές ντομάτες, τότε μόνο ακριβές βιολογικές ή αν φυτέψεις μόνος σου σε κτήμα – μεγάλη γλάστρα… Όλες οι άλλες είναι θερμοκηπίου με ένα σορό εντομοκτόνα και φάρμακα πρόωρης «ωρίμανσης»… Ειδικά να μείνεις μακριά από κηπευτικά Κρήτης…
haris_216 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου 19 λεπτά πριν, andreas1gr είπε Αν θέλεις ποιοτικές ντομάτες, τότε μόνο ακριβές βιολογικές ή αν φυτέψεις μόνος σου σε κτήμα – μεγάλη γλάστρα… Όλες οι άλλες είναι θερμοκηπίου με ένα σορό εντομοκτόνα και φάρμακα πρόωρης «ωρίμανσης»… Ειδικά να μείνεις μακριά από κηπευτικά Κρήτης… Ακόμα και εκεί (στο "μόνος" σου) μπορεί να γλυτώσεις τα φάρμακα αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρεις γευστική ντομάτα. Καθώς το κυριότερο πρόβλημα της εποχής μας ως προς όλα τα λαχανικά, φρούτα, κλπ είναι ο....σπόρος. Αν έχει κάποιος άκρες σε κάνα χωριό από κάνα μπάρμπα που κρατάει σπόρο από παλιά και δεν έχει μπει στο τριπάκι των υβριδίων, έχει καλώς. Διαφορετικά ξεκινάμε με αρνητικό "γκολ απ' τα αποδυτήρια" 2
vagos789 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου Το προβλημα με τις τοματες supermarket ειναι οτι πρεπει να ειναι ανθεκτικες πανω απο ολα και μετα ολα τα αλλα,αυτες οι ποικιλιες λοιπον προτιμωνται. Υπαρχουν καποια (λιγα) θερμοκηπια που προσπαθουν να μην ριχνουν ασκοπα φαρμακα,να εχουν γεωπονους και οχι πακιστανους κτλ, αλλα γενικα δεν παιζει να φας κατι που δεν το ακουμπησε ποτε φαρμακο και φυσικα ολα ειναι υβριδια εδω και πολλα χρονια.
haris_216 Δημοσ. 5 Ιουνίου Δημοσ. 5 Ιουνίου Υπάρχει μία προσπάθεια αναφορικά με τη διατήρηση σπόρων το "Πελίτι" Λεπτομέρειες δεν ξέρω (υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες στο παραπάνω link) αφού δεν έχω ασχοληθεί παραπάνω, καθώς ζώντας σε διαμέρισμα και χωρίς να υπάρχει "πίσω" μου χωριό, ακόμα και να είχα τον όποιο φοβερό σπόρο δεν θα είχα τι να τον κάνω (πέρα από καμιά ζαρντινιέρα στο μπαλκόνι, που ήδη έχω, αλλά τι να χωρέσει και εκεί; )
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα